9 Dagen van de Gier, De

Recensent:
Nathan Strik
23-12-2002

Totaalbeoordeling:

7.3
DVD

9 Dagen van de Gier, De (DVD)
Samenvatting

Victor is een befaamd architect, druk bezig met een zeer ambitieus project in Rotterdam. Hij heeft echter door een hersentumor niet lang meer te leven. Als hij voor zijn raam zit ziet hij een grote vogel landen: een gier. Vlakbij het kantoor van Victor wordt een dode man aangetroffen. Een speciale taakeenheid onder leiding van Victor´s vriend Martin zet een onderzoek in gang. Als er meer slachtoffers vallen en de gier steeds als eerste op het plaats delict aanwezig is ziet Martin al snel een verband en probeert de vogel te gebruiken om de moorden op te lossen. Tegelijkertijd krijgt Martin informatie van een aantrekkelijke informante die hem op het spoor zet van de louche zakenman Leon Schiffer. In de acht afleveringen die deze serie telt raken een flink aantal hoofdpersonages met elkaar verweven in intriges, moord en machtspelletjes waarin niets is wat het lijkt. Rotterdam is negen dagen lang in de ban van de gier.

Commentaar

“De 9 Dagen van de Gier” is met recht een mega-productie te noemen. Nog nooit is een Nederlandse TV-serie op zo´n grootse wijze aangepakt. De productie van deze serie laat zelfs menig Nederlandse speelfilm in de kou staan. Het verhaal wordt over de 8 afleveringen in een rustig en toch spannend tempo verteld. Iedere aflevering is als een scène uit een grote opera. Gaandeweg, als de puzzelstukjes op hun plaats beginnen te vallen merk je dat je steeds dieper in de intriges van het verhaal verwikkeld raakt. Dit is dan ook een serie waar wij als Nederlanders best trots op mogen zijn. De productiewaarden zijn werkelijk fenomenaal, de serie doet aan als een speelfilm, het acteerwerk spettert van het beeld af en de speciaal voor de serie geschreven en gedirigeerde muziek is werkelijk prachtig. De personages spreken erg aan en de acteurs doen hun werk verbluffend, vooral Jan Decleir is weer op dreef in zijn rol als Victor Dielemans. Ook Johan Leysen zet een goede vertolking neer als Martin Jonker. Maar natuurlijk steelt de prachtige gier ook de show. In de serie is gebruik gemaakt van getrainde gieren, aangevuld met computeranimaties van de gier in vrije vlucht. Op het gebied van special effects stijgt “De 9 Dagen van de Gier” dan ook tot grote hoogten. De serie ziet er niet alleen prachtig uit, maar is ook ongekend spannend. En ik garandeer dat je tegen de tijd dat de ontknoping van de serie nadert, allang de nagelafdrukken in je luie stoel hebt staan. Een meesterwerk van eigen bodem.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Thriller, TV
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 400 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: -

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Stunts
  • Audiocommentaar
  • Storyboard to film comparison
  • Bloopers
  • Screentests
  • Visual Effects Documentaire

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De 8 afleveringen zijn in het originele beeldformaat (1.78:1) anamorf op DVD gezet. De transfer is dik in orde, laat ik dat voorop stellen. Maar om onduidelijke redenen is besloten om 4 afleveringen van 50 minuten op elke DVD-9 te zetten (de derde disc bevat de extra´s). 200 minuten aan digitale video per DVD is vragen om problemen met compressie en die zitten er dan ook in, maar gelukkig niet in de mate zoals ik had gevreesd. Aan het begin van de eerste aflevering zijn er wat vervelende ‘artefacts’ in de helicoptershots boven Rotterdam aanwezig, maar dit soort problemen zijn gelukkig in de verdere serie nauwelijks in die mate aanwezig. Verder eigenlijk niets dan lof over het beeld. “De 9 Dagen van de Gier” is geschoten op 16mm en hoewel dit soms een ietwat korrelig beeld oplevert is het contrast, het schaduwdetail en de kleurverzadiging werkelijk subliem. Er is in de serie veel gebruik gemaakt van kleurfilters en kleurcorrectie en dat geeft het geheel visueel gezien een enorm eigen stijl. Filmvlekjes en beschadigingen zijn zo goed als afwezig en de scherpte en detaillering is werkelijk subliem, soms is het niet te geloven dat dit slechts op 16mm is gedraaid. Een transfer die perfect had kunnen zijn als er 3 afleveringen op een disc waren gezet in plaats van 4, maar een transfer die zeker het predikaat ‘zeer goed’ verdient. Scènes met Portugees, Duits en Engels sprekende personages zijn voorzien van ondertitels en deze zijn in een mooi klein lettertype onder in beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het geluid is bij veel TV-series altijd het ondergeschoven kindje. Nou, dat is bij deze serie absoluut niet het geval. Speciaal voor de DVD is er een 5.1 mix gemaakt van de prachtige muziek en het sounddesign van de serie. De track is in Dolby Digital 5.1 met de hoogst mogelijke bitrate (448 kb/s) op de schijf gezet. De track klinkt zeer goed, met prachtig subtiel gebruik van de surroundkanalen. Meestal worden die gebruikt om de muziek ruimtelijk te laten klinken als bijvoorbeeld twee personages in een café zitten, of voor bepaalde omgevingseffecten. Er zijn door de serie heen ook genoeg momenten om wat aggressiever uit te pakken en ook dit soort momenten presteert de track buitengewoon. De prachtige muziek laat ook regelmatig via de surroundkanalen van zich horen. En het LFE kanaal wordt regelmatig aangesproken voor de lagere frequenties. Ik bespeurde wel een paar kleine plaatsingsfoutjes: in één aflevering bijvoorbeeld ziet we een TV in beeld, maar horen we de eerste seconde van het shot het geluid heel eventjes in de achterkanalen en dan pas in de center speaker. Dit soort kleine onvolkomendheden mogen echter absoluut geen naam hebben. Samenvattend kan ik zeggen dat de soundtrack van uitzonderlijke kwaliteit is. De meeste Nederlandse films zouden willen dat ze zo goed klonken en dat is volgens mij het grootste compliment dat je aan een TV-serie kunt geven.

Extra's

Op de eerste twee schijfjes met de afleveringen staan alleen twee commentaartracks. De rest van de extra´s staan op het derde schijfje; een DVD-5 die flink gevuld is met allerhande features. Ik zal ze even allemaal langslopen, beginnende met de commentaartracks op disc 1 en 2.

Audio Commentaar
Meteen een misleidende feature. Tenminste... als je bij iedere aflevering een commentaartrack verwacht, dan zul je teleurgesteld zijn. De commentaartracks zijn namelijk alleen aan aflevering 4 en 8 voorbehouden. In de track van aflevering 4 wordt iets verteld over de speciale effecten en postproductie van de serie, terwijl er tijdens de laatste aflevering meer op het script wordt ingegaan. Het is jammer dat er slechts twee tracks aanwezig zijn, maar de twee tracks zijn wel zeer interessant. Er wordt heel openhartig gesproken over de moeilijkheden van sommige effecten en de beslissing om op het laatste moment nog bepaalde shots van effecten te voorzien, wat niet gepland was. Ook de muziek en de moeilijkheden om de toon en sfeer van een tijdelijke soundtrack te evenaren worden besproken. Ook krijg je meer inzicht in het verhaal en de totstandkoming van sommige scènes. Vooral het gedeelte over de eindeloze herschrijvingen van de slotscène kon mij bijzonder boeien.

Visual Effects Documentaire
Op disc 3 begint het feest meteen goed met een prachtige en diepgaande documentaire over de effecten. Vooral veel aandacht wordt besteed aan de verschillende gebruikte technieken voor de gier. Je leert hoe zowel live-action vogels voor een blue-screen, als computeranimatie zeer succesvol zijn gebruikt om de gier te laten doen wat er verlangd werd. Ook de manier waarop de gier zover werd gekregen om zijn vleugels te spreiden was zeer interessant.

Storyboard to Film Comparison
In dit gedeelte kun je een aantal scènes uit de film zien, met in het klein de storyboardtekeningen ernaast. Het is leuk om te zien en geeft ook weer de nodige inzichten in de visie van de regisseur.

Screentests
Op de DVD staan ook een aantal screentests van de belangrijkste acteurs. Er is goed te zien dat de regisseur vooral de chemie tussen de spelers belangrijk vond, aangezien hij ze vaak samen een scène laat doen. Deze screentests zijn vervolgens samen met echte stukken uit de serie gemonteerd en daardoor krijg je een goed beeld van hoe de uiteindelijke scène in de bewuste aflevering speelde.

Stunts
De stuntmannen van “De 9 Dagen van de Gier” komen zeer uitgebreid aan bod in deze documentaire. Er wordt uitgelegd welke voorbereiding er nodig was voor bepaalde shots. Dit wordt aan de hand van achter de schermen materiaal gecombineerd met interviews in beeld gebracht. Ook leuk is dat je ziet dat Johan Leysen (Martin) zoveel mogelijk van zijn eigen stunts wilde doen, wat hem weleens wat ongemak opleverde.

Bloopers
Meer een soort kers op de extra’s taart, het is altijd leuk om acteurs hun tekst zien te verknallen en dingen zien omgooien. Vooral Johan Leysen schijnt nogal eens moeite te hebben met lange tongbrekers. Leuk, maar natuurlijk van weinig toegevoegde waarde.

Deleted Scenes
Onder de verwijderde scènes bevinden zich een aantal leuke scènes, waarvan de meesten ook niet echt noodzakelijk waren in de serie. Het is toch grappig om de verwijderde en verlengde versies van bestaande scènes te bekijken. Vooral de alternatieve versie van een scène uit aflevering 8 (in de loods) is interessant om te zien. De regisseur geeft tijdens de scènes desgewenst commentaar over het hoe of wat van de bewuste scène.

Ook is er op disc 3 nog een leuke easter-egg aanwezig. Deze staat in het easter-egg gedeelte van DVD.nl, klik hier om hem te bekijken.

Hoewel de extra’s in hoeveelheid niet super-indrukwekkend zijn, is de kwaliteit van het aangeboden materiaal wel van hoog niveau. Vooral wat betreft de special effects en de stunts krijg je als kijker zeer gedetailleerde informatie aangeboden die je doorgaans niet tegenkomt op de meeste speelfilm-DVD´s. Het enige wat nog verbeterd had kunnen worden was een audiocommentaar voor elke aflevering, maar stiekem ben ik blij dat ze dat (in verband met schijfruimte) niet hebben gedaan. Het was ook leuk geweest als er wat meer interviews met de cast en crew op de DVD hadden gestaan, maar aangezien dit toch meestal uitmondt in oeverloos geslijm over en weer is dit ook een extra die niet zeer gemist wordt in deze box.

Conclusie

Deze serie kan zich makkelijk meten met de meeste speelfilms en laat andere TV-series ver achter zich. Het beeld heeft zo zijn minpunten maar is over het algemeen van een zeer goede kwaliteit en het geluid is ook van een uitermate hoog niveau. De extra’s geven je een goed inzicht in de productie van de film en zijn zeer interessant. Hoewel de DVD net geen topper-materiaal is, is dit toch een hoogvlieger van de eerste orde. Aanrader!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Vins  |  12-01-2004

Ik vond deze serie niet zo sterk, ik heb wel sterkere series gezien
Lees meer >

Nathan Strik  |  23-12-2003

Erg goed, maar jongens, jongens, wat is het allemaal blauw. Dat hoort dus zo. ;) :roll:
Lees meer >

Marc Raps  |  23-12-2003

Deze serie gezien toen hij voor het eerst op TV was. Erg goed, maar jongens, jongens, wat is het allemaal blauw. Verder is alles topniveau. Ongetwijfeld één va...
Lees meer >

edwin01  |  28-12-2002

Een ongelofelijke aanrader deze prachtserie van NL bodem,heb hem al verschillende malen terug gezien op DVD,een meesterwerk!! Mooie verhaallijnen,zeer goede ac...
Lees meer >

Karim  |  27-12-2002

Haha, zoals ik net al ergens anders vermelde werk ik bij MM, in Zwolle notabene.
Lees meer >

Nathan Strik  |  24-12-2002

Het exemplaar waarop deze review is gebaseerd kostte €31,99 bij MediaMarkt Zwolle. Maar ik heb hem ook zien liggen bij de Ear & Eye en de DVD is inderdaad oo...
Lees meer >

chino  |  24-12-2002

Ik heb hem destijds bij de NCRV besteld voor een redelijke prijs. Hopelijk komen er meer van deze series op de buis, want er is tegenwoordig weinig zinnigs meer...
Lees meer >

Timothy  |  24-12-2002

Echt een Superserie!!! Niet in de laatste plaats door de verrassende ontknoping! Werd inderdaad eind 2001/begin 2002 uitgezonden, want ondanks mijn verhuizing...
Lees meer >

chino  |  23-12-2002

Zeer goede serie, is alweer een jaar geleden dat hij werd uitgezonden. Een van weinige series waar ik voor thuis bleef. En natuurlijk heb ik ook de DVD versie.....
Lees meer >

Nathan Strik  |  23-12-2002

Nee hij is al uitgezonden bij de NCRV. (Een half jaar geleden) Precies.
Lees meer >

Gerben van der Leun  |  23-12-2002

Nee hij is al uitgezonden bij de NCRV. (Een half jaar geleden)
Lees meer >

Karim  |  23-12-2002

Ik heb nog nooit gehoord van deze miniserie. Hij moet nog worden uitgezonden denk ik? Ik zal zeker eens in de videotheek gaan kijken of ik hem ergens zie staan....
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Drugs Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
5.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 28
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.