Andor - Seizoen 1

Recensent:
Rogier Burghout
16-12-2022

Totaalbeoordeling:

8.4
Streaming

Andor - Seizoen 1 (Streaming)
Samenvatting

In Andor zie je de opkomst van de rebel Cassion Andor (Diego Luna) die start als een kleine smokkelaar maar door zijn niets ontziende lef en durf uit zal groeien tot dé grote rebellen leider die verantwoordelijk zal zijn van één van de grootste acties van de rebellen tegen het Keizerrijk. In seizoen 1 van Andor zie je dat Andor ingehuurd wordt door Luthen Real (Stellan Skarsgard) om de volledige loonbetaling te stelen van een Keizerlijke planeet. Alles gaat goed, tot aan de ontsnapping. Andor wordt gearresteerd en moet werken in een strafkolonie onder leiding van medegevangene Kino Loy (Andy Serkis). Kino hoeft niet veel dagen meer tot zijn vrijlating, maar als Andor erachter komt dat je als gevangene nooit de strafkolonie zal verlaten gaat hij meedoen met het gevaarlijke ontsnappingsplan dat Andor in de tussentijd al heeft bedacht.

Commentaar

Andor is de nieuwste TV-serie in het Star Wars-universum van Disney+. Na The Mandalorian, The Book of Boba Fett en Obi-Wan Kenobi is dit nu de vierde live-action stand-alone TV-serie en dit is een prequel op de film Rogue One: A Star Wars Story waarin Cassian Andor reeds een rebellenleider is en het plan heeft om de blauwdrukken van de Death Star te stelen. In deze serie zie hem 5 jaar ervoor, en zie je meer van zijn achtergrond en waar hij is opgegroeid. Andor is een andere Star Wars-serie dan ander, en dat is alleen maar goed nieuws. Andor steekt veel tijd in de achtergrond van de verschillende personages. En niet alleen van de rebellen, maar ook van de mensen die voor het Keizerrijk werken. Die worden vaak in de films afgebeeld als eenzijdige karikaturen, maar hier worden ze als volwaardige pesonages behandeld. Ook is de serie veel meer realistisch. er zijn veel minder ruimte-gevechten met lichtzwaarden en andere buitenaardse technologie. Uiteraard zijn er wel vliegende schepen en andere typische Star Wars-technologie, maar het voelt meer aan als een realistische ontwikkeling in de toekomst dan utopische en verzonnen technologie. Maar vooral het verhaal is erg sterk en er wordt de ruimte genomen om dat te vertellen. Tijdens de twaalf afleveringen in het eerste seizoen kakt het dan soms wel wat in, maar gelukkig komt er daarna genoeg energie en spanning. Het einde heeft een grote cliffhanger en bekijk ook zeker de after-credits-scène die wel een hele grote verassing is en bepaalde andere gebeurtenissen in een opvallend perspectief zetten. Het eerste seizoen van Andor is een grote aanrader en zeker een verrassing dit jaar van Star Wars-series. Een tweede seizoen van Andor is gelukkig al aangekondigd, alleen moet je daar nog even op wachten.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Actie, Avontuur, Science fiction, Thriller
Jaar: 2022
Speelduur: 45 min
Uitgever: Disney+

Conclusie

In seizoen 1 van Andor zie je dat Andor ingehuurd wordt door Luthen Real (Stellan Skarsgard) om de volledige loonbetaling te stelen van een Keizerlijke planeet. Alles gaat goed, tot aan de ontsnapping. Andor wordt gearresteerd en moet werken in een strafkolonie onder leiding van medegevangene Kino Loy (Andy Serkis). Kino hoeft niet veel dagen meer tot zijn vrijlating, maar als Andor erachter komt dat je als gevangene nooit de strafkolonie zal verlaten gaat hij meedoen met het gevaarlijke ontsnappingsplan dat Andor in de tussentijd al heeft bedacht. Het eerste seizoen van Andor is een grote aanrader en zeker een verrassing dit jaar van Star Wars-series. Het einde heeft een grote cliffhanger en bekijk ook zeker de after-credits-scène die wel een hele grote verassing is en bepaalde andere gebeurtenissen in een opvallend perspectief zetten. Een tweede seizoen van Andor is gelukkig al aangekondigd, alleen moet je daar nog even op wachten.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
8.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.