Bourne Identity, The (2002)

Recensent:
Rogier Burghout
27-03-2021

Totaalbeoordeling:

8
UHD

Bourne Identity, The (2002) (UHD)
Samenvatting

Als vissers een schijnbaar levenloos lichaam uit zee vissen, blijkt dat de man (Matt Damon) ternauwernood aan de dood is ontsnapt. Als een van de vissers de opgeviste man onderzoekt, treft hij naast de kogels in zijn rug een high-tech-apparaatje met een Zwitsers bankrekeningnummer geïmplanteerd in zijn heup aan. De vreemdeling lijkt zich echter helemaal niets te kunnen herinneren. Zelfs zijn eigen naam, Jason Bourne, is hem aanvankelijk onbekend. Wat hij wel weet is dat hij buitengewoon goed is in vechten, diverse talen spreekt en altijd zeer alert is. Er rest hem slechts een ding; op zoek gaan naar zijn identiteit en het ontrafelen van zijn mysterieuze verleden...

Commentaar

Matt Damon is een veelzijdig acteur. In het verleden heeft hij regelmatig laten zien dat hij prima uit de voeten kan met serieuze karakterfilms, maar ook in meer actiegerichte rollen, zoals in het door Doug Liman (Swingers, Go) geregisseerde The Bourne Identity, blijkt hij zijn mannetje te staan. Het verhaal van deze actiethriller is gebaseerd op de bestseller van Robert Ludlum (die stierf voordat hij het eindresultaat heeft kunnen zien) en was in 1988 al onderwerp van een TV-serie. Een 1 op 1 verfilming is het echter niet, want Liman moderniseerde Ludlum’s verhaal en gaf er zijn eigen draai aan. De opnames van de film vonden plaats in maar liefst zeven landen, veelal in Europa. Het is daarom niet vreemd dat de productie een sterk internationaal tintje heeft. Zo kan het dus gebeuren dat de Amerikaanse hoofdrolspeler samen met zijn Duitse tegenspeelster (de prima acterende Franka Potente, onder meer bekend van Lola Rennt) in een Zwitserse Mini door de Franse hoofdstad scheurt. De betreffende scène bewijst overigens wederom dat achtervolgingen in grote Europese steden garant staan voor een ruime portie spektakel (zie Ronin). Qua actie zit het dan ook wel snor. Ook verhalenderwijs steekt de film aardig in elkaar. Een pluspuntje daarbij is dat de obligate romance, die niet als een verrassing komt, omdat het menu van de DVD de twee protagonisten in innige omhelzing toont, er gelukkig niet al te dik bovenop ligt. Wel is de plotuitwerking naar het einde toe tamelijk warrig. Maar dat mag de pret niet drukken, want The Bourne Identity is wel degelijk een van de betere films in zijn genre. Een aanrader!

The Bourne Identity is al diverse keren uitgebracht op DVD (meerdere releases) en ook op Blu-ray Disc. Voor de stap naar 4K hebben alle Bourne-films een UHD+BD-release gekregen, zo ook The Bourne Identity.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 2002
Speelduur: 118 min
Verpakking: UHD Duo keepcase in slipcase
Resolutie: 3840 x 2160
Beeldverhouding: 2.35:1 Ultra UHD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS:X - Engels
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
 • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5053083092405

Extra's

 • U-control
 • Audio Commentary
 • The Ludlum Identity, Supremacy and Ultimatum
 • Alternate Opening and Alternate Ending
 • Deleted Scenes
 • Extended Farmhouse Scene
 • The Birth of The Bourne Identity
 • The Bourne Mastermind: Robert Ludlum
 • Access Granted: An Interview with Co-Writer Tony Gilroy
 • From Identity to Supremacy: Jason & Marie
 • The Bourne Diagnosis
 • Cloak and Dagger: Covert Ops
 • Inside a Fight Sequence
 • Moby "Extreme Ways" Music Video

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
Oef, dit is niet best. De eerste film uit de Bourne-reeks heeft geen goed begin als het gaat om de kwaliteit van de 4K-transfer. Uitgebracht in het originele beeldformaat van 2.35:1 en met HDR10-beeldverbetering is deze geupscalede 4K-transfer helaas niet al te best. De transfer komt levenloos over met erg vlakke en vale kleuren. Hij beeld oogt niet levendig en een beetje uitgesmeerd. Het kleurenpalet van de film is op zichzelf al niet heel levendig met regenachtige en sombere locaties, maar deze transfer maakt het geheel nog extra levenloos. Scherpte is ook erg matig, net als contrast en zwartniveau.

Blu-ray Disc
Het is een gekke aanbeveling, maar van de twee discs is de 1080P Blu-ray Disc de winnaar als het gaat om beeldkwaliteit. Ook uitgebracht in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.35:1 is deze transfer een stuk prettiger om naar te kijken. Scherpte en detaillering is oké, kleuren spreken meer en contrast en zwartniveau zijn prima. Ondanks dat het alweer een wat oudere transfer is bljjft deze prima overeind en in vergelijking met de slechte 4K-transfer de geprefereerde keuze.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD
Gelukkig is de audiotrack van de UHD van The Bourne Identity een stuk beter dan de beeldkwaliteit. The Bourne Identity krijgt op UHD een DTS-HD Master Audio 7.1-track mee met een DTS: X-extensie. De track is erg levendig en levert een continue geluidsbeeld op. Er is af en toe een goede spreiding naar de hoogte-kanalen voor een extra dimensie. Een prima audiotrack.

Blu-ray Disc
De audiotrack op de BD is een DTS-HD Master Audio 5.1-track en ondanks het gemis van de twee surround-kanalalen en het hoogte-kanaal is dit een prima audiotrack. Iets meer directioneel en conventioneel opgesteld in termen van dichting en dynamiek, maar verder een zeer goede track. 

Extra's

The Bourne Identity heeft met alle verschilende DVD- en BD-uitgaven van de laatste jaren al best wat extra's verzameld. Op de Blu-ray Disc staan ze allemaal. Alle extra's zijn Nederlands ondertiteld.

U-Control
In deze interactieve feature kan je door middel van PiP-beelden allerlei achtergrondinformatie bekijken tijdens het bekijken van de film.

Audio Commentary
Een opvallend openlijk commentaar van regisseur Doug Liman waarin hij niet alleen de goede aspecten van de prodcutie bespreekt, maar ook de fouten en zijn krtiek op o.a. bepaalde aspecten van het script.

The Ludlum Identity, Supremacy, and Ultimatum (49 min)
Totaal drie featurettes waarin besproken wordt hoe de boeken van Robert Ludlum tot leven zijn gekomen.

The Birth of The Bourne Identity (15 min)
Een nogal oppervlakkige featurette over het ontstaan van de film.

The Bourne Mastermind: Robert Ludlum (6 min)
Nog een featurette over Ludlum waarin eigenlijk hetzelfde wordt besproken als de voorgaande.

From Identity to Supremacy: Jason & Marie (4 min)
Een korte featurette over de karakters van Matt Damon en Franka Potente dat eigenlijk bedoeld is voor het vervolg, The Bourne Supremacy.

The Bourne Diagnosis (3 min)
Een korte featurette over het fenomeen geheugenverlies.

Cloak and Dagger: Covert Ops (6 min)
Een korte en oppervlakkige featurette over de werkwijze van de CIA.

Inside a Fight Sequence (5 min)
Een korte featurette over de diverse vechtscènes in de film.

Access Granted: Co-Writer Tony Gilroy (4 min)
Een kort interview met schrijver Tony Gilroy en over zijn keuzes in het script.

Deleted Scenes (7 min)
Een aantal verwijderde scènes, die overbodig overkomen. In nogal matige SD-beeldkwaliteit.

Alternate Opening and Ending (11 min)
Eigenlijk de meest interessante extra. Op zich zijn de scènes op zichzelf niet heel erg bijzonder, toch is het leuk om deze eens te bekijken.

Extended Farmhouse Scene (1 min)
Deze scène zit verwerkt in de Europese versie van de film, echter in de Amerikaanse versie is deze scène eruit gehaald en toegevoegd op de Blu-ray Disc als Deleted Scene. Ook op de Europese versie van de BD staat deze scène als extra, maar is ook toegevoegd in de film zelf. De scène is zelf niet heel bijzonder, maar geeft een kleine toevoeging in het achtergrondverhaal van Marie (Franka Potente).

Music Video (4 min)
De videoclip van Moby - Exterme Ways.

Conclusie

Jason Bourne (Matt Damon) wordt wakker aan boord van een vissersboot en kan zich niks meer herinneren. Met slechts een rekeningnummer op zak gaat hij op zoek naar antwoorden. Hij blijkt een geheim agent van de CIA te zijn die op missie was. Samen met de toevallige voorbijganger Marie (Franka Potente) gaat hij op zoek naar antwoorden, terwijl hij opgejaagd wordt door zijn oude werkgever om nog onduidelijke maar duistere redenen. The Bourne Identity is de eerste film in een reeks van hightech spionagefilms die met elk vervolg eigenlijk alleen maar beter wordt (behalve wellicht de laatste film). De film biedt een hoog tempo, goede actie- en vechtscènes en goede vertolkingen van zowel Matt Damon en Franka Potente. Het script zit vlot en slim in elkaar en blijft altijd boeien. De UHD+BD-release biedt een valse start van de 4K-releases van deze Bourne-reeks met een suffe, vlakke en lelijke 4K-transfer, een prima DTS: X-track en verder het bekende pakket aan extra's.

Laatste reacties

Marcel Hoeve  |  29-03-2021

Je bent niet de eerste die valt over de 4K-kwaliteit van The Bourne Identity, zie hier.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld DTS HD Master Audio DTS:X 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:4
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots