Downton Abbey: A New Era

Recensent:
Rogier Burghout
12-09-2022

Totaalbeoordeling:

7
Blu-ray

Downton Abbey: A New Era (Blu-ray)
Samenvatting

De langverwachte terugkeer van Downton Abbey volgt de Crawleys en hun personeel terwijl ze een filmploeg en glamoureuze sterrenverwelkomen voor de opnames van en nieuwe stomme film. Ondertussen gaan andere leden van de familie op een groots avontuur naar een villa in Zuid-Frankrijk om en mysterie te ontrafelen over het verleden van de gravin-weduwe. 

Commentaar

Downton Abbey: A New Era is een vervolg en een nieuw begin ten opzichte van de eerste biosccopfilm uit 2010. De film is geregisseerd door Simon Curtis (Woman in Gold) en deze film zijn zijn eerste voetsporen in het Downton Abbey-universum. De film is geschikt voor zowel nieuwe als fevente kijkers van de TV-serie (waarvan seizoen 2 en 3-deel 1 hier besproken zijn) en de film. Toch is er vermoedelijk voor de fervente kijker en kenner meer plezier te beleven. Als nieuwe kijker krijg je verder geen introductie van de karakters (de film opent met een bruiloft waarvan je als nieuwe kijker totaal niet weet wie het zijn, en de blije gasten ook niet). Het voelt een beetje alsof je op een verjaardag komt en de rest kent elkaar, en jij als enige kent niemand. Verder is het verhaal wel redelijk op zichzelf staand, en wordt er niet verwezen naar eerdere gebeurtenissen in de eerste film of serie. Het is een typische Britse film, met de bekende droge en soms cynische Britse humor en degelijkheid. Het is wel overduidelijk te zien dat de makers en acteurs zichtbaar lol hadden in hun rollen en het maken van de film. Iedereen speelt zijn rol met verve en vooral Maggie Smith weet elke scène extra op te lichten waarin zij speelt. Voor fans van de serie en van de eerste film is deze film vermoedelijk een must-have en een mooie afsluting van de oude serie en opstap naar een nieuw tijdperk, voor niet-kenners is dit een aardige kennismaking met het gehele Downton Abbey-universum. Als losstaande film leunt deze film wel een beetje teveel op het feit dat je de karakters al een beetje moet kennen. Wellicht is dat geheel logisch en kon dit niet voorkomen worden, dus als je geïntereseerd bent in alles van Downton Abbey, dan is de tip om toch eerst de TV-serie en de eerste film te bekijken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Romantiek
Regio: A, B, C
Jaar: 2022
Speelduur: 124 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Atmos - Engels
 • Dolby Atmos - Duits
 • Dolby Digital Plus 7.1 - Frans
 • Dolby Digital Plus 7.1 - Italiaans
 • Dolby TrueHD 7.1 - Duits
 • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5053083251000

Extra's

 • Good To Be Back
 • Return to Downton Abbey: The Making Of A New Era
 • A Legendary Character
 • Creating The Film... Within The Film
 • Her Majesty's Yacht Britannia
 • Spill The Tea (Time)
 • Feature Commentary with Director Simon Curtis

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Downton Abbey: A New Era krijgt op Blu-ray Disc een 1080p-transfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1. En de beeldkwaliteit is werkelijk subliem. Scherpte, kleuren, contrast en zwartniveai zijn allemaal dik in orde. Het is een prachtig plaatje om naar te kijken en een lust voor het oog. Voor de 4K-transfer is er weinig meer te wensen, want deze BD-transfer ziet er al perfect uit.

Geluidskwaliteit

Downton Abbey: A New Era krijgt op Blu-ray Disc een Engelse (en Duitse, maar die is niet beluisterd) Dolby Atmos-track mee met een Dolby TrueHD 7.1-track als basis. Deze track is ietwat te zwaar voor het geluidsontwerp van de film, want de voornaamste audio komt uit de voorste kanalen. Muziek en de wat meer actievere scènes laten de track wat meer openen naar de achterste kanalen, maar de hoogte-kanalen worden eigenlijk niet gebruikt. Verder een zeer verdienstelijke track.

Extra's

Downton Abbey: A New Era krijgt op Blu-ray Disc een handjevol aan extra's mee. Alle extra's zijn in 1080P en zijn Nederlands ondertiteld.

Good To Be Back (4 min)
Een korte featurette waarin iedereen aan het woord komt en ook een korte set-tour volgt. Leuk om een keer te bekijken.

Return to Downton Abbey: The Making Of A New Era (12 min)
Een redelijk standaard making-of die alle aspecten over het maken van de film behandelt. Vele cast- en crewleden komen aan het woord.

A Legendary Character (4 min)
Hier wat meer achtergrondinformatie over het karakter gespeeld door Maggie Smith.

Creating The Film... Within The Film (9 min)
Eigenlijk de leukste extra. Omdat in de film een film wordt gemaakt in de tijd dat de film zich afspeelt, hebben de makers goed moeten kijken naar welke apparatuur e.d. er gebruikt moest worden, omdat dit zichtbaar moest zijn in de film. Leuk om te zien.

Her Majesty's Yacht Britannia (3 min)
Wat meer achtergrondinformatie over het jacht dat wordt getoond in de film.

Spill The Tea (Time) (3 min)
Hier wat meer informatie over de vele soorten thee die worden gebruikt in de film.

Feature Commentary with Director Simon Curtis
Informatief en amusant commentaar met regisseur Simon Curtis.

Conclusie

De geliefde acteurs uit de eerste film keren terug en de nieuwe cast bestaat uit o.a.Hugh Dancy, Laura Haddock, Nathalie Baye en Dominic West. Het script is geschreven door Downton creator en Academy-Award® winnaar Julian Fellowes. Downton Abbey: A New Era wordt geregisseerd door Simon Curtis (My Week with Marilyn). Voor fans van de serie en van de eerste film is deze film vermoedelijk een must-have en een mooie afsluting van de gehele serie, voor niet-kenners is dit een aardige kennismaking met het gehele Downton Abbey-universum, maar als losstaande film leunt deze film teveel op het voorgaande om het echt toegankelijk te maken. Wellicht is dat geheel logisch en kon dit niet voorkomen worden, dus als je geïntereseerd bent in alles van Downton Abbey, dan is de tip om toch eerst de TV-serie en de eerste film te bekijken. De uitgave op Blu-ray Disc bevat een prachtige beeldkwaliteit, prima audio en een handjevol aan leuke extra's. Voor fans van de film een aanrader.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

9 Angst Grof Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:8.5
Extra's:7.5
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots