Pearl Harbor (DC)

Totaalbeoordeling:

7.6
DVD

Pearl Harbor (DC) (DVD)
Samenvatting

Jeugdvrienden Rafe (Ben Affleck) en Danny (Josh Hartnett) zijn beiden in dienst van de Amerikaanse luchtmacht. Rafe is verliefd op de aantrekkelijke Evelyn (Kate Beckinsdale), maar ze worden van elkaar gescheiden als Rafe zich aanmeldt om in Engeland mee te vechten in de Battle of Britain. Evelyn en Danny worden overgeplaatst naar Pearl Harbor in Hawaï, waar ze te horen krijgen dat Rafe gesneuveld is. Ze vinden troost bij elkaar en de liefde tussen de twee laait op. Totdat de doodgewaande Rafe onverwachts opduikt. Veel tijd om na te denken over de ontstane situatie krijgen de drie echter niet, want de volgende ochtend, op 7 december 1941, barst de Japanse aanval op Pearl Harbor los. Nu is het een kwestie van overleven...

Commentaar

Het ambitieuze Pearl Harbor van regisseur Michael Bay (The Rock, Armageddon) en producer Jerry Bruckheimer is een van de duurste filmprojecten ooit. Maar geld maakt nog geen goede film, vonden de critici. Ze verguisden Pearl Harbor om zijn historische flaters, clichématige opzet, overdreven patriottisme, benedenmaats acteerwerk, kleffe romance en tenenkrommende dialogen. Dit weerhield het publiek er echter niet van om massaal de bioscopen te bezoeken, al dan niet lekker gemaakt door de gelikte trailer. Ieder die de film voor het spektakel gaat bekijken, wordt tijdens de aanval op Pearl Harbor op zijn wenken bediend. Talloze explosies en verbluffende effecten maken dit visueel hoogstandje tot een half uurtje actie in zijn puurste vorm. Daar staat dan wel een aantal uren mierzoet romantisch gezwijmel tegenover. Als gevolg zal niet iedereen de film weten te waarderen. Behoor je echter tot de grote groep liefhebbers van de film, dan zit je als eigenaar van een DVD-speler gebakken. Want onlangs is naast de geruime tijd verkrijgbare Special Edition nu ook een uitgebreide Director’s Cut van Pearl Harbor verschenen, bestaande uit maar liefst vier DVD’s. De nieuwe versie van de film, die vergeleken met de bioscoopversie iets meer expliciet geweld bevat, is verdeeld over twee schijfjes, terwijl de overige DVD’s gevuld zijn met extra’s. Bijzondere vermelding verdient de verpakking, die bestaat uit een mooi vormgegeven digipack in een kartonnen slipcase.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 177 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (3)
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Noors, En vele andere
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8711875941450

Extra's

 • Audiocommentaar (3x)
 • Eén uur boven Tokio (46 min.)
 • Draaiboek van de productie (63 min.)
 • Interactief Tijdschema (68 min.)
 • Interactieve Aanvalsscène (28 min.)
 • Destructie in Beeld (21 min.)
 • Animatie Aanval (6 min.)
 • Trainingskamp (22 min.)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De anamorfe transfer op deze Director’s Edition heeft de oorspronkelijke verhouding van 2.35:1, zodat niets van de stijlvolle shots verloren gaat. De weergave heeft een prima scherpte en helderheid en de mooi volle kleuren spatten van het scherm. Verder valt op dat de nieuw toegevoegde shots niet te onderscheiden zijn van het oorspronkelijk materiaal. Prima! Toch is de transfer niet perfect: minpunten zijn de aanwezigheid van edge enhancement en het feit dat er zo nu en dan, vooral tijdens de aanval, wat compressiefouten opduiken (met name macro-blocking en Gibb-effecten). Ook de ondertiteling is door zijn hoge plaatsing en grote letter een bron van klachten. De pluspunten wegen echter op tegen de minpunten, zodat het beeld toch met een voldoende beloond wordt.

Geluidskwaliteit

Gedurende de vele dialoogscènes is het geluid van Pearl Harbor niet bijzonder memorabel. Toegegeven, de opzwepende, maar op momenten overdreven emotionele muziek van componist Hans Zimmer komt met een voortreffelijke helderheid uit de luidsprekers, maar qua ruimtelijkheid, surround- en LFE-gebruik valt er weinig te beleven. Dit verandert echter compleet als we bij de Japanse aanval aankomen, want de aanvalsscène is één van de meest indrukwekkende geluidservaringen ooit. De vliegtuigen, geweerschoten en voelbare explosies vliegen je werkelijk om de oren. Het afspelen van dit fragment op een goede 5.1-installatie is dan ook het perfecte middel om mensen te overtuigen van de voordelen van DVD. Een vergelijking tussen de Dolby Digital 5.1-mix (448kbit/s) en de nieuwe zeskanaals DTS-track (754kbit/s) leert ons dat laatstgenoemde een betere controle over het hoog heeft, terwijl het DD-geluid wat dieper laag bevat. Het verschil is echter niet wereldschokkend, zodat we hier met recht kunnen spreken van twee uitstekende geluidssporen!

Extra's

Zoals verwacht bevatten de vier schijfjes van Director’s Cut tezamen een enorme berg extra’s, die allemaal Nederlands ondertiteld zijn. Voor dit feit alleen al verdient Buena Vista onze complimenten!

Op de eerste twee DVD’s komt de meeste toegevoegde waarde voor rekening van de drie commentaartracks. De eerste gesproken toelichting is van regisseur Michael Bay en historica Jeanine Basinger, die over de film maar ook over de historische achtergrond spreken. Op de tweede track wordt gesprongen tussen het commentaar van producer Jerry Bruckheimer, acteur Alec Baldwin en het lollige duo Affleck & Hartnett. Met name de laatste twee heren zorgen voor een vermakelijke luisterervaring. Het laatste commentaarspoor geeft de cinematograaf, production designer, kostuumontwerper, art director en componist de kans om een diepgaande toelichting op de film te geven.

Het tweede schijfje bevat naast de oorspronkelijke bioscooptrailer een redelijk interessante “Making Of” (duur: 47 minuten). Deze documentaire, die we eerder op de Special Edition zagen, bestaat naast opnames achter de schermen uit interviews met regisseur, producer en overlevenden van de aanval.

Op de derde DVD vinden we een “draaiboek van de productie”, oftewel een blik op de totstandkoming van een tiental grote scènes (bij elkaar goed voor zo’n uur aan materiaal). De meeste fragmenten kunnen optioneel worden voorzien van commentaar van de regisseur. De volgende extra is de zogenaamde “Super-8 Montage”, vijf minuten aan handgefilmd materiaal dat geschoten werd met het doel het als nieuwsbeelden te gebruiken. Ook bevat deze DVD de videoclip van het nummer “There You’ll Be” van Faith Hill.

Het vierde schijfje biedt om te beginnen de keus uit een aantal documentaires over de visuele effecten. De “Interactieve Aanvalsscène” maakt gebruikt van de multi-angle mogelijkheid. De kijker kan namelijk schakelen tussen uiteindelijke film, storyboards en animatie, blik op de set en een compositie van deze drie. Bovendien heeft men de keus uit vier audiosporen: muziek en/of effecten, of geluid op de set. Daarna kan men een interview met regisseur Bay en effects-supervisor Eric Brevig bekijken, waarin ze praten over de vele effectscènes van de film. De laatste toevoeging over de effecten, “Animatie Aanval”, toont de ruwe computeranimatie van de aanval (inclusief commentaar), die gebruikt werd om de filmstudio’s te overtuigen van de kracht van het project.

De aanwezige “Galerij” bevat een groot aantal foto’s, die onderverdeeld zijn in zes onderwerpen (productieontwerp, publiciteit, geschiedenis, storyboards, ILM en make-up). Tenslotte zijn er beelden te zien van het zware trainingskamp dat de acteurs ondergingen.

Maar daar blijft het niet bij, want naast extra’s over de film zijn er verspreid over de schijfjes ook verschillende historisch verantwoorde toevoegingen aanwezig. Te beginnen bij de uitstekende documentaire “Eén uur boven Tokio” van het Amerikaans History Channel, over de gewaagde bombardementen op Japan onder leiding van Jimmy Doolittle. Vervolgens horen we kort hoe een van de destijds aanwezige verpleegsters de aanval op Pearl Harbor heeft ervaren. Het “Interactief Tijdschema” maakt het historisch overzicht compleet. Bij deze toevoeging, die zelfs voorzien is van een Nederlandse voice-over, kan men aan de hand van een tijdlijn een dik uur aan documentaires bekijken over de gebeurtenissen die tot de aanval op Pearl Harbour leidden.

Verder bevatten de DVD’s een aantal leuke en informatieve verborgen extra’s (zie de Easter Egg-pagina) en zijn in de verpakking een informatieboekje en een aantal postkaarten te vinden. De op de cover beloofde THX-optimizer is echter in geen velden of wegen te bekennen.

Conclusie

Pearl Harbor is een visueel indrukwekkende productie, waarin de verwikkelingen rond de Japanse verrassingsaanval overgoten worden met een typisch Hollywood-sausje. De nadruk van de film ligt duidelijk op romantiek, actieliefhebbers zullen zich door het gezapige liefdesverhaaltje heen moeten worstelen voor ze bij de spectaculaire aanval belanden. Pearl Harbor zal dus lang niet iedereen aanspreken. De uit vier DVD’s bestaande Director’s Cut is op beeldgebied niet helemaal perfect, maar het uitstekende geluid en de wagonlading extra’s (allen Nederlands ondertiteld!) maken veel goed. Ook tegenstanders van de film zullen moeten toegeven dat dit een schitterende uitgave is, die voor de liefhebber een verplichte aanschaf is!

Laatste reacties

Raymond Gelmers  |  04-06-2005

Een van de weinige films waarin ik de romance wel redelijk kon trekken... ware het niet dat $#%@@#$ ben AFFLECK erin rondloopt :-( Ik heb zo'n afkeer van die m...
Lees meer >

MGdutch  |  17-10-2004

Ik vind het ook geen hele slechte film alleen vond ik die romantische delen niet zo passen in de film.
Lees meer >

Chris Taylor  |  15-10-2004

vind deze film toch best te pruimen. ok, het romantische gedeelte is wat lang maar toch niet heel vervelend. de actiescenes vind ik ook wel goed, met goeie SFX....
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  10-06-2004

*gaaaaaap* sorry hoor maar wat een slechte film, de actie scene's maken iets goed. Verder is het pure tranentrekkende soap.
Lees meer >

Wizz-Art  |  10-06-2004

Eindelijk deze in huis gehaald, mooie film mooie uitgave!
Lees meer >

martini  |  10-06-2004

Een goed film in zo'n leuke box. De extra's zijn erg leuk en ook de easter eggs moet je zien! De film duurt eigenlijk niet zo gek langer, maar goed het gaa...
Lees meer >

chimera01  |  14-05-2004

Een excellente film in nu een mooi pakketje. Helaas wordt deze film te vaak afgedaan als slecht en dat is ie niet. Wel een grappig detail is dat het vliegtui...
Lees meer >

HiddeV  |  14-05-2004

de screenshots doen het niet :(
Lees meer >

Daan de G.  |  24-01-2004

Ik zit er nog over na te denken om hem te kopen... Maar er is één ding dat mij tegenhoud... De ondertileling. Ik ergerde mezelf al kapot (beetje overdreven) bi...
Lees meer >

Martijn W.  |  23-01-2004

Ik zit er nog over na te denken om hem te kopen... Maar er is één ding dat mij tegenhoud... De ondertileling. Ik ergerde mezelf al kapot (beetje overdreven) bi...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  08-09-2003

Pearl Harbor. Ik had 'm lang links laten liggen, tot hij ergens (ik dacht Play) voor een mooi prijsje te koop lag. Mijn korte indruk over de film: 2 uur er...
Lees meer >

worfsonofmogh  |  08-09-2003

Ik heb de DC ook in huis gehaald en heb em afgelopen weekend even bekeken. Ik vindt het een goede film. Het verhaal komt langzaam opgang tot de aanval van de Ja...
Lees meer >

HiddeV  |  12-03-2003

niet alles is ondertiteld, die clip niet denk ik :roll:
Lees meer >

RVX  |  10-01-2003

Pearl Harbor: The Director's Cut is een goede film en ook nog eens supermooi verpakt in deze 4-disc set. Perfecte beeld- en geluidskwaliteit, alleen de 'Lovesto...
Lees meer >

RVX  |  10-01-2003

Goede film hoewel ze bijna niet over de mislukte 'lovestory' praten, alleen maar over de aanval en hoe goed die wel niet gemaakt is. Kwaliteit is super en ook d...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:10
Extra's:10
9.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 823
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.