Avalon (SE)

Recensent:
Nathan Strik
04-03-2003

Totaalbeoordeling:

6.4
DVD

Avalon (SE) (DVD)
Samenvatting

De toekomst is donker en leeg. De heersende armoede wakkert slechts de leegte aan in de levens van de mensen. Het spel Avalon vult voor veel mensen die kloof in hun bestaan. Het is een rollenspel waarin oorlogsmissies worden nagebootst. Mensen kunnen kiezen om alleen te spelen of in teams, ‘parties’ genoemd. De topspelers kunnen zelfs hun brood verdienen met het spelen van Avalon. En dat is een groot goed in deze armoedige maatschappij, waar zelfs een kropje sla een fortuin kost. Ash is een topspeelster van het spel en opereert nu alleen, nadat ze op een traumatische missie één van haar ‘party’-leden heeft verloren. De man, Murphy genaamd, was echter meer dan alleen een medespeler, hij was ook de geliefde van Ash. Murphy ligt nu als een kasplantje in het ziekenhuis, voor altijd verloren in de wereld van Avalon. Hij behoort tot de groep ongelukkigen die de ‘Unreturned’ worden genoemd. Als Ash hoort van een geheim niveau in Avalon waar geen mens ooit uit is teruggekeerd, zet ze alles op alles om de waarheid te achterhalen. Zou het bereiken van dit niveau haar wellicht kunnen helpen om Murphy terug te vinden? Ash gaat op zoek naar de waarheid achter deze legende. De scheidslijn tussen de echte wereld en de kunstmatige wereld blijkt echter dunner te zijn dan gedacht.

Commentaar

Deze Poolse film is geregisseerd door de bekende Japanse regisseur Mamoru Oshii. Westerse kijkers kennen hem waarschijnlijk het beste van zijn anime-films als bijvoorbeeld Patlabor en Ghost in the Shell. We zien in deze film dan ook veel van Oshii´s favoriete thema´s terug, zoals de omgang van de mensheid met techniek en de zoektocht naar het bestaan en de realiteit. Wat meteen opvalt is de unieke stijl van de film. Naast de veelvuldig toegepaste effecten is ieder beeldje van Avalon digitaal bewerkt in een systeem dat Domino heet. Met deze zeer geavanceerde beeldbewerker kunnen er op digitaal niveau van allerlei filters op het beeld worden toegepast. Dit kan met een zeer nauwe controle die zonder dit systeem onmogelijk zou zijn en de mogelijkheden van standaard kleurcorrectie systemen verreweg overtreft. Dit maakt dat Oshii in essentie elk beeldje net zo lang kon kneden tot hij de 'look' kreeg die hij wilde. Dit levert unieke beelden op en Avalon is dan ook niet te vergelijken met enig andere film. Een compleet originele stijl dus, die wel wat te vergelijken is met geschilderde prentenboeken. Het verhaal is vreemd, maar voor de oplettende kijker goed te volgen. Het is wel een film die meerdere keren gezien moet worden om volledig tot zijn recht te komen. Het acteerwerk is van een uitzonderlijk hoog niveau en de personages zijn tegelijk surreëel en realistisch. De prachtige opera-achtige muziek van Kenji Kawai geeft de film daarnaast een sfeer mee die werkelijk naadloos past bij de film. Dit levert een zeer vredig en tegelijk duister toekomstbeeld op, wat met andere muziekstijlen waarschijnlijk niet goed uit de verf zou zijn gekomen. De film zal niet iedereen aanspreken, zo is het nu eenmaal met dit soort stilistische werken, maar ook voor de twijfelaars is er genoeg reden om de film in ieder geval een keer te gaan zien. Wat mij betreft kan Oshii weer een meesterwerk aan zijn filmografie toevoegen, want zowel op artistiek als op verhalend gebied is dit een prachtige film en een echte aanrader!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 102 min
Verpakking: Double transparant keep case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Pools
  • DTS 5.1 - Pools
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: -

Extra's

  • Making Of
  • Trailers
  • Interviews
  • Special Effects
  • filmographies
  • Behind-the-Scenes Special
  • Wallpapers en Screensavers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Avalon is in een verhouding van 1.85:1 anamorf vastgelegd op de DVD en ziet er werkelijk prachtig uit. Doordat ieder beeldje van de film op de één of andere manier digitaal is bewerkt is het beoordelen van de algehele kwaliteit best een lastige klus. De constant aanwezige filmgrain is digitaal toegevoegd en is dus geen minpunt in de transfer, maar een bewuste keuze van de regisseur. Ook de kleurverzadiging is goed, voor zover je van kleur kunt spreken. De meeste beelden in de film bestaan uit variaties van één bepaalde kleur, met bepaalde accenttinten. Dit kan lopen van bijna zwart-witte scènes tot aan sepiatonen en tinten groen en oranje. De scherpte is wederom hier en daar digitaal beïnvloed, maar is over het algemeen zeer goed. In enkele beelden is er ietwat teveel ‘edge-enhancement’ toegepast, maar dit beperkt zich gelukkig tot slechts een handjevol shots. Harde witte contrasten zijn wat teruggedrongen en de film heeft een overwegend donker uiterlijk met een mooi, diep zwart. Dit is wederom een keuze van de regisseur geweest. Beschadigingen en digitale compressiefouten zijn minimaal aanwezig en gelukkig zeker niet storend te noemen. De ondertiteling is goed leesbaar onder in beeld geplaatst. De film is netjes verdeeld in 15 chapters, wat bij een film van deze lengte nog net kan. Of de visuele stijl je nu aanspreekt of niet, over de transfer kan maar één ding gezegd worden en dat is dat hij als ‘zeer goed’ bestempeld mag worden.

Geluidskwaliteit

En het wordt nog beter, want de geluidskwaliteit is simpelweg uitstekend. De originele Poolse track staat zowel in Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) als in DTS 5.1 (754 kb/s) op de DVD. Beide tracks klinken prachtig en maken volledig gebruik van het 5.1 potentieel. Surroundkanalen worden actief gebruikt en regelmatig in split-surround aangestuurd. Met name in de oorlogsmissies van het spel Avalon vliegen de kogels en de bommen om je oren. Dit gaat gepaard met een zeer goede ondersteuning door het LFE-kanaal die op de juiste momenten een zeer diep laag produceert. Ook de muziek komt prachtig naar voren in deze mix en de scène in de schouwburg waarin de sopraan het nummer Avalon ten gehore brengt bezorgde me spontaan kippenvel. Er zijn verschillen waar te nemen tussen de DTS en de DD track, wat hem vooral zit in de soms wat scheller klinkende Dolby track en het feit dat de DTS track iets opener klinkt met een strakker laag. Maar over het algemeen genomen zijn beide tracks van uitzonderlijke kwaliteit.

Extra's

Op de eerste DVD zijn enkel de trailers te vinden van Avalon en drie andere A-Film titels (Shiri, Beyond en Donnie Darko) Het leeuwendeel van de extra´s is te vinden op de tweede disc. En daar ben je dan ook nog wel even mee zoet. Alle extra´s zijn Japans/Pools gesproken en Nederlands ondertiteld. Helaas ontbreekt een audio-commentaar, maar voor de rest zijn de extra´s dik in orde.

Making Of
In deze documentaire van ongeveer 1 uur en 10 minuten wordt er op zeer gedetailleerde wijze gekeken naar de productie van Avalon. Zowel met interviews als met veel materiaal van achter de schermen wordt er een beeld gegeven hoe de film gemaakt is.

Behind-the-Scenes Special
Deze feature duurt 1 uur en 50 minuten en geeft een unieke kijk tijdens het filmen en voorbereiden van de film. Mensen die houden van flitsend gemonteerde features zullen de meer document-achtige stijl hiervan niet waarderen, maar fans van Oshii´s werk zullen smullen van deze feature. Hij is wel wat aan de lange kant helaas, waardoor de aandacht soms wat verslapt.

Special Effects
Eén van de meest interessante features (58 min), vooral voor mensen die geïnteresseerd zijn in digitale effecten. Ieder bedrijf wat meegewerkt heeft aan de CGI in de film bespreekt eerst hun betreffende shots; de gebruikte technieken en uit welke elementen het shot is opgebouwd. Daarnaast krijgen we ook een kijkje in de keuken van het Domino-systeem, wat gebruikt is om de film zijn unieke stijl mee te geven. Een zeer goede feature, met een interessante en duidelijke uitleg.

Filmographies
Hier vinden we twee filmografieën terug, van regisseur Mamoru Oshii en componist Kenji Kawai.

Interviews
Tot slot staan er twee interviews op de DVD met Oshii en Kawai. Deze interviews geven nuttige informatie, maar worden helaas wel een beetje abrupt afgebroken. Het interview met Mamoru Oshii duurt ongeveer een kwartier en het interview met Kawai een minuut of vier.

Wallpapers en Screensavers
Daarnaast worden bezitters van een DVD-ROM speler nog verrast met een verzameling wallpapers voor op de Windows desktop (800x600 en 1024x768) en enkele screensavers.

Conclusie

Avalon is een werkelijk uniek staaltje vakmanschap dat vooral op artistiek gebied zeer origineel is. Dit is een zeer stijlvolle film en er zijn duidelijk kenmerken van Mamoru Oshii´s anime-achtergrond in merkbaar. Het verhaal zal niet iedereen aanspreken, maar dit is zeker een aanrader te noemen voor de liefhebber van films als Ghost in the Shell en The Matrix. De beeldkwaliteit is prachtig en laat de visuele stijl van de film goed tot zijn recht komen. Het geluid staat zowel in Dolby Digital 5.1, als in DTS 5.1 op de DVD en beide tracks klinken subliem, met een kleine voorsprong voor de DTS track. De extra´s zijn erg informatief en zijn weer eens wat anders dan de standaard featurettes. De ‘Behind-the-Scenes Special’ zal echter niet iedereen kunnen bekoren dankzij zijn lengte en documentarische karakter. Een prachtige film op een technisch uitstekend schijfje met zeer informatief bonusmateriaal.

Laatste reacties

e_vanveen  |  14-09-2004

ik heb hem nu al een mooi tijdje in huis nu 4x gezien en nog steeds erg goed de extra's zijn ook erg interssant. Het pools was ff wennen, maar na een kwati...
Lees meer >

wushu-4-ever  |  22-01-2004

Deze film werd mij aangeraden en na het lezen van deze recensie ga ik deze film zeker binnenkort aanschaffen! Die wishlist van mij wordt helaas wel erg lang ...
Lees meer >

ew_1999  |  12-01-2004

Gezien bij de Music Store voor €9,95. Dit was vreemd genoeg de 1 disc rentel version.
Lees meer >

Ultimate Movie Database  |  02-01-2004

HA! recensie! Avalon... Oshii had al eerder live-action films gemaakt, maar dit is GEWELDIG. Schitterende beelden, geweldige muziek van Kawai. Op de d...
Lees meer >

John  |  17-06-2003

De eerste matrix is goed, maar de 2e wil ik nog niet eens over praten, wat een boutfilm.. Maar ik ben het met je eens wat betreft lasse halstrom films, die zijn...
Lees meer >

SuperDre  |  17-06-2003

De eerste matrix is goed, maar de 2e wil ik nog niet eens over praten, wat een boutfilm.. Maar ik ben het met je eens wat betreft lasse halstrom films, die zijn...
Lees meer >

John  |  17-06-2003

Vond dat trage juist wel cool, voeg in mijn ogen veel aan de sfeer toe. Maar goed, dat is mijn mening maar...Een mening die ik ook deel. Op een gegeven moment ...
Lees meer >

SuperDre  |  17-06-2003

zeker teveel geblowed.. :lol:
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  17-06-2003

Vond dat trage juist wel cool, voeg in mijn ogen veel aan de sfeer toe. Maar goed, dat is mijn mening maar...Een mening die ik ook deel. Op een gegeven moment ...
Lees meer >

Rob Technoid  |  17-06-2003

Vond dat trage juist wel cool, voeg in mijn ogen veel aan de sfeer toe. Maar goed, dat is mijn mening maar...
Lees meer >

SuperDre  |  17-06-2003

OH MY GOD... WAT EEN BOUT FILM.... sjonge jonge jonge... Stylistisch gezien wasie wel cool, geluid was ook perfect. maar jezus wat wassie traaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
Lees meer >

John  |  01-04-2003

Sorry jhon maar ik heb mijn exemplaar pas geleden geruild met niels voor amelie special numbered edition want die film gaat toch voor ja... dus...: tijd voo...
Lees meer >

TK 1405  |  31-03-2003

Sorry jhon maar ik heb mijn exemplaar pas geleden geruild met niels voor amelie special numbered edition want die film gaat toch voor
Lees meer >

John  |  31-03-2003

Ik vind deze film echt een knaller. de muziek is ook zeer goed alleen de prijs vind ik iets te hoog 25,95 bij mediamarkt alexandrium kijk hier dan eens: ...
Lees meer >

R. Schaap  |  15-03-2003

MASTERLIJK!! Ik heb deze film en alle docu's vorige week bekeken. Ik vind hem heel gaaf. De aparte sfeer die wordt opgeroepen door het kleurgebruik en de ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
3.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 90
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.