Peaky Blinders (seizoen 1-6)

Recensent:
Rogier Burghout
05-09-2022

Totaalbeoordeling:

8
Streaming

Peaky Blinders (seizoen 1-6) (Streaming)
Samenvatting

Het is 1919 in Birmingham, Engeland. Een beruchte bende wordt er geleid door Tommy Shelby (Cillian Murphy), een misdaadbaas die de maatschappelijke ladder wil beklimmen. En dat doet hij op niets ontziende en geraffineerde wijze, waarbij tegelijk vrienden en vijanden maakt. Maar zijn zeer ambitieuze en gedurfde visie brengt vele volgelingen mee, waaronder zijn broer Arthur (Paul Anderson), tante Polly (Helen McCrory) en andere familieleden. Maar als hij wil gaan trouwen, settelen en rentenieren merkt Tommy dat het gangsterleven zijn tol gaat eisen, en dat zowel vrienden als vijanden of zijn loyaliteit eisen of zijn leven.

Commentaar

Peaky Blinders is geproduceerd door de BBC en wordt na een uitzendtijd op die zender daarna verkocht aan Netflix waar het wereldwijd een immens succes is geworden. De tijd van gangsters in het jaar 1900 in Engeland doet erg tot de verbeelding roepen, en de serie is dan ook een ware kijkdoos naar dat leven en naar die wereld. De sets, decors en rekwisieten, alles is van de hoogste kwaliteit. Maar het gaat natuurlijk om de verhaal, de karakters en de acteurs die ze spelen. En ook dat is van de bovenste plank. Vooral Cillian Murphy is helemaal in zijn element, en zijn broer wordt heerlijk maniakaal gespeeld door Paul Anderson. Maar ook de vrouwelijke hoofd- en bijrollen zijn dik in orde, met als hoogtepunt Helen McCrory, die als Polly Gray de taak heeft om tegelkijkertijd Tommy Shelby in toom te houden maar ook los te laten om de ambities van de familie te doen laten slagen. De eerste drie seizoenen van Peaky Blinders zijn het beste (het tweede seizoen op DVD hebben we hier besproken), en daarna kakt het wel een beetje in. Het laatste seizoen 6 werd pas na de Corona-crisis gemaakt en is de minste van kwaliiteit. Je mist dan ook wijlen Helen McCrory die in die tussentijd helaas is overleden. Verder leunt de serie dan voral op de dialogen en niet zozeer de actie, en dat is jammer. Het haalt de energie uit de serie, en kabbelt helaas wat voort. Toch is Peaky Blinders al-met-al een fantastisch gangsterdrama met een meespelend verhaal en interessante en boeiende karakters.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Drama, Misdaad
Jaar: 2013-2022
Speelduur: 60 min
Uitgever: BBC / Netflix

Conclusie

Het is 1919 in Birmingham, Engeland. Een beruchte bende wordt er geleid door Tommy Shelby (Cillian Murphy), een misdaadbaas die de maatschappelijke ladder wil beklimmen. En dat doet hij op niets ontziende en geraffineerde wijze, waarbij tegelijk vrienden en vijanden maakt. Peaky Blinders is met 6 seizoenen een erg spannend en meeslepend gangsterdrama dat zeer de moeite waard is, ondanks dat de serie aan het einde wat inkakt.

Laatste reacties

Werner  |  05-09-2022

Ik heb net de Blu-rayset (UK) gekocht.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.