Glass Onion: A Knives Out Mystery

Recensent:
Rogier Burghout
09-02-2023

Totaalbeoordeling:

5.9
Streaming

Glass Onion: A Knives Out Mystery (Streaming)
Samenvatting

Glass Onion vertelt het verhaal van een groep vrienden, met Miles Bron (Edward Norton) als middelpunt. Hij heeft zichzelf in het middelpunt gezet van een aantal mensen, die hij de ‘verstoorders’ noemt. Hijzelf is een onuitstaanbare multibiljardair geworden door zijn belang in Alpha, een online netwerk dat gegevens, nieuws en cryptocurrency combineert. Alles is te koop, zo is zijn credo. Hij nodigt de oude vriendenclub ieder jaar uit voor een spannend feestje. Dit keer organiseert hij een moordmysterie op zijn privé-eiland met de oude club: politicus Claire Debella (Cathryn Hahn), supermodel/ontwerper Birdie Jay (Kate Hudson), YouTuber en mannenrechtenactivist Duke Cody (Dave Bautista), wetenschapper Lionel Toussaint (Leslie Odom Jr.) en – het meest ongemakkelijk van allemaal – Cassandra Brand (Janella Monáe), die het oorspronkelijke idee voor Alpha had maar uit het bedrijf werd gezet door Miles en zijn advocaten. En op bijzondere wijze is ook onze Benoit Blanc (Daniel Craig) uitgenodigd… hoewel niemand echt weet waarom.

Commentaar

Glass Onion: A Knives Out Mystery is een vervolg op Knives Out uit 2019. De subtitel "A Knives Out Mystery" staat erbij omdat producent Netflix eiste dit erbij te vermelden in de marketing-campagne, dit tot grote ontevredenheid van regisseur Rian Johnson. Hij wilde dat de film op zichzelf zou staan en alleen de titel "Glass Onion" mee zou krijgen. De subtitel wordt dan alleen genoemd op posters en in trailer, in de film zelf wordt alleen "Glass Onion" genoemd. De enige overeenkomst tussen de twee films is het karakter Benoit Blanc, gespeeld door Daniel Craig. In deze film zien we hem terug als verveelde detective zonder opdracht, maar dat verandert al snel. Glass Onion is opgenomen tijdens de COVID-pandemie en er waren strenge restricties tijdens het maken van de film. Het is ook deels in het verhaal van de film verwerkt, in het openingsgedeelte draagt bijvoorbeeld iedereen mondmaskers als ze elkaar ontmoeten en wordt naar de pandemie geferereerd. Nu is het 2023 en ondanks het feit dat de pandemie kort geleden is voelen deze scènes alweer achterhaald aan, puur omdat we nu zonder alle maatregelen kunnen leven. Het eerste deel van Glass Onion is verder goed, met een interessante introductie van alle karakters en de set-up van het hoofdverhaal. Maar dan gaat regisseur Johnson toch echt de mist in. Op het Moment Supreme en wanneer letterlijk het licht uitgaat maakt de film een ommezwaai en gaat weer helemaal terug naar het begin van het verhaal en zelfs naar gebeurtenissen daarvoor. Dat komt erg geforceerd en warrig over en de film verliest in zijn geheel het momentum en de flow waar het in zat. Wat erna volgt is een vaag en ingewikkelde uiteenzetting van het verhaal maar dan vanuit een ander perspectief (zonder verdere spoilers te geven). De clou van het gehele verhaal komt erg geforceerd over en is daarnaast ook nog eens heel erg voorspelbaar. In tegenstelling tot de eerste film wordt de spanning nauwelijks opgedreven en weet je eigenlijk al vrij snel wie de dader is, en dat is dan nog voor de warrige twist. Glass Onion had best potentie, maar gaat onderuit op de eigen pretenties en de noodzaak voor een ingewikkelde twist. Had Johnson zich meer gericht op een klassieke "who-dunnit" in plaats van vergezochte, en in inmiddels hopeloos achterhaalde, grappen over mondmaskers, dan had hij een waardig vervolg kunnen maken op Knives Out. Nu is Glass Onion een een aardige misdaad-komedie, maar komt qua stijl, intrige en verhaal niet in de buurt van het eerste deel.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Drama, Komedie, Misdaad
Jaar: 2022
Speelduur: 139 min
Uitgever: Netflix

Conclusie

Glass Onion vertelt het verhaal van een groep vrienden, met Miles Bron (Edward Norton) als middelpunt. Hij heeft zichzelf in het middelpunt gezet van een aantal mensen, die hij de ‘verstoorders’ noemt. Hijzelf is een onuitstaanbare multibiljardair geworden door zijn belang in Alpha, een online netwerk dat gegevens, nieuws en cryptocurrency combineert. Alles is te koop, zo is zijn credo. Hij nodigt de oude vriendenclub ieder jaar uit voor een spannend feestje. Dit keer organiseert hij een moordmysterie op zijn privé-eiland met de oude club: politicus Claire Debella, supermodel/ontwerper Birdie Jay (Kate Hudson), YouTuber en mannenrechtenactivist Duke Cody (Dave Bautista), wetenschapper Lionel Toussaint en – het meest ongemakkelijk van allemaal – Cassandra Brand, die het oorspronkelijke idee voor Alpha had maar uit het bedrijf werd gezet door Miles en zijn advocaten. En op bijzondere wijze is ook onze Benoit Blanc (Daniel Craig) uitgenodigd… hoewel niemand echt weet waarom. Glass Onion had best potentie, maar gaat onderuit op de eigen pretenties en de noodzaak voor een ingewikkelde twist. Had Johnson zich meer gericht op een klassieke "who-dunnit" in plaats van vergezochte, en in inmiddels hopeloos achterhaalde, grappen over mondmaskers, dan had hij een waardig vervolg kunnen maken op Knives Out. Nu is Glass Onion een een aardige misdaad-komedie, maar komt qua stijl, intrige en verhaal niet in de buurt van het eerste deel.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
5.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.