Marco Borsato - Zien - Live In De Kuip 2004

Recensent:
Eric van Ballegoie
14-10-2004

Totaalbeoordeling:

6.1
DVD

Marco Borsato - Zien - Live In De Kuip 2004 (DVD)
Samenvatting

In de zomer van 2002 trad Marco Borsato maar liefst drie maal op in een stampvolle Kuip. Een record voor een Nederlandse artiest, en een record dat niet snel zou sneuvelen zo dachten velen. Dit jaar heeft Marco echter bewezen dat het wel degelijk nog groter kon en hij wist de Kuip ditmaal maar liefst zes avonden achtereen te vullen. Van de concerten uit 2002 is in het november van datzelfde jaar een registratie op DVD verschenen, en ook van de concerten die afgelopen zomer gegeven zijn is een DVD gemaakt. De show was ditmaal zo mogelijk nog groter en aangezien er veel nummers van het nieuwe album \'Zien\' in het concert ten gehore worden gebracht biedt deze nieuwe DVD duidelijk méér dan alleen een ander decor als bij het vorige concert. Bovendien is er ditmaal gekozen om het complete concert op de DVD te plaatsen, waarmee we op 23 nummers en een totale speeltijd van ruim twee uur en achttien minuten uitkomen. De complete tracklisting van het concert is als volgt:

  1. Intro
  2. Laat Me Gaan
  3. Zij
  4. Als De Wereld Van Ons Is
  5. Je Zit Op Rozen
  6. Vrij Zijn
  7. Dromer
  8. Voorbij
  9. Ik Kan Het Niet Alleen
  10. Margerita
  11. Medley: Waarom Nou Jij / De Bestemming / Oud En Afgedankt
  12. De Waarheid
  13. Lentesneeuw
  14. Wat Zou Je Doen
  15. Speeltuin
  16. Je Hoeft Niet Naar Huis Vannacht
  17. Dromen Zijn Bedrog
  18. Laat Maar Los
  19. Jij Alleen
  20. Ik Leef Niet Meer Voor Jou
  21. De Wens
  22. Nu Dat Jij Er Bent
  23. Zonder Jou
  24. Vlinder
  25. Afscheid Nemen Bestaat Niet
  26. Binnen
  27. Als Alle Lichten Zijn Gedoofd

Commentaar

Op 14 oktober presenteerde Marco Borsato zelf zijn nieuwe DVD, of eigenlijk moeten we zeggen dubbel-DVD. Het concert staat ditmaal op twee DVD\'s, op de eerste schijf met Dolby Digital 2.0 en Dolby Digital 5.1 geluid, en op disc twee met een full-bitrate DTS-tack. Op de tweede schijf zijn bovendien een aantal extra\'s ondergebracht. Tijdens zijn perspresentatie gaf Marco aan veel waarde aan de kwaliteit van beeld en geluid te hechten, en dat is dan ook de reden dat er is gekozen voor een 2-disc editie. Als zowel de twee Dolby Tracks als ook het DTS-spoor én de extra\'s op één schijf hadden gemoeten dan had de kwaliteit van het beeld daar onder te leiden gehad. Om de beeldkwaliteit zo optimaal mogelijk te krijgen is het gehele concert bovendien opgenomen in HD-formaat, met een resolutie die veel hoger is dan de standaard PAL-resolutie. Voor de DVD zijn de opnamen uiteraard weer teruggeschaald naar PAL-formaat, maar het resultaat is dus wel een beeld dat de maximale beeldscherpte bevat, iets wat bij opnamen met een normale camera meestal niet het geval is. Bovendien is het niet ondenkbaar dat het concert in de toekomst opnieuw uitgegeven zal worden in HD-formaat, bijvoorbeeld op de nieuwe Blu-Ray disc of het nieuwe HD-DVD formaat. Dat is echter toekomstmuziek, de DVD die we nu hebben mag er gelukkig ook zijn!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 138 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
Uitgever: Universal Music
EAN: 0602498685938

Extra's

  • Fotogalerie
  • Backstage
  • Live CD (optioneel)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Zoals we hierboven al meldden staat het volledige concert op beide DVD\'s, op disc 1 met Dolby Digital 2.0 en Dolby Digital 5.1 geluid en op disc 2 met DTS geluid. We bekijken de beeldkwaliteit dan ook apart voor beide schijven, waarbij we uiteraard met disc 1 beginnen.
Het eerste wat ons opvalt is dat het complete 16:9 frame uitgevuld is met beeld en dat we dus te maken hebben met 1.78:1 anamorf beeldformaat zonder underscan. De opnamen zijn zoals gezegd gemaakt in HDTV formaat en zijn teruggeschaald naar PAL resolutie waarna ze in progressive scan formaat op DVD zijn gezet. De scherpte van het beeld is hierdoor uitstekend en werkelijk om te smullen. De egde enhancement die we bij het vorige concert in ruime mate aantroffen komen we nu nagenoeg niet tegen waardoor het beeld een prachtig natuurlijk karakter heeft. De kleurbalans is perfect en ook als het gedurende het concert steeds donkerder wordt weet de DVD de sfeer hiervan prima weer te geven. De enorme detaillering heeft echter ook een klein nadeeltje. Doordat de beelden zeer veel detail-informatie bevatten heeft de MPEG compressie hier af en toe zichtbaar problemen mee. Vooral bij shots van het publiek zijn kleine compressiefoutjes zichtbaar. Deze zijn echter zodanig licht dat het vrijwel niemand zal opvallen. We zijn dus zéér positief over het beeld op disc 1, het is een werkelijk prachtige registratie!
Dan disc 2. Daar vinden naast het concert bovendien de extra\'s, waaronder een documentaire van 32 minuten. Dat lijkt een wat vreemde keuze, de full-bitrate DTS track op deze schijf neemt namelijk 1509 kb/s in beslag terwijl de twee Dolby tracks op disc 1 samen slechts 672 kb/s in beslag nemen. Het zou dus logischer zijn om de extra\'s op de eerste disc onder te brengen, hier neemt het geluid immers minder ruimte in beslag dan op disc twee. Omdat consumenten de extra\'s echter op een tweede disc verwachten is ervoor gekozen om deze toch op de tweede schijf te plaatsen.
Deze keuze heeft samen met de hogere bitrate voor het geluid als gevolg dat er voor het beeld van het concert minder ruimte over is. Als we van beide DVD\'s de bitrate van het beeld analyseren dan zien we dat er op disc 1 gemiddeld 6.3 Mbit/s voor het beeld is ingeruimd terwijl dit op de tweede schijf slechts 4.1 Mbit/s is. Helaas moeten we bij het bestuderen van de tweede disc constateren dat die lagere bitrate ook daadwerkelijk zichtbaar is. De tweede schijf heeft duidelijk meer last van compressiefouten en op enkele moment is zelfs macro-blokking te zien. Concluderend kunnen we dus stellen dat het beeld op disc 1 van zeer goede kwaliteit is, maar dat de tweede schijf daar duidelijk een stukje onder zit en veel meer geplaagd wordt door compressieproblemen. Toch geldt ook voor de tweede disc dat de beeldkwaliteit altijd nog gewoon goed is.

Geluidskwaliteit

Op de eerste schijf vinden we een Dolby Digital 2.0 track met een bitrate van 224 kb/s en een Dolby Digital 5.1 track met een bitrate van 448 kb/s terug. De 2.0 track is een echte stereotrack en bevat dus geen ingemixte surroundinformatie. De kwaliteit van de track is prima, de detaillering van het geluid is erg goed en de mix is prima uitgevoerd. Dat geldt ook voor de Dolby Digital 5.1 track, die duidelijk met veel zorg is afgemixt. Zang en instrumenten komen uiteraard uit de voorkanalen en de surrounds worden gebruikt voor geluiden uit het publiek en zorgen zo voor een uitstekende ambiance die het live-gevoel prima weergeeft. Kwalitatief is de Dolby Digital 5.1 track érg goed met prima detaillering in het hoge bereik en goede laagweergave. Vooral bij \'de speeltuin\' is het wederom kippevel, en als heel de kuip meezingt heb je echt de neiging achter je te kijken of daar toevallig iemand staat.
Op de tweede schijf is zoals gezegd een full-bitrate DTS-track onder gebracht. We zijn er eens even goed voor gaan zitten, want toen we in eerste instantie door de twee DVD\'s zapten viel ons geen verschil op tussen de Dolby Digital 5.1 en de DTS track. Voor een goede vergelijking hebben we gekozen voor \'de speeltuin\' en \'dromen zijn bedrog\' die we afwisselend in Dolby 5.1 en in DTS hebben beluisterd. Bij het eerste nummer was het verschil erg moeilijk aanwijsbaar. Marco\'s stem lijkt op de DTS track iets meer \'los\' te komen van de luidsprekers, maar verder is het moeilijk verschillen te duiden. Het tweede nummer, dromen zijn bedrog, is veel drukker en hier lijkt de DTS track met zijn hogere bitrate iets meer verschil te kunnen maken. De blazers en de hi-hat klinken iets \'echter\' en de instrumenten zijn over het geheel beter van elkaar te onderscheiden. Overigens moeten we toegeven dat we er een goede Sennheiser hoofdtelefoon bij nodig hadden om de verschillen duidelijk te kunnen horen, op een gemiddelde Dolby Digital / DTS set zal je (vrijwel) geen verschil horen. En dat is geen kritiek op de DTS track, maar een compliment voor het Dolby 5.1 spoor!
Nemen we de perikelen rond de beeldkwaliteit van beide schijven in ogenschouw dan gaat onze algehele voorkeur uit naar disc 1 omdat de beeldkwaliteit daar duidelijke een tandje beter is dan op de tweede disc.

Extra's

Veel extra\'s vinden we niet terug op deze dubbel-DVD set, maar de extra\'s die we terugvinden zijn wel goed uitgevoerd.

Fotogalerie
(5 min)
Als eerste vinden we een fotogalerie, of eigenlijk een filmpje dat verschillende foto\'s achter elkaar toont. De manier waarop dit gedaan wordt is echter zeer origineel. Het filmpje begint met een foto van Marco\'s gezicht en als we inzoomen zien we dat deze foto bestaat uit een mozaïek van vele andere foto\'s. We schuiven vervolgens van foto naar foto om na vier minuten en veertig seconden weer uit te zoomen naar de beginfoto. Erg leuk gedaan!

Backstage (32 min)
In een 32 minuten durende documentaire krijgen we een kijkje achter de schermen bij Borsato gedurende zijn voorbereiding op de concerten. Aangevuld met interviews levert dit een aardig beeld van hetgeen zich afspeelt rond, en wat er allemaal nodig is voor een mega-project als deze serie van concerten. Een filmpje dus waar niets op valt aan te merken, maar wat helaas wel veel weg heeft van eenzelfde documentaire op de vorige concert-DVD.

Bonus CD
De \'limited edition\' versie van de DVD is tevens voorzien van een bonus CD waarop een aantal nummers van het concert in CD-audio formaat staan opgenomen.

Conclusie

Marco Borsato heeft met zijn serie van zes concerten deze zomer niet alleen zijn vorige reeks uit 2002 doen verbleken, de nieuwe DVD doet hard zijn best datzelfde te doen met zijn voorloper en slaagt daar redelijk tot goed in. Het complete concert met een speelduur van bijna twee uur en twintig minuten is op de DVD opgenomen. De beeldkwaliteit is, met name op disc 1, heel erg goed en duidelijk nog beter dan die van de vorige concert DVD. Ook op het geluid valt niets aan te merken. De registratie is wederom uitstekend en zowel de Dolby Digital 5.1 als ook de DTS track zijn van zeer goede kwaliteit. De extra\'s op de tweede schijf zijn aardig, maar zijn naar ons idee toch een beetje een herhaling van hetgeen de vorige concert-DVD ook al bood. Al met al zijn we dus zeer positief over deze DVD, en het is wat ons betreft dan ook een absolute aanrader voor iedereen die van de muziek van Marco Borato houdt. Ben jij bij een van de concerten geweest deze zomer dan mag de DVD sowieso niet in je collectie ontbreken omdat deze DVD een uitstekende (sfeer)registratie van het evenement is!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Music.

Lees meer

Laatste reacties

rkrijger  |  27-06-2005

De vorige DVD vond ik voortreffelijk maar het werd een beetje teveel Marco op DVD bij een tweede aanschaf. Wel bewonderingswaardig is de betrokkenheid en de vis...
Lees meer >

nlamste3  |  26-06-2005

Op het HT-forum loopt ook een topic over de nieuwe Borsato dvd en daar wordt melding gemaakt van het feit dat de DTS track geen LFE kanaal bevat! Had dit zelf n...
Lees meer >

rkrijger  |  10-05-2005

Iets anders: zijn er nog dvd.nl-ers die komende tijd naar de "Symphonica" tournee in Antwerpen gaan? Buiten mezelf dan...
Lees meer >

rkrijger  |  20-03-2005

23 nummers staat er in de review... Het zijn er meer! :-)
Lees meer >

rkrijger  |  02-12-2004

Hallo, Wie durft er hier op te reageren. Ps in bezit van een goede cinema home set, dus geen setje van 2 of 500 euro. Ja! Hoi! Nou, ik vind dat je...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  24-11-2004

Hallo, ik heb de dvd zien