Heaven And Earth

Totaalbeoordeling:

7.7
DVD

Heaven And Earth (DVD)
Samenvatting

Phung Ti Le Ly (Hiep Thi Le) woont met haar familie in het dorpje Ky La in midden Vietnam waar ze leven van het verbouwen van rijst. De inwoners van het dorp voelen zich beschermd door Vader Hemel (Ong Troi) en Moeder Aarde (Me Dat). Tussen hemel en aarde leven de mensen volgens Boeddha's leer en lijken zich alleen maar te bekommeren om een succesvolle rijstoogst. Het land wordt sinds 70 jaar overheerst door de Franse kolonisten die ver weg in Saigon of Hanoi gezeteld zijn. De Franse overheersing gaat aan de inwoners van het dorp voorbij totdat in 1953 de Fransen het dorp met de grond gelijk maken. De hongersnood die volgde werd overwonnen en het leven nam op het platteland zijn gewone vormen weer aan totdat in 1963 het politieke klimaat in Vietnam zodanig kantelde dat een burgeroorlog onafwendbaar werd.
Geleidelijk aan raakt Le Ly steeds meer betrokken bij de oorlog en wordt ze aangehouden door de Zuid-Vietnamese soldaten die haar wreed martelen. Haar moeder (Joan Chen ) koopt één van de soldaten om waardoor Le Ly bevrijd raakt uit haar netelige positie. Echter, de bewoners van het dorp voelen zich verraden met als resultaat dat de Viet Cong, die geen haar beter zijn dan hun opponenten, vreselijk wraak nemen op Le Ly door haar te verkrachten en haar als voorbeeld stellen. Noodgedwongen verlaten moeder en dochter het dorp en vertrekken naar het drukke leven in Saigon waar ze als bedienden bij een rijke familie werk vinden. Le Ly raakt in verwachting van de heer des huizes en wordt samen met haar moeder door de vrouw van de verwekker het huis uitgezet. Haar moeder keert terug naar Ky La en laat Le Ly in Da Nang achter. Le Ly probeert met haar zoon, zo goed als dat kan, het hoofd boven water te houden door op de straat allerlei goederen zoals drugs en sigaretten aan de Amerikaanse soldaten te verkopen. De soldaten vergapen zich aan de mooie Le Ly die niet in wil gaan op de avances van de naar seks hunkerende Amerikanen. Uiteindelijk bezwijkt ze onder de druk van het geld en besluit ze "het" eenmalig te doen voor een iets beter leven. Tussentijds keert ze terug naar haar geboortedorp om haar vader voor de laatste maal, voordat hij zal sterven, te bezoeken.
Bij terugkomst in Saigon ontmoet ze de Amerikaanse soldaat Steve Butler (Tommy Lee Jones) die totaal anders is dan de andere Amerikaanse soldaten die ze tot dusver heeft leren kennen. In eerste instantie wijst ze Steve af maar hij blijft aanhouden en uiteindelijk ziet Le Ly toch wel wat in de soldaat zitten en trouwt met hem. Als de Amerikaanse thuisbasis van Steve wordt overvallen door de VC vertrekt het met twee kinderen uitgebreide gezin naar Amerika. Le Ly en Steve proberen zich elk op hun eigen wijze, aan de andere omgeving dan waarin zij jaren hebben gewerkt, geleefd en gevochten, aan te passen. Dit leidt tot een ernstig conflict tussen beiden met een dramatische afloop. In het land van de onbegrensde mogelijkheden ervaart Le Ly dat het leven niet anders is dan het leven tussen Hemel en Aarde.

Commentaar

Afgezet tegen de periode van de Franse koloniale overheersing en tegen de wrede burgeroorlog in Vietnam, volgen we in "Heaven & Earth" de gedramatiseerde levensloop van Phung Ti Le Ly. Oliver Stone maakte na "Platoon" en "Born On The 4th Of July" met deze film zijn derde Vietnam film in successie. Het verhaal is gebaseerd op de boeken "When Heaven And Earth Changed Places" van Le Ly Hayslip en Jay Wurts en "Child Of War, Woman Of Peace" van Le Ly Hayslip en James Hayslip. Het verhaal volgt in grote lijnen beide boeken maar wijkt hier en daar iets af. Stone heeft met dit werk, zoals we gewend zijn van deze als controversieel bekend staande filmmaker, geen half werk geleverd. Soms zijn de beelden dan weer schokkend en dan weer verademend. Stone toont nietsverhullend de wreedheden van beide strijdende partijen en de impact die dat had op de inwoners van het door oorlog verscheurde land. De ondertoon, de kritiek op de Amerikaanse samenleving en de invloed die deze had op deze waanzinnige oorlog, is merkbaar aanwezig.
Stone zegt in het audiocommentaar wat op deze DVD aanwezig is, dat hij de pech had dat in hetzelfde jaar (1993) Schindler's List (Steven Spielberg) werd uitgebracht en dat dit de vermoedelijke reden was waarom Heaven & Earth nauwelijks aandacht in de pers kreeg en daardoor jammerlijk flopte. Ondanks het geen bioscoophit werd is dit een prachtige film, met prima acteerprestaties van de cast, en die eens een andere kijk op de oorlog in Vietnam geeft.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1993
Speelduur: 136 min
Verpakking: Snapper
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931185332

Extra's

  • Theatrical trailer
  • Cast & Crew
  • Deleted Scenes (48 min)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van Heaven And Earth wordt weergegeven in het aspect 2.35:1 (anamorf) wat overeenkomt met het originele bioscoopformaat. De felle heldere kleuren zijn levendig, natuurlijk, prima verzadigd en keurig in balans. Het zwartniveau is solide met uitstekende schaduwdetaillering. Ondanks een nauwelijks opvallende edge-enhancement is het beeld uiterst scherp met een goed ingesteld contrastniveau waardoor details vrijwel perfect worden weergegeven. Stone heeft prima gebruik gemaakt van het Panavision frame waardoor veel diepte in het beeld is ontstaan. De panoramashots zien er werkelijk fantastisch uit. In een enkele scène is wat aliasing waar te nemen en ook is de print niet geheel vrij van kleine onopvallende beschadigingen. Hier en daar zijn minuscule digitale compressiefoutjes waar te nemen zonder dat deze storend zijn. Voor de rest kunnen we geen noemenswaardige artefacten constateren. De witte optionele Nederlandstalige ondertiteling laat zich uitstekend lezen maar had net even iets lager onder in het beeld geplaatst kunnen worden.

Geluidskwaliteit

Het geluid is middels een Dolby Digital 5.1 track (384 kb/s) op de schijf vastgelegd. Je kan stellen dat je oren behoorlijk worden verwend met deze soundtrack want het geluid heeft een vol en warm karakter en heeft veel richting. Het geluid dat uit de voorluidsprekers wordt weergegeven heeft een brede kanaalscheiding met in het midden een zuiver klinkende dialoog die netjes vanuit de center luidspreker wordt weergegeven. De luidsprekers die zich achter de luisterpositie bevinden krijgen met regelmaat geluidseffecten (afkomstig van de oorlogshandelingen) in split-surround te verwerken en ook de prachtige filmmuziek, doorspekt met oriëntaalse invloeden, van Kitaro en Randy Miller wordt via het surroundkanaal weergegeven. De track klinkt uiterst dynamisch en sfeervol en door de additionele aansturing van het subwooferkanaal lijkt het geluid een extra dimensie te hebben gekregen. Een uitstekend geluid dat de beelden in vrijwel perfecte harmonie begeleidt.

Extra's

De hier besproken DVD maakt deel uit van The Oliver Stone Collection. In deze box zijn de volgende films/ opgenomen:
1. America (Documentaire)
2. JFK Director's Cut
3. Any Given Sunday Director's Cut
4. Heaven And Earth
5. Natural Born Killers

Naast een magere Cast & Crew pagina en de bioscooptrailer zijn de volgende extra's te bekijken en/of te beluisteren:

Audio Commentary Oliver Stone (Dolby Digital 2.0 – 192 kb/s)
Een fascinerende commentaartrack van niveau door de regisseur. In een goed verstaanbaar en rustig ingesproken Engels horen we geen opsmuk verhaal maar een uiterst informatieve uiteenzetting door Stone waarin hij allerlei aspecten omtrent de productie van de film met verwijzingen naar de boeken van Ly Le Hayslip ten gehore brengt. Naarmate de film vordert worden de pauzes in het commentaar ook langer. Desondanks is het beluisteren van dit commentaar aan te bevelen.

Deleted Scenes With (or without) Commentary by Oliver Stone (duur: 48 min 10 sec; aspect 2.35:1 LTBX (4:3); geluid: Dolby Digital 2.0 – 192 kb/s)
Een selectie van materiaal wat Stone tot zijn beschikking had voor de film maar niet heeft gebruikt. Indien je via het menu het commentaar van de regisseur selecteert krijg je o.a. te horen waarom hij, en soms onterecht naar zijn eigen mening, deze scènes niet in de film heeft opgenomen. De scènes zijn niet afzonderlijk te kiezen en worden successievelijk achter elkaar getoond. Helaas is deze uiterst interessante bonus niet voorzien van ondertiteling. Deze extra bestaat uit de volgende scènes:

a. SC. 1 EXT. Village – Vietnam – Day - Prologue: Alternate Beginning
b. SC. 39 EXT. Swamp – Vietnam – Day
c. SC. 97 EXT. El Cajon House - Night
d. SC. 101 INT. Church – Day
e. SC. 103 INT. Buddhist Temple – Day
f. SC. 146 EXT. California Coastline – Day
g. SC. 147 INT. Lawyers Office – El Cajon 1979
h. SC. 158 EXT. Cemetery – Steves Funeral – Day
i. SC. 159 INT. Le Lys House – Day
j. SC. 166 EXT. Ky La House – Day

Conclusie

Heaven And Earth is zowel qua beeld als ook qua geluid prima op DVD gezet. Het bonusmateriaal is ruim voldoende en biedt je een fascinerend audiocommentaar en een blik op materiaal dat niet in de film is verwerkt. Helaas zijn de extra's niet voorzien van (Nederlandse) ondertiteling. Stone toont met deze film zijn fascinatie voor Vietnam in vrijwel al zijn aspecten. De schoonheid van het land en de inwoners, maar ook de wreedheid van de mensen die te midden van een hartverscheurende oorlog moeten overleven. Laat duidelijk zijn dat dit geen typische oorlogsfilm is maar het dramatische relaas van een Vietnamese vrouw in oorlogstijd en de invloed die de oorlog op haar leven heeft gehad. Voor wie van dit genre houdt is dit een prachtige film met prima acteerwerk.

Laatste reacties

nova6666  |  08-01-2005

Mooie,ontroerende film met erg mooie opnames!
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  25-08-2004

Prachtige,realistiche en soms ontroerende film,die nu eens uit het perspectief van een vietnameese vrouw wordt verteld.Ik moet zeggen dat ik altijd gefassineerd...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  16-02-2003

Dit is een prachtige mooie, ontroerende film die niet onderdoet voor Platoon en Born o/t 4th day of july. Goed acteerwerk van Joan Chen en Tommy Lee Jones en ge...
Lees meer >

hklink  |  11-09-2002

Goed dat in het verslag ook de acteerprestaties geroemd worden. Ik vind dat Tommy Lee Jones een van de betere acteurs van de laatste jaren is. Ik vond hem best ...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  10-09-2002

Ik ben gewoon niet objectief. Ik blijk een voorkeur te hebben voor films van Oliver Stone. Blijk er al heel wat in mijn collectie te hebben. Prachtige indrin...
Lees meer >

Edwin V  |  02-09-2002

Deze film maakt deel uit van de Oliver Stone collectie. Deze is recent gereleased. Maar is dit dezelfde uitgave als die eerder los is gedaan?
Lees meer >

Ronald Dassen  |  31-08-2002

Schitterende film. Zelf heb ik hem nog op video, maar ben zeker van plan om ook de dvd te kopen. Ik heb hem bij de frs al een tijdje zien staan en in m'n handen...
Lees meer >

Alexander de Mol  |  30-08-2002

Een topfilm maar hij is wel al heel erg lang uit een beetje laat crew. Deze film maakt deel uit van de Oliver Stone collectie. Deze is recent gereleased.
Lees meer >

Philippe  |  30-08-2002

Heel goede film van Stone met een uitstekend acterende Tommy Lee Jones. Zeker de moeite waard.
Lees meer >

Jordé den Tenter  |  30-08-2002

Een topfilm maar hij is wel al heel erg lang uit een beetje laat crew.
Lees meer >

Rochan  |  30-08-2002

Ben wel benieuwd naar deze film, met name door Oliver Stone en Tommy Lee Jones En deze zit ook in de Oliver Stone Box, die ik zeker nog ga aanschaffen. (y) ...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  30-08-2002

Ben wel benieuwd naar deze film, met name door Oliver Stone en Tommy Lee Jones En deze zit ook in de Oliver Stone Box, die ik zeker nog ga aanschaffen. (y)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
7.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 31
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.