Batman Begins (Collector's Edition)

Recensent:
Rogier Burghout
06-07-2022

Totaalbeoordeling:

8.8
UHD

Batman Begins (Collector's Edition) (UHD)
Samenvatting

Als kleine 8-jarige jongen is Bruce Wayne ervan getuige hoe zijn ouders, als zij een operabezoek op verzoek van Bruce eerder afbreken, door een overvaller wordt vermoord. Zijn vader was een rijke zakenman en dokter die ervoor streed dat ook de armen in Gotham een goede toekomst konden krijgen. Maar als Bruce (Christian Bale) wat ouder is en de moordenaar van zijn ouders na 14 jaar gevangenisstraf vroegtijdig wordt vrijgelaten, wordt het hem duidelijk dat de misdaad het voor het zeggen heeft in Gotham. Bruce verlaat Gotham en reist de wereld rond op zoek naar de kracht om zijn ouders te wreken. In het verre Oosten komt hij terecht in de gevangenis, waar hij door toedoen van ene Henri Ducard (Liam Neeson) uit gered wordt. Henri introduceert Bruce bij Ra’s Al-Ghul (Ken Watanabe), leider van een soort Ninja school. Bruce ondergaat hier een zware training in diverse gevechtstechnieken en leert hier ook zijn eigen angsten onder ogen te komen. Dan vraagt Ra’s Al-Ghul Bruce iets te doen, wat hem tegen staat en is gedwongen te vluchten. In Gotham aangekomen ziet Bruce ook de stad steeds verder in de handen van de georganiseerde misdaad is terecht gekomen. Met steun van de butler Alfred Pennyworth (Michael Caine), die als ene vader over Bruce heeft gewaakt, transformeert Bruce zich tot een symbool voor de strijd tegen het onrecht: Batman. Hij krijgt hierbij ook hulp van Lucius Fox (Morgan Freeman), een vroeger bondgenoot in het bedrijf van zijn vader maar nu door de huidige topman Earle (Rutger Hauer) aan de kant gezet. Binnen het politieapparaat vindt Batman een medestrijder in de politieman Jim Gordon (Gary Oldman) en de assistent openbare aanklager Rachel Dawes (Katie Holmes). Als kind waren Bruce en Rachel bevriend, maar Rachel ziet in de Bruce van nu een verveelde playboy. Samen met deze bondgenoten begint Batman de strijd tegen misdaadbaas Falcone (Tom Wilkinson) en de vreemde dokter Jonathan Crane (Cillian Murphy). Als Batman heeft Bruce al zijn hightech wapenarsenaal, zijn gestaalde lichaam en zijn scherpe geest nodig om de strijd aan te binden met de duistere krachten die de stad Gotham in haar voortbestaan bedreigt.

Commentaar

Met Batman Begins vertelt Christopher Nolan de ontstaansgeschiedenis van de legendarische ‘dark knight’. Nolan schreef samen met schrijver David S. Goyer (bekend van onder andere Blade) het script. Bij dit script zijn ze tamelijk nauwgezet trouw gebleven aan de ontstaansgedachte zoals verwoord in het originele verhaal van Batman, dat in 1939 in een nummer van de Detective Comics verscheen. De wijze waarop Nolan het karakter tot leven brengt is indrukwekkend. Met grote aandacht voor details en ontwikkeling van de karakters heeft Nolan een zeer serieuze maar ook zeer geloofwaardige verfilming van dit ‘comicbook’ verhaal gemaakt. Een verhaal met precies de juiste dosering van actie, de kracht van de onverschrokken held maar ook de onzekerheid en kwetsbaarheid van de mens achter de held, een goed opgezet misdaadverhaal, hightech gadgets, special effects, drama en enkele perfect geplaatste humoristische kwinkslagen. Een film waarin de sfeer van het stripverhaal tot leven komt, met een realistisch vormgegeven Gotham City als achtergrond. In de persoon van Christian Bale heeft Nolan een uitstekende vertolker van de vliegende held gevonden. Charmant en kwetsbaar als Bruce Wayne, onverschrokken als de held Batman. Maar ook voor de andere rollen heeft Nolan uitstekende spelers gecast. Puike rollen van Michael Caine, Morgan Freeman, Tom Wilkinson, Katie Holmes en Gary Oldman. Uiteraard nog vele andere acteurs, waarbij onze eigen Rutger Hauer zeker niet vergeten mag worden.

