Bourne Ultimatum, The

Recensent:
Rogier Burghout
31-03-2021

Totaalbeoordeling:

9
UHD

Bourne Ultimatum, The (UHD)
Samenvatting

Jason Bourne (Matt Damon) heeft zijn zaken in Moskou afgerond en reist naar Parijs om de broer van zijn vriendin op de hoogte te brengen van haar overlijden. Hoewel haar dood alweer enige tijd geleden is, is Jason er nog lang niet klaar mee. Hij beloofd haar broer dat hij de daders zal straffen. Hij komt in contact met een Engelse journalist die informatie heeft rond een geheim project, genaamd Blackbriar. Dit project is de opvolger van Treadstone en de journalist kan wel eens antwoorden hebben waar Jason al lang naar op zoek is. Om nu eindelijk erachter te komen wie hij is, moet hij weer de halve wereld rondreizen en in de tussentijd uit de handen zien te blijven van allerlei huurmoordenaars. Jason krijgt hulp van Nicky Parsons (Julia Stiles), die hij al eerder tegenkwam in Berlijn. Zij gelooft in zijn onschuld en besluit hem te helpen. Samen gaan ze de strijd aan met de CIA en in het bijzonder Noah Vosen (David Strathairn). Deze is vastberaden Bourne te stoppen, maar zoals als vele voor hem te weten kwamen, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Commentaar

The Bourne Ultimatum is het laatste deel in de trilogie rond geheim agent Jason Bourne. De serie is erg succesvol gebleken en legde de lat voor rauwe, realistische actie steeds een trede hoger. Het verhaal is wederom gebaseerd op de boeken van Robert Ludlum, hoewel met elk verschenen deel meer en meer van de boeken afgeweken werd. Dit derde deel is wederom goed gemaakt en zit vol met flitsende actiescènes. Als kijker krijg je weinig tijd om adem te halen en de ene na de andere actiescène wordt op je afgevuurd. Deze scènes zijn van hoog niveau en vooral de achtervolging door de straten van Tanger is er één om van te genieten. Dat het hier gaat om een achtervolging te voet, maakt deze scène alleen maar beter. De film is, net als deel twee, geregisseerd door Paul Greengrass en hij staat bekend om zijn kenmerkende stijl van filmen. Hij geeft de voorkeur aan het schieten met handheld camera’s. Zijn kenmerkende stijl is echter nog volop aanwezig en geeft de film een zekere uitstraling mee van authenticiteit en rauwheid. Uiteraard kruipt Matt Damon voor de derde keer in de huid van Jason Bourne en hij is inmiddels onlosmakelijk met het personage verbonden. Hij komt zeker van zijn zaak over, dreigend en vooral erg gevaarlijk. Veel mensen twijfelen aan de acteertalenten van deze acteur, maar in de Bourne films laat hij zien uitstekend met dit genre overweg te kunnen. Verder zien we nog enkele bekende karakters die ook in de vorige films te zien waren. Julia Stiles speelt wederom de rol van Nicky Parsons en deze keer helpt ze Bourne op zijn zoektocht naar antwoorden. Ook Joan Allen is weer te zien als CIA official Pamela Landy. Deze keer moet zij samenwerken met ene Noah Vosen, een man die erop gebrand is Jason Bourne het zwijgen op te leggen. Landy is minder hard en ziet in dat Bourne een slachtoffer van de situatie is geworden.
The Bourne Ultimatum is een waardige afsluiter van de trilogie en vooral de actiescènes maken deze film. Het verhaal is soms wat aan de magere kant, maar er wordt heel veel goed gemaakt door de vakkundig gemaakte stunts en achtervolgingen.

The Bourne Ultimatum is op DVD door Universal uitgebracht in twee uitgaven, met daarna ook nog een uitgave op Blu-ray Disc. Deze UHD+BD-uitgave heeft een nieuwe 4K-transfer op UHD met daarbij de bestaande BD bijgevoegd.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 2007
Speelduur: 115 min
Verpakking: UHD Duo keepcase in slipcase
Resolutie: 3840 x 2160
Beeldverhouding: 2.35:1 Ultra UHD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS:X - Engels
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
 • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5053083092429

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Audiocommentaar
 • Man Op De Vlucht
 • Achtervolging Over De Daken
 • Het Plannen Van De Vechtscènes
 • Rijschool
 • Achtervolging In New York

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
De 4K-transfer van The Bourne Ultimatum is van dezelfde kwaliteit als die van Supremacy. Ze ogen gelijkwaardig van kwaliteit. De 4K-transfer van Ultimatum is uitgevoerd in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.35:1 en met HDR10-beeldverbetering. Scherpte en detaillering is prima gedaan, net als contrast en zwartniveau. Kleuren ogen wat strakker op beeld en zijn dankzij HDR10 wat beter gedefinieerd. Een zeer soldide 4K-transfer.

