Men in Black II

Totaalbeoordeling:

7.4
DVD

Men in Black II (DVD)
Samenvatting

Men in Black, oftewel MIB, is een organisatie die de aanwezigheid van buitenaardse wezens op aarde in de gaten houdt en stuurt. Agent Jay (Will Smith) is in de jaren nadat hij werd gerekruteerd uitgegroeid tot een uiterst vakkundige en professionele “Man in ’t Zwart”. Hij komt op het spoor van de plannen van de Kylothiaan Serleena (Lara Flynn Boyle) en haar rechterhand Scrad (Johnny Knoxville), die wanhopig op zoek zijn naar het “Licht van Zanthar”. Dit mysterieuze voorwerp kan leiden tot het einde van de aarde, dus het is zaak dat MIB het Licht eerder in handen krijgt dan Serleena. De enige die iets over de verblijfplaats van het voorwerp weet is ex-agent Kay (Tommy Lee Jones). Er is echter één probleem: bij het vertrek van Kay bij MIB is zijn geheugen gewist, zodat hij zich helemaal niets meer over zijn verleden herinnert...

Commentaar

In 1997 werd de Amerikaanse bioscoopbezoeker getrakteerd op het originele en bijzonder vermakelijke Men In Black, waarin regisseur Barry Sonnenfeld een eigenzinnige B-film-achtige science-fiction-setting overgoot met een flink portie humor en wat lichte actie-elementen. De film was zeer succesvol, en dus werd er direct gesproken over een opvolger. Door verschillende productieproblemen en castwisselingen duurde het echter even voor de film klaar was. Zo werden na 11 september verschillende scènes met het World Trade Center aangepast, en nam Lara Flynn Boyle de rol van slechterik over van Famke Janssen. Maar in de zomer van vorig jaar was het eindelijk zover. De brandende vraag is natuurlijk: kan het eindresultaat tippen aan zijn voorganger? Nou, niet echt. Het is een enorme cliché-uitspraak als het om vervolgfilms gaat, maar Men in Black II, oftewel MIIB zoals de film hip afgekort wordt, is vooral “meer van hetzelfde”. Maar dan wel wat minder goed uitgewerkt. Om te beginnen is de structuur van het flinterdunne verhaal tamelijk rommelig, en bevat het flink wat voorspelbare elementen. Op het moment dat je Smith’s personage bedroefd hoort zeggen dat het voelt alsof hij alleen is in het universum (vergezeld van opzwepende viooltonen), weet je bijvoorbeeld precies wat er aan zit te komen: een overbodige romance. Verder zijn de nieuwigheid en originaliteit er grotendeels vanaf, veel zaken die je in MIIB voorbij ziet komen (de zoektocht naar een mysterieus artefact, de slechterik die uiteindelijk in een enorm monster verandert, de verplichte autoachtervolging) zaten ook in zijn voorganger. Dit heeft natuurlijk ook een positieve kant, want weet je de setting en opzet van de eerste film wel te waarderen, dan zal dat ook bij deze tweede geen probleem zijn. Verder is de wisselwerking tussen Tommy Lee Jones, die deze keer pas redelijk laat om de hoek komt kijken, en Will Smith wederom prima, en bevat de film een aantal geslaagde grappen, uitstekende special effects en redelijk wat actie. De liefhebber zal zich daarom vermoedelijk best vermaken met deze tweede MIB, ook al is het een zeer ongeïnspireerde herhalingsoefening van de eerste.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Komedie/Humor, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 85 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609033595

Extra's

 • Audiocommentaar
 • filmografieën
 • DVD-ROM extra’s
 • MIIB Orb (47 min.)
 • Character Featurettes (21 min.)
 • Trailers & Music Video
 • Serleena Animatic Sequence (2 min.)
 • Theatrical One-sheets
 • Scene Deconstructions
 • Alternatief einde (2 min.)
 • Alien Broadcast
 • The ChubbChubbs (5 min.)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Men in Black II is anamorf op de DVD gezet, en wel met een verhouding van 1.85:1. In veel opzichten is het een uitstekende transfer: de scherpte is verbluffend, de kleuren zijn natuurgetrouw, het zwartniveau en schaduwdetail zijn dik in orde en de print is brandschoon. Toch heeft het beeld een aantal kleine tekortkomingen. Zo duiken vrij regelmatig aliasing-artefacten en onbedoelde moiré-effecten in het beeld op. Verder zijn lichtelijk wat beeldruis en edge enhancement te zien, maar beide zaken blijven ruimschoots binnen de perken. Referentiemateriaal is het beeld niet, maar desondanks verdient de transfer wel degelijk een dikke voldoende.

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied treffen een Dolby Digital 5.1-spoor aan het schijfje aan, waarbij de bitrate van 448kbit/s ten volste wordt benut om een zeer agressief en vol geluidsbeeld te realiseren. Dit spoor heeft dan ook alles in zich om de geluidsinstallatie flink aan het werk te zetten: volop rondrazende geluidseffecten, waarbij alle speakers worden benut, en een LFE-kanaal dat vrijwel continu actief is. Ook de klank en dynamiek zijn prima, zodat de basintensieve muziek, die net als bij het eerste deel gecomponeerd werd door Danny Elfman, met een uitstekende levendigheid uit de luidsprekers komt. Bij enkele dialooggerichte scènes is het geluidsbeeld een stuk minder indrukwekkend, maar gelukkig zijn deze momenten op een hand te tellen. Veel van de overige passages uit de film lenen zich dan ook prima voor een demo van de thuisbioscoop. Uitstekend geluid!

Extra's

Deze uit twee DVD’s bestaande uitgave van Men In Black II loopt over van de goed verzorgde, informatieve en leuke extra’s. De menu’s zijn voorzien van 5.1-geluid en bovendien erg mooi vormgegeven en geanimeerd. Eveneens vermeldenswaardig is het feit dat alle extra’s Nederlands ondertiteld zijn.

Disc 1

Director’s Commentary
Onder deze optie kun je de gesproken toelichting van regisseur Barry Sonnenfeld inschakelen, desgewenst met zogenaamde ‘telestrator diagrams’. Dit laatste houdt in dat de regisseur met een soort van digitale viltstift zaken op het beeld tekent om dingen te verduidelijken (je moet dan denken aan pijlen, omcirkelingen, etcetera). Het commentaar is Nederlands ondertiteld, behalve als je de telestrator-optie inschakelt. Sonnenfeld heeft genoeg interessante zaken te vertellen, ook al is zijn stemgeluid erg monotoon. Zo geeft hij aan welke zaken CG zijn en welke niet, en wanneer het echte locaties betreft en wanneer sets. Natuurlijk is dit in een aantal gevallen ook zonder commentaar wel duidelijk, maar toch is het lang niet altijd zoals je verwacht. Verder wijst de regisseur ook een aantal gastrolletjes, waaronder die van hemzelf, aan. Boeiend genoeg om een keer te beluisteren.

Alien Broadcast
Wie deze optie inschakelt krijgt tijdens het bekijken van de film twaalf keer een atoom-icoontje in de rechter benedenhoek van het beeld te zien. Druk op deze momenten op ‘enter’ om korte filmpjes te bekijken die betrekking hebben op de betreffende scène. Deze redelijk interessante aanvullingen hebben in totaal een duur van een klein half uur, al zit daar wel wat materiaal tussen dat ook bij de overige extra’s aanwezig is. Deze featurettes zijn Nederlands ondertiteld, maar een nadeel is dat de film zelf bij het inschakelen van de Alien Broadcast niet ondertiteld is. Dit omdat het ondertitelingspoor gebruikt wordt voor het icoontje.

Frank’s Favourites
Hier zijn een aantal trailers bekijken: twee stuks van Men In Black II, alsmede trailers van Ghostbusters, Stuart Little 2, Close Encounters of the Third Kind en twee MIB-computergames. Verder is tussen al deze trailers geheel onverwacht een van de leukste extra’s op dit schijfje te vinden. ‘Wat Pixar kan, kunnen wij ook!’ zullen ze waarschijnlijk bij Sony Imageworks gezegd hebben, want onder ‘The ChubbChubbs’ is een zeer vermakelijk kort animatiefilmpje te vinden. Dit op zichzelf staande filmpje duurt circa vijf minuten, en heeft uitstekend anamorf beeld (1.85:1) en DD 5.1-geluid.

Verder bevat het schijfje tevens een Easter Egg, zie hiervoor de betreffende pagina op DVD.nl.

Disc 2

Special Delivery: MIIB Orb
Onder deze ietwat mysterieuze noemer vind je negen korte documentaires (1.33:1, DD 2.0) over verschillende onderwerpen. Daarbij heb je de tamelijk nutteloze optie om zelf de volgorde aan te geven waarin de verschillende featurettes na het selecteren van ‘play all’ afgespeeld worden.

- ADR (9 min.): Automatic Dialog Replacement, ook wel bekend als ‘looping’, is het proces waarbij dialogen achteraf in een studio opnieuw worden ingesproken door de acteurs, bijvoorbeeld omdat de op de set opgenomen spraak onhoorbaar is vanwege omgevingsgeluiden. In deze extra kijken we mee bij dit proces, en zien we o.a. Will Smith en Lara Flynn Boyle aan het werk.
- Design in Motion: The Look of MIIB (9 min.): informatie over het ontwerp van de sets en rekwisieten, waarbij onder meer Bo Welch, de production designer, aan het woord komt.
- Rick Baker: Alien Maker (10 min.): een interview met de legendarische ontwerper Rick Baker, die naast de vele aliens van het Men In Black-universum o.a. ook verantwoordelijk was voor de wezens in Star Wars. De vakman vertelt over zijn werkwijze en behandelt enkele van de door hem bedachte MIIB-creaturen (die soms slechts in een enkel shot te zien zijn).
- Serleena (3 min.), Jeff the Worm (3 min.), Alien Esoterica (4 min.): drie minidocumentaires over verschillende wezens/personages, waarin onder meer het ontwerp en de CG- en make-up-effecten worden belicht. Wat deze drie extra’s onder deze optie doen is niet helemaal duidelijk, want elders op het schijfje zijn ze op een plek waar ze beter thuishoren (tussen andere featurettes over de personages) nogmaals aanwezig.
- Frank the Pug (4 min.): een toevoeging waarin wat meer wordt verteld over het pratende mopshondje Frank.
- The Stellar Sounds of MIIB (7 min.): een kijkje bij het Foley-proces, oftewel het creëren van geluidseffecten. Vaak worden daarbij uit alledaagse voorwerpen de meest vreemde geluiden getoverd. Een vak op zich, dat vaak wordt onderschat.
- Cosmic Symphonies: Elfman in Space (12 min.): De titel doet het al vermoeden: dit is een featurette over de muziek van Men in Black II, waarvoor de gerespecteerde componist Danny Elfman (die voor de muziek van de eerste MIB zelfs een Oscarnominatie kreeg) tekende. Naast een interview met Elfman mogen we even meekijken bij de opnames van de orkestmuziek.

Blooper Reel
Een vermakelijke, vijf minuten durende compilatie van versprekingen, ongein en flaters.

Serleena Animatic Sequence
Een ruwe versie van de scène waarin Serleena met haar ruimteschip op aarde belandt, bestaande uit storyboards en vroege CG-animaties.

Multi Angle Scene Deconstructions
Hier kun je van vijf scènes een ontleding van de effecten bekijken, zoals we dat wel eens vaker op DVD tegenkomen. Met behulp van de ‘multi-angle’-toets kan geschakeld worden tussen verschillende stadia, variërend van twee tot vijf.

Alternate Ending
De titel van deze extra zegt eigenlijk genoeg, na selecteren van deze optie verschijnt er een alternatief einde (1.33:1, DD 2.0) van ongeveer twee minuten op het scherm.

Creature Features
Korte documentaires over het ontwerp van verschillende wezens/personages. Naast de drie bij MIIB Orb genoemde featurettes (Serleena, Jeff the Worm, Alien Esoterica) tref je hier ook nog minidocumentaires over Scrad/Charlie (2 min.), The Worms (3 min.), Jeebs (3 min.) en Jarra (3 min.) aan.

Theatrical One-sheets
Onder deze benaming zijn een magere vier reclameposters van MIIB te vinden.

Music Video
Net zoals bij het eerste deel heeft ook bij Men In Black 2 acteur/rapper Will Smith een bijdrage geleverd aan de soundtrack. En wel in de vorm van het nummer ‘Black Suits Comin’, waarvan de videoclip (1.33:1, DD 2.0) op dit schijfje te bewonderen valt.

Filmographies
Een overzicht van de films waaraan de leden van cast en crew hebben meegewerkt.

DVD-Rom Extra’s
Dit maal gelukkig geen extra’s waarvoor je het internet op hoeft, maar materiaal dat gewoon op het schijfje zelf staat. In dit geval gaat het om enkele aanvullende featurettes, conceptschetsen, een screensaver (waarvoor je overigens wél connectie met internet moet hebben), het script en een demo van de MIIB PC-game. De interface van het geheel, waarbij je rondvliegt in de zogenaamde ‘nanospace’, is echter niet geheel zonder bugs. Bij hardnekkige vastlopers, waar bijvoorbeeld ondergetekende last van had, zijn de extra’s gelukkig ook te bekijken door het schijfje op de PC handmatig te doorzoeken. Daarbij blijkt dat een groot gedeelte van al dit materiaal, zoals de featurettes en de conceptschetsen, ook in de ‘normale’ extra’s verwerkt is. Mensen zonder DVD-Rom-speler hoeven dus niet bang te zijn dat ze al te veel missen.

Ook op de tweede disc kun je een verborgen extra vinden. Deze is niet moeilijk te vinden, maar mocht dit desondanks niet lukken, raadpleeg dan wederom de Easter Egg pagina op DVD.nl.

Conclusie

Vijf jaar na Men in Black komt regisseur Barry Sonnenfeld met een vervolg op deze prima SF/komedie/actie-film. Hij heeft zich echter weinig moeite getroost om met iets origineels voor de dag te komen; Men in Black II heeft dezelfde opzet, dezelfde personages en eenzelfde soort verhaal als zijn voorganger. De film heeft zeker zijn momenten, maar erg origineel en verrassend is het allemaal niet. Dat heeft Columbia Tristar er gelukkig niet van weerhouden om een uitstekend verzorgde DVD-uitgave af te leveren. Het geluid van het schijfje is uitstekend, het beeld is prima en de uitgave staat boordevol interessante extra’s (die bovendien allemaal Nederlands ondertiteld zijn). Daarmee is het een leuke DVD voor degenen die maar geen genoeg kunnen krijgen van de Mannen in het Zwart.

Laatste reacties

Stephan Nobelen  |  17-11-2008

Deel 1 vond ik nog wel oke, deel 2 was toch een echte tegenvaller!
Lees meer >

Richard B.  |  16-11-2008

Een erg matige film, maar niet slecht. Er zitten wel een aantal grappige momenten in die hem nog net van dat niveau redden. Maar het animo bij mij om een eve...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  02-01-2007

8) 8) 8) Een buitengewoon vuilnisbakwerk. :shock: Zoveel talent regelrecht de vuilnisbak in, zonde van de film, mijn tijd, de acteurs en actrices. :e...
Lees meer >

Ron-G  |  02-01-2007

Deze film is typerend van het voorbeeld, zoveel mogelijk geld uit een succesformule halen.....had ik bij de vorige MIB 1 de tranen in mijn ogen van het lachen, ...
Lees meer >

intexor  |  10-09-2006

Ik vond dit een leuke sci-fi/comedy, wellicht iets minder dan deel 1 maar toch zeker geen slechte film. Smith en Jones zijn gewoon heel goed in een komische rol...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  10-09-2006

Niet zo goed als deel 1 maar vond hem toch wel redelijk vermaakelijk. Effecten zagen er leuk uit,alleen jammer dat Jones pas zo laat in de film komt opdagen.7...
Lees meer >

nova6666  |  19-11-2004

Wat een bagger film zeg! Slechte computeranimaties en bijna geen geslaagde grappen maken deze film een echte afrader! Helaas had ik hem blind gekocht :(
Lees meer >

Wizz-Art  |  31-05-2004

Vond deze niet echt grappig op de zingende hond na dan :?
Lees meer >

chimera01  |  24-05-2004

8) 8) 8) Een buitengewoon vuilnisbakwerk. :shock: Zoveel talent regelrecht de vuilnisbak in, zonde van de film, mijn tijd, de acteurs en actrices. :e...
Lees meer >

Chris W  |  22-05-2004

net als deel 1 een zeer vermakelijke film :D Heb overigens die "4 disc Ultimate MIB collection" :D (gewoon deel 1 dubbeldisc (film als omdraai dvd widescreen/...
Lees meer >

Sneaker  |  02-04-2004

Ik heb toch genoten van deze film. Deel 1 was inderdaad beter maar er zitten echt een aantal geslaagde grappen in, de special effects zien er goed uit en de wis...
Lees meer >

Filmfan  |  20-10-2003

Ik vond hem een stuk minder dan deel 1! Het zag er ontzettend nep uit terwijl dit bij deel 1 veel minder het geval was. Maar als je je verstand gwoon op nul zet...
Lees meer >

RemcoZ  |  15-10-2003

deel 1 heb ik op vhs, maar ik denk er aan om die ook op dvd te kopen. Dat heb ik ook. Maarja, koop ik dan de gewone versie, de Limited edition, of de super...
Lees meer >

music_maniac1965  |  15-10-2003

ik voel mij dus in de minderheid als ik zeg dat ik deel 2 juist leuker vond dan deel een. maar bijde films zijn gaaf om te zien, en het geluid is van uitstek...
Lees meer >

pretorian22  |  05-09-2003

ik vind deel 2 een waardige opvolger van deel 1 en het is niet zozeer dat hij minder is dan deel 1 maar net zoals bij elke vervolgfilm is hij natuurlijk minder ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:10
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 280
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.