Dune - Limited Edition

Recensent:
Rogier Burghout
27-01-2023

Totaalbeoordeling:

9.5
UHD

Dune - Limited Edition (UHD)
Samenvatting

De voor een Oscar genomineerde Denis Villeneuve regisseert Dune, naar de gelijknamige bestseller van Frank Herbert. Dune vertelt het mythische en emotionele heldenverhaal van Paul Atreides, een briljante en begaafde jongeman die tot grootse dingen is voorbestemd. Hij moet naar de gevaarlijkste planeet in het universum reizen om de toekomst van zijn familie en volk veilig te stellen. Intussen wordt er door kwaadaardige mogendheden hevig gestreden om de kostbare grondstof van de planeet, een stof die alleen daar te winnen is en in staat is het menselijk vermogen te vergroten. Alleen degenen die hun angst weten te overwinnen zullen overleven.

Commentaar

Dune: part one (zoals de film officieel wordt genoemd in de openingstitels) is de nieuwe film van vermaard regisseur Denis Villeneuve (IncendiesArrivalBlade Runner 2049) en is gebaseerd op het boek van Frank Herbert. Dit boek is al eerder verfilmd in 1984 door regisseur David Lynch. De ontvangst van Dune (1984) was destijds erg negatief en velen vonden de film langdradig, saai en moeilijk om te volgen. David Lynch vindt het zelfs zijn grootste mislukking en wil liever niet over het maken van de film praten. Toch heeft de film vele liefhebbers gekregen en kreeg het een soort culstatus, ook omdat niemand het na Lynch had aangedurfd om het (eerste) boek opnieuw te verfilmen. Ook vertelt Dune uit 1984 niet het volledige verhaal uit het eerste boek, de film stopt op grofweg de helft. Nu heeft regisseur Denis Villeneuve het wel aangedurfd om het eerste boek opnieuw te verfilmen, en dat hij niet bang is om gevoelig materiaal aan te raken heeft hij wel bewezen met zijn vervolg op Blade Runner. Maar weet hij er opnieuw een succes van te maken? Het antwoord is: ja, zeker. Want zonder het boek gelezen te hebben brengt Villeneuve je als kijker snel in de wereld van Dune en geeft je alle informatie die je nodig hebt. Dat gaat best vlot en dat is wel anders dan bij de eerste film, want bij die film was de kritiek dat er veel tijd werd besteed aan de introductie van de wereld en karakters. Bij deze versie van Villeneuve moet je wel opletten want veel wordt snel verteld en verbanden worden snel gelegd. De vertolkingen van de karakters zijn erg goed. Vooral Timothée Chamalet geeft goed gestalte aan troonsopvolger Paul Atreides en kan tegelijkertijd naïef en fragiel overkomen als ook dreigend, overheersend en strijdbaar. Verdere rollen van Rebecca Ferguson, Oscar Isaac en Jason Momoa (even wennen zonder baard) zijn erg goed. Zendaya heeft niet veel schermtijd, maar dat zal in het tweede deel wel meer worden. En dat tweede deel komt er gelukkig, want die is aangekondigd en bevestigd. Nu kunnen de liefhebbers van het eerste boek en deze eerste film eindelijk op film bekijken hoe dit verhaal verder gaat. Wellicht krijgen de andere boeken ook een verfilming, maar als alleen al het eerste boek volledig wordt verfilmd zijn vermoedelijk veel mensen al blij. Dune: part one is in elk geval een geslaagde verfilming, dat naast goede vertolkingen en verhaal er ook nog eens prachtig uitziet. De wijdse wereld van Dune krijgen erg mooie beelden waarvoor goed de tijd voor wordt genomen. De film duurt gelukkig niet al te lang om langdradig te worden, maar wel om de wereld en de karakters goed de tijd te geven die ze nodig hebben. Dune is opnieuw een geslaagde onderneming van Villeneuve, en je kan na deze film zeker reikhalzend uitkijken naar het tweede deel.

Dune heeft op fysieke dragers diverse uitgaven gekregen op DVD, Blu-ray Discs en maar liefst drie uitgaven op 4K UHD+BD. Ten eerste een reguliere uitgave, en deze wordt hier besproken. Daarnaast is nog een Steelbook-uitgave met de 4k UHD, de reguliere 2D BD en ook een 3D BD. Als laatste is er een Limited Edition-uitgave op 4K UHD+BD, met een speciale verpakking in het ontwerp van de Pijnbox van De Bene Gesserit, een fotoboekje en Karakter Kaarten. Het fotoboekje en Karakter kaarten zitten verpakt in een kartonnen hoes, de film op UHD en BD zit in een aparte dikke digi-case. Deze Limited Edition-uitgave wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Science fiction
Regio: A, B, C
Jaar: 2021
Speelduur: 155 min
Verpakking: Speciale verpakking
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.40:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Atmos - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888262337

Extra's

  • Speciale Verpakking - Pijnbox van De Bene Gesserit
  • Fotoboekje en Karakter Kaarten
  • Behind-the-Scenes Featurettes
  • Filmbooks
  • Inside Dune

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
Dune krijgt op 4K UHD een 2160p-transfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.40:1, met Dolby Vison en HDR10 beeldverbetering maar helaas zonder de beeldvullende IMAX-beelden. De transfer is werkelijk van referentie-kwaliteit. Scherpte is optimaal en biedt in de wijdse beelden veel detail. Kleurstelling is erg goed gedaan en biedt veel nuance en dan vooral in de donkere scènes. Contrast en zwartniveau zijn ook erg goed en bieden door Dolby Vison veel detaillering. Een absolute voltreffer.

Blu-ray Disc
Dune krijgt op BD een 1080p-transfer, ook uitgevoerd in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.40:1. Deze transfer zit op de limiet qua beeldkwaliteit van het medium en dat is alleen maar een goede zaak. Geweldige scherpte, contrast, kleurstelling en zwartniveau. Een fantastische transfer op BD.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
Dune krijg op zowel UHD als BD een Dolby Atmos-track mee in de oorspronkelijke Engels gesproken taal. Goed nieuws is dat ook op BD deze track een Dolby TrueHD 7.1-track als basis heeft. Ook deze audiotrack is van referentiekwaliteit. Geluid is vanuit alle kanalen continue aanwezig en biedt een continue en vol geluidsbeeld. De score van Hans Zimmer dreunt en zwiert door alle kanalen heen en biedt een zeer sfeervolle aanvulling voor de mooie, wijdse beelden. Een geweldige audiotrack.

Extra's

Dune - Limited Edition krijgt naast een speciale verpakking nog wat fysieke en digitale extra's. De digitale extra's staan allen op de Blu-ray Disc.

Speciale Verpakking - Pijnbox van De Bene Gesserit
De box waarin de 4K UHD en de BD en het kartonnen mapje zit verpakt is in het ontwerp van de Pijnbox van De Bene Gesserit (geen zorgen, er zit verder niks in verstopt waar je je aan kan bezeren).

Fotoboekje en Karakter Kaarten
In de kartonnen hoes zit een fotoboekje en mooie mat/glanzende fotokaarten van de diverse karakters in de film.

Behind-the-Scenes Featurettes (50 min)
In totaal acht featurettes die elk een aspect aspect bespreken van het maken van de film. In totaal een nette making-of van de gehele film.

Filmbooks (10 min)
Hier wordt in totaal vijf featurettes bepaalde onderwerpen uit de film besproken, zoals wie de Fremen zijn, het Huis Atreides en waarom de Spices zo belangrijk zijn.

Inside Dune (12 min)
Nog een drietal featurettes die bepaalde scénes in verschillende productie-stadia laten zien, inclusief B-roll-materiaal en interviews met cast en crew.

Conclusie

Dune vertelt het mythische en emotionele heldenverhaal van Paul Atreides, een briljante en begaafde jongeman die tot grootse dingen is voorbestemd. Hij moet naar de gevaarlijkste planeet in het universum reizen om de toekomst van zijn familie en volk veilig te stellen. Dune: part one is een ambitieuze start van een nieuwe reeks aan films, gebaseerd op het boek van Frank Herbert. David Lynch heeft zich in het verleden verslikt in dit verhaal, maar regisseur Villeneuve heeft met zijn vervolg op Blade Runner al bewezen een regisseur te zijn die grootse films en verhalen met veel respect te kunnen behandelen. Deze moderne verfilming van Dune valt daar ook zeker onder, met een film die een interessant verhaal vertelt met interessante karakters en vertolkingen, in een erg mooi ontworpen en weergegeven wereld. Gelukkig krijgt Villeneuve nu wel de kans om een vervolg te maken met het volgende deel, en fans en liefhebbers van van het boek en de film(s) kunnen daar zeker reikhalzend naar uitkijken. Deze Limited Edition-uitgave van Dune krijgt de technisch geweldige 4K UHD en Blu-ray Disc. De discs zitten verpakt in een kartonnen verpakking in stijl van de film met een fotoboekje en karakter-kaarten. De uitgave is best mooi verzorgd, maar je moet een best stevige prijs neerleggen voor deze box. De echte fan zal hier echter niet over twijfelen.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9.5
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots