Training Day

Recensent:
Rogier Burghout
19-04-2023

Totaalbeoordeling:

8
UHD

Training Day (UHD)
Samenvatting

Agent Jake Hoyt (Ethan Hawke) gaat een spannende dag tegemoet. Het is dé dag dat hij met rechercheur Alonzo Harris (Denzel Washington) van de narcoticabrigade van Los Angeles mag optrekken. Harris werkt undercover en leidt naar zijn zeggen aankomende talenten op tot rechercheur bij de narcoticabrigade. Rechercheur bij de afdeling Narcotica is een functie die de onervaren Hoyt dolgraag wil bekleden. Het wordt een trainingsdag voor Hoyt en de ervaren Harris zal hem op basis van die ene dag moeten beoordelen. Vanaf de morgenstond tot aan middernacht vergezelt Hoyt zijn mentor en ontdekt dat de brute Harris de regels aan zijn laars lapt. Hij ondervindt dat de rechercheur dankzij zijn ambt een imperium in de drugswereld heeft opgebouwd. De liefde voor het vak maakt Hoyt blind en om zijn doel te bereiken probeert hij, ondanks dat hij daarbij over de schreef gaat, indruk te maken op zijn charismatische leermeester. Hij neemt drugs tot zich en drinkt alcohol gedurende de dag om Harris te imponeren en om hem te laten zien dat hij heel goed in staat is om als rechercheur te werken. Maar zijn ogen worden geopend als hij bemerkt dat de corruptie tot aan het hoogste niveau binnen het politiekorps welig tiert en hij betrokken raakt in een persoonlijke vete van Harris waarbij hij zelf slachtoffer dreigt te worden van zijn eigen idealen…

Commentaar

Training Day draait om de twee aan het politiewerk verslaafde agenten Harris en Hoyt. Beiden hebben daarvoor zo hun eigen motief. Harris moet beoordelen of Hoyt een geschikte kandidaat is om rechercheur te worden bij de Narcoticabrigade. Harris neemt Hoyt mee in zijn auto en toont de onervaren agent de fraai in beeld gebrachte sloppenwijken en getto's van Los Angeles en laat hem ervaren hoe hard de werkelijkheid in deze door drugs gedomineerde stad is. Maar daar houdt het realistische karakter dat de film aanvankelijk heeft dan ook op. We zien het karakter van Denzel Washington, die voor het eerst in zijn carrière op imponerende wijze een foute agent speelt, en daarvoor werd beloond met een Oscar, zich geleidelijk aan ontpoppen als een meedogenloze tiran die dankzij zijn politiepenning zich van alles lijkt te kunnen veroorloven zonder dat hem maar ook een strobreed in de weg wordt gelegd. Zoals je op je vingers kan natellen moet dat natuurlijk eens een keer fout gaan en de eveneens prima acterende Ethan Hawke (Oscar nominatie) is de boodschapper van dat nare bericht. Hoyt, niet echt zichtbaar ontdaan van wat hij op zijn eerste dag als narcotica agent heeft meegemaakt, blijkt de enige politieman in de gehele film die toch nog last heeft van enig greintje moraal en komt in het geweer als zijn leven aan een dun draadje komt te hangen. Training Day dateert alweer uit 2001 en niet alleen komt deze film totaal niet verouderd over, de thema's en ontwikelingen uit de film zijn juist actueler dan ooit. Dat maakt de film tot een pijnlijk besef dat corrupte politie-agenten niet alleen van elk tijdperk zijn, maar ook dat het probleem lastig is op te lossen. Training Day blijft in elk geval een geweldige en spannende film met erg goede hoofdrollen van zowel Ethan Hawke als Denzel Washington.

Training Day kreeg in 2022 een release op DVD, HD DVD en Blu-ray Disc. De laatstgenoemde kreeg als audiotrack alleen een Dolby Digital 5.1 track en niet de lossless Dolby TrueHD 5.1-track die de HD DVD wel kreeg. Voor de UHD-uitgave zijn alle onoverkomenheden opgelost en krijgt ook de Blu-ray Disc naast een 4K geremasterde beeldtransfer ook de Dolby Atmos-track. Deze UHD+BD-uitgave wordt in Nederland alleen als reguliere keepcase-versie uitgebracht, deze recensie bespeekt de Steelbook Special Edition-uitgave, met daarbij een Steelbook, filmposter en art cards. Dit is een Franse versie maar is gewoon Nederlands ondertiteld, zowel de UHD als de BD.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 2001
Speelduur: 117 min
Verpakking: Speciale verpakking
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.35:1 Ultra UHD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Atmos - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
 • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888263365

Extra's

 • Special Edition Steelbook uitgave
 • Training Day: Crossing the Line
 • Additional Scenes
 • Alternate Ending
 • Theatrical trailer
 • Music Video

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
Training Day krijgt op UHD een 2160p native 4K-transfer in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.35:1, met HDR10-beeldverbetering. En de verschillen met de verouderde Blu-ray Disc zijn op alle fronten echt bijna als dag en nacht. Ten eerste zijn de scherpte en detaillering geweldig, als kkjker zie je nieuwe zaken en details die eerst gewoon niet te zien waren. Ten tweede de kleuren, deze 4K-transfer heeft een nieuw kleurenplet gekregen en deze neigt naar de meer koelere groen en donker turquise/blauwgroen dan het warme rood op de eerste BD-uitgave. De veranderingen zijn overal wel zichtbaar, en dit kleurenpalet ligt waarschijjnlijk dichter tegen het originele kleurenpalet toen de film uitkwam. Andere zaken zoals contrast en zwartniveau zijn erg goed, en vooral in donkere scènes zie je nu al veel meer detail. Een geweldige transfer.

Blu-ray Disc
De Blu-ray Disc van Training Day krijgt nu ook eindelijk de 1080p HD-transfer die het verdient. Uitgevoerd in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.35:1 ziet deze BD er geweldig uit. Scherpte en contrast zijn heel erg vooruit gegaan en is echt een dag en nacht verschil met de oude BD. Ook contrast en zwartniveau zijn gewoon goed gedaan. Een geweldige upgrade.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
Eindelijk gerechtigheid: met deze UHD+BD-uitgave kunnen we nu eindelijk de vervloekte Dolby Digital 5.1-track van de oude BD gedag zeggen en deze geweldige Dolby Atmos-track begroeten. Deze track is geweldig, van de opening met Dr. Dré tot aan alle actie-scènes en andere muzieknummer, deze track klinkt weergaloos. De track biedt een continue surroundbeeld, met slechts sporadische activiteit in de hoogte. Dat is op zichzelf niet erg, want de "punch" die deze track heeft met diepte, detaillering en vooral ook bas biedt genoeg om erg tevreden te zijn. Een fantastische track.

Extra's

De UHD+BD-uitgave van Training Day krijgt dezelfde extra's mee als de eerste release, helaas staan er geen nieuw gemaakte extra's op. Eén extra wordt anders genoemd, maar is exact dezelfde featurette als op de eerste uitgave. Op de 4K UHD staat alleen het audiocommentaar, het complete pakket van extra's staat op de Blu-ray Disc.

Special Edition Steelbook uitgave
Deze Special Edition-uitgage krijgt een mooie Steelbook (met embossed kogelgaten op de achterkant), filmposter met origineel artwork en een aantal art cards met filmscènes erop, afgebeeld in een aparte kartonnen envelop met artwork van de film.

Training Day: Crossing the Line (15 min)
Deze featurette is hetzeflde als de "The Making Of Training Day" op de eerste DVD- en Blu-ray-uitgaven, alleen nu met een andere titel.

Additional Scenes (13 min)
Een aantal verwijderde scènes

Alternate Ending (5 min)
Een alternatief einde die het verhaal niet anders maakt, maar als scènes iets anders van opzet is.

Theatrical trailer (2 min)
Trailer van de film.

Music Video
Twee muziekvideo's.

Conclusie

Agent Jake Hoyt (Ethan Hawke) gaat een spannende dag tegemoet. Het is dé dag dat hij met rechercheur Alonzo Harris (Denzel Washington) van de narcoticabrigade van Los Angeles mag optrekken. Harris werkt undercover en leidt naar zijn zeggen aankomende talenten op tot rechercheur bij de narcoticabrigade. Rechercheur bij de afdeling Narcotica is een functie die de onervaren Hoyt dolgraag wil bekleden. Het wordt een trainingsdag voor Hoyt en de ervaren Harris zal hem op basis van die ene dag moeten beoordelen. Training Day dateert alweer uit 2001 en niet alleen komt deze film totaal niet verouderd over, de thema's en ontwikelingen uit de film zijn juist actueler dan ooit. Dat maakt de film tot een pijnlijk besef dat corrupte politie-agenten niet alleen van elk tijdperk zijn, maar ook dat het probleem lastig is op te lossen. Training Day blijft in elk geval een geweldige en spannende film met erg goede hoofdrollen van zowel Ethan Hawke als Denzel Washington. Training Day krijgt nu met deze 4K UHD+BD-uitgave eindelijk de aandacht die het verdient. Eerst uitgevoerd op een verouderde BD met lossy DD-audio en nu gelukkig met 4K en 4K-geremasterde transfers die top beeldkwaliteit bieden en daarnaast een geweldige Dolby Atmos-track. Alleen de oude extra's zijn meegenomen maar dat is niet zo erg. Tenslotte krijgt deze speciale uitgave een mooie Steelbook, poster en art cards. Een aanrader.

Laatste reacties

Rogier Burghout  |  20-04-2023

De vermelding ''Geen Nederlandse Ondertiteling'' op bol.com klopt dan niet. Bol.com verkoopt https://www.bol.com/nl/nl/p/training-day/9300000139880122/?bltgh=l...
Lees meer >

pietdvd  |  20-04-2023

Deze UHD+BD-uitgave wordt in Nederland alleen als reguliere keepcase-versie uitgebracht, deze recensie bespeekt de Steelbook Special Edition-uitgave, met daar...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  19-04-2023

Eén vraagje: is er inhoudelijk voor zover je weet verschil tussen de Franse steelbook en de reguliere versie? Ik heb het nl. niet zo voor steelbooks omdat ze te...
Lees meer >

Werner  |  19-04-2023

Eén vraagje: is er inhoudelijk voor zover je weet verschil tussen de Franse steelbook en de reguliere versie? Ik heb het nl. niet zo voor steelbooks omdat ze te...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Drugs Geweld Grof Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots