Ice Age (DVD) (Samenvatting)
Alhoewel alle dieren naar het zuiden trekken om de naderende kou te ontvluchten, trekt de norse mammoet Manfred (Ray Romano), tegendraads als hij is, naar het noorden. Al gauw loopt hij bij zijn zwerftocht Sid (John Leguizamo), een drukke luiaard, tegen het lijf. Deze is vastbesloten om met Manfred mee te reizen, al heeft de mammoet daar eigenlijk weinig zin in. Als ze plotseling een mensenbaby vinden, wil Sid alles op alles zetten om de kleine terug naar zijn familie te brengen. Maar daarvoor hebben ze de hulp nodig van Diego (Denis Leary), een sluwe sabeltandtijger die moeilijk te vertrouwen blijkt...
Commentaar
Met het door Pixar gemaakte Toy Story was Disney de eerste die zich op het terrein van de volledig door de computer gegenereerde (CG) avondvullende animatiefilm begaf. Deze destijds gewaagde stap bleek een schot in de roos, want Toy Story was een van de best lopende films van 1995. Ook andere studio’s probeerden te profiteren van de populariteit van de CG-film. Dreamworks kwam met Antz en Shrek, terwijl Het Huis van De Muis zijn weg vervolgde met A Bug’s Life, Toy Story 2, Dinosaur en Monsters Inc. Dit jaar mengde ook het animatieteam van Fox (eerder verantwoordelijk voor het onderhoudende maar geflopte Titan A.E.) zich in de strijd, waarbij ze hulp kregen van het relatief onbekende Blue Sky Studios. De grote bazen bij Fox zullen erg blij zijn geweest met het eindresultaat, want Ice Age werd terecht een groot succes. De film zit ondanks zijn simpele verhaal aardig in elkaar en de personages zijn prima geanimeerd. Toch is Ice Age op technisch gebied een stuk minder indrukwekkend dan bijvoorbeeld Monsters Inc. Duizenden onafhankelijk geanimeerde haartjes zul je in Ice Age dan ook niet tegenkomen. Maar dat doet natuurlijk niets af aan het amusementsgehalte. Bovendien past de enigszins steriele stijl uitstekend bij de cartoonachtige opzet van de film. Wat dit laatste betreft: de nadruk van Ice Age ligt duidelijk op tekenfilmachtige humor, en De Moraal is dan ook veel minder nadrukkelijk aanwezig dan bij de gebruikelijke Disney. Het resultaat is een luchtige, onderhoudende, komische animatiefilm, waarmee zowel jong als oud zich zal kunnen vermaken!
Techniek en extra's
Beeldkwaliteit
Gezien het digitale karakter van de film zijn de verwachtingen op beeldgebied hooggespannen. Gelukkig worden deze verwachtingen compleet waargemaakt, want de anamorfe transfer (verhouding 1.85:1) op de DVD van Ice Age is vrijwel perfect. Met zijn uitstekende scherpte, perfecte kleurweergave en afwezigheid van filmgrain, vuil en beschadigingen staat de weergave als een huis. Vanwaar dan “vrijwel perfect”? Nou, de transfer heeft een klein minpuntje, namelijk een lichte mate van edge enhancement. Niet altijd even opvallend en vrijwel nooit echt storend, maar de aanwezigheid is toch reden voor een puntje aftrek.
Geluidskwaliteit
Het beeld mag dan voortreffelijk zijn, ook het geluid van Ice Age is lovenswaardig. De aanwezige Engelse Dolby Digital 5.1-track (met de hoge bitrate van 448kbit/s) kan zich namelijk meten met die van de meest bombastische Hollywood-producties. Het spoor maakt optimaal gebruik van de beschikbare kanalen voor muziek, dialoog en de volop aanwezige directionele geluidseffecten. Het resultaat is een geluidsbeeld met ontzettend veel richting, een natuurlijke klank en een prima dynamiek. Ook de subwoofer heeft een zeer actieve rol binnen het geluidsbeeld, en ondersteunt zowel de zware effecten als de subtiele muziek.
Ice Age is leuke film voor volwassenen, maar ook de allerjongsten zullen er volop plezier aan beleven. Gelukkig voor deze laatste groep zijn naast het Engelse geluidsspoor ook de Nederlandse en Vlaamse nasynchronisaties op de DVD aanwezig. De Nederlandse stemmen (Carlo Boszhard, Jack Wouterse en Just Meyer) en Vlaamse vertolkingen (Chris van den Durpel, Wim Opbrouck en Lucas van den Eynde) zijn alleraardigst, maar missen de kwaliteit van Amerikaanse stemacteurs John Leguizamo, Ray Romano en Denis Leary. Bovendien zijn beide sporen slechts DD 2.0 (192kbit/s), waardoor ze logischerwijs een groot deel van de spreiding, definitie en detail van hun Engelse 5.1-tegenhanger missen. Dus: leuk voor de kinderen, maar voor papa en mama niet echt interessant.
Extra's
In het Engelstalige menu is onder ‘Special Features’ een ruime hoeveelheid extra’s te vinden, die met uitzondering van het commentaar allen Nederlands ondertiteld zijn. De overgangen tussen de verschillende menupagina’s zijn leuk geanimeerd, maar de animaties kunnen niet overgeslagen worden. Hierdoor kost iets simpels als het veranderen van een geluidsspoor (dat zoals bij de meeste DVD’s van Fox verplicht via het menu dient te gebeuren) onnodig veel tijd.
De allereerste toevoeging die we op het schijfje tegenkomen is een commentaartrack, waarop we regisseur Chris Wedge en co-regisseur . De heren brengen een inzichtelijk commentaar, waarbij ze onder meer ingaan op de evolutie van het verhaal, het ontwerp van de personages en de verschillende technische aspecten.
De extra ‘Animation Progression’, die gebruik maakt van het ‘multi-angle’-principe, toont van drie scènes de verschillende stadia van het animatieproces. Met de afstandsbediening kan men schakelen tussen storyboard, 3D-layout, animatie zonder rendering, animatie met rendering (allen 1.78:1 niet anamorf, DD 2.0) en een compositie van deze vier stadia (1.33:1, DD 2.0).
Degenen die willen weten wat er allemaal komt kijken bij het maken van een CG-animatiefilm kunnen bij de optie ‘Under the Ice’ terecht. Deze herbergt als eerste een interessante Making Of van twintig minuten. Verder kan men zes korte featurettes bekijken, elk ongeveer een minuut lang, die ieder een specifiek onderwerp belichten. Achtereenvolgens kun je kijken naar ‘Making a Character’, ‘Art of Rigging’, ‘Animators Acting’, ‘Art of Effects’, ‘Lighting and Materials’ en ‘Using 2D in a 3D World’.
‘International Ice Age’ (1.78:1 anamorf, DD 2.0) laat horen hoe de personages van Ice Age in het Frans, Italiaans, Duits, Zweeds, Pools, Grieks, Kantonees en Koreaans klinken.
Het leukste bijrolletje in de film is zonder twijfel weggelegd voor de eekhoornachtige Scrat, die op allerlei amusante manieren probeert om zijn wintervoorraad (een enkele eikel) te verbergen. Op de DVD is een tweetal extra’s te vinden die gewijd zijn aan deze panische druktemaker. De eerste is ‘Scrat’s Missing Adventures’, een korte film (1.78:1, DD 2.0) waarin we een geheel nieuw avontuur(tje) zien van ieders favoriete knaagdiertje. Onder ‘Scrat Reveals’ zien we vervolgens drie korte presentaties van het Fox-logo waarin Scrat een rolletje speelt (1.33:1, DD 2.0).
Vervolgens belanden we bij de zogenaamde ‘Design Galleries’, die je de mogelijkheid bieden om zelf een slideshow van verschillende conceptschetsen samen te stellen. Ook vind je hier een ‘Size Comparison’, oftewel een schaalvergelijking van de diverse dieren die de wereld van Ice Age bevolken. Tevens is een korte wetenschappelijke beschrijving van het betreffende dier voorhanden.
Het lijstje extra’s is niet compleet zonder een portie verwijderde scènes. In het geval van Ice Age zijn zes gesneuvelde fragmenten te bewonderen (1.78:1 niet anamorf, DD 2.0), bij elkaar goed voor iets meer dan acht minuten kijkplezier. Onze complimenten voor het feit dat de scènes naast in de oorspronkelijke Engelse ook in de Nederlands en Vlaams ingesproken versie te bekijken zijn, zodat ook de allerkleinsten van deze leuke toevoegingen kunnen genieten. Verder kan men ook het optionele commentaar van de regisseur en co-regisseur inschakelen.
De makers van Ice Age kregen voor het eerst bekendheid met hun korte CG-film ‘Bunny’, die in 1998 bekroond werd met de Oscar voor Beste Korte Animatiefilm. Of deze Oscar verdiend is kunnen bezitters van de DVD van Ice Age zelf beoordelen, want ‘Bunny’ is in vol ornaat op het schijfje aanwezig (1.78:1 niet anamorf, DD 2.0). De zeven minuten durende animatie wordt ingeleid door regisseur Chris Wedge, die ook het optionele commentaar verzorgt. Een zeer welkome extra!
Als afsluiter van deze verzameling extra’s vinden we uiteraard de gebruikelijke trailers. In dit geval een teasertrailer en twee bioscooptrailers, alledrie met een beeldformaat van 1.85:1 (niet anamorf) en DD 2.0-geluid.
Conclusie
Het met behulp van de computer gemaakte Ice Age is een vermakelijke, komische animatiefilm voor jong en oud. Fox heeft alles uit de kast getrokken om de film een waardige DVD-release te geven, resulterend in een uitstekend verzorgd schijfje. Door het vrijwel perfecte beeld, het uitmuntende Engelse 5.1-spoor, de welkome inclusie van Nederlandse en Vlaamse nasynchronisaties voor de kleintjes, en niet te vergeten de grote hoeveelheid amusante en inzichtelijke extra’s, kunnen we dan ook niet anders dan het schijfje belonen met een welverdiend Topper-predikaat!
Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Fox Home Entertainment.
Filmspecs
Medium | DVD |
---|---|
Genre | Animatie |
Regio | 2 |
Jaar | ["2002"] |
Speelduur | ["78"] |
Verpakking | Amaray Keep Case |
Beeldverhouding | 1.85:1 |
Geluidssporen | Dolby Digital 2.0 - Commentaar, Dolby Digital 5.1 - Engels, Dolby Digital 2.0 - Frans, Dolby Digital 2.0 - Nederlands, Dolby Digital 2.0 - Vlaams |
Ondertiteling | Nederlands, Engels, Frans |
Uitgever | Fox Home Entertainment |
EAN | ["8712626012634"] |
Extra's
- ["Trailers\nAudiocommentaar\nVerwijderde Scènes (8 min)\nScrat’s Missing Adventure (5 min)\nScrat Reveals (1 min)\nAnimation Progression (8 min)\nInternational Ice Age (3 min)\nUnder the Ice (26 min)\nBunny (9 min)\nDesign Galleries"]