Old

Recensent:
Rogier Burghout
09-12-2021

Totaalbeoordeling:

5.6
Blu-ray

Old (Blu-ray)
Samenvatting

Een gezin ontdekt tijdens hun tropische vakantie dat het afgelegen strand waar ze zich bevinden ervoor zorgt dat ze op mysterieuze wijze snel verouderen... ineens duurt hun hele leven nog maar één enkele dag. 

Commentaar

Bovenstaande samenvatting is kort van stof, en dat is bewust zo gedaan. Hoe minder je weet van Old, des te meer je wordt verrast in de film. Want zoals bekend van regisseur M. Night Shyamalan, (The Sixth Sense, Unbreakable, Split) bevat Old ook een spannende opbouw en een verrassende ontknoping. Echter, is deze wending positief? Voordat we daarop ingaan, eerst het verhaal an sich. Het is natuurlijk één van de grootste geheimen ter wereld: veroudering van de mens. En vooral: hoe kan je het stoppen. En wat gebeurt er als het wordt versneld, zoals in Old? Hoe reageer je daarop als mens? Schrijver en regisseur M. Night Shyamalan vertelt met die vraag in het achterhoofd best een interessant verhaal van interessante karakters. Hoe ga  je om met je eigen  sterfelijkheid. Als kijker krijg je min of meer ook die vraag voorgeschoteld en dat kan best confronterend overkomen. Dus wat dat betreft is de film best geslaagd. Waar echter Shyamalan toch weer uitglijdt is die bekende wending. Hij heeft helaas echt zijn "mojo" verloren. Sinds The Sixth Sense, Unbreakable en deels ook wel Signs en The Village komt Shyamalan nauwelijks sterk meer uit de hoek. Natuurlijk, het einde van Split dat de film verbindt met Unbreakable getuigde van lef, maar helaas was Glass ook een gigantische uitglijer die het hele universum eigenlijk om zeep heeft geholpen. The Happening was ook al erg matig, dus M. Night Shymalan kan het sterke begin van zijn carrière helaas niet meer waarmaken. Old is daarvan helaas weer een bevestiging.

Old wordt in Nederland alleen op DVD en Blu-ray Disc uitgebracht, en niet op 4K UHD (in het buitenland wel). De uitgave op Blu-ray wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Horror, Thriller
Regio: B
Jaar: 2021
Speelduur: 104 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Atmos - Engels
  • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
  • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5053083229856

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Shyamalan Family Business
  • All the Beach is a Stage
  • Nightmares in Paradise
  • A Family in the Moment

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Old staat op Blu-ray Disc in een 1080p-HD transfer in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1. De film speelt zich af op een warm strand gedurende de dag dus dat betekent veel zon, strand en zeewater. Het uiterlijk van de film heeft veel overgesatureerde kleuren om de hitte en te benadrukken en deze transfer geeft dat uitstekend weer. Scherpte is uitstekend en ook contrast en zwartniveau zijn erg goed. Schaduwdetail is in donkere scènes erg sterk. Een uitstekende transfer.

Geluidskwaliteit

Old krijgt een Dolby Atmos-track mee op Blu-ray Disc. Dat is natuurlijk uitstekend qua specificaties, maar in de praktijk betekent het niet heel veel. De film leunt vooral op dialogen en ambiance, en weinig tot niets op actie en surround-activiteit vanuit de hoogte. Dat kanaal hoor je dan ook niet erg veel. Dat betekent niet dat de track slecht is, zeker niet. Verder scoort de Atmos-track prima en levert een erg goede surround-beleving.

Extra's

Old krijgt een aardig pakket aan extra's mee. Alles is in HD en Nederlands ondertiteld.

Deleted Scenes (8 min)
In totaal 11 verwijderde scènes die verder niet heel veel toevoegen.

Shyamalan Family Business (8 min)
De dochter van de regisseur werkt mee in de crew van de film. Hier wat meer informatie over haar.

All the Beach is a Stage (10 min)
Hier wat meer uitleg over de setting en de toon van de film.

Nightmares in Paradise (7 min)
Hier wat meer informatie over de locaties waar nog meer is gefilmd naast het strand.

A Family in the Moment (6 min)
Hier wat meer achtergrondinformatie over het maken van een bepaalde emotionele scènes in de film.

Conclusie

Een gezin ontdekt tijdens hun tropische vakantie dat het afgelegen strand waar ze zich bevinden ervoor zorgt dat ze op mysterieuze wijze snel verouderen. Old is de nieuwste film van regisseur M. Night Shyamalan, bekend van vele films met de bekende twist aan het einde. Old geeft een interessante premisse en af en toe echt een sterk verhaal, maar helaas maakt hij opnieuw een uitglijer met het einde, en dat is erg jammer. De Blu-ray Disc van Old zit technisch prima in elkaar met een aardig pakket aan extra's.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:9.5
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
4.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots