Dune

Recensent:
Rogier Burghout
22-11-2021

Totaalbeoordeling:

9
Streaming

Dune (Streaming)
Samenvatting

De voor een Oscar genomineerde Denis Villeneuve regisseert Dune, naar de gelijknamige bestseller van Frank Herbert. Dune vertelt het mythische en emotionele heldenverhaal van Paul Atreides, een briljante en begaafde jongeman die tot grootse dingen is voorbestemd. Hij moet naar de gevaarlijkste planeet in het universum reizen om de toekomst van zijn familie en volk veilig te stellen. Intussen wordt er door kwaadaardige mogendheden hevig gestreden om de kostbare grondstof van de planeet, een stof die alleen daar te winnen is en in staat is het menselijk vermogen te vergroten. Alleen degenen die hun angst weten te overwinnen zullen overleven.

Commentaar

Dune: part one is de nieuwe film van vermaard regisseur Denis Villeneuve (Incendies, Arrival, Blade Runner 2049) en is gebaseerd op het boek van Frank Herbert. Dit boek is al eerder verfilmd in 1984 door regisseur David Lynch. De ontvangst van Dune (1984) was destijds erg negatief en velen vonden de film langdradig, saai en moeilijk om te volgen. David Lynch vindt het zelfs zijn grootste mislukking en wil liever niet over het maken van de film praten. Toch heeft de film vele liefhebbers gekregen en kreeg het een soort culstatus, ook omdat niemand het na Lynch had aangedurfd om het (eerste) boek opnieuw te verfilmen. Ook vertelt Dune uit 1984 niet het volledige verhaal uit het eerste boek, de film stopt op grofweg de helft. Nu heeft regisseur Denis Villeneuve het wel aangedurfd om het eerste boek opnieuw te verfilmen, en dat hij niet bang is om gevoelig materiaal aan te raken heeft hij wel bewezen met zijn vervolg op Blade Runner. Maar weet hij er opnieuw een succes van te maken? Het antwoord is: ja, zeker. Want zonder het boek gelezen te hebben brengt Villeneuve je als kijker snel in de wereld van Dune en geeft je alle informatie die je nodig hebt. Dat gaat best vlot en dat is wel anders dan bij de eerste film, want bij die film was de kritiek dat er veel tijd werd besteed aan de introductie van de wereld en karakters. Bij deze versie van Villeneuve moet je wel opletten want veel wordt snel verteld en verbanden worden snel gelegd. De vertolkingen van de karakters zijn erg goed. Vooral Timothée Chamalet geeft goed gestalte aan troonsopvolger Paul Atreides en kan tegelijkertijd naïef en fragiel overkomen als ook dreigend, overheersend en strijdbaar. Verdere rollen van Rebecca Ferguson, Oscar Isaac en Jason Momoa (even wennen zonder baard) zijn erg goed. Zendaya heeft niet veel schermtijd, maar dat zal in het tweede deel wel meer worden. En dat tweede deel komt er gelukkig, want die is aangekondigd en bevestigd. Nu kunnen de liefhebbers van het eerste boek en deze eerste film eindelijk op film bekijken hoe dit verhaal verder gaat. Wellicht krijgen de andere boeken ook een verfilming, maar als alleen al het eerste boek volledig wordt verfilmd zijn vermoedelijk veel mensen al blij. Dune: part one is in elk geval een geslaagde verfilming, dat naast goede vertolkingen en verhaal er ook nog eens prachtig uitziet. De wijdse wereld van Dune krijgen erg mooie beelden waarvoor goed de tijd voor wordt genomen. De film duurt gelukkig niet al te lang om langdradig te worden, maar wel om de wereld en de karakters goed de tijd te geven die ze nodig hebben. Dune is opnieuw een geslaagde onderneming van Villeneuve, en je kan na deze film zeker reikhalzend uitkijken naar het tweede deel.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Science fiction
Jaar: 2021
Speelduur: 155 min
Uitgever: Warner Home Entertainment

Conclusie

Dune vertelt het mythische en emotionele heldenverhaal van Paul Atreides, een briljante en begaafde jongeman die tot grootse dingen is voorbestemd. Hij moet naar de gevaarlijkste planeet in het universum reizen om de toekomst van zijn familie en volk veilig te stellen. Dune: part one is een ambitieuze start van een nieuwe reeks aan films, gebaseerd op het boek van Frank Herbert. David Lynch heeft zich in het verleden verslikt in dit verhaal, maar regisseur Villeneuve heeft met zijn vervolg op Blade Runner al bewezen een regisseur te zijn die grootse films en verhalen met veel respect te kunnen behandelen. Deze moderne verfilming van Dune valt daar ook zeker onder, met een film die een interessant verhaal vertelt met interessante karakters en vertolkingen, in een erg mooi ontworpen en weergegeven wereld. Gelukkig krijgt Villeneuve nu wel de kans om een vervolg te maken met het volgende deel, en fans en liefhebbers van van het boek en de film(s) kunnen daar zeker reikhalzend naar uitkijken. 

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.