Years and Years

Recensent:
Ludo Keeris
14-07-2020

Totaalbeoordeling:

8.8
Streaming

Years and Years (Streaming)
Samenvatting

De familie Lyons woont en werkt in Manchester terwijl de wereld aan het begin van een grote crisis staat. Stephen (Rory Kinnear) is getrouwd met Celeste (T’Nia Miller) en hebben twee kinderen, waarvan Bethany (Lydia West) graag zichzelf in een digitale vorm ziet. Daniel (Russell Tovey) wil trouwen met zijn vriend, maar komt een leuke Oekraïense vluchteling tegen die zijn hart op hol brengt. Rosie (Ruth Madeley) is op zoek naar een nieuwe man, maar dat wil niet echt lukken. Zus Edith (Jessica Hynes) is al jaren op wereldreis en kwam zelfs niet thuis voor de begrafenis van hun moeder. Het centrale middelpunt van de familie is oma Muriel (Anne Reid), waar de familie een paar keer per jaar samenkomt. De familie communiceert via een draadloos communicatiekanaal, dat ze Signor noemen. Daar wordt ook de opkomst van de rechts-populistische politica Vivienne Rook (Emma Thompson) besproken, die er totaal geen moeite mee heeft om grof taalgebruik te gebruiken op de televisie. Waar de een groot voorstander van haar is heeft de ander een grote hekel aan haar. Na enkele jaren, met evenzovele verjaardagen bij oma, zit de wereld in een grote crisis. Trump is weer herkozen als Amerikaans president en zit in een groot conflict met China, dat fataal afloopt. Andere landen zitten financieel diep aan de grond en de populariteit van Vivienne Rook wordt steeds groter. De problemen binnen de familie worden ook groter, als vanwege de crisis grote bedragen geld verloren gaan en men werkloos wordt. En buitenlanders zijn niet langer welkom in Groot Brittannië, waardoor de positie van de vriend van Daniel ook steeds penibeler wordt. De technische evolutie gaat evenwel sterk door, tot groot genoegen van Bethany, die haar droom werkelijkheid ziet worden.

Commentaar

De Britse 6-delige televisieserie Years and Years heeft geen vrolijke kijk op de toekomst. Het beslaat een tijdspanne van ongeveer tien jaar en daarin zien we de wereld langzaam in een grote financiële en politieke crisis terecht zien komen. Als dit de richting is waar de wereld naar toe gaat, dan is het geen vrolijk vooruitzicht. De door Russell T Davies (Doctor Who) geschreven en geproduceerde serie lijkt fictie, maar mogelijk is de waarheid niet zo ver weg van wat men de kijker voorschotelt. Rechts populisme wint langzaam aan terrein en de Davies lijkt ons te waarschuwen wat ons dan te wachten staat. Het zijn die politici die de wereld kapot maken. De persoonlijke beslommeringen van de familie Lyons lopen als rode draad door het verhaal heen. Het is een hechte familie, met de nodige tradities, maar de toestand in de wereld heeft ook z’n invloed op de onderlinge verhoudingen. Emma Thompson is te zien in een goede, maar voor haar ongebruikelijke, rol als de rechts-populistische politica Vivienne Rook, die geen blad voor de mond neemt en haar partij de “Vier Sterren Partij” noemt, waar de sterren voor het meest gebruikte scheldwoord ter wereld staan. Er wordt in eerste instantie lacherig op haar gereageerd, maar uiteindelijk blijkt ze erg aan populariteit te winnen. Ze heeft geen dominante rol in de serie, maar wel een heel belangrijke. Wat je hier ziet zou zo maar eens de werkelijkheid kunnen worden en dat is knap, zeker als je op een geloofwaardige manier tien jaar vooruit kunt kijken. Veel karakters – ook Vivienne Rook – zijn op zich fictief, maar president Donald Trump wordt letterlijk met naam en toenaam genoemd. En die komt er op z’n zachtst gezegd niet zo heel goed vanaf.
Years and Years houdt de kijker ook een spiegel voor. Hoe gaan we zelf om met deze maatschappij? Hoe ver willen we gaan voor ons eigen genot en wat heeft dat voor consequenties voor de medemens? En dan hebben we het niet alleen over minder vliegen, maar vooral over basiszaken zoals boodschappen doen in de supermarkt of je kleding kopen. Daar hoeven we geen tien jaar voor te wachten wat daar de gevolgen van kunnen zijn, dat speelt nu al. En over tien jaar is dat alleen nog maar erger geworden en heeft de wereld zich bijna ten gronde gericht. Years and Years is daarmee een goed geschreven, goed gespeelde en vooral confronterende serie. Als we zelf niet veranderen staat ons een hele nare tijd te wachten. Althans, volgens de makers van Years and Years.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Drama, Science fiction, Televisie
Jaar: 2019
Speelduur: 340 min
Uitgever: Lumière Series

Conclusie

De Britse familie Lyons is hecht en houdt van z’n eigen tradities. De situatie in de wereld verslechterd echter snel en raakt in een financiële en politieke crisis, waar ook de familie de gevolgen van ondervindt. Het drijft de familie langzaam uit elkaar en daarbij werkt de opkomst van de rechts-populistische politica Vivienne Rook aan mee. Oma probeert de banden echter strak te houden, zodat de familie niet helemaal uit elkaar valt. Years and Years is een profetische zes-delige Britse televisieserie die de kijker een spiegel voor wil houden. Waar gaat het heen met deze wereld als we op de huidige voet doorgaan. De serie is geloofwaardig en confronterend. En vooral een aanrader. De serie is op Lumiereseries te zien, maar ook op DVD uitgebracht.

Laatste reacties

rogue  |  24-07-2020

Ook op Ziggo Movies en Series gekeken, en wat een prachtige serie. Het laatste deel is één van de beste finales die ik ooit heb gezien. Meeslepend en een gewel...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  18-07-2020

Ik heb gisteren afl 1 gezien maar kon me niet bekoren. Ik geef het nog 1 aflevering de kans. Is het weer zo dan stop ik ermee. 1e aflevering was voor mij ook m...
Lees meer >

martwout  |  18-07-2020

Ik heb gisteren afl 1 gezien maar kon me niet bekoren. Ik geef het nog 1 aflevering de kans. Is het weer zo dan stop ik ermee.
Lees meer >

Ludo Keeris  |  18-07-2020

Gezien op Movies en Series van Ziggo. Prachtige serie. Ben benieuwd of er tweede seizoen uitkomt, om onderwerp verder uit te diepen. Die kans is heel klein (zo...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  18-07-2020

Gezien op Movies en Series van Ziggo. Prachtige serie. Ben benieuwd of er tweede seizoen uitkomt, om onderwerp verder uit te diepen.
Lees meer >

tmvde  |  14-07-2020

Zeker gaan kijken als je de gelegenheid hebt! Het klinkt inderdaad interessant.
Lees meer >

Ludo Keeris  |  14-07-2020

Vanaf vrijdag ook op NPO2 om 22:15. Zeker gaan kijken als je de gelegenheid hebt!
Lees meer >

tmvde  |  14-07-2020

Vanaf vrijdag ook op NPO2 om 22:15.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.