Thirteen Days (DVD) (Samenvatting)
In 1962, een jaar voor hij vermoord zou worden, krijgt president Kennedy de grootste crisis in zijn politieke carrière te verduren. Nadat een Amerikaans spionagevliegtuig foto’s boven Cuba heeft genomen blijkt namelijk dat de Russen op slechts 145 kilometer van de Amerikaanse kust gevaarlijke afstandsraketten installeren. Als gevolg moet Kennedy in de kamers van het Witte Huis twee oorlogen voeren: één tegen de Sovjets en één tegen zijn eigen generaals, die Cuba direct willen binnenvallen. Amerika is slechts één stap verwijderd van de derde wereldoorlog. De president (Bruce Greenwood), zijn broer Robert (Steven Culp) en zijn belangrijkste adviseur Kenny O’Donnel (Kevin Costner) houden het voortbestaan van de wereld in hun handen...
Commentaar
Het hierboven beschreven verhaal lijkt op het vergezochte plot van een spannende politieke roman. Toch is de dertien dagen durende Cuba-crisis wel degelijk waar gebeurd. Regisseur Roger Donaldson heeft met Thirteen Days gepoogd het verloop van deze historische gebeurtenis zo waarheidsgetrouw mogelijk weer te geven, dit in tegenstelling tot veel andere films uit het genre (met Pearl Harbor als berucht voorbeeld). Hij is hierin met verve geslaagd en heeft bovendien ook nog een spannende film afgeleverd. Ondanks het sterk dialooggeörrienteerde karakter en de bekende afloop van het Cuba-conflict weet de film dan ook de volle 140 minuten te boeien. Deels is dit te danken aan de cast: Greenwood en Culp weten perfect te overtuigen als de gebroeders Kennedy, en zelfs Kevin Costner levert eindelijk weer eens goed acteerwerk af. Dit alles maakt het intelligente Thirteen Days tot een hoogst indrukwekkende geschiedenisles, die laat zien dat je ook zonder over-the-top actiescènes en een geromantiseerd verhaaltje een aangrijpende verfilming van een stukje historie kunt produceren.
Techniek en extra's
Beeldkwaliteit
Het beeld van Thirteen Days staat anamorf in een verhouding van 1.78:1 op de DVD. Om te beginnen is de transfer redelijk scherp, al heeft men wel enige edge enhancement gebruikt. Op het gebied van kleurverzadiging, contrast en schaduwdetail is het beeld dik in orde. Bovendien is de gebruikte print tamelijk schoon en vrij van storende filmgrain. Tot zover lijkt er weinig mis, maar helaas heeft de transfer nog één noemenswaardig minpunt. Als gevolg van de digitalisering zijn er namelijk enkele compressieartefacten in het beeld geslopen. Gelukkig zijn deze meestal niet dermate opvallend dat ze het kijkplezier verstoren, maar desondanks is het probleem ernstig genoeg voor een puntje aftrek op de beoordeling.
Geluidskwaliteit
Het Dolby Digital 5.1-spoor van Thirteen Days heeft de hoge bitrate van 448kb/s en klinkt prima. Aangezien de film voornamelijk draait om dialogen is het niet vreemd dat de nadruk van het geluid op de voorkanalen ligt. Hierbij fungeert de centerspeaker als bron van de goed verstaanbare dialogen, terwijl de overige speakers subtiel voor muziek en omgevingsgeluiden zorgen. Hierdoor ontstaat een mooi natuurlijk geluidsbeeld met een goede spreiding. De film bevat tevens een handvol fragmenten waarbij wat agressiever geluid vereist is, maar ook dat weet de audiotrack feilloos ten gehore te brengen. Op deze momenten komen er flink wat geluidseffecten uit de achterluidsprekers (in split-surround) en laat ook het LFE-kanaal, dat het grootste deel van de film slechts subtiel aanwezig is, flink van zich horen.
Extra's
Wat extra’s betreft heeft Thirteen Days ontzettend veel te bieden, met een groot aantal toevoegingen die vrijwel allemaal Nederlands ondertiteld zijn en een goede anamorfe beeldkwaliteit hebben (1.78:1). De extra’s hebben zowel betrekking op de film als op de Cubacrisis.
In laatstgenoemde categorie vind je om te beginnen een commentaartrack (niet Nederlands ondertiteld). Deze is niet ingesproken door leden van cast & crew, maar bevat geluidsopnames van de betrokkenen (geknipt uit interviews en dergelijke). Op deze wijze hoor je onder meer John F. Kennedy, Kenny O’Donnell en een aantal historici voorbijkomen. Uit geschiedkundig oogpunt een uitstekende, boeiende toevoeging aan de film.
Daarna kun je van een groot aantal bij het conflict betrokken personen (17 in totaal) de biografieën bekijken. En wel in de vorm van interviews met bekenden en deskundigen, in combinatie met beeldopnames van de betreffende persoon. De verschillende personen zijn, ingedeeld naar functie (leiders, adviseurs, leger, pers, enz.), los te selecteren. In totaal hebben deze biografieën een speelduur van zo’n 28 minuten.
De uitgebreide documentaire “Roots of the Cuban Missile Crisis” geeft tenslotte maar liefst 50 minuten aan achtergrondinformatie over de crisis, in een mix van recente interviews en historisch beeldmateriaal. Deze uitstekende documentaire belicht ook de Russische kant van het verhaal, en geeft tevens de aanleidingen van het conflict weer.
Dit brengt ons bij de extra’s die betrekking hebben op de film.
Ook daar bestaat de eerste toevoeging uit een commentaartrack (niet Nederlands ondertiteld), dit maal wél ingesproken door de filmmakers. Hierop hoor je schrijver David Self, regisseur Roger Donaldson, acteur Kevin Costner, visual effects supervisor Michael McAllister, en producers Armyan Bernstein en Michael De Luca toelichting geven op de film. Het groot aantal sprekers heeft als voordeel dat er vrijwel geen stiltes vallen, maar als nadeel dat het niet altijd duidelijk is wie er aan het woord is. Desondanks komen in dit audiocommentaar genoeg interessante zaken aan bod over o.a. casting, sets, verhaal en historische achtergrond. Zeer informatief!
De korte documentaire “Bringing History to the Silver Screen” behandelt in vogelvlucht de vele aspecten van het creëren van Thirteen Days. In slechts 11 minuten komen het script, de manier van acteren, de visuele effecten, het ontwerp van de set en nog veel meer zaken aan bod. Geen bijzonder diepgaande extra, maar toch één die het bekijken waard is.
Onder “Visual Effects” vind je een ontleding van één van de weinige effectscènes uit de film. Het gaat hierbij slechts om een fragment van een halve minuut, waarbij je met de multi-angle toets op de afstandsbediening kunt wisseling tussen vijf verschillende stadia. Voorafgaande aan dit fragment krijg je een korte inleiding door visual effect supervisor Mike McAllister.
Daarna kan je bij “Deleted Scenes” negen uitgebreide of verwijderde scènes bekijken, die allen van commentaar van de regisseur kunnen worden voorzien. In totaal zijn de fragmenten goed voor zo’n 13 minuten aan materiaal.
Een bioscooptrailer (1.33:1, DD 2.0) en zes filmografieën ronden deze lijst met extra’s af.
Alle extra’s op het schijfje zijn overigens eveneens in het “Scene Selection Plus”-menu verwerkt. Dit menu toont naast de aanwezige tracks de extra’s die hierop betrekking hebben (bijvoorbeeld een verwijderde scène of biografie van een zojuist ten tonele verschenen personage).
Conclusie
Het indrukwekkende, op ware feiten gebaseerde Thirteen Days staat met redelijk goed beeld en prima geluid op de DVD. Wat extra’s betreft heeft men kosten noch moeite gespaard om het schijfje een flinke meerwaarde te geven. De enorme berg informatieve extra’s geeft samen met de spannende film een uitgebreide en fascinerende geschiedenisles over de Cuba-crisis, waardoor deze DVD voor liefhebbers van historisch verantwoorde speelfilms een verplichte aanschaf is!
Deze uitgave is beschikbaar gesteld door RCV Home Entertainment.
Filmspecs
Medium | DVD |
---|---|
Genre | Drama, Speelfilm |
Regio | 2 |
Jaar | ["2000"] |
Speelduur | ["140"] |
Verpakking | FlexBox Keep Case |
Beeldverhouding | 1.78:1 |
Geluidssporen | Dolby Digital 5.1 - Engels |
Ondertiteling | Nederlands |
Uitgever | RCV Home Entertainment |
EAN | ["8713045201678"] |
Extra's
- ["Visual effects\nBioscooptrailer\nCast & Crew\nAudiocommentaar (2x)\nBiografieën van historische figuren (28 min.)\nDocumentaire - Roots of the Cuban Missile Crisis (50 min.)\nBringing History to the Silver Screen (11 min.)\nVerwijderde Scènes (13 min.)"]