X-Files, The: Fight The Future

Recensent:
Rogier Burghout
23-04-2021

Totaalbeoordeling:

8.8
Streaming

X-Files, The: Fight The Future (Streaming)
Samenvatting

Na vijf jaar wordt de afdeling The X-Files gesloten en worden agenten Fox Mulder (David Duchovny) en Dana Scully (Gillian Anderson) ingezet op andere taken. Zo worden ze ingezet in een anti-terrorisme-unit tijdens een bommelding in Dallas, Texas. Mulder komt erachter dat de agenten het verkeerde pand onderzoeken en vindt uiteindelijk de bom. Het lukt de FBI niet de bom onschadelijk te maken en de bom ontploft met een gigantische ravage tot gevolg. Een groot gedeelte van het gebouw, waaronder de bom lag, is verwoest. Dan wordt Mulder getipt dat dit een overheidsgebouw betreft en dat de bom nooit onschadelijk diende te worden gemaakt, dit om bepaalde schimmige zaken van de regering te verhullen. Onder het pand lagen namelijk besmetelijke, dodelijke lichamen die met de bom verwoest zouden moeten worden. Dit is mislukt en Mulder en Scully weten de lichamen op te sporen, zodat Scully de doodsoorzaak kan vaststellen. Wat ze dan te weten komen is een geheim zo groot dat dit het gehele bestaan van de mensheid op het spel zet. Mulder en Scully moeten alles op alles zetten om achter de waarheid te komen en de bewijzen te verzamelen om zo te bereiken wat voor hun tegenstanders het grootste gevaar is; het heropenen van The X-Files.

Commentaar

De eerste bioscoopfilm van The X-Files met als subtitel Fight the Future komt na seizoen vijf die eingde met de aflevering genaamd, The End. De afdeling The X-files is gesloten en zo kunnen de tegenstander van Fox Mulder eindelijk hun gram halen. Bedenker en schrijver Chris Carter kwam bij het maken van een script voor de film voor een uitdaging te staan, want het verhaal moest zowel fans van de serie als "algemene" bioscoopbezoekers aanstaan en begrijpelijk zijn. Daar zijn ze zeker in geslaagd. Wat vooral opvalt is dat de schaal van de productie een stuk groter is. Dat wilde Carter ook; meer actie en grootste scènes. Dat is ook te zien, van de ontploffing van het gebouw in Dallas tot een achtervolging van twee helicopters op Mulder en Scully door een graanveld. De shots zijn weidser en grootser en doen de bioscoopfilm meer dan recht aan. Ook voor fans zitten er genoeg intriges in de film en alle acteurs kunnen hun "bioscoop-rol" meer dan dragen. Ook zijn er bekende en goede extra acteurs ingezet in bijrollen die de film naar een hoger plan tillen. Martin Landau en Armin Mueller-Stahl geven extra gravitas aan de film met hun karakters. Ook komen er genoeg bekenden voor, zoals Walter Skinner (Mitch Pileggi), The Cigarette Smoking Man (William B. Davis) en The Well Manicured Man (John Neville). The X-Files: Fight The Future is een mooie tussenstap tussen seizoenen vijf en zes van de serie met daarbij genoeg nieuwe verhaallijnen, die in de serie gaan terugkomen. Op zichzelf is de film zeer goed bekijkbaar. Een aanrader.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Actie, Science fiction, Thriller
Jaar: 1998
Speelduur: 121 min
Uitgever: Disney+ Star

Conclusie

The X-files zijn gesloten en agenten Fox Mulder en Dana Scully worden ingezet op andere zaken. Ze ontdekken dat de ontploffing van een gebouw in Dallas, Texas geen ongeluk was en werd gebruikt om drie lichamen te verhullen die een virus droegen. Aan Mulder en Scully de taak om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen, voordat alles in de doofpot kan worden gestopt. De eerste bioscoopfilm van The X-files moest zowel fans als niet-fans van de serie aanspreken en daar is maker en schrijver Chris Carter meer dan in geslaagd. De film is grootser opgezet met, in X-files-begrippen, spectaculaire en grootste actiescènes. Ook komen er genoeg ontwikkelingen voorbij die in volgende Mythologie-afleveringen weer gebruikt kunnen worden. The X-Files: Fight the Future is dan ook zeker een aanrader.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.