Batman Begins is door Warner eerder op DVD uitgebracht op DVDBlu-ray en ook op 4K UHD. Deze laatste uitgave bevat de film in 4K UHD en een geremasterde transfer op de Blu-ray Disc. Deze uitgave bevat drie discs, één voor de film op 4K, één voor de film op BD, en de derde schijf alleen met extra's. Deze uitgave krijgt nu een extra luxe uitgave met de drie discs verpakt in een mooie steelbook (dezelfde discs als in de vorige 4K-uitgave), met daarbij een doosje met art cards, foto's en een boekje. Dit alles is verpakt in een stevige kartonnen bookcase. Deze uitgave wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie
Regio: A, B, C
Jaar: 2005
Speelduur: 240 min
Verpakking: UHD Steelbook + Extra's in Bookcase
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.40:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888261521

Extra's

  • Collector's Edition Steelbook + Extra's
  • Trailer
  • Still Gallery
  • Confidential Files
  • In Movie Experience
  • IMAX proloog The Dark Knight
  • Behind the Story featurettes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD 10/10
Batman Begins krijgt op UHD een native 4K-transfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.40:1. De transfer is duidelijk een stap vooruit ten opzichte van de 1080p transfer, met naast de grotere resolutie en de aanwezigheid van HDR10, veel betere schaduwdetaillering. Begins is een film met veel scènes in ofwel grauw daglicht met weinig licht, of 's nachts in donkere plekken. De UHD laat hier veel meer detaillering zien. Een geweldige transfer.

Blu-ray Disc 8/10
De 1080p-variant van Begins biedt een prima HD-presentatie. Scherpte is prima in orde en verder bevat de transfer geen fouten. Echter zijn er zoals hierboven aangegeven wat minder details zichtbaar in donkere scènes.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
Zowel de UHD als de BD van Batman Begins krijgen een DTS HS MA 5.1-audiotrack mee in de oorspronkelijk Engelse taal. De keuze om er geen Atmos- of DTS:X-track op te zetten komt van regisseur Christopher Nolan zelf. Hij is van mening dat er niet moet worden getoornd aan de oorspronkelijke geludismix uit de bioscoop en dat een driedimensionale geluidstrack onzin is. Ook zijn andere films beschikken niet over deze audiotracks. De vorige BD-uitgave van Begins bevat een Dolby TrueHD 5.1-track, en deze kreeg op deze site de volle score. Deze "nieuwe" DTS-HD MA 5.1 track klinkt prima, maar soms is de balans een beetje zoek tussen de dialogen en de actie. Ook het volume kan soms wat teveel verschillen tussen rustigere scènes en de actiescènes. Had de TrueHD hier dan gezien de volle score geen last van? Nou, dat wel. En nog wel meer zelfs. Waarschijnlijk kreeg de TrueHD zoveel lof omdat deze werd vergeleken met de Dolby Digital 5.1-track van de DVD. Nu in deze tijden met Object Based Atmos- en DTS:X-tracks ligt de lat wel wat hoger, en dan moet een directionele track, zoals deze DTS-HD MA 5.1-track, wel erg goed uit de hoek komen om een volle score te krijgen. Dat doet deze track dus niet, maar aan de andere kant is de track ook weer niet onvoldoende. Er had alleen meer in gezeten.

Extra's

Deze 4K UHD Collector's Edition-uitgave van Batman Begins bevat drie discs waarvan op de 4K UHD geen extra's staan. Alle voorname extra's staan op een aparte schijf, zijn in 1080p HD en zijn Nederlands ondertiteld.

Collector's Edition Steelbook + Extra's
De steelbook heeft een mooie matte finish met mooi artwork aan de buiten- en binnenkant. De arts cards, boekje en foto's hebben een mooie glossy afwerking en bevatten het (mooie) originele artwork van wannneer de film uitkwam.

Bluray Disc Film:

In-Movie Experience
Deze extra staat als enige op de Blu-ray Disc waarop de film staat. Gedurende de film kun je op gezette tijden een soort picture-in-picture (PiP) video bekijken met allerlei informatieve fragmenten over de productie van de film. 

Blu-ray Disc Extra's:

The Dark Knight Imax Prologue (7 min)
De openingsscène van The Dark Knight, in IMAX-aspect ratio.

Additional Footage
Met drie keuzemogelijkheden met aanvullende informatie

Reflections on Writing (2 min)
Scriptschijver David S. Goyer vertelt iets over het schrijven van het script

Digital Batman (1 min)
Paul Franklin geeft wat info over een specifiek special effect.

Batman Begins Stunts (3 min)
En in dit stukje nog wat aandacht voor de stunts.

Trailers (1 min)
Bioscooptrailers van de film.

Behind The Story

Tankman Begins (5 min)
Parodiefilmpje voor de MTV Movie Awards

The Journey Begins (14 min)
Een korte documentaire waarin regisseur Christopher Nolan en schrijver David S. Goyer uitleg geven hoe de film tot stand gekomen is en enkele specifieke voorbereidingen op het project. Waaronder dus de keuze voor de hoofdrolspeler, wat Christian Bale is geworden.

Shaping Mind and Body (13 min)
Waarin de choreografie van de vechttechnieken centraal staat. Hierin aandacht voor ‘Keysi’, een soort martial art techniek die gebruikt is.

Gotham City Rises (13 min)
Featurette over het ontwerp van Gotham City, waarvan het groot gedeelte op de set is nagebouwd. Uiteraard ook aandacht voor de special effects die ook gebruikt zijn.

Cape and Cowl (8 min)
Korte featurette waarin het (nieuwe) ontwerp van het Batman kostuum centraal staat.

Batman – The Tumbler (14 min)
Ofwel, de Batmobile. In deze featurette dus hoe dit vehikel gerealiseerd is en wat het allemaal kan. En het is dus een echte automobiel of iets dat er op lijkt in ieder geval. Maar niet een CGI ontwerp dus.

Path to Discovery (14 min)
Featurette over de ‘Ninja school’, die in de film in het verre Oosten hoog op een besneeuwde berg ligt. Ook hier natuurlijk weer aandacht voor de setconstructie en de speciale effecten. Ook aandacht voor het vechtscènes die zich hier afspelen.

Saving Gotham City (13 min)
Gaat over de stunts en special effects in de scènes waarin Batman zijn best doet Gothman te redden. Zeker niet bekijken voordat je de film gezien hebt.

Genesis of the Bat (15 min)
Ofwel: Ontstaan van de vleermuis. Met hierin uiteraard aandacht voor het stripboek, waarin Batman tot leven is gekomen. Nu valt dat een beetje tegen. Dit onderdeel is vooral ook reclame voor een nieuwe stripboekserie van Frank Miller en Jim Lee.

Stills Gallery
Waar je drie vervolgkeuzes hebt: U.S.International en ”Verkenningen”. Achter elke keuze een groot aantal promotieachtig beeld- en postermateriaal van Batman.

Confidential Files
Met alle feiten en beelden over Batman. Op een vervolgscherm heb je keuze uit de onderwerpen UitrustingVijanden en Bondgenoten en mentors.

Conclusie

In Batman Begins neemt regisseur Christopher Nolan en schrijver David S. Goyer je mee in een verhaal over de ontstaansgeschiedenis van Batman. De jonge Bruce Wayne is getuige hoe zijn ouders wordt vermoord. Als jongeman ervaart hij hoe de misdaad het voor het zeggen heeft in Gotham City. Hij onderneemt een reis naar het Verre Oosten en wordt daar door de Ra’s Al-Ghul getraind diverse vecht- en beheersingstechnieken. Gesterkt komt hij terug in Gotham, alwaar hij in het geheim als de ‘vleermuis’ Batman de strijd tegen het kwaad aangaat. Een prachtige verfilming die recht doet aan het stripverhaal. Christopher Nolan had een fantastische cast tot zijn beschikking met acteurs als Christian Bale, Gary Oldman, Katie Holmes, Morgan Freeman, Tom Wilkinson, Michael Caine en Rutger Hauer. De 4K UHD Collector's Edition-uitgave is perfect met de film op 4K en Bluray met fantastische beeld- en geluidskwaliteit, met daarbij erg mooie fysieke en digitale extra's op schijf. En dit alles is verpakt in een erg mooie steelbook en kartonnen bookcase. Een aanrader.

Laatste reacties

Rogier Burghout  |  06-07-2022

Een nieuwe Batman film ga ik sowieso kopen maar ik ben gewoon benieuwd naar jou mening.Van wat er van DC op UHD/Blu-ray te krijgen is heb ik bijna alles fysiek ...
Lees meer >

jeroeni  |  06-07-2022

Maandag denk ik. Ik krijg em als het goed is eind deze week/het weekend. Maar als ik em één dezer dagen krijg en ga bekijken dan kan ik wel alvast laten weten o...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  06-07-2022

Rogier:Wanneer heb je de review van The Batman ? Heb gewacht met kijken puur voor de fysieke uitgave. Maandag denk ik. Ik krijg em als het goed is eind deze w...
Lees meer >

jeroeni  |  06-07-2022

Rogier:Wanneer heb je de review van The Batman ? Heb gewacht met kijken puur voor de fysieke uitgave.
Lees meer >

Rogier Burghout  |  06-07-2022

Overigens heb ik ook meteen TDK even vergeleken en getest, maar gelukkig viel het kwartje daarbij de goede kant uit. TDKR is ook alweer een apart geval, want al...
Lees meer >

jeroeni  |  06-07-2022

(y)
Lees meer >

Werner  |  06-07-2022

Graag gedaan! Op sociale media bekloegen een paar kijkers zich over de overdreven DNR in het beeld, maar ik heb daar eerlijk gezegd niet veel van gemerkt. Wel ...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  06-07-2022

Ik vind bij deze film toch het geluid wat uit balans. De verhouding tussen de geluidseffecten tegenover de dialogen zit toch een beetje scheef. Voor de rest nie...
Lees meer >

jeroeni  |  06-07-2022

Personages en verhaal zijn echt top in deze Batman. Zelf heb ik die Dark Knight trilogy box al in bezit
Lees meer >

Rogier Burghout  |  06-07-2022

Concreet bevatte de eerste BR-uitgave van Batman Begins een andere geluidstrack. (Dolby TrueHD in plaats van DTS-HD MA). Oh ja, dat klopt inderdaad. Die TrueHD...
Lees meer >

Werner  |  06-07-2022

Dat kan heel goed, want alle tracks van de verschillende HD en 4K-releases zijn hetzelfde. Ik snap inderdaad wel wat Werner bedoelt, maar mij is het niet heel e...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  06-07-2022

Was dat bij de Blu-ray release destijds ook al niet ? Dat kan heel goed, want alle tracks van de verschillende HD en 4K-releases zijn hetzelfde. Ik snap inder...
Lees meer >

jeroeni  |  06-07-2022

Ik vind bij deze film toch het geluid wat uit balans. De verhouding tussen de geluidseffecten tegenover de dialogen zit toch een beetje scheef. Voor de rest nie...
Lees meer >

Werner  |  06-07-2022

Ik vind bij deze film toch het geluid wat uit balans. De verhouding tussen de geluidseffecten tegenover de dialogen zit toch een beetje scheef. Voor de rest nie...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:7.8
Extra's:10
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots