Sissi Trilogie

Recensent:
Arnold van Oostrum
04-06-2001

Totaalbeoordeling:

4.6
DVD

Sissi Trilogie (DVD)
Samenvatting

Sissi
Keizer Franz Joseph (Karlheinz Böhm) heeft net zijn vader op de Oostenrijkse troon opgevolgd. Zijn moeder, aartshertogin Sophie (Magda Schneider) heeft voor hem een passende vrouw gevonden in de persoon van prinses Helene, de oudste dochter van haar zuster Ludovka, uit Beieren. Wanneer de gehele familie in Bad Ischl logeert, ontmoet Franz Joseph op een avondwandeling Elisabeth van Beieren (Romy Schneider), door iedereen Sissi. Hij is onder de indruk van haar vrolijkheid en oprechtheid. Sissi hoort dat Franz Joseph met Helene zal trouwen. Maar op een bal, dat ter ere van Franz Joseph wordt gegeven, vraagt Franz Joseph Sissi ter dans en kort daarna maakt hij zijn verloving met Sissi bekent.
Franz Joseph weet de aanvankelijke gereserveerdheid van het hof tegen zijn wel heel jonge bruid om te zetten in enthousiasme en Sissi verlaat haar geliefde geboortehuis en haar familie om de man te huwen met wie ze lief en leed zal delen. Ze trouwen in april 1854.

Sissi – de jonge keizerin
Het valt de jonge keizerin Sissi, die vrolijkheid en vrijheid gewend is, moeilijk zich geheel te richten naar de strenge hofetiquette, vooral verpersoonlijkt door haar schoonmoeder, aartshertogin Sophie. Na de geboorte van haar dochter prinses Sophie Anastasia Amalia Elisabeth Francisca Stephanie Carolina Maria, kortweg Sophie, spitsen de reeds ontstane conflicten zich toe. Sophie wil het kind opvoeden, omdat Sissi in haar ogen niet genoeg discipline aan de dag legt. Sissi vlucht naar haar ouderlijk huis, Franz Joseph reist haar achterna en na enige tijd volgt toch een algehele verzoening.
Op uitnodiging van graaf Andrassy gaat het (zeer verliefde) keizerlijke paar naar Budapest. Sissi verovert de harten van het Hongaarse volk en het paar wordt aan het slot gekroond tot koning en koningin van Hongarije.

Sissi – de woelige jaren
Vier jaren zijn verstreken sinds de geboorte van de kleine prinses. De nog steeds jonge en lieftallige keizerin Sissi verblijft vooral in het haar geliefde Hongarije. Sophie verspreidt het gerucht dat Sissi een verhouding zou hebben met graaf Andrassy, Franz Joseph vertrouwt zijn vrouw volledig maar reist toch naar Hongarije.
Tijdens haar verblijf in Hongarije krijgt Sissi een longziekte. Voor een goed herstel moet zij, gescheiden van haar man en kind, naar Madeira. Als zij weer meer op krachten komt, verreist ze naar Griekenland. Gesterkt door de toewijding van haar moeder herstelt zij op bijna wonderbaarlijke wijze van de longziekte. Franz Joseph brengt een statiebezoek aan Italië. En Sissi herenigt zich na lange tijd daar weer met hem. Maar de Italiaanse adel behandelt het keizerlijke paar met opvallende en beledigende koelheid. Als Sissi dan in Italië haar dochtertje eindelijk weer terugziet en zich, van niemand iets aantrekkend, haar kleine meid innig in haar armen sluit, wint zij ook daarmee de harten van de Italianen.

Commentaar

De Sissi films zijn de meest herhaalde films op de televisie en trekken na bijna 50 jaar nog steeds heel veel kijkers. Geschreven en geregisseerd door Ernst Marishka, zijn deze films een herkenbaar stukje Oostenrijkse geschiedenis en hebben hun stempel gedrukt op een cinematografisch tijdperk.
In 1956 werd Sissi in slechts enkele maanden tijd een van de meest geliefde personages van het Europese publiek. Dit vooral dankzij de nog zeer jonge Romy Schneider, die op 17 jarige leeftijd de rol van Sissi met gratie, stralende schoonheid en tederheid invulde. Sissi was haar vierde film, maar betekende wel haar grote doorbraak en was daarmee het begin van een glansrijke filmcarrière van Romy Schneider, die in 1982 op 43-jarige leeftijd is overleden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 1956
Speelduur: 300 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 0044007815328

Extra's

  • Making of van ‘De jonge Keizerin’
  • Foto album
  • Levensverhaal en filmografie van Romy Schneider
  • Biografie van Karlheinz Böhm en Keizerin Elisabeth
  • Trailers (3x)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld is met de oorspronkelijk verhouding van 1.33:1 (4x3 formaat) op de disc vastgelegd. Tot het eind van de jaren ’50 was dit het gebruikelijke beeldformaat van de bioscoopfilms. Dit beeldformaat staat bekend als het ‘standard academy’ formaat. Pas eind jaren ’50 is men met andere beeldformaten gaan experimenteren. De Sissi films zijn van midden jaren ’50 en dus nog in het ‘standard academy’ 4x3 formaat.
In de loop der jaren is de beeldkwaliteit van de Sissi films door het maken van de vele kopieën erg achteruit gegaan. Kleuren waren flets geworden en de vele beschadigingen ontsierden de film. Enkele jaren terug zijn de Sissi films volledig digitaal geremasterd. Met een budget van DM 300.000 zijn de films beeldje voor beeldje gerestaureerd, van vuil en beschadigingen ontdaan en opnieuw ingekleurd. De originele celluloid films worden, verpakt in aluminium, diepgevroren bewaard.
De beeldkwaliteit van de bijna 50 jaar oude films is door het restauratieproces uitstekend te noemen. Voor een kostuumfilm zijn kleuren uitermate belangrijk en door het restauratie proces is de film weer zeer kleurig geworden. Wel komen de kleuren soms wat onnatuurlijk over, zoals de huidskleuren die soms iets te roze zijn. Ook de egale vlakken, zoals een blauwe lucht, verschillen per frame iets van kleur, waardoor het beeld wat vlekkerig overkomt. Maar goed, we hebben het hier over films die bijna 50 jaar oud zijn. Contrast en detaillering zijn ook uitstekend.

Geluidskwaliteit

De Duitstalige soundtrack is in Dolby Digital 2.0 (met een bitrate van 192 kb/s). De film is erg oud en dat is aan de soundtrack goed te merken. Alhoewel op de hoes staat Hifi Stereo is het geluid gewoon mono. De soundtrack klinkt zeer gedateerd en is wisselend van kwaliteit. De stemmen ‘slissen’ nogal (vooral bij de ‘s’ klanken), het geheel klinkt dof en schel. Dialogen zijn in het algemeen goed te volgen.
Gedurende de film is goed te zien dat alle dialogen later weer zijn ingesproken, mond bewegingen en het gesproken woord lopen niet altijd precies synchroon. Het is jammer dat de soundtrack niet diezelfde kwaliteitsimpuls heeft gekregen als het beeld.
De ondertiteling (wit) is goed, maar staat iets te hoog geplaatst in het beeld.

Extra's

Elk van de drie DVD’s heeft een aantal aantrekkelijke extra’s meegekregen. Het menu is een statisch plaatje met een stukje filmmuziek op de achtergrond. Alle extra’s zijn in 4x3 beeldformaat en hebben DD2.0 mono geluid (bitrate 192 kb/s).
Enkele extra’s staan exact hetzelfde op alle drie de DVD’s. Dit zijn:
De bioscooptrailers van de drie Sissi films. Alle drie de trailers zijn bijna 4 minuten, de beeldkwaliteit van deze trailers is beduidend minder dan van de films.
En een aantal tekstschermen met de levensbeschrijving van Keizerin Elisabeth en van de acteur Karlheinz Böhm en actrice Romy Schneider. Van Romy Schneider is ook een compleet filmoverzicht opgenomen.

Op de DVD ‘Sissi’ staan verder geen extra’s.
Op de DVD ‘Sissi - De jonge Keizerin’ staat als extra ook een ‘Making of’ van ‘De Jonge Keizerin’. Een documentaire genaamd ‘Von Romy zu Sissi – Documentation zu den Dreharbeiten’. Het is een kort geleden ontdekte in zwart/wit gedraaide film die tijdens het filmen van De Jonge Keizerin is gemaakt. De zwart/wit beelden worden afgewisseld met de kleuren fragmenten uit de film. De beelden zijn gedeeltelijk van commentaar voorzien door Romy Schneider. Deze documentaire duurt 18½ minuut.
Op de DVD ‘Sissi – De woelige jaren’ staat nog een fotoalbum met een 35-tal foto’s.

Conclusie

Je zou haast zeggen, wie kent ze niet. De films van Sissi behoren al jaren tot de meest uitgezonden films op televisie en weten iedere keer een groot aantal kijkers te trekken. En waarom niet? De films zijn leuke, zoete romantische kostuumfilms met een prachtige sfeer van het Oostenrijk midden in de 19e eeuw. Voor de DVD zijn de films digitaal gerestaureerd en bieden een mooie beeldkwaliteit.

Helaas is de geluidskwaliteit een stuk minder en klinkt duidelijk gedateerd. De DVD’s zijn voorzien van enkele extra’s, waarbij vooral de Making of documentaire historische waarde heeft. Een aanrader.

Laatste reacties

zetmoon  |  24-09-2005

"Het beeld is met de oorspronkelijk verhouding van 1.33:1 (4x3 formaat) op de disc vastgelegd. Tot het eind van de jaren ’50 was dit het gebruikelijke beeldform...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
?

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:-
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:4
Extra's:6
4.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 101
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.