Many Saints of Newark, The

Recensent:
Rogier Burghout
23-03-2022

Totaalbeoordeling:

6
Blu-ray

Many Saints of Newark, The (Blu-ray)
Samenvatting

De jonge Anthony Soprano (Michael Gandolfini) groeit op in het explosieve tijdperk van de rellen in Newark en wordt volwassen op het moment dat rivaliserende gangsters in opstand komen tegen de almachtige misdaadfamilie DiMeo, die de door rassenrellen geteisterde stad in een stevige greep heeft. Dickie Moltisanti (Alessandro Nivola), de oom waar hij idolaat van is, heeft het moeilijk in de veranderende tijden. Hij worstelt met zowel zijn professionele als persoonlijke verantwoordelijkheden.

Commentaar

The Many Saints of Newark is een film die zich afspeelt vòòr de gebeurtenissen van de TV-serie The Sopranos. Het vertelt de opkomst van de misdaad-organisatie geleid door Tony Soprano in de TV-serie. De vertolking van de jonge Tony Soprano wordt vertolkt door een erg opvallende acteur, namelijk de zoon van James Gandolfini, zelf helaas al overleden. Michael Gandolfini speelt de rol van de jonge Tony Soprano met veel enthousiasme, maar is opvallend genoeg niet het hoofdpersonage van de film. Dat is namelijk Dickie Moltisanti (Alessandro Nivola), de vader van Christopher Moltisanti (Michael Imperioli in een cameo) die als een soort mentor-figuur fungeert voor de jonge Soprano. De film is verder opgezet als een familiedrama, gesitueerd in een misdaad-organisatie. Het verhaal hangt een beetje als los zand aan elkaar en er is niet echt heel veel cohesie in te vinden. De schrijvers hebben veel bekende personages uit The Sopranos laten rondlopen in de film, zoals Junior Soprano, Paulie, Pussy, Silvio en Jackie Aprile, maar die hebben eigenlijk geen rol van betekenis. En dat is soms wel een beetje jammer en komt dan een beetje rommelig over qua verhaallijn. De film vertelt een verhaal dat een beetje voortkabbelt en een aantal personages weergeeft die je in de TV-serie ook terug ziet of waar naar vernoemd wordt, maar verder biedt de film niet echt een vernieuwend verhaal. De film eindigt ook abrupt en vertelt eigenlijk niet een ontwikkeling van Tony Soprano. Verder is The Many Saints of Newark vooral leuk en interessant voor de echte fans van de TV-serie The Sopranos. Voor de algemene kijker zitten er teveel verwijzingen in naar de serie die zonder die serie gezien te hebben niet echt aankomen. 

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Misdaad
Regio: A, B, C
Jaar: 2021
Speelduur: 120 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Atmos - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
  • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888255407

Extra's

  • The Making of Newark
  • Sopranos Family Honor
  • Deleted Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Many Saints of Newark staat op Blu-ray Disc in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1. De transfer ziet er prima uit, de jaren 60 en 70 worden erg goed weergegeven met veel kleurrijke kleding en decors. Scherpte, contrast en detaillering is allemaal prima in orde. Een erg goede transfer.

Geluidskwaliteit

The Many Saints of Newark krijgt op Blu-ray Disc een Dolby Atmos track mee in de oorspronkelijke Engelse taal, én met een Dolby TrueHD 7.1-track als basis. De track is wel wat teveel van het goede, want de film is voornamelijk dialoog-gedreven met daarbij wat actievere en actiescènes die iets meer activiteit van de track vragen. Maar dit is niet dusdanig dat er een volwaardige Atmos-track voor nodig was geweest, de hoogte-kanalen worden bijvoorbeeld haast niet gebruikt. Verdere muziek-scènes en ambiance-geluiden worden netjes verspreid over de surround-kanalen. Verder een prima audiotrack.

Extra's

Op de Blu-ray Disc van The Many Saints of Newark staat een kleine selectie van extra's. Alles is in 1080p HD en is Nederlands ondertiteld.

The Making of Newark (13 min)
Een leuke featurette, met een interview met David Chase (de bedenker van de serie The Sopranos) en aardige stukjes uit de TV-serie.

Sopranos Family Honor (6 min)
Een vergelijking tussen de vertolkingen van een aantal karakters in deze film en in de TV-serie.

Deleted Scenes (5 min)
Een aantal verwijderde scènes. Niet al te opzienbarend.

Conclusie

De jonge Anthony Soprano (Michael Gandolfini) groeit op in het explosieve tijdperk van de rellen in Newark en wordt volwassen op het moment dat rivaliserende gangsters in opstand komen tegen de almachtige misdaadfamilie DiMeo, die de door rassenrellen geteisterde stad in een stevige greep heeft. The Many Saints of Newark is vooral leuk en interessant voor de echte fans van de TV-serie. Voor de algemene kijker zitten er teveel verwijzingen in naar de serie die zonder die serie gezien te hebben niet echt aankomen. De Blu-ray Disc van The Many Saints of Newark heeft prima beeld- en geluidskwaliteit, alhoewel de Atmos-track wat overkill is, en een net pakket van extra's.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8.5
Extra's:7
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots