Last of Us, The - Seizoen 1

Recensent:
Rogier Burghout
21-07-2023

Totaalbeoordeling:

10
UHD

Last of Us, The - Seizoen 1 (UHD)
Samenvatting

The Last of Us is een verfilming van de gelijknamige videogame. Aan het begin van de eenentwintigste eeuw ontstaat een parasitaire schimmel die mensen in besmettelijke zombies verandert. De aandoening verspreidt in rap tempo en treft Joel (Pedro Pascal) ook en zijn dochter. Hij overleeft het, zij niet. Twintig jaar later zit de overgebleven maatschappij anders in elkaar, het is niet best. Joel krijgt de opdracht een pakketje van Boston naar het westen van de Verenigde Staten te smokkelen. Dat pakketje blijkt een meisje genaamd Ellie (Bella Ramsey) te zijn van ongeveer dezelfde leeftijd als Joels dochter – met één groot verschil: ze is immuun.

Commentaar

The Last of Us is een verfilming van de gelijknamige game-reeks die beschikbaar is op de game-consoles Playstation 3, 4 en 5. Mede-producent HBO is een nauwe samenwerking aangegaan met de makers van de game, maar ook met de (stem) acteurs uit de games. Want acteurs die bepaalde stemmen hebben ingesproken en hebben gefungeerd als model voor de motion-capture spelen ook een rol in de serie, alhowel een andere dan dat ze in de game hebben vertolkt. De makers van de serie hebben erg goed gekeken naar de game en bepaalde scènes zijn gewoon echte kopiën geworden vanuit de game. De herkenbaarheid is dan ook erg groot, maar is de serie dan niet een schaamteloze kopie met veel copy-paste werk? Nou nee, totaal niet zelfs. Niet alleen is The Last of Us de beste en meest natuurgetrouwe game-verfilming ooit gemaakt, maar de makers hebben erg veel aandacht aan de personages, hun vehalen en emoties besteed. De wilskracht om te overleven en de onderlinge verstandhouding krijgen ook erg veel aandacht. En ook gaat de aandacht niet alleen uit naar de hoofdpersonages Joel en Ellie, maar ook naar meer karakters in de serie. Zo zijn er in afleveringen drie en vijf veel aandacht naar anderen waar aan voor elk één complete aflevering wordt besteed. En vooral aflevering drie is een pareltje. Niet alleen is het zeer gedurfd geweest om een dramatisch karakter te laten spelen door de komiek Nick Offerman die hiermee zijn eerste dramatische rol speelt, ook de liefdesrelatie tussen twee mannen is erg gedurfd geweest. Maar wat een kracht en leiede en emotie straalt deze aflevering uit. Alleen deze aflevering al verdient een 10 binnen de gehele serie. Maar ook bijvoorbeeld aflvering 5 over de twee broertjes is fantastisch en emotioneel meeslepend. Niet alleen het acteerspel is van uitzonderlijk hoog niveau, ook de productie-waarde is substantieel. De desolate omgevingen, de verlaten steden vol met lege winkels en huizen met achtergelaten auto's zijn prachtig gemaakt. Vooral in wijde shots laten de makers de eenzaamheid en vervallenheid van de wereld zien die ze hebben gemaakt voor de serie. ook alle details zijn prachtig gemaakt en laten zien dat de makers echt hun passie en inzet hebben getoond voor het maken van de serie. Bijna alle verhaallijnen uit de game zijn overgenomen, soms zelfs met de exacte shot-opstelling en dialogen. Diverse acteurs uit de game maken ook hun opwachting, maar vaak wel in andere rollen. Het einde is open maar biedt een geweldige opstap naar seizoen twee. The Last of Us is een geweldige serie. Niet alleen als verfilming van de game, maar ook als dramaserie op zichzelf. En dat zijn beiden echt geweldige prestaties.

The Last of Us - Seizoen 1 krijgt een brede release op fysieke media met uitgaves op DVD, Blu-ray Disc en 4K UHD. Van de laatsgenoemde wordt ook een nette Steelbook uitgegeven. Let wel dat de 4K UHD-uitgaven in Nederland niet de Blu-ray Discs bevatten. De 4K UHD uitgave op Steelbook wordt hier besproken. Deze uitgave bestaat uit totaal 4 UHD discs.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Avontuur, Drama, Science fiction
Regio: A, B, C
Jaar: 2023
Speelduur: 491 min
Verpakking: UHD Steelbook
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 1.78:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Atmos - Engels
 • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Duits
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Italiaans
 • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888265215

Extra's

 • Inside the Episode
 • Controllers Down: Adapting The Last of Us
 • From Levels to Live Action
 • The Last of Us: Stranger than Fiction
 • Get to Know Me
 • Is this a Last of Us Line?
 • The Last Debrief with Troy Baker

