["David Bowie – Best Of Bowie"]

Recensent:
Alexander de Mol
16 november 2002

Totaalbeoordeling:

["6.2"]

David Bowie – Best Of Bowie (DVD) (Samenvatting)

Fans van David Bowie kunnen vanaf nu definitief hun hart ook op het gebied van DVD ophalen. De ultieme videoclip-collectie “Best Of Bowie” is inmiddels op DVD verschenen. Hieronder allereerst de opsomming van de enorme lijst aan clips.

DVD (1):
1. Oh, You Pretty Things (Old Grey Whistle Test) (Take 2)
2. Queen Bitch (Old Grey Whistle Test)
3. Five Years (Old Grey Whistle Test)
4. Starman (Top of the Pops)
5. John, I'm Only Dancing
6. The Jean Genie
7. Space Oddity
8. Drive-In Saturday (Russell Harty Plus Pop)
9. Life on Mars? (Mick Rock)
10. Ziggy Stardust
11. Rebel, Rebel (uit Top Pop)
12. Young Americans (Dick Cavett Show)
13. Be My Wife
14. Heroes
15. Boys Keep Swinging
16. D.J.
17. Look Back In Anger
18. Ashes to Ashes
19. Fashion
20. Wild is the Wind
21. Let's Dance
22. China Girl
23. Modern Love
24. Cat People (van de Serious Moonlight Tour)
25. Blue Jean
26. Loving the Alien
27. Dancing in the Street (met Mick Jagger)

DVD (2):
1. Absolute Beginners
2. Underground
3. As the World Falls Down
4. Day-In Day-Out
5. Time Will Crawl
6. Never Let Me Down
7. Fame '90
8. Jump They Say
9. Black Tie White Noise
10. Miracle Goodnight
11. Buddha of Suburbia
12. The Hearts Filthy Lesson
13. Strangers When We Meet
14. Hallo Spaceboy
15. Little Wonder
16. Dead Man Walking
17. Seven Years in Tibet
18. I'm Afraid of Americans
19. Thursday's Child
20. Survive

Commentaar

Bowie werd geboren als David Robert Jones op 8 januari 1947 in de Engelse plaats Brixton. David Bowie maakt sinds jaar en dag muziek die allerminst alledaags is, maar toch toegankelijk is voor een grote groep muziekliefhebbers. ‘The Thin White Duke’, zoals hij ook wel eens wordt genoemd, brak in 1969 definitief door naar aanleiding van de single “Space Oddity”, die keurig netjes ongeveer ten tijde van de Amerikaanse maanlanding werd uitgebracht. Zes jaar later werd het nummer ten tweede maal uitgebracht en haalde uiteindelijk de eerste plaats in de Engelse hitlijst. De koning van de glam-rock is geboren. Zijn extravagante uitdossingen en zijn biseksualiteit zijn voer voor de Britse tabloids. In 1973 is Bowie erg succesvol met zijn Ziggy Stardust-tournee. Opnamen van deze tournee vormen uiteindelijk de basis voor de film “Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”. De muzikale carrière kent vervolgens verder redelijk wat schommelingen, maar Bowie slaagt er telkens in om na een misser weer terug te slaan met een groot succes (o.a. “Let’s Dance” en “Absolute Beginners”). Ik heb me persoonlijk tevergeefs suf gezocht op de DVD schijven naar de clip van het nummer “This is not America”, welke Bowie samen met Pat Metheny had geschreven voor de film “The Falcon and the Snowman”. Desondanks hebben we op deze DVD set met een indrukwekkende hoeveelheid aan videoclips van Bowie te maken.

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De videoclips zijn afkomstig uit de periode 1972-1999. De kwaliteit varieert van soms niet al te best tot zeer acceptabel. De eerste clip (“Oh! You Pretty Things”) dateert van dertig jaar geleden en ziet er voorwaar niet slecht uit. Een paar latere clips zien er vanwege grain, onscherpte en andersoortige ongerechtigheden die de leeftijd verraden minder goed uit. De gemiddelde beeldkwaliteit van deze verzameling videoclips haalt natuurlijk niet het niveau van hedendaagse opnamen. Dit impliceert overigens niet dat recente videoclips/opnames altijd uitstekend op DVD terechtkomen.
De gemiddelde bitrate van ‘Best Of Bowie’ bedraagt zo’n 7 Mbit/s. Compressiefouten zijn vermoedelijk ook daarom redelijk tot een minimum beperkt. Uiteraard komen we niet om enkele korrelige beelden, vuil en de nodige ‘colour-bleeding’ heen. Ondanks de wat kritische toon in mijn betoog over de beeldkwaliteit ben ik van mening dat een (krappe) voldoende toch op zijn plaats is.

Geluidskwaliteit

EMI heeft ervoor gekozen om de DVD enkel te voorzien van een ongecomprimeerde LPCM track. Een extra Dolby Digital track zou voor een betere compatibiliteit hebben gezorgd. De PCM track (op 1536 kbit/s) presteert echter over het algemeen overigens behoorlijk. Een aantal clips (waaronder “Rebel Rebel”, “Fashion”) worden in mono weergegeven. De stereo-effecten bij o.a. “Space Oddity” zijn prima en eerlijk gezegd zou een meerkanaals remix in dit geval, en voor de andere tracks geldt dit natuurlijk ook, niet hebben misstaan. Aan de andere kant kan je ook tevreden zijn met de originele mixen. Een lastige discussie die ik hier verder niet wil aanhalen. De ongecomprimeerde LPCM track mist over het geheel genomen wel wat warmte en had ook wat definitie betreft beter gekund.

Extra's

De menuschermen (1.33:1) zijn even smaakvol uitgevoerd als de digipack-verpakking.
Officieel bevinden zich geen extra’s op de DVD. Enig speurwerk levert toch een aantal (8) interessante ‘easter eggs’ op.
Voor diegenen die zelf de paaseieren willen zoeken, stop hier met lezen en ga naar de conclusie.

- “Jazzin’ for Blue Jean” (20:15 min): Klik op het ")"-symbool bij de tracklisting, als het plaatje verandert druk je op de rechtercursor van de afstandsbediening. Deze feature uit 1984 is geregisseerd door Julien Temple.

- MTV opname van “Blue Jean” (03:55 min): Tijdens het begin van de vorige easter egg gooit het meisje op een gegeven moment een muntje in de jukebox. Op dat moment (01:40 van “Jazzin’ for Blue Jean”) is de TV daarboven selecteerbaar. Hiermee start je vervolgens de MTV clip.

- “Day in Day Out” Dance Mix (03:29 min): Iedere tweede keer dat je het nummer selecteert krijg je de dance versie voorgeschoteld.

- “Seven Years in Tibet” (Mandarijnse versie) (04:13 min): Selecteer via de tracklisting het bewuste nummer. Klik vervolgens op de Mandarijnse ondertiteling aan het begin van de clip

- “Miracle Goodnight” remix (04:43min): Wacht zo’n 6 minuten bij de tracklist en de clip start vanzelf.

- Interview met Russell Harty uit 1973: Ga met de cursor op “Drive-In Saturday" staan en druk op de rechterpijltoets. Klik vervolgens op het “_”-teken.

- Alternate take van “Oh! You Pretty Things” (03:43): Bij de tracklisting krijg je de tweede take. Als je echter kiest voor de optie ‘play all’ dan wordt de eerste take (de easter egg dus) afgespeeld.

- “Survive” Live in Parijs: Volgens de credits op disc 2 zou deze easter egg zich ook ergens moeten bevinden. Tot op heden heb ik deze nog niet kunnen vinden. Deze versie van “Survive” is overigens opgenomen in het Elysee Montmartre op 14 oktober 1999.

Conclusie

Deze fraai uitgevoerde 2-disc DVD set bevat een enorme berg David Bowie videoclips van pakweg de laatste dertig jaar.
De beeldkwaliteit is, de leeftijd en origine van het bronmateriaal in ogenschouw nemende, bevredigend te noemen. De aanwezige LPCM track mist detail en warmte, maar is wel juist goed voor een voldoende beoordeling.
Een behoorlijk aantal easter eggs maken dat er naast de vermelde playlist nog meer te bekijken en beluisteren valt, al moet je er dus wel wat ‘extra’ voor doen...
De fans van Bowie zijn tot op heden in ‘onze’ regio nog niet echt verwend met DVD releases. ‘Best Of Bowie’ is daarom, vanwege de enorme clipcollectie, een ‘must have’ voor fans van de flegmatieke Engelse zanger. Het referentie-predikaat voor beeld en geluid zal de DVD echter niet ten deel vallen. Maar dat zal de pret voor de fans niet al te veel bederven.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door EMI Music.

Filmspecs

Regisseur

Diversen

Acteurs

MediumDVD
GenreMuziek
Jaar["2002"]
Speelduur["252"]
VerpakkingDigipack
Beeldverhouding1.33:1
GeluidssporenPCM 2.0 - Engels
OndertitelingGeen
UitgeverEMI Music
EAN["-"]

Extra's

  • ["Easter eggs (8)"]
DVD Blu-ray Streaming Bioscoop UHD
["6.2"]

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film: ["8.0"]
Beeldkwaliteit: ["6.0"]
Geluidskwaliteit: ["6.0"]
Extra's: ["6.0"]

Extra screenshots