Star Wars Episode II: Attack of the Clones

Recensent:
Eric van Ballegoie
23-02-2003

Totaalbeoordeling:

8.6
DVD

Star Wars Episode II: Attack of the Clones (DVD)
Samenvatting

Er heerst onrust in de Galactische Senaat. Enkele duizenden zonnestelsels hebben hun bedoeling om de republiek te verlaten bekend gemaakt.
Deze afscheidsbeweging onder aanvoering van Count Dooku, heeft het de weinige Jedi Knight's moeilijk gemaakt om de rust en vrede in de galaxy te handhaven.
Senator Padmé Amidala, de voormalige koningin van Naboo, keert terug naar de Galactische Senaat om te stemmen over het oprichten van een Leger van de Republiek dat de Jedi moet helpen.
Op het moment dat Amidala bij de Senaat arriveert wordt er echter een moordaanslag op haar gepleegd. Amidala overleeft de aanslag en ter bescherming krijgt zij twee Jedi Knight's toegewezen. Deze Jedi, Obi Wan Kenobi en de inmiddels opgegroeide Anakin Skywalker verschillen echter van mening over de manier waarop Amidala beschermd moet worden. Anakin heeft bovendien een oogje op de mooie Amidala. Als er opnieuw een aanlag op Amidala wordt gepleegd reist zij samen met Anakin af naar haar thuisplaneet om onder te duiken. Ondertussen opent Obi Wan de jacht op de opdrachtgever van de aanslag. Die tocht brengt hem naar een afgelegen planeet waar een leger van klonen voor de republiek wordt klaargestoomd. De spanning tussen de Count Dooku en de Jedi's loopt inmiddels verder op wat leidt tot het begin van de Clone Wars..

Commentaar

Na het zeer matige 'eerste' deel moest George Lucas wel met een goed vervolg komen. Wereldwijd was vrijwel iedereen het er over eens dat Episode I vooral een reclame was voor digitale special effects, maar dat het verhaal weinig te bieden had. In Episode II maakt Lucus dit gelukkig weer helemaal goed. Het verhaal is beter, de film is spannender, de tenenkrommende acteerprestaties van de jonge Anakin (Jake Lloyd) zijn vervangen voor de prima Anakin die Hayden Christensen weet neer te zetten. In deze film is duidelijk de worsteling van Anakin te zien, en zijn langzame keer naar het kwade. Het verhaal loopt vlot en wordt doorweven met vele actiescènes die in deze film wél in het verhaal passen.
Het 'derde' en laatste deel uit de zesdelige filmcyclus zal in 2005 verschijnen en moet de de laatste missende deeltjes uit de puzzel op hun plaats leggen. Pas na 2005 zullen ook de originele films, deel 4, 5 en 6 op DVD verschijnen. George Lucas heeft onlangs bovendien laten weten dat de originele 'oude' films niet op DVD zullen verschijnen, alleen opgepoetste versies van die films met moderne special effects zullen op DVD uitgebracht worden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 136 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
 • Dolby Digital 5.1 EX - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626012733

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Audiocommentaar
 • Easter Eggs
 • Featurettes
 • Documentaires
 • THX-Optimizer
 • Web Documentaries
 • Dex's Kitchen
 • Still Galeries

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Star Wars Episode II is een van de eerste films die geheel digitaal gemaakt is. Voor de opnamen zijn digitale camera's gebruikt waardoor er geen vertaalslagen van analoog naar digitaal en andersom gemaakt hoefden te worden om de film te produceren. De transfer die voor de DVD gebruikt is is dan ook direct afkomstig van de digitale HD-master, en dat is te zien: Zonder enige twijfel biedt de DVD van Star Wars Episode II de beste beeldkwaliteit bij een live-action film tot nu toe. De scherpte, het contrast, de kleurverzadiging, alle zijn van spectaculaire kwaliteit. Er zijn geen aanwijsbare artefacten te vinden. Edge enhancement is geheel afwezig, en dat geldt ook voor zaken als beeldruis en MPEG foutjes. Dit komt mede omdat FOX ervoor heeft gekozen om alle extra's op een tweede schijf te plaatsen zodat alle ruimte op disc 1 optimaal voor beeld en geluid ingezet kon worden. En dat heeft men dan ook gedaan. De gemiddelde bitrate ligt ruim boven de 5 Mbit per seconde en dat verklaart waarom het zeer gedetailleerde beeld toch vrij is van MPEG fouten. De kwaliteit van het beeld loopt dan ook tegen de limieten van het DVD-formaat aan, om nog betere kwaliteit te realiseren is een HD-drager nodig. Uitstekend beeld dus!

Geluidskwaliteit

Episode I was de aanleiding van het introduceren van Dolby Digital Surround EX waarbij de twee surroundspeakers vergezeld worden van een derde surroundspeaker voor het geluid dat recht van achter dient te komen. Voor Episode II heeft men niet opnieuw een nieuwe norm ontwikkeld en de DVD is dan ook uitgevoerd in Dolby Digital 5.1 Surround EX. Wel hebben de technici bij Skywalker Sound een nog beter product afgeleverd als de vorige keer. Alle kanalen, inclusief het surround-back kanaal worden uitstekend aangestuurd en de special effects zijn werkelijk subliem afgemixt. De Dolby Digital 5.1 EX track is bovendien voorzien van een prachtige soundtrack die, zoals we van alle Star Wars Films gewend zijn, veel toevoegt aan de sfeer van de film. Uitstekend geluid!

Extra's

Na de vele extra's die we bij Episode I voorgeschoteld kregen zijn de verwachtingen bij Episode II uiteraard hooggespannen. Zoals gezegd staat het overgrote deel van de extra's op disc 2, maar ook op de eerste disc zijn extra's terug te vinden. Op het audiocommentaar na zijn alle extra's voorzien van Nederlandstalige ondertiteling.

De belangrijkste is het audiocommentaar tijdens de film. Zowel regisseur / schrijver George Lucas als ook mensen van de productie, de sound effects en de visual effects komen aan het woord. De commentaren zijn los van elkaar opgenomen en er wordt dus geswitcht tussen de verschillende medewerkers van de film.

Naast het audiocommentaar is er een THX-optimizer op de eerste DVD terug te vinden. Dit is een speciaal gedeelte waar beeld en geluid optimaal afgesteld kunnen worden voor de beste filmbeleving. Verder is er op de eerste disc ook een filmpje met credits en bloopers te vinden.

Op DVD 2 begint het vervolgens pas echt:

Theatrical Trailers and TV-spots

Allereerst treffen we hier de drie bekende teasers aan, te weten Breathing, Mystery en Forbidden Love. Deze teasers waren ver voor het uitkomen van de film al vrijgegeven en elke Star Wars fan heeft ze waarschijnlijk vele keren gezien op internet. Ook vinden we hier een compilatieclip met daarachter muziek van John Williams. Deze clip met de naam 'Across The Stars' duurt ruim vier een een halve minuut. Naast de trailers treffen we in deze sectie ook twaalf (korte) TV spotjes aan.

Documentaries

Onder de noemer 'documentaries' vinden we twee lange documentaires over het maken van de film.
De eerste genaamd 'From Puppets To Pixels' (52 minuten) gaat zoals de naam doet vermoeden over het gebruik van digitale techniek om de vele buitenaardse wezens te animeren. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij het tot leven brengen van de digitale Yoda, maar ook andere figuren zoals Taun We en Dexter komen aan bod. Ook nemen we een kijkje op de set waar de achtervolgingsscène wordt gefilmd. Dit is een interessante documentaire voor tech-freaks, als kijker krijg je namelijk een prima blik in de digitale keuken.

'Star Of The Art: Previsualising Episode II' is de naam van de tweede documentaire. Hier gaat het over de zogenaamde pre-visualisatie. Bij dit proces wordt er voordat er gefilmd word een animatie gemaakt die een gevoel geeft geeft van de bewegingen en composities in een scène. Vroeger werd dit voornamelijk met storyboards gedaan, bij Episode II zijn grote delen van de film al door middel van computer geanimeerd met laag detail. De documentaire laat zien hoe Lucas de film in kleine stukjes heeft geschoten, stukjes die digitaal in elkaar gezet werden. Wederom een erg interessante documentaire.

Deleted Scenes

Ook een aantal verwijderde scènes zijn terug te vinden op disc 2. De eerste hiervan is een scène waar Padmé in de Senaat een pleidooi geeft tegen het oprichten van een kloonleger. Omdat deze scène te lang duurde en de film vertraagde is hij er uiteindelijk uitgehaald. De tweede verwijderde scène laat Obi Wan zien die een aantal droids laat kijken naar de dart waarmee de huurmoordenaar gedood werd. Omdat de scène niets wezenlijks toevoegde is deze gesneuveld. De derde scène is veranderd in de film terug te vinden, het is een scène waarbij Obi Wan en Mase overleggen over het Kamino systeem.. Deze scène is later aangepast en Joda is er aan toegevoegd. De vierde scène is een gesprek tussen Padme Amidala en Anakin. Uiteindelijk werd besloten om deze scène drastisch in te korten omdat de dialoog te lang duurde. De vijfde deleted scene speelt zich af in het huis van Padme waarbij duidelijk wordt dat zij nog nooit een vriendje mee naar huis heeft genomen. Ook deze scène is geschrapt omdat de film anders te lang zou duren, iets wat ook geldt voor de zevende scène waarbij Anakin en Padme spreken in het slaapkamer. De achtste en negende deleted scene spelen zich nadat Padme en Anakin gevangen zijn genomen. Deze scènes laten zien dat ze ondervraagd worden door Dooku en later worden veroordeeld tot de dood. Alle deleted scenes zijn zowel met als zonder introducerend commentaar te bekijken.

Featurettes

Bij de featurettes vinden we een drietal filmpjes met de titels Story (9 min), Love (9:36 min) en Action (8:10 min). Deze filmpjes geven wat achtergrondinformatie over de film, het liefdesplot en de actiescènes in de film. Het zijn standaard Hollywood-featurettes waarbij beelden uit de film afgewisseld worden met veel interviewfragmenten.

Web Documentaries

Onder dit kopje zijn een twaalftal minidocumentaires te vinden die eerder te downloaden waren op StarWars.com. Elke van de documentaires behandelt een ander onderwerp en tezamen zijn ze erg interessant en zeer de moeite waard!

Dex's Kitchen

Films Are Note Released, They Escape

Onder het kopje 'Dex's Kitchen' vinden we een aantal documentaires, de eerste met de titel 'Films Are Note Released, They Escape'. Deze documentaire van 26 minuten gaat over het gebruik van geluid bij Star Wars en de manier waarop geluid wordt gemaakt. Ook het proces van ADR (Additional Dialogue Recording) waarbij acteurs naderhand dialogen opnieuw inspreken komt uitgebreid aan bod. Na het zien van deze documentaire zal je waarschijnlijk heel wat meer ontzag hebben voor de hoeveelheid werk die gaat zitten in maken van een soundtrack

Episode II Visual Effects Breakdown Montage

In dit tweede filmpje krijgen we stap voor stap te zien hoe een aantal scènes met special effects zijn opgebouwd. Dit filmpje van iets meer dan drie minuten is bijzonder aardig om snel een indruk te krijgen van de manier waarop een aantal scènes, waaronder het begin van de Clone Wars, tot stand zijn gekomen.

R2-D2 Beneath the Dome

Als laatste is er een ode aan R2-D2, een grappig filmpje over de de meest bekende robot uit de serie. Er wordt van alles verteld over het leven van R2 en wat hij deed voordat hij een ster werd in de StarWars serie. Zo komen we onder andere te weten dat Francis Ford Coppola hem eigenlijk wilde hebben voor de rol van Michael Corleone in The Godfather. Ook wilde R2 graag spelen in Indiana Jones, maar ook dat ging niet door. Gelukkig kwam Star Wars en werd R2 alsnog wereldberoemd.

Still Galeries

Om de DVD compleet te maken zijn er ten slotte nog een aantal series met foto's en afbeeldingen op de DVD terug te vinden, en wel in de volgende categorieën: Exclusive Production Photo's, One-Sheet Posters en International Outdoor Campaign, samen goed voor honderden foto's.

Conclusie

Star Wars Episode II is zonder enige twijfel een veel betere film dan de magere Episode I. Het verhaal heeft meer diepgang, er wordt beter geacteerd en de actie en dialoog wisselen elkaar veel beter af. Star Wars Episode II is dan ook een heerlijke actie / avonturenfilm die je absoluut een keer gezien moet hebben. De DVD uitvoering van de film is bovendien een waar juweeltje. Geschoten met digitale video levert de film een prachtig plaatje op op DVD, het beste wat de tot nu toe gezien hebben. Ook aan het geluid is bijzonder veel aandacht besteed en de Dolby Digital 5.1 EX track is prima geschikt om te gebruiken als Home Theater demo.
Zoals we al verwacht hadden zit het ook met de extra's wel snor, al vonden wij de extra's bij Episode I net wat beter. Dit neemt niet weg dat je als fan van de film vele uren zoet zal zijn met de tweede disc die tot de nok toe volgestopt is met allerlij informatie. Zonder enige twijfel kunnen we zeggen dat dit een nieuwe referentie-DVD is op het gebied van beeld, en ook geluid en extra's zijn uitstekend. Er rest dus maar één mogelijke conclusie: Star Wars Episode II: Attack Of The Clones is een DVD.nl TOPPER!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Andrew-Kenneth  |  20-01-2008

De beste recensie die ik ooit las van "Attack of the Clones" is die van David Begor. "Defense of the Clones Lucas's latest: cheap thrills or sophisticated fil...
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  07-10-2006

Star Wars II: Attack of the Clones: Heerlijk genoten van deze Star Wars film. Ik moet eerlijk bekennen dat deze (en Revenge of the Sith, die morgen op het pro...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  13-12-2005

Het beeld en geluid zijn goed. Maar die Hayden Christensen kan echt NIET acteren, t leek nergens op. Onze chimpansee kan het nog beter (filmpje volgt nog). Op n...
Lees meer >

Mellie  |  03-11-2005

De een na slechtste film ooit imo. :evil: :twisted: :shock: Wat is dat de slechte film ooit volgens jou? A Clockwork Orange Barbaar! Misschien...
Lees meer >

Mellie  |  03-11-2005

De een na slechtste film ooit imo. :evil: :twisted: :shock: Wat is dat de slechte film ooit volgens jou? A Clockwork Orange Barbaar! Misschien...
Lees meer >

FrankGuthrie  |  16-05-2005

De een na slechtste film ooit imo. :evil: :twisted: :shock: Wat is dat de slechte film ooit volgens jou? A Clockwork Orange Barbaar! Misschien...
Lees meer >

pieter bond  |  16-05-2005

De een na slechtste film ooit imo. :evil: :twisted: :shock: Wat is dat de slechte film ooit volgens jou? A Clockwork Orange Barbaar!
Lees meer >

Richard B.  |  16-05-2005

De een na slechtste film ooit imo. :evil: :twisted: :shock: Wat is dat de slechte film ooit volgens jou? A Clockwork Orange Aha. :?
Lees meer >

Richard B.  |  16-05-2005

De een na slechtste film ooit imo. :evil: :twisted: :shock: Wat is dat de slechte film ooit volgens jou?
Lees meer >

nova6666  |  15-02-2005

Topfilm vooral de arena scene is tegek! Vond hem zeker beter dan 1,die viel wat tegen. De beeldkwaliteit is inderdaad van erg hoog niveau en een genot om naar t...
Lees meer >

darthvader  |  14-02-2005

deze film straalt al wat meer uit dan the pahntom menace. jammer dat er zoveel klef gedoe in zit, maar acties zijn wel mooi. de gevechten in de trilogy blijven ...
Lees meer >

steven van dijk  |  12-02-2005

Ja, dat klopt ik bedoel deel4 Star Wars A New Hope.
Lees meer >

MGdutch  |  12-02-2005

Na nog een keer bekijken is vind ik dit nog steeds samen met deel 1 (zoals verwacht) veruit de slechtste Star Wars delen. Toch ben ik benieuwd of deel 3 wat bet...
Lees meer >

Hankster  |  12-02-2005

Het is altijd gemakkelijk om de 1ste en 2de deel te vergelijken, het is net als met oude series van je jeugd, de nostalgie en herinnering blijven op je netvlies...
Lees meer >

steven van dijk  |  11-02-2005

Het is altijd gemakkelijk om de 1ste en 2de deel te vergelijken, het is net als met oude series van je jeugd, de nostalgie en herinnering blijven op je netvlies...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Anamorf Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
9.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1303
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.