Tailor of Panama, The

Totaalbeoordeling:

6.4
DVD

Tailor of Panama, The (DVD)
Samenvatting

Harry Pendel (Geoffrey Rush) is de favoriete kleermaker van de rijke elite in Panama. Hij staat niet alleen bekend om zijn uitstekende pakken maar ook om zijn fantastische verhalen en roddels. En dit is precies wat de ambitieuze Britse spion Andrew Osnard (Pierce Brosnan), die werkzaam is op de Britse ambassade, nodig heeft. Hij betrekt Harry tegen zijn zin bij een op het eerste gezicht eenvoudig plan. De gevolgen hiervan zijn echter niet te overzien...

Commentaar

The Tailor of Panama is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver John Le Carré, waarin een spion en een kleermaker terechtkomen in een web van leugens en bedrog. Toen regisseur John Boorman voor de verfilming op zoek ging naar een acteur voor de rol van spion, heeft hij waarschijnlijk niet lang na hoeven denken. Want wie is er nu geschikter dan Pierce “007” Brosnan himself? Op het eerste gezicht lijkt Brosnan zijn Bond-vertolking nog eens dunnetjes over te doen, maar al gauw blijkt de eerzuchtige Osnard toch niet zo perfect te zijn als men zou vermoeden. Het is dan ook erg verfrissend om de normaliter strak in het pak zittende acteur eens van de minder goedaardige kant te zien. Maar pas op: zij die door de aanwezigheid van Pierce Brosnan actiescènes van James Bond-kaliber verwachten zullen bedrogen uitkomen. The Tailor of Panama is namelijk een trage politieke spionagethriller, die het van zijn verhaal moet hebben. Dit verhaal, vol samenzweringen en politieke intriges, is echter dermate ingewikkeld dat je als kijker de volle aandacht bij de film zult moeten houden. Mis je vijf minuten dan kan dat genoeg zijn om de rest van de film tot een onbegrijpelijke brij te reduceren. Dit maakt The Tailor of Panama uitermate ongeschikt voor ongeduldige kijkers. Ook het diepgaande politieke aspect van het verhaal zal niet iedereen aanspreken. Met het acteerwerk zit het echter wel snor. Zowel Pierce Brosnan als Geoffrey Rush leveren prima werk af en zetten hun karakters overtuigend neer. Mede hierdoor zullen fans van zwaar politiek getinte spionageboeken en -films zich vermoedelijk wel kunnen vermaken met The Tailor of Panama. Mensen die het liefst wat meer pit in hun films zien zullen vanwege de trage opbouw en het gebrek aan explosieve actie echter weinig aan deze film missen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 105 min
Verpakking: Scanavo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Turks, En vele andere
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609743524

Extra's

  • filmografieën van cast en crew
  • Bioscooptrailers
  • Alternatief einde (5 min.)
  • Documentaire - The Perfect Fit (25 min.)
  • Audiocommentaar van regisseur Boorman

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Zoals we verwachten van een moderne film heeft The Tailor of Panama een anamorfe transfer gekregen, die met de brede verhouding van 2.35:1 op de DVD staat. Continu wordt het gehele frame benut, wat een aantal mooie plaatjes oplevert van de opvallende Panamese omgeving. Dit is mede te danken aan het feit dat er weinig mis is met de beeldkwaliteit. De weergave is namelijk scherp en helder, heeft een natuurlijke kleurverzadiging en bevat afgezien van enige edge enhancement geen storende elementen (zoals bijvoorbeeld compressie-artefacten, beeldruis of filmgrain). Het beeld is vrij donker, maar bevat genoeg schaduwdetaillering om ook de minder verlichte scènes goed te kunnen volgen. Ook de ondertiteling is prima: een uitstekend leesbaar, niet te groot lettertype dat laag geplaatst is. De film staat op een dubbellaags DVD, maar de laagwisseling (na ongeveer 55 minuten) is nauwelijks merkbaar.

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied weet The Tailor of Panama wat minder indruk te maken. Desalniettemin klinkt het aanwezige Engelse Dolby Digital 5.1-spoor (bitrate 448kb/s) helder en natuurlijk, met goed verstaanbare dialogen, een strak hoog en redelijk wat laag. De klank van het geluid is dan ook geen bron van klachten. Het grootste probleem van de track ligt bij de opbouw van het geluidsbeeld. Er ligt namelijk een sterke nadruk op de voorkanalen, terwijl er genoeg gelegenheden zijn om ook de luidsprekers aan de achterkant aan het werk te zetten (bijv. bij fragmenten van de drukke straten van Panama). Qua surroundgebruik valt het geluid dus tegen. Hetzelfde kan gezegd worden over het LFE-kanaal, dat nauwelijks aan bod komt. Gezien het dialooggeörienteerde karakter van de film viel dit echter te verwachten. Al met al een functioneel maar tevens weinig spectaculair audiospoor.

Extra's

Op de DVD van The Tailor of Panama is een klein aantal extra’s te vinden. Complimenten aan Columbia voor het feit dat alle extra’s Nederlands ondertiteld zijn, iets wat normaliter (te) weinig gebeurt.

De eerste toevoeging bestaat uit het audiocommentaar van regisseur/producer/schrijver John Boorman. Deze geeft een erg informatieve toelichting op de film, zo horen we onder andere opmerkingen over het verhaal, de sets, de casting en de opnames in Panama.

In de documentaire “The Perfect Fit” zien we een interview van ongeveer 25 minuten met Geoffrey Rush en Pierce Brosnan. Samen spreken beide heren onder meer over de verschillen tussen boek en script, de regisseur en hun respectievelijke rol. Interessant om hun visie op een en ander te horen.

Daarna kan men een alternatief einde van de film bekijken. Dit is een compleet andere ontknoping dan uiteindelijk in de film is beland, en als zodanig dus een erg welkome aanvulling op de film. De kwaliteit van het beeld (2.35:1 niet anamorf) is echter nogal beroerd. Desgewenst is tijdens de alternatieve afsluiting een korte gesproken toelichting van de regisseur te horen.

Als laatste toevoegingen vinden we zes filmografieën van cast en crew en bioscooptrailers van The Tailor of Panama, Finding Forrester (beiden met Dolby Digital 5.1-geluid), Legends of the Fall en Devil in a Blue Dress.

Conclusie

The Tailor of Panama is een middelmatige spionagethriller die te leiden heeft onder een trage opbouw, ingewikkeld verhaal en zwaar politiek karakter. Mensen die door de aanwezigheid van Pierce Brosnan in een spionnenrol menen een spetterende James Bond-achtige film in handen te hebben zullen dan ook teleurgesteld worden. Eigenlijk is deze film alleen aan te raden voor de echte fans van politieke thrillers. Ongeacht hoe je over de film denkt geeft deze DVD-uitgave, die een uitstekende beeldkwaliteit, bovengemiddeld geluid en een klein aantal Nederlands ondertitelde extra’s heeft, geen reden tot klagen. Alleen voor de liefhebber.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Columbia Tristar Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Sam Van Ghelder  |  17-12-2003

Het is zonde dat klasse-acteurs Pierce Brosnan en Geoffrey Rush acteren in deze snertfilm.
Lees meer >

Mazdalfa  |  31-07-2002

John Boorman staat al zijn hele lange, maar niet zo produktieve, carrière garant voor trage films met vrij onwaarschijnlijke plots. Hij maakte ooit naam met Del...
Lees meer >

Rochan  |  25-07-2002

Tijdje geleden gehuurd met de gedachte dat het een soort "Thomas Crown Affair" film zou zijn...niet dus, dit is een v/d saaiste film die ik ooit gezien hebt. A...
Lees meer >

Hooked72  |  25-07-2002

Heb al een paar keer met de hoes in mijn handen gestaan. Zal hem binnenkort toch maar eens halen.
Lees meer >

Zaltman  |  25-07-2002

Tijdje geleden gehuurd met de gedachte dat het een soort "Thomas Crown Affair" film zou zijn...niet dus, dit is een v/d saaiste film die ik ooit gezien hebt. Al...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:7
Extra's:7
6.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 57
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.