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Last of Us krijgt op UHD een 4K-transfer mee in de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.78:1. En de beeldkwlaiteit is werkelijk subliem. Op elke UHD staan twee, maximaal drie afleveringen en dat biedt genoeg ruimte zodat er geen compressie toegepast hoeft de worden. Scherpte is maximaal waardoor je altijd alle details kunt waarnemen. Kleuren zijn natuurgetrouw en volgens het kelurenpalet. Dus soms erg fel, maar ook veel aardetonen en donkere kleuren. Contrast en schaduwdetaillering zijn ook perfect. Dolby Vision (HDR is ook beschikbaar) beidt een mooie nuance en schakering in kleuren. Een pefecte transfer.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de separaat verkrijgbare uitgave op Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

The Last of Us krijgt op UHD een mooie Dolby Atmos track mee met een Dolby TrueHD 7.1-track als basis. En net als het beeld is de audio ook subliem. De track is erg mooi ruimtelijk ingedeeld met veel nuance in de surround- en hoogte-kanalen, en dan vooral bij stillere scènes. Bij drukkere scènes komt meer dynamiek en een mooie spreiding. Dialogen zijn netjes en goed geprioriteerd. Een fantastische audiotrack.

Extra's

The Last of Us krijgt een flink aantal extra's mee. Deze zijn in 4K-resolutie en Nederlands ondertiteld. Zie hieronder voor de verdeling per disc.

Disc Eén:

Inside the Episode (9 min)
Op de eerste disc staan twee afleveringen, en daarvoor zijn twee featurettes met wat interessante achtergrond informatie. Let wel dat deze featurettes spoilers bevatten, dus wellicht handig om deze niet voorafgaand de aflevering te bekijken.

Disc Twee:

Inside the Episode (8 min)
Op disc twee staan ook twee afleveringen dus ook twee featurettes, met dezelfde spoiler-waarschuwing.

Disc Drie:

Inside the Episode (16 min)
Voor drie afleveringen drie featurettes. Ook hierbij spoilers.

Disc Vier:

Inside the Episode (15 min)
Voor de laatste twee afleveringen twee featurettes, inclusief spoilers.

Controllers Down: Adapting The Last of Us (12 min)
Een interessante featurette over de aanpassing van de videogame naar het witte doek.

From Levels to Live Action (12 min)
Hier zie je hoe bepaalde actiescènes in de game zijn aangepast.

The Last of Us: Stranger than Fiction (23 min)
Hier worden de parallellen besproken tussen de gebeurtenissen in de game en de "echte" wereld.

Get to Know Me (15 min)
Diverse korte karakterprofielen.

Is this a Last of Us line? (8 min)
Hoofdrolspelers Pedro Pascal, Bella Ramsey, Merle Dandridge en Gabriel Luna bespreken diverse dialogen.

The Last Debrief with Troy Baker (23 min)
Totaal vijf Q&A podcast segmenten waarin stemacteur van Joel uit de videogame Troy Baker ingaat op vragen.

Conclusie

The Last of Us is een verfilming van de gelijknamige videogame. Aan het begin van de eenentwintigste eeuw ontstaat een parasitaire schimmel die mensen in besmettelijke zombies verandert. De aandoening verspreidt in rap tempo en treft Joel (Pedro Pascal) ook en zijn dochter. Hij overleeft het, zij niet. Twintig jaar later zit de overgebleven maatschappij anders in elkaar, het is niet best. Joel krijgt de opdracht een pakketje van Boston naar het westen van de Verenigde Staten te smokkelen. Dat pakketje blijkt een meisje genaamd Ellie (Bella Ramsey) te zijn van ongeveer dezelfde leeftijd als Joels dochter – met één groot verschil: ze is immuun. Niet alleen is The Last of Us de beste en meest natuurgetrouwe game-verfilming ooit gemaakt, maar de makers hebben erg veel aandacht aan de karakters, hun verhalen en emoties besteed. De wilskracht om te overleven en de onderlinge verstandhouding krijgen ook erg veel aandacht. Dit laat de serie boven de standaard game-verfilming stijgen en geeft de serie extra kracht en kwaliteit. Een erg grote aanrader. Wat ook een grote aanrader, is de uitgave van The Last of Us op 4K UHD. Deze uitgave krijgt een werkelijke sublieme beeld- en geluidskwaliteit mee, met daarbij een mooi pakket aan extra's. Dit alles is verpakt in een geweldige Steelbook. Een must-have, zeker voor fans van de games en serie.

Laatste reacties

Werner  |  21-07-2023

Een tien waard, inderdaad. Een lager cijfer zou een aanfluiting zijn.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:10
10

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots