Don't Worry Darling

Recensent:
Rogier Burghout
01-02-2023

Totaalbeoordeling:

6.5
UHD

Don't Worry Darling (UHD)
Samenvatting

Een huisvrouw uit de jaren vijftig (Florence Pugh) die met haar man (Harry Styles) in een utopische experimentele gemeenschap woont, begint zich zorgen te maken dat zijn glamoureuze bedrijf verontrustende geheimen verbergt. Regisseur Olivia Wilde biedt een gedurfde en visueel verbluffende wereldreis in de meest originele psychologische thriller van het jaar, met krachtige optredens van Florence Pugh en Harry Styles.

Commentaar

Don't Worry Darling is de tweede film van Olivia Wilde als regisseur. Ze is voornamelijk bekend als actrice uit o.a. Tron: Legacy, The Next Three Days, Cowboys & Aliens, Deadfall en meest recent Babylon. Als regisseur heeft ze hiervoor Booksmart gemaakt, een komedie over twee feestende studenten. Don't Worry Darling is een stuk ambitieuzer project, want het thema en het script vraagt om een grotere en meer diepgaande visie en structuur in het script en productie. Echter is die structuur in de productie niet helemaal gelukt, want achter de schermen waren er genoeg problemen. Zo was de rol van Jack voor Shia Leboeuf, maar vanwege zijn moeilijke werkhouding en diverse aanvaringen met Wilde werd de samenwerking gestopt. Harry Styles, voor wie de hoofdrol oorspronkelijk bedoeld was maar dit niet doorging vanwege zijn toerschema, kwam door de COVID-pandemie zonder concerten te zitten en nam de rol van Leboeuf weer over. Toen kwamen er strubbelingen voor de andere hoofdrolspeler, namelijk Florence Pugh. Regisseur Olivia Wilde en Harry Styles gingen daten met elkaar tijdens de opnames, en dat zat de samenwerking met Pugh in de weg. Dat is gelukkig niet te merken in de film, want de film draait geheel om het karakter Alice dat wordt gespeeld door Pugh, en dat doet ze met verve. Het verhaal is erg ambitieus, en het is te merken dat Wilde zich er iets in heeft verslikt. Ook de hints naar bijvoorbeeld Alice in Wonderland zijn overduidelijk aanwezig, maar er wordt eigenlijk verder niet zoveel mee gedaan. De diepgaandere thema's en de motieven van zowel de protagonisten als de antagonisten missen namelijk. Want de redenen waarom Jack bepaalde keuzes heeft gemaakt ontbreken namelijk wel. Maar ook het motief waarom de gehele wereld is gebouwd door Frank (gespeeld door Chris Pine) ontbreekt. Vergeleken met bijvoorbeeld Ex Machina van regisseur Alex Garland is deze film een stuk slordiger. Wat overblijft is best een aardige thriller die je helaas wel wat onbevredigend achterlaat. Het einde probeert dubbelzinnig te zijn, maar biedt voor de kijker gelukkig toch nog enige afsluiting ondanks de verwarring die een beetje is toegeslagen. In de bioscopen was het ook niet echt een succes. Harry Syles is erg beroemd en heeft heel veel fans, en die stonden dan ook bij de bioscopen in de rij toen de film net uitkwam. En vanaf de filmposter (en de hoes van de UHD) zou je ook een romantische komedie kunnen verwachten, maar helaas kwamen die fans wel een beetje bedrogen uit. Het nieuws dat de film geen romantische komedie is, en dat Styles ook niet echt de hoofdrol heeft (die is voor Pugh) zorde er toch wel voor dat de bezoekersaantallen snel terugliepen. Dus naast het feit dat dit geen film is voor de Harry Styles-fans is de film ook voor ander publiek wat minder toegankelijk. Don't Worry Darling is een dappere en ambitieuze keuze geweest van Olivia Wilde, maar heeft teveel losse eindjes om echt als een strakke visie over te komen. 

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Drama, Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 2022
Speelduur: 123 min
Verpakking: UHD keepcase
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.40:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Atmos - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
  • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888262955

Extra's

  • The Making of Don't Worry Darling
  • Alice's Nightmare

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
Don't Worry Darling staat in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.40:1 in een 4K 2160p-resolutie op UHD. De beeldkwaliteit is werkelijk voortreffelijk. De kleuren, vooral die van de in de jaren-50 gesitueerde shots, zijn prachtig fel en levendig. De transfer is erg scherp, en de kleurenschakering is dankzij HDR10 fantastisch. Zwartniveau, contrast en schaduwdetaillering zijn ook in donkere scènes geweldig goed. Een prachtige transfer.

Blu-ray Disc
Ook op Blu-ray Disc krijgt Don't Worry Darling een transfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat, dit keer uitgevoerd in 1080p. De transfer is voor BD-begrippen prima en biedt voldoende scherpte, felle kleuren en contrast. De details in het donker zijn wat minder dan de UHD, maar dat is logisch.

N.B. screenshots zijn afkomstig van de UHD.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
Op zowel UHD als de BD krijgt Don't Worry Darling een Dolby Atmos-track mee met een Dolby TrueHD 7.1-track als basis. Die configuratie is ietwat zwaar aangezet, wanrt de film leunt voornamelijk op dialogen en wat ambiance-geluiden. Muziek en opzwepende actie komt niet heel veel voor in de film en voornamelijk pas echt aan het einde. Dan biedt de audiotrack genoeg kracht en levendigheid om de ruimte te vullen met een dynamische mix, voorderest blijft de track erg rustig en kalm. Desalniettemin een prima track gezien het geluidsontwerp van de film.

Extra's

De UHD+BD-uitgave van Don't Worry Darling krijgt een kleine selectie van extra's mee die beiden op de Blu-ray Disc staan.

The Making of Don't Worry Darling (18 min)
Een nogal promotionele making-of, die vooral draait om regisseur Olvia WIlde en haar enhousiasme voor het maken van de film.

Alice's Nightmare (1 min)
Een korte Verwijderde Scène, zonder verdere tekst en uitleg.

Conclusie

Een huisvrouw uit de jaren vijftig (Pugh) die met haar man (Styles) in een utopische experimentele gemeenschap woont, begint zich zorgen te maken dat zijn glamoureuze bedrijf verontrustende geheimen verbergt. Regisseur Olivia Wilde biedt een gedurfde en visueel verbluffende wereldreis in de meest originele psychologische thriller van het jaar, met krachtige optredens van Florence Pugh en Harry Styles. Don't Worry Darling is best een aardige thriller die je helaas wel wat onbevredigend achterlaat. Het einde probeert dubbelzinnig te zijn, maar biedt voor de kijker gelukkig toch nog enige afsluiting ondanks de verwarring die een beetje is toegeslagen. Don't Worry Darling is een dappere en ambitieuze keuze geweest van Olivia Wilde, maar heeft teveel losse eindjes om echt als een strakke visie over te komen. De UHD+BD-uitgave van Don't Worry Darling is prima van kwaliteit met een mooie beeldtransfer, een goede audiotrack (die wel een wat zware configuratie heeft met Atmos), en een klein pakket van extra's.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
6.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots