The Host

Recensent:
Jasper Loos
04-11-2020

Totaalbeoordeling:

3
Streaming

The Host (Streaming)
Samenvatting

De Londense bankier Robert Atkinson ziet zijn kans schoon: hij steelt geld van de bank om daarmee een nieuw leven op te zetten. Hij verliest echter een spel poker in het casino en raakt verwikkeld met een Chinese bende die hem gebruikt in een smokkelactie. Hij wordt naar Amsterdam gestuurd waar hij wordt geschaduwd door enkele bendeleden, maar komt in het verkeerde verblijf terecht. Daar ontmoet hij Vera Tribbe (Maryam Hassouni), een jonge, Nederlandse vrouw die hem hartelijk verwelkomt, maar door haar vader gedomineerd lijkt te worden. Robert onderbreekt zijn smokkelactie in een poging om Vera te helpen, maar was dat nou wel zo’n goed idee?

Commentaar

The Host, het speelfilmdebuut van Andy Newbery, is op z’n zachtst uitgedrukt een chaos. Zoals de samenvatting hierboven al doet vermoeden schiet het scenario alle kanten op, en zo ook de genres. Het verhaal begint als een misdaad drama, veranderd op den duur in een romance – waarin de initiële verhaallijn over de smokkelbende volledig vergeten lijkt te worden – en eindigt met een gruwelijk horror tafereel. Het geeft het idee dat Newbery niet zeker wist wat voor soort film hij wilde maken. Dan maar een ratjetoe van de meest uiteenlopende genres! Helaas is dat niet zo goed uitgepakt. Het creëert een disbalans waardoor het voor de kijker moeilijk te bepalen is wat te verwachten en hoe zich te voelen.
Dan het feit dat het grootste gedeelte van de film zich in Nederland afspeelt. Het is als Nederlander altijd leuk om te zien als buitenlandse filmmakers interesse tonen in ons kikkerlandje, maar toch vallen ze nagenoeg altijd in clichés. Het meest irritante is echter dat het Nederlands als een soort exotische taal gepresenteerd lijkt te worden en dat als twee Nederlandse personages met elkaar converseren ze dat in het Engels doen. Als Nederlander is dit uiteraard extra frustrerend, maar ook als buitenlander zal dit vooral verwarrend werken. De grootste verrassing van de film is toch wel Jeroen Krabbé die de zeer mysterieuze vader van Vera speelt. Hoewel we hem nooit fatsoenlijk in beeld te zien krijgen, zorgt hij wel voor een interessante twist in het verhaal. Helaas spreekt hij ook enkel in het Engels, ondanks dat zijn personage Nederlands is. Zo erg is het lezen van ondertiteling toch niet?
Met z’n budget van €970.000 ziet de film er strak uit. De film bevat een prima cinematografie en mooie locaties. Ik moet zelfs zeggen dat toen ik van te voren de trailer zag ik erg benieuwd, en ergens ook best onder de indruk, was. De film mag er dan niet uitzien als een Hollywood-film – dat hoeft ook zeker niet – maar als het aan de vormkeuze ligt, weet het zeker de aandacht vast te houden. Nee, het is vooral het scenario, zeer matige acteerwerk en de regiekeuzes die de film doen verslappen. Wat een interessante genremix had kunnen zijn, is helaas geëindigd in een chaotisch verhaal zonder boeiende conclusie.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Horror, Misdaad, Mysterie
Jaar: 2020
Speelduur: 102 min
Uitgever: Just Entertainment

Conclusie

In The Host wordt de Londense bankier Robert Atkinson gedwongen mee te helpen met een smokkelactie in Amsterdam. Eenmaal aangekomen raakt hij verstrikt in een mysterieuze vader-dochter relatie. Wat begint als een spannende misdaadfilm veranderd via een romance in een horror. Deze genremix had kunnen werken, maar is helaas vervallen in een chaotisch scenario zonder boeiende conclusie.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
3

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:3
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.