Blu-ray Disc
The Bourne Supmremacy krijgt op BD een 1080p-transfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.35:1. Deze oogt erg goed, scherpte is goed en detaillering is duidelijk. Kleuren ogen natuurlijk, ondanks het koele kleurenpalet. Verder bevat de transfer geen fouten of artefacten. Een prima transfer.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD
The Bourne Ultimatum krijgt een geweldige DTS-HD Master Audio 7.1-track mee met DTS: X-extensie. De track bombardeert je met geluid en actie over alle kanalen, inclusief het hoogte-kanaal. Dynamiek en spreiding is optimaal en zet je als kijker midden in de actie. Een geweldige en spectaculaire audiotrack.

Blu-ray Disc
De DTS-HD Master Audio 5.1-track op de Blu-ray Disc van The Bourne Ultimatum is in vergelijking tot de DTS: X-track zeker niet behelpen. Het biedt een directionele geluidsbelevenis met prima spreiding en dynamiek. Een geweldige track.

Extra's

De Blu-ray Disc van The Bourne Ultimatum biedt alle beschikbare extra's. Alles is Nederlands ondertiteld.

Deleted Scenes (12 min)
Enkele scènes die de uiteindelijke film niet gehaald hebben. De scènes komen achter elkaar voorbij.

Man Op De Vlucht: Jason Bourne (23 min)
Hier krijgen we te horen en te zien op welke locaties de film is opgenomen. De featurette is verdeeld in vijf hoofdstukken, één voor elke locatie. We horen de cast en crew vertellen hoe het is om op locatie te filmen en welke uitdagingen hierbij komen kijken. We zien ook nog wat beelden van achter de schermen tijdens de opnames.

Achtervolging Over De Daken (5 min)
In de film zit een spannende achtervolging over de daken van Tanger en hier krijgen we te zien hoe deze scènes gemaakt zijn. Vooral het moment waarbij Bourne van een dak door een raam een verdieping lager springt, krijgt veel aandacht.

Het Plannen Van De Vechtscènes (4 min)
De naam zegt het al, een featurette over het schieten van de vechtscènes. We krijgen eigenlijk maar één scene te zien en dat is die van Bourne tegen collega hitman Desh. Deze scene is dan ook erg goed gemaakt en de makers vertellen wat ze wilden bereiken. Ook Matt Damon komt aan het woord en vertelt hoe het was deze scènes te filmen.

Rijschool (3 min)
De Bourne films staan bekend om hun goed gemaakte achtervolgingen en hier zien we hoe deze scènes gerepeteerd werden en uiteindelijk opgenomen.

Achtervolging In New York (10 min)
Een kijkje achter de schermen tijdens de achtervolging door New York City. We zien hoe de stunts voorbereidt worden en uiteindelijk op film opgenomen. Er komt veel kijken bij het maken van deze scènes en dat wordt wel duidelijk na het bekijken van deze extra.

Audiocommentaar
Een commentaar tijdens de film van regisseur Paul Greengrass. Hij reageert voornamelijk op wat er op het scherm te zien is en vertelt wat leuke feitjes en weetjes over het maken van de film. Niet een erg goed of verrassend commentaar, maar nog altijd leuk genoeg om naar te luisteren.

Conclusie

Jason Bourne (Matt Damon) herinnert zich steeds meer van zijn  verleden en hoe hij is behandelt door Treadstone en de opvolger ervan. Echter zien de bazen van de CIA nog steeds een bedreiging in hem en zitten hem opnieuw op zijn hielen. Jason Bourne heeft al zijn vindingrijkheid nodig om zijn vijanden te vlug af te zijn. The Bourne Ultimatum is het laatste deel in de trilogie en de tweede Bourne-film van regisseur Greengrass. Zijn hand-held-opnames zijn iets meer in toom waardoor de film wat meer rust kent. Verder biedt de film een prima verhaal en opnieuw spectaculaire actie en achtervolgingen. Een erg goed vervolg en vooral een waardige afsluiter met een sterk einde. De UHD+BD-uitgave van The Bourne Ultimatum biedt een solide belevenis met een goede 4K-transfer en een geweldige DTS:X-track. Alle extra's zijn aanwezig op de bijgevoegde Blu-ray Disc. Een prima uitgave.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld DTS HD Master Audio DTS:X 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots