Capone

Recensent:
Ludo Keeris
17-11-2020

Totaalbeoordeling:

6
Blu-ray

Capone (Blu-ray)
Samenvatting

De Amerikaanse maffiabaas Al Capone (Tom Hardy) is na een celstraf van tien jaar wegens belastingontduiking weer op vrije voeten en woont met zijn vrouw Mae (Linda Cardellini) en trouwe handlangers in zijn grote villa in Florida. Financieel zit hij schijnbaar aan de grond en langzaam moet hij zijn bezit gaan verkopen. Maar wat erger is voor hem is dat hij aan waanideeën begint te lijden. Ook begint zijn spraak het langzaam te begeven en wordt hij vergeetachtig. Het is duidelijk dat de slechts 47-jarige veelvuldig sigaren rokende Capone aan vormen van dementie begint te lijden. Terwijl de FBI hem nog steeds in de gaten houdt, beginnen zijn waanideeën de overhand te krijgen en begint zijn verleden hem steeds meer parten te spelen, wat voor een direct gevaar voor zijn omgeving zorgt.

Commentaar

De naam van maffiabaas Al Capone zal bij de meesten wel bekend zijn. En dat hij ‘slechts’ tien jaar gevangen heeft gezeten voor belastingontduiking zal ook wel algemeen bekend zijn. Maar wat er na zijn vrijlating met het leven van deze gangster is gebeurd zal voor velen onbekend zijn. Over die periode wil regisseur Josh Trank via de film Capone meer duidelijkheid verschaffen. En daar is hij gedeeltelijk in geslaagd. Gedeeltelijk, omdat het verhaal erg verwarrend in elkaar steekt. Al Capone zwalkt in zijn pyjama in het heden, verleden en het onwerkelijke dwars door alles heen en het is meestal erg onduidelijk welke scènes nu werkelijkheid zijn en welke zich afspelen als Capone’s waanideeën. Er is ook nog de ‘spannende’ verhaallijn van de missende tien miljoen dollar, die Capone achtergehouden zou hebben. Maar schrijver/regisseur Trank geeft hier te weinig aandacht aan om het spannend te maken. Trank, die met de film Fantastic Four enorm de mist in ging en wegliep bij een Star Wars Anthology-film, wilde iets persoonlijkers – en minder grootschalig – maken, waar hij zelf de eigen hand in had. Vijf jaar na zijn debacle met Fantastic Four ziet Capone het daglicht, een film die hij zelf schreef, regisseerde en monteerde. Op een paar scènes na is dit geen standaard gangsterfilm, maar een psychologisch drama over een gebroken man met waanbeelden. Alles zo door elkaar gehusseld maakt het wel allemaal onnodig complex. Datgene wat de film Capone voornamelijk overeind houdt is de geweldige titelrol van Tom Hardy (Mad Max: Fury Road). Hardy bromt, gromt en vlamt en de bijna seniele en gebroken maffiabaas is zo onvoorspelbaar als het weer. Verstaan doe je hem nauwelijks. Soms is bijna over de top, maar deze method-actor lijkt plezier in zijn rol te hebben. Het is nog onduidelijk hoe de selectie voor de komende Oscars eruit gaan zien en of films die niet in de bioscoop gedraaid hebben vanwege de COVID-19-pandemie in aanmerking gaan komen. Maar als dat wel het geval is mag Hardy zeker op de short-list terechtkomen. Capone is een typisch voorbeeld van een film die direct geleden heeft onder de COVID-19 pandemie. Van een oorspronkelijke bioscooprelease is niets terechtgekomen en in plaats daarvan is deze film direct naar de streamingkanalen gegaan.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Biografie, Misdaad
Regio: B
Jaar: 2020
Speelduur: 103 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: The Searchers
EAN: 9789461877376

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Voor de beeldtransfer van Capone heeft men gebruik gemaakt van het originele 2.39:1 beeldformaat in 1080p-resolutie. Deze staat op een enkellaags disc, die voor bijna 20GB is beschreven en men heeft gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC-codec. Het filmbestand op de disc is niet zo groot, maar toch heeft dat maar weinig invloed op de beeldkwaliteit van deze transfer. Alles oogt zeer scherp met uitstekend schaduwdetail en contrast. De details in het getekende gezicht van Al Capone zijn zeer duidelijk te onderscheiden. Ondanks dat zie je niets van de aangebrachte make-up-effecten, die zijn heel goed gedaan. De kleuren tonen heel fris en helder. Als we iets moeten benoemen dat minder is, dan is het de aanwezigheid van beeldruis in de donkere binnenscènes en de enkele nachtscène. Maar dat doet weinig af aan deze verder prima beeldtransfer.

Geluidskwaliteit

Een lossless Engelstalige DTS-HD Master Audio 5.1-audiotrack is de belangrijkste geluidstrack op deze Blu-ray Disc van Capone. De Franstalige DTS-HD MA 5.1-track noemen we hier voor de volledigheid. Capone is niet de standaard gangsterfilm die je zou verwachten met zo’n titel, dus het aandeel geweld of schieten is vrij minimaal, maar het is niet zo dat het geheel ontbreekt. De geluidstrack moet het vooral hebben van dialoog, omgevingsgeluiden en vooral bij de waanbeelden van Capone weet het geluid voor sfeer te zorgen. Het gemompel en gebrabbel van Capone is lang niet altijd goed te volgen, maar de strekking blijft altijd wel duidelijk. Het is ook onderdeel van het verhaal, zijn onverstaanbare gebral. Op zich dan jammer dat de ondertiteling alles letterlijk vertaalt. Bij de paar schietincidenten is de dynamiek wel aanwezig, maar het gebruik van het LFE-kanaal is behoorlijk spaarzaam. Dit is een boeiende geluidstrack, die in bijna alle opzichten weet te overtuigen.

Extra's

Dit is een hele kale Blu-ray Disc-uitgave van Capone. Er staat geen enkele extra op deze disc. Er is wel een menuscherm met de taalinstellingen.

Conclusie

Na zijn gevangenisstraf woont de voormalig gangster Al Capone in zijn riante villa in Florida. Hij zit echter op zwart zaad en hij moet zijn bezittingen gaan verkopen. Wat erger is, is dat zijn geest hem steeds vaker in de steek laat en waanbeelden nemen de overhand. Capone is niet een standaard gangsterfilm, maar een indruk van de laatste jaren van Al Capone. Het verhaal steekt echter heel warrig in elkaar en soms is in het geheel niet duidelijk in wat voor fase we in het verhaal zitten. Positief is de bijzondere acteerprestatie van Tom Hardy als Al Capone. De zeer kale Blu-ray Disc-uitgave heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit, maar dus in het geheel geen extra’s.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door The Searchers.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8.5
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots