Current War, The

Recensent:
Rogier Burghout
12-11-2020

Totaalbeoordeling:

7.5
Blu-ray

Current War, The (Blu-ray)
Samenvatting

Tijdens de technische revolutie eind 1800 werkten twee visionaire genieën aan hun werk en strijden ze om het toneel wie de meest succesvolle zou zijn in de geleiding van stroom en het gebruik van lichtbronnen. Thomas Edison (Benedict Cumberbatch) heeft zo zijn eigen visie op stroom en geleiding maar dit is helaas niet overal de meest effectieve. Zijn rivaal George Westinghouse (Michael Shannon) biedt een veiligere en stabiele optie. Dan neemt Edison een stagiair aan, Nika Tesla (Nicholas Hoult) en die geeft nieuwe ideeën aan Edison, niet altijd tot zijn tevredenheid. Echter is het talent en zijn de vernieuwende ideeën van Tesla onmiskenbaar en dient hij wel serieus genomen te worden. Echter is dit alleen maar olie op het vuur tussen de rivaliserende Edison en Westinghouse en zijn beide nog meer gebrand om succesvol te zijn, ondanks dat hun oplossing wellicht het beste is voor de mensheid.

Commentaar

The Current War van regisseur Alfonso Gomez-Rajon (Me and Earl and the Dying Girl) is al gemaakt in 2017 en is een productie van destijds de Weinstein Company. Echter kwam in de post-productie van de film alle aantijgingen naar boven tegen Weinstein-topman Harvey Weinstein en werd de film op de plank gelegd. Na het faillissement van het productiebedrijf werd de film verkocht en in 2019 alsnog in de bioscoop uitgebracht. The Current War biedt niet alleen een fascinerend beeld van een aantal van 's werelds bekendste uitvinders zoals Edison en Tesla, maar ook een interessant beeld naar alle technische uitvindingen en revoluties van de afgelopen paar honderd jaar. Het is best bizar om te zien dat er zoveel strijd is geweest om iets wat we vandaag de dag als normaal en vanzelfsprekend zien: stroom. De vertolkingen van alle karakters zijn erg sterk: Cumberbatch en Hoult springen er wel uit als Edison en Tesla, maar ook Michael Shannon speelt erg sterk als George Westinghouse. Ook de bijrollen zijn dik in orde met onder andere Tom Holland. The Current War is een film die vooral liefhebbers van natuurkunde en historische drama's zeker zal bekoren. De film ziet er sterk uit met sterk productie-ontwerp, acteerspel en script. De sterke regie van Gomez-Rajon maakt het plaatje af.

Internationaal staat de flm bekend als The Current War: The Director's Cut, omdat de film opnieuw is gemonteerd toen deze in 2019 in de bioscopen werd uitgebracht. Ook internationale uitgaven op DVD en Blu-ray Disc krijgen deze titel. Voor de Nederlandse uitgave op Blu-ray Disc wordt de subtitel weggelaten en toont de cover alleen de hoofdtitel The Current War.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Biografie, Drama, Historie
Regio: B
Jaar: 2017
Speelduur: 109 min
Verpakking: Blu-ray Keepcase in afwijkende kleur
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: The Searchers
EAN: 9789461877383

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Current War krijgt op Blu-ray Disc een 1080p-transfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1. De transfer biedt een representatief beeld van het uierlijk van de film. Kleuren worden netjes en helder weergegeven en scherpte en detaillering is goed. De zacht-gele verlichting biedt een warme gloed over het beeld. Ook contrast en schaduwdetail in slecht verlichte scènes zijn prima. De film biedt geen visueel vuurwerk qua effecten en dat is ook niet het beoogde doel. Wel geeft de transfer een prima beeldkwaliteit die de sets, productie-ontwerp en alle kostuums goed naar voren weet te brengen. Een prima transfer.

Geluidskwaliteit

The Current War krijgt op Blu-ray Disc een DTS-HD Master Audio 5.1-track in de oorspronkelijke Engelse taal. De track is prima en valt weinig op af te dingen. Dialogen zijn netjes en helder hoorbaar vanuit de center-speaker. Muziek en ambiance-geluiden komen netjes en duidelijk uit de verschillende surround-kanalen. Geen opzienbare audiotrack maar zeker kwalitatief goed genoeg om een prettige audiobeleving te hebben tijdens de film.

Extra's

De Blu-ray Disc van The Current War krijgt geen extra's mee.

Conclusie

Thomas Edison (Benedict Cumberbatch) en George Westinghouse (Michael Shannon) zijn in een verhitte concurrentiestrijd verwikkeld over wie de beste oplossing heeft voor stroom en stroomgeleiding. Beide hebben goede oplossingen waarvan die van Westinghouse de meest betrouwbare en stabiele is. Als Edison een stagiair aanneemt genaamd Nika Tesla krijgt hij iemand naast hem met extra goede ideeën om de strijd te beslechten. The Current War is al gemaakt in 2017 maar is door het faillissement van de Weintein Company op de plank komen te liggen en uiteindelijk verkocht. In een nieuw gemonteerde versie is de film uiteindelijk in 2019 in de bioscopen gekomen. Het is een interessante film voor liefhebbers van historie en natuurkunde en biedt een interessant verhaal en sterke vertolkingen. De Blu-ray Disc van The Current War heeft prima beeld en audio maar geen extra's.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door The Searchers.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:8.5
Geluidskwaliteit:8.5
Extra's:0
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots