Back To The Future - Trilogy Boxset

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Back To The Future - Trilogy Boxset (DVD)
Samenvatting

Wie droomt er niet van om door de tijd te kunnen reizen? In 1985 is het eindelijk mogelijk dankzij een geniale vinding van Dr. Emmett L Brown (Christopher Lloyd). Deze excentrieke uitvinder heeft een DeLorean DMC-12 sportwagen omgebouwd tot een heuse tijdmachine waarmee gereisd kan worden naar elk gewenst jaartal. Hij nodigt zijn vriend en pupil Marty McFly (Michael J. Fox) op een nacht uit om een testrit te gaan maken. Helaas loopt niet alles helemaal volgens plan en Marty komt vast te zitten in 1955, de tijd dat zijn ouders jong waren. Tot overmaat van ramp begeeft de tijdmachine het waardoor Marty niet terugkan en hij de hulp moet in roepen van de dan veel jongere Dr Brown. Bovendien komt Mary zijn ouders tegen en wordt zijn moeder verliefd op hem in plaats van op zijn vader waardoor Marty’s eigen bestaan in het gevaar komt. Marty moet nu in een race tegen de klok de schade zien te herstellen voor het voor hem te laat is en tegelijkertijd een manier proberen te vinden om terug te keren… terug naar de toekomst!

Commentaar

Back to the Future is een zeer vermakelijke avonturenfilm vol humor en actie. De mogelijkheden en onmogelijkheden van tijdreizen worden op komische wijze aan het licht gebracht en het verhaal zit erg goed en vlot in elkaar. Back to the Future werd in 1985 een grote hit en een vervolg kon daarom ook niet uitblijven. Zemeckis en Gale wilden echter, uit angst voor sequelitis, zélf het verhaal schrijven en het duurde enkele jaren voor dat verhaal klaar was. Het vervolgverhaal bleek vervolgens zóveel nieuwe ideeën te bieden dat het genoeg stof opleverde voor maar liefst twee vervolgen. De twee vervolgen, die achter elkaar werden opgenomen (back-to-back), gingen nog verder in het verkennen van het ingewikkelde tijdreis concept. Vooral deel twee is vergeleken met zijn voorganger erg complex omdat er zowel naar de toekomst, als ook opnieuw naar 1955 wordt gereisd. In 1955 moet Marty erg goed oppassen, omdat hij daar reeds eerder is geweest en hij zijn “ik” uit de eerste film niet mag tegenkomen. Dat levert een unieke mix tussen de twee films op, waarbij de kijker in wezen enkele van dezelfde scènes opnieuw beleeft, maar dan vanuit een compleet ander perspectief. Geen enkele film heeft deze slimme scenariopuzzel tot op heden weten te evenaren. Het derde deel tenslotte is wat eenvoudiger en menselijker van opzet en brengt ons terug naar het Wilde Westen van 1885, waar Dr. Brown verliefd wordt en de vervelende nadelen van het tijdreizen steeds duidelijker worden. Alle drie de films zijn zeer vermakelijk en kunnen inmiddels als moderne klassiekers bestempeld worden. Dat Universal de films nu gebundeld in een boxset heeft uitgegeven is dan ook een zeer goede zaak!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 324 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Noors, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582578256

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Trailers
 • Behind the Scenes
 • Audiocommentaar
 • Muziekvideo
 • Bloopers
 • The Making Of (3x)
 • Hoverboard tests
 • Storyboards en foto’s
 • Make-up tests
 • Geanimeerde anekdotes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Alledrie de films zijn in de ratio 1.85:1 gefilmd en staan ook in dit formaat op de DVD´s. Het beeld is uiteraard anamorf vastgelegd om zo tot een optimale beeldkwaliteit te komen. En die beeldkwaliteit mag er zeker zijn. De films zijn opnieuw gemasterd in high-definition en daar zijn de transfers op deze DVD´s van afkomstig. De scherpte is uitstekend en op wat vervelende filmgrain na is de kwaliteit van alledrie de films zeer goed. Contrast, zwartniveau en kleurbalans zijn allemaal dik in orde. Digitale compressiefouten zijn vrijwel geheel afwezig en gezien de leeftijd van de films had het nauwelijks beter gekund.

De laatste tijd is er enorm veel te doen over de verkeerde beelduitsnede (framing) van enkele scènes uit de tweede en derde film. Doordat het originele 35mm negatief wordt voorzien van matting om de 1.85:1 beeldverhouding te verkrijgen is het zaak dat deze framing uiterst zorgvuldig gebeurt. Het probleem lijkt zich gelukkig te beperken tot slechts enkele scènes en ook is het niet overal even storend. In de scène op screenshot 4 zie je wél duidelijk dat er een belangrijk gedeelte van het shot verloren is gegaan en dit is dan ook één van de meer kwalijke voorbeelden van deze foute framing. Universal Pictures Benelux is druk bezig om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen. Een eerdere omruilactie in de VS en andere regio´s bleek geen succes, omdat dit keer de transfer te donker was. Wanneer de Nederlandse consument haar exemplaren van disk 2 en 3 kan omruilen is tot op heden nog niet bekend.

Geluidskwaliteit

Het geluid op alledrie de DVD´s wordt aangeboden in zowel Dolby Digital 5.1 (384 kbit/s), als half-bitrate DTS 5.1 (754 kbit/s) formaat. Hoewel het hier een remix van een soundtrack uit de jaren ’80 betreft is het een goede keuze geweest om een volledige 5.1 remix te produceren. De films worden namelijk gedragen door een zeer bombastische soundtrack, die optimaal tot zijn recht komt op de DTS-track. Voor de verandering is ditmaal het verschil tussen de DTS en de Dolby Digital tracks goed te merken. De DTS track klinkt muzikaler en ligt prettiger in het gehoor dan zijn Dolby tegenhanger. De Dolby Digital tracks klinken zeker niet slecht, de DTS-tracks klinken alleen mooier. Bij beide tracks geldt overigens dat de muziek mooi over alle kanalen is afgemixt, waarbij de surroundkanalen zorgen voor extra ambiance. De surrounds worden spaarzaam gebruikt in de actiescènes en de subwoofer laat slechts op enkele momenten van zich horen. De onthulling van de DeLorean in de eerste film is hier een goed voorbeeld van, maar verwacht verder niet om van je stoel geblazen te worden. Toch erg goed geluid!

Extra's

De drie DVD´s hebben elk een volledige geanimeerd breedbeeldmenu in de stijl van de desbetreffende film. De menu´s doen zeer verzorgd aan en zorgen al gelijk dat je in de sfeer van de film terechtkomt. De extra´s zijn per film verdeeld over de drie DVD´s, waarbij disk 1 duidelijk de kroon spant qua feature-aanbod. Alle features, inclusief het audiocommentaar, zijn voorzien van Nederlandstalige ondertiteling.

Audiocommentaar – disk 1
Helaas geen schermspecifiek audiocommentaar, maar een interview op de Universiteit van Zuid-Californië met regisseur/schrijver Robert Zemeckis en schrijver/producent Bob Gale. Het interview wordt geleid door Laurent Bouzereau, die ook de documentaires en de productie van deze DVD verzorgde. Ondanks het feit dat er niet direct op de scènes wordt ingegaan en de track ook net 15 minuten voor het einde ophoudt, is dit toch een interessante track met enorm veel achtergrondinformatie over de film.

Featurette: Making of Back to the Future – disk 1 (14:29)
Deze feature is gemaakt ten tijde van de eerste film en is dus meteen een leuk document van de tijd waarin de film werd gemaakt. Leuk om te zien is hoe jong de acteurs en regisseurs er allemaal nog uit zien. Vooral Steven Spielberg is bijna onherkenbaar met zijn enorme bos krullen en gigantische zonnebril. Wel jammer is dat het geluid enorm jankt soms.

Geanimeerde Anekdotes – disk 1
Bij het inschakelen van deze track krijg je tijdens de eerste film allerlei leuke weetjes te zien. Het is mogelijk om deze track gelijktijdig met het audiocommentaar te bekijken, maar dan moet je het wel zonder ondertiteling stellen.

Make-up Tests – disk 1 (2:18)
Dit is een korte verzameling make-up tests voor Doc Brown, Biff en Marty´s moeder.

De Trilogie: hoofdstuk 1 t/m 3 – disk 1, 2 en 3 (totaal: 47:21)
Deze terugblikkende documentaire, geproduceerd door Laurent Bouzereau, staat verdeeld over de drie schijfjes en hier blikken de acteurs en de crewleden terug op het maken van de films. Grappig om te leren was het feit dat bijna elke studio het script van de film in eerste instantie te soft vond, behalve Disney, die het weer smerig vond dat een moeder verliefd werd op haar zoon. Ook de problemen die acteur Crispin Glover (George McFly in deel 1) veroorzaakte bij het casten van het tweede deel en de ontwikkelingen van nieuwe technieken zoals de Vista Glide-camera, komen aan bod. Bij het derde deel wordt vooral gesproken over de problemen van het back-to-back opnemen van twee films en de buitenkans die de derde film bood om een Western te maken in een tijd waarin dat niet meer zovaak gebeurde. Het is jammer dat de documentaire in drie stukken verdeeld is, wat ons betreft had deze op één enkele schijf mogen staan.

Bloopers – disk 1, 2 en 3 (totaal: 5:11)
Een verzameling bloopers en geintjes die op de set van de drie films werden uitgehaald.

Deleted Scenes – disk 1, 2 en 3 (totaal: 13:17)
Ook zien we een aantal verwijderde scènes uit de drie films. Vooral de scène waarin de jonge Doc het koffertje van de oude Doc openmaakt en een Playboy vindt is erg leuk. Ook zien we een scène waarin Marty zijn moeder ziet spieken bij een tentamen. Bij de verwijderde scènes van deel 2 viel vooral de scène op waarin de oude Biff zijn bestaan opheft en in het niets verdwijnt, zoals dreigde te gebeuren met Marty in de eerste film. De confrontatie tussen Marshall Strickland en Buford Tannen uit de derde film is ook een interessante scène om te zien.

Storyboard vergelijkingen – disk 1, 2 en 3
Van twee scènes uit de eerste film (de skateboardachtervolging en de klokkentorenscène), één scène uit de tweede film (de hoverboardachtervolging) en drie scènes uit de derde film (de Indianen, Hill Valley confrontatie en de laatste treinscène) kun je in split-screen de uiteindelijke scène vergelijken met de storyboardversie.

Productiearchieven – disk 1, 2 en 3
Een verzameling foto´s die op de set werden gemaakt, alsmede productieschetsen en diverse ontwerpen.

Trailers – disk 1, 2 en 3
Van alledrie de films is ook de originele bioscooptrailer aanwezig. Ook is er op de derde disk een DVD-trailer van E.T. aanwezig.

Featurette: Back to the Future part 2 – disk 2 (6:41)
Net als de featurette op disk 1 is dit een kijkje achter de schermen, gemaakt toen de tweede film werd gedraaid.

Hoverboard Tests – disk 2 (0:58)
Hier is goed te zien hoe ingenieus de beroemde Hoverboard scènes in elkaar zitten.

Muziekclip van ZZ-top – disk 3 (4:08)
Op het derde schijfje staat de videoclip van het nummer Double Back van de legendarische bebaarde rockgroup ZZ-top.

Conclusie

De Back to the Future-trilogie is één van de meest geliefde trilogieën aller tijden. De wijze waarop de films omgaan met tijdreizen is werkelijk uniek en verfrissend. De combinatie van humor en het achtbaan-achtige tempo van de films maakt dat je er keer op keer naar kunt kijken. De films zijn opnieuw gemasterd in high definition en dat is ook duidelijk aan de beeldkwaliteit af te zien. Het geluid is van een prima kwaliteit en met name de DTS track klonk wat sprankelender en muzikaler dan zijn Dolby broertje. De extra´s maken het geheel tenslotte helemaal af en maken deze boxset een must voor iedere fan en een absolute aanrader.

Laatste reacties

Franklin1975  |  02-01-2011

Ik heb de zwarte digipack met 3 dvd's en daar staan ook heel veel extra's op per film. Is de eerste dvd-release van deze trilogy.
Lees meer >

Frank  |  10-02-2010

Disc 1, 2 en 3 bevatten de films en diverse extra's. Op disc 4 staan nog meer extra's.
Lees meer >

Bugeye  |  10-02-2010

Hallo, Ik vroeg me af wat voor versies van de Trilogy DVD's nu tegenwoordig te koop zijn in Nederland? Ik zag een blauwe set van 4 DVD's. Heeft de 4e DVD ...
Lees meer >

Frank  |  05-02-2006

Ik heb nog steeds m'n oude dvd box met Back To The Future II & III in slechte framing. Weet iemand of ik die nog altijd kan ruilen ? en hoe ? Ik heb geen idee ...
Lees meer >

freaky  |  04-02-2006

Ik heb nog steeds m'n oude dvd box met Back To The Future II & III in slechte framing. Weet iemand of ik die nog altijd kan ruilen ? en hoe ?
Lees meer >

Paul H.  |  18-12-2005

Vind de oude digipack wel mooier als de nieuwe maar als echte fan van de films ga ik ook de 4-disc aanschaffen. Wel nog even wachten tot de prijs zakt.
Lees meer >

Daniël V.  |  17-12-2005

ik heb 2 keer de oude digipack, maar wil de nieuwe 4-disc ook nog kopen. dus niet vervangen! dat is ook nog een optie. :wink: Dat kan natuurlijk ook. Dan ben j...
Lees meer >

frank_black  |  17-12-2005

Inderdaad erg leuke films :) met het eerste deel voorop als het beste. Ik zag ze voor het eerst op tv, zeker 10 jaar geleden, en toen vond ik het meteen geweldi...
Lees meer >

Daniël V.  |  17-12-2005

Inderdaad erg leuke films :) met het eerste deel voorop als het beste. Ik zag ze voor het eerst op tv, zeker 10 jaar geleden, en toen vond ik het meteen geweldi...
Lees meer >

frank_black  |  17-12-2005

Deze films zijn voor mij duidelijk jeugdsentiment en ik vind ze nog altijd erg vermakelijk! me to! betere gezegt: BTTF is mijn Jeugd!:D
Lees meer >

Caledonians  |  17-12-2005

Gisteren weer eens begonnen aan deze trilogy. Deze films zijn voor mij duidelijk jeugdsentiment en ik vind ze nog altijd erg vermakelijk!
Lees meer >

Giniecoloog  |  23-10-2004

Volgens mij is de versie die nu bij de Mediamarkt te koop is de goede versie. Op de disks van deel 2 en 3 staat onder de copyright vermeld dat het de 2003 versi...
Lees meer >

Wizz-Art  |  23-10-2004

Vanmiddag gekocht voor 17.99 bij VL met kortingspasje
Lees meer >

rocketjohnnie  |  23-10-2004

Lijkt mij sterk, maarja je weet maar nooit.. Ik hoop het van niet, het moet maar eens afgelopen zijn met telkens een andere versie.. laat ze voortaan maar eens ...
Lees meer >

Blitzwingz  |  22-10-2004

maar zijn de framings-problemen van deel 2 en 3 inmiddles opgelost? Of is er nog steeds een soort inruil-actie? Ik zag hem namelijk ook bij de MM liggen voor 17...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:9
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 490
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.