Secret City - Seizoen 1 & 2

Recensent:
Rogier Burghout
22-04-2024

Totaalbeoordeling:

7
Streaming

Secret City - Seizoen 1 & 2 (Streaming)
Samenvatting

In Canberra lijkt alles goed te gaan. Het is echter niets meer en niets minder dan een pure façade. Te midden van de toenemende spanning tussen China en Amerika, onthult senior politiek journalist Harriet Dunkley een geheim. Door Canberra te onthullen als een stad die draaiende wordt gehouden door grootschalige samenzweringen, komen onschuldige levens in gevaar; waaronder haar eigen. Dunkley is echter één van de taaiste journalisten van Australië en laat zich niet zomaar aan de kant schuiven.

Commentaar

Secret City is een Australische politieke thriller-tv-serie gebaseerd op de bestverkochte romans The Marmalade Files, The Mandarin Code en The Shadow Game van Chris Uhlmann en Steve Lewis. Het ging in première op Foxtel's Showcase op 5 juni 2016 en op Netflix internationaal op 26 juni 2018. De serie laat zich het beste vergelijken met State of Play (de Britse miniserie, niet de Amerikaanse verfilming uit 2009) en House of Cards, maar bij Secret City is de machtsstrijd niet zo nadrukkelijk aanwezig als bij bijvoorbeeld HoC. In Secret City strekt het verhaal zich ook buiten het politieke kantoor, namelijk tot aan de pers en de onderzoeks- en landelijke veiligheidsinstanties. In Secret City speelt Anna Torv (The Last of Us) de hoofdrol als de journaliste Harriet, die er veel voor over heeft om de waarheid te achterhalen. In het eerste seizoen onderzoekt ze de moord op een ogenschijnlijk jonge activistische hacker, die uiteindelijk veel meer schadelijke informatie wist te verzamelen dat Harriet voor ogen hield, en ook gevaarlijk kan zijn voor haar eigen veiligheid. Dit in combinatie met de interne machtsstrijd binnen de Australische politieke gangen brengt best wel wat lagen binnen de serie. De serie neemt dan ook de tijd om het verhaal te vertellen en te laten ontvouwen, en dat betekent dat je aan het begin wel wat geduld moet hebben en goed moet opletten als alle verschillende verhaallijnen worden gestart. Als je dit echter volhoudt dan biedt Secret City wel een aanwinst naast andere politieke thriller series. Seizoen twee (met als subtitel Under the Eagle) gaat door waar seizoen 1 is gestopt. Harriet krijgt hier ene nieuwe baan dat haar letterlijk dichterbij het vuur brengt, namelijk in het Australische Lagerhuis als media-adviseur van een politicus in de oppositie. In deze rol volgt ze de ontwikkelingen op de voet en kan nog steeds de kritische vragen blijven stellen. Dit tweede seizoen draait wel wat minder om haar en meer om de politieke strijd, in samenhang met externe overheidsinstanties zoals de Australische Geheime Dienst en het leger. Dit maakt de rol van Harriet ietwat minder sterk en is haar invloed minder van belang dan in het eerste seizoen. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op in dit tweede seizoen, en vele ervan hebben vertakkingen naar de verschillende organisaties die een rol hebben in net geheel. Dit maakt dit tweede seizoen wel wat taaier om te bekijken, en moet je je aandacht er goed bij blijven houden. Over het algemeen zijn de twee seizoenen van Secret City wel sterk, maar zal de casual kijker wel wat sneller afhaken. De verhalen en vertolkingen in de serie zijn sterk, maar het vereist wel de continue aandacht. En dat is voor een serie ter ontspanning voor sommigen wellicht ietwat teveel.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Mysterie, Thriller
Jaar: 2016 - 2019
Speelduur: 60 min
Uitgever: Netflix

Conclusie

In Canberra lijkt alles goed te gaan. Het is echter niets meer en niets minder dan een pure façade. Te midden van de toenemende spanning tussen China en Amerika, onthult senior politiek journalist Harriet Dunkley een geheim. Door Canberra te onthullen als een stad die draaiende wordt gehouden door grootschalige samenzweringen, komen onschuldige levens in gevaar; waaronder haar eigen. Dunkley is echter één van de taaiste journalisten van Australië en laat zich niet zomaar aan de kant schuiven. Over het algemeen zijn de twee seizoenen van Secret City wel sterk, maar zal de casual kijker wel wat sneller afhaken. De verhalen en vertolkingen in de serie zijn sterk, maar het vereist wel de continue aandacht. En dat is voor een serie ter ontspanning voor sommigen wellicht ietwat teveel.

Laatste reacties

rogue  |  22-04-2024

Deze hebben we jaren geleden bekeken, zeker wel een aardige serie.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.