Whiplash

Recensent:
Rogier Burghout
16-11-2020

Totaalbeoordeling:

8.5
UHD

Whiplash (UHD)
Samenvatting

Andrew Neiman (Miles Teller) is een talentvolle en ambitieze jonge jazzdrummer. Hij wil graag tot de beste van zijn conservatorium behoren en heeft daar alles voor over. Op deze elite muziekschool werkt ook een zeer succesvolle docent, Terence Fletcher (J.K. Simmons) die er echter afschrikwekkende methoden op nahoudt om zijn pupillen les te geven. Fletcher heeft Andrew al gespot en wil hem in zijn prestigieuze jazzensemble plaatsen. Andrew gaat in zijn blinde en ook ietwat naïeve ambitie hiermee akkoord. Wat hij echter niet weet is dat Fletcher zijn leven volledig over gaat nemen. De drang naar succes wordt al gauw een obsessie voor Fletcher en Andrew gaat nu twijfelen of zijn ambitie hem dit allemaal waard is.

Commentaar

Whiplash is de film van regisseur Damien Chazelle waar hij bekend mee werd. De nog jonge regisseur won met Whiplash al drie Oscars en had met zijn film erna, La La Land, had Chazelle al helemaal succes bij de Oscars. De film won er zes, waaronder die van Beste Regisseur. Ook schreef Chazelle de scripts van zowel Whiplash als La La Land en kreeg voor beide films een Oscar-nominatie voor het schrijven van beide scripts. Whiplash heeft als hoofdrolspeler Miles Teller, die destijds vooral in het nieuws was voor zijn rol in Fantastic Four, de film die hevige productieproblemen kende en ook vele aanvaringen tussen cast en crew, met onder andere Miles Teller en regisseur Josh Trank. In Whiplash zet hij een sterke rol neer als de jonge en ambitieuze drummer Andrew Neiman. Echter is J.K. Simmons de echter ster van de film, die terecht ook een Oscar won voor Beste Mannelijke Bijrol. Simmons geeft zich helemaal over in zijn rol. Hij is zowel vervelend als fascinerend, en weet de perfecte balans te vinden tussen het tonen van de persoonlijkheid van Fletcher en het overacten en overdrijven waardoor het een karikatuur wordt. De regie van Chazelle is subtiel en gedoseerd en laat de acteurs vrij in hun rol en hun vertolkingen. De chemie tussen Teller en Simmons is erg sterk en als kijker zie je een mooie spiegeling tussen de vertolking van de karakters maar ook tussen het werk van de acteurs. In de film zie je een verhouding van leermeester/pupil terugkomen maar ook als acteurs zie je die verhouding terug. Het geeft de film een extra verdiepende laag die de film extra interessant maakt. Ook is het mooi dat de film niet persé over jazz of muziek of drummen gaat, maar over twee mensen die het beste willen van zichzelf en van elkaar. Whiplash is een interessante karakterstudie met twee acteurs die erg aan elkaar gewaagd zijn. De sterke regie maakt het plaatje compleet.

Whiplash kreeg al eerder een uitgave op Blu-ray Disc. Dit jaar kreeg de film een uitgave op 4K UHD, een zogenaamde ‘UHD-only’-uitgave met alleen de UHD. Deze uitgave wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Drama, Muziek
Regio: A, B, C
Jaar: 2014
Speelduur: 107 min
Verpakking: UHD Duo Keepcase
Resolutie: 3840 x 2160
Beeldverhouding: 2.35:1 Ultra UHD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Atmos - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Sony Picture Home Entertainment
EAN: 8712609636833

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Whiplash krijgt een 4K-transfer mee in een resolutie van 2160P en in de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1. Sony staat bekend om sterke 4K-transfers en ook Whiplash is geen uitzondering. Ondanks dat het hier om een 4K-upgrade gaat (de film kreeg een 2K-Digitale Output) is de UHD-transfer erg sterk. Kleuren ogen erg natuurlijk en er is veel nuance tussen de verschillende kleuren. Vele scènes spelen zich af in donkere en slecht verlichte ruimtes en hier zie je de grote meerwaarde van HDR10. Er is veel detail te zien in de schaduwen en donkere stukken in de film. De verlichting krijgt een prominentere rol en geeft een mooie warme gloed. Verder is de scherpte en algehele detaillering erg goed. Een zeer sterke transfer.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de (apart verkrijgbare) Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

Whiplash krijgt op UHD een Dolby TrueHD 7.1-audiotrack mee met een Dolby Atmos-extensie. De audiotrack van de film leunt logischerwijs nogal veel op muziek en de Atmos-track geeft dit erg goed weer. Er wordt een continue geluidsbeeld gecreeërd met veel dynamiek en detaillering. De subwoofer ondersteunt continue in het laag waardoor je een erg muzikale en actieve audiotrack krijgt. Zeker een aanrader.

Extra's

De UHD van Whiplash krijgt geen extra’s mee.

Conclusie

Aankomend talent en jazzdrummer Andrew (Miles Teller) krijgt op het prestigieuze muziekconservatorium waar hij studeert les van de strenge en controversiële docent Terence Fletcher (J.K. Simmons) die in Andrew een groot talent ziet en alles ervoor over heeft om van hem een ster te maken. Echter slaat hij nogal door in zijn ambitie en gaat hij veel te ver in het begeleiden van zijn pupil, waardoor hij zijn hele leven overneemt. Wat voor Andrew een droom leek, wordt al gauw een nachtmerrie. Whiplash is een interessante karakterstudie van de talentvolle regisseur Damien Chazelle, die een Oscar won voor Beste Regisseur van La La Land. De film leunt voornamelijk op de vertolkingen van de twee hoofdrolspelers en geeft verbaal vuurwerk als ook in de muziek die ze spelen. De UHD van Whiplash geeft een sterke technische presentatie, maar de extra's zijn afwezig. Ook de Blu-ray Disc is afwezig terwijl deze bij buitenlandse uitgaves wel wordt bijgevoegd. De trend dat Sony hun back-catalogue als ‘UHD-only’ uitbrengt is erg jammer, want zo mis je de extra’s die bij de BD wél zijn bijgevoegd.

Laatste reacties

Marcel Hoeve  |  18-11-2020

Hoi Marcel, het is toch gelukt om de link in de recensie te laten linken naar het juiste forumtopic. Ik kan dat voortaan voor alle recensies doen en ik ga even ...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  18-11-2020

Rogier, de link in de review naar het forum werkt weer niet. Kun je die (laten) herstellen? Andere vraag: is het mogelijk om bij een UHD-bespreking voortaan te...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  16-11-2020

Hoi Marcel, nee helaas kan ik dat niet en ik denk dat dit überhaupt even niet kan met deze forum software. Bij het publiceren worden bij alle andere media autom...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  16-11-2020

Rogier, de link in de review naar het forum werkt weer niet. Kun je die (laten) herstellen? Andere vraag: is het mogelijk om bij een UHD-bespreking voortaan te...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Discriminatie Grof Dolby Atmos Dolby TrueHD DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots