No Time to Die

Recensent:
Rogier Burghout
24-02-2022

Totaalbeoordeling:

8.5
UHD

No Time to Die (UHD)
Samenvatting

James Bond is met pensioen en geniet van het vrije en onbezorgde leven samen met Madeleine (Léa Seydoux). Als hij het graf van zijn grote liefde bezoekt ontsnapt hij echter nipt aan een aanslag op zijn  leven. Dan komt hij erachter dat Madeleine heel wat schimmige geheimen voor hem verborgen houdt en hij verbreekt hun relatie en slaat op de vlucht. Hij komt erachter dat een sinister complot gaande is en dat een geheime organisatie de wereld wil vernietigen met een dodelijk virus. Hij wordt gerekruteerd door de CIA en gaat samenwerken met oude bekende Felix Leiter (Jeffrey Wright) om de dreiging te stoppen. Gedurende hun jacht komt Bond erachter dat MI6 ook heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van het virus en Bond staat dan direct op de stoep van M (Ralph Fiennes) om verhaal te halen. Dan blijkt het een val te zijn voor de schimmige crimineel Safin (Rami Malek) en Bond moet met de nieuwe agente 007 Nomi (Rashana Lynch) samenwerken om Safin te stoppen. Echter komt Madeleine ook weer ten tonele en moet James Bond kiezen tussen twee ultieme kwaden om de wereldwijde vernietiging door een dodelijk virus te stoppen.

Commentaar

“The name is Bond, James Bond”. Deze iconische tekst is al door een aantal acteurs uitgesproken die het karakter James Bond hebben gespeeld. Het was de eer aan Daniel Craig om dit in de voorlaatste vier films te mogen doen: Casino Royale, Quantum of Solace, Skyfall en Spectre. Craig gaf na elke film wel zo ongeveer aan dat hij klaar was met het spelen van Bond, niet in de laatste plaats omdat de vele stunts zijn tol hadden geëist op zijn lichamelijke conditie. No Time do Die is dan ook echt zijn laatste film als Bond en dat wordt ook wel overduidelijk verteld in de film zelf. Het verhaal van Bond gaat verder waar het gebleven was na Spectre, namelijk dat Bond gepensioneerd is en niks meer te maken wil hebben met MI6. Uiteraard gebeurt er weer genoeg waardoor hij nog één laatste keer een missie gaat volbrengen. Dit keer is er een persoonlijke reden, en dat maakt deze Bond dan ook interessanter dan de voorgaande. Verder kan je maar zo weinig mogelijk vantevoren weten over deze film zodat je er het meeste van kan genieten. Niet alle Bond-films van Craig werden overwegend positief ontvangen, vooral Quantum of Solace en Spectre werden wat lauw ontvangen. Voor No Time To Die was er genoeg voorbereidingstijd, aangezien de COVID-pandemie voor genoeg vertraging zorgde. De regie is in handen van Cary Joji Fukunaga, die Danny Boyle opvolgde die de productie verliet met wat genoemd wordt “creatieve meningsverschillen”. Fukunaga geeft een mystieke sfeer aan de film dat vooral ten goede komt aan het mysterieuze karakter van Safin, erg goed gespeeld door Rami Malek. De verdere ondersteunende rollen worden ook erg goed gespeeld, onder andere door Jeffrey Wright, Ralph Fiennes, Naomie Harris en Léa Seydoux. Het is overduidelijk dat er een nieuwe 007 komt, en deze film laten de makers je er alvast aan wennen. Omdat Bond is gestopt is zijn 00-cijfer alvast overgedragen aan agente Nomi, gespeeld door Rashana Lynch. Gelukkig krijgt Bond in deze film nog eenmalig zijn nummer terug, en na No Time To Die is het maar afwachten wie het iconische nummer mag gaan dragen. Gelukkig prijkt de tekst na de aftiteling: “James Bond Will Return”, en dat geeft de kijker gelukkig genoeg vertrouwen dat er een nieuwe Bond-film gaat komen. Nu gaat de zoektocht naar de nieuwe Bond-acteur pas echt beginnen…

No Time To Die krijgt een brede fysieke release, en dat is in deze tijden waarin steeds minder titels fysiek worden uitgebracht meer dan welkom. De film komt op 2-disc DVD, 2-disc Blu-ray, een 2-disc Blu-ray Special Edition met boekje, UHD-uitgave, UHD-Steelbook en een gelimiteerde UHD-uitgave met de Steelbook en een miniatuur Aston Martin DB5. De versie die we hier bespreken is de 2-disc 4K UHD Steelbook.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Avontuur, Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 2021
Speelduur: 156 min
Verpakking: UHD Steelbook
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.39:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Atmos - Engels
  • Dolby Digital Plus 7.1 - Frans
  • Dolby Digital Plus 7.1 - Spaans
  • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5053083209674

Extra's

  • Steelbook verpakking
  • Anatomy of a Scene: Matera
  • Keeping It Real: The Action of No Time to Die
  • A Global Journey
  • Designing Bond
  • Being James Bond (UHD Exclusive)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
No Time To Die wordt op UHD in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1 uitgebracht, in een native 4K-transfer met Dolby Vision beeldverbetering. En het resultaat mag er zijn, want dit is weer een uitmuntende 4K-transfer op UHD. Van de warme oorden die een mooie warme en goudgele gloed krijgen tot de ijzige, koude bestemmingen die een helder-wit en ijzig blauwe tint hebben, alles wordt perfect in beeld gebracht. DV helpt daarin mee door de kleuren mooi te nuanceren en daarin een diepte in te brengen. Ook heeft de tarnsfer een mooie gradatie aangrain. Scherpte is optimaal en detaillering uitstekend. Contrast en zwartwaardes zijn subliem. Een perfecte transfer.

Blu-ray Disc
Ook op BD krijgt No Time To Die een geweldige transfer mee in 1080p HD en in het oorspronkelijke beeldformaat. De film krijgt de volledige ruimte op de BD, want op de film-schijf staan verder geen extra's. En dat doet de kwaliteit meer dan goed; de transfer is scherp, heeft erg mooie kleuren en een goed contrast. Zwartwaardes komen ook erg goed over. Een erg goede transfer en deze staat aan de top van BD-transfers.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
Op beide formaten krijgt No Time To Die een Dolby Atmos-track mee in de oorspronkelijke Engelse gesproken taal. Op beide formaten is de core een Dolby TrueHD 7.1-track. Net als de beeldkwaliteit is ook de audio subliem. No Time To Die krijgt een actieve audiotrack vol met actie, muziek en ook rustigere momenten, en deze Atmos-track weet op alle fronten te scoren: dynamiek, spreiding, maar ook nuance. De subwoofer is ook erg actief en ondersteunt in het laag. Een weergaloze audiotrack.

Extra's

De 4K UHD-uitgave van No Time To Die is een interessante. De uitgave bestaat uit twee discs, een UHD en een Blu-ray Disc. Meestal staan alle extra's op de Blu-ray Disc en niet (of soms dubbel) op de UHD. Echter staan bij No Time To Die alle extra's op de UHD, en geen enkele op de BD (die staan op een tweede BD-schijf enkel bijgevoegd bij de BD-uitgave). De UHD heeft zelfs een exclusieve extra die niet vermeld staat op de BD met extra's.

Steelbook verpakking
Beide discs zijn verpakt in een mooie Steelbook met mooi artwork van James Bond zijn zijn Aston Martin DB5.

Anatomy of a Scene: Matera (12 min)
Een interessante featurette over het maken van de impoante pre-credits scènes.

Keeping It Real: The Action of No Time To Die (6 min)
Een korte blik naar de grbuikte praktische effecten.

A Global Journey (8 min)
Een korte kijk naar alle internationale locaties waar men heeft gefilmd.

Designing Bond (11 min)
Een featurette over de aankleding van de film.

Being James Bond (UHD Exclusive) (47 min)
De exclusieve extra is ook meteen de meest interessante. In deze lange featurette zie je een terugblik naar de carriière van Daniel Craig als James Bond. Erg leuk om te bekijken.

Conclusie

In No Time To Die is James Bond met pensioen maar doet een oude vijand er alles aan om hem het leven zuur te maken. En dat leven zelf heeft voor hem ook nog een aantal verrassingen in petto. No Time to Die betekent de laatste James Bond-film voor acteur Daniel Craig en na diverse eerdere aankondigingen van zijn "laatste vertolking" heeft Craig er via het script er wel voor gezorgd dat dit zijn laatste is. Het is een mooi vaarwel naar één van de beste en meest moderne vertolkingen van het karakter. No Time To Die krijgt een mooie fysieke release mee met o.a. een BD-release met fotoboek, een Limited Edition-uitgave met een heuse miniatuur versie van de Aston Martin DB5, en deze UHD-uitgave. Deze bevat een sublieme beeld- en geluidskwaliteit, en een redelijk pakket aan extra's waarbij de UHD Exclusive de meest interessante is. Die is echter best aan de prijs, dus voor diegenen die de film in 4K wilt zien maar ook een mooie verpakking wilt met mooi artwork, dan is de Steelbook de beste optie. Een aanrader.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots