Strange World

Recensent:
Rogier Burghout
16-02-2023

Totaalbeoordeling:

5.5
Streaming

Strange World (Streaming)
Samenvatting

In Walt Disney Animation Studios' originele komische avontuur boordevol actie, Strange World, maken we kennis met drie generaties van de legendarische Clade-familie, terwijl ze proberen samen te werken en door een onbekend, verraderlijk land onder hun eigen wereld te navigeren. De stemmencast bestaat uit Jake Gyllenhaal als Searcher Clade, een familieman die op een onvoorspelbare missie niet in zijn element is. Dennis Quaid als de meer dan levensgrote ontdekkingsreiziger en vader van Searcher: Jaeger. Jaboukie Young-White als de 16-jarige zoon van Searcher: Ethan, die heimelijk op zoek is naar het avontuur dat hij altijd al wilde. Gabrielle Union als Meridian Clade, een ervaren piloot en de partner van Searcher in alles. En Lucy Liu als Callisto Mal, Avalonia's onbevreesde leider die het voortouw neemt bij de verkenning van de vreemde wereld.

Commentaar

Strange World is alweer de 61e animatie-film van Disney, maar is helaas niet de meest succesvolle. De film kwam eind november 2022 in de bioscopen, maar werd na nauwelijks een maand in de bioscopen te hebben gedraaid ook al op streamingdienst Disney+ gezet om gratis bekeken te worden door abonnees. Dat hoeft niet altijd wat te zeggen over de kwaliteit van de film, maar helaas kan dat bij Strange World wel het geval zijn. Het verhaal van Strange World is namelijk nogal...vreemd. De film speelt zich af op een science fiction-achtige planeet en concentreert zich op de familie Clade. Vader Jaeger is de grote, brede, stoere en onverschrokken leider van de familie en tevens leider van de expeditie die moet zorgen dat de groep mensen die op de planeet leeft een nieuw heenkomen gaat vinden. Zijn zoon Searcher wil heel wat anders, en is veel meer gericht op onderzoek en een pas op de plaats maken. Jeager en Searcher scheiden hun wegen en Searcher krijgt ook een eigen zoon, genaamd Clade. Daarmee botst Searcher uiteindelijk ook, want zoon Clade lijkt meer op zijn vader Jeager dan Searcher gewenst zou hebben. De familieperikelen spelen zich af in een wereld vol met vreemde creaties die soms vormen hebben die je niet helemaal thuis kan brengen. Ook de wereld waarin ze zich gaan begeven, er moet namelijk weer een ontdekkingsreis gemaakt worden, ziet er allemaal erg vreemd uit. Disney heeft goed zijn best gedaan om maatschappelijk erg verantwoord en inclusief over te komen, en de film zit vol met moralistische tonen, vooral als het gaat om familiebanden en -relaties, en eigen keuzes maken. Strange World maakt niet echt een connectie met de kijker, want er zijn teveel hoofdpersonages en zo kan je als kijker nou niet kiezen met wie je mee moet leven. Is het de vader, de zoon, de kleinzoon, moeder, expeditieleden, etc. Het uitendelijke verhaal waar nu de wereld is gesitueerd heeft zijn oorsprong in Amerikaanse en Aziatische culturen, maar is niet zo bekend dat het bij de kijker echt herkenning oproept. Strange World wordt verkocht als een typische avonturenfilm (het letterype van de titel is geinspireerd door de Indiana Jones-franchise) en ondanks de vele avonturen mis je als kijker toch iets. De animatie en actie is best in orde, maar als kijker mis je een hart van een verhaal of een noodzaak voor de reis, en daar glijdt de film uiteindelijk over uit. Strange World is aardig, maar weet niet de juiste snaar te raken.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Actie, Animatie, Avontuur
Jaar: 2022
Speelduur: 102 min
Uitgever: Disney+

Conclusie

In Walt Disney Animation Studios' originele komische avontuur boordevol actie, Strange World, maken we kennis met drie generaties van de legendarische Clade-familie, terwijl ze proberen samen te werken en door een onbekend, verraderlijk land onder hun eigen wereld te navigeren. De stemmencast bestaat uit Jake Gyllenhaal als Searcher Clade, een familieman die op een onvoorspelbare missie niet in zijn element is. Dennis Quaid als de meer dan levensgrote ontdekkingsreiziger en vader van Searcher: Jaeger. Jaboukie Young-White als de 16-jarige zoon van Searcher: Ethan, die heimelijk op zoek is naar het avontuur dat hij altijd al wilde. Gabrielle Union als Meridian Clade, een ervaren piloot en de partner van Searcher in alles. En Lucy Liu als Callisto Mal, Avalonia's onbevreesde leider die het voortouw neemt bij de verkenning van de vreemde wereld. Strange World wordt verkocht als een typische avonturenfilm (het letterype van de titel is geinspireerd door de Indiana Jones-franchise) en ondanks de vele avonturen mis je als kijker toch iets. De animatie en actie is best in orde, maar als kijker mis je een hart van een verhaal of een noodzaak voor de reis, en daar glijdt de film uiteindelijk over uit. Strange World is aardig, maar weet niet de juiste snaar te raken.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
5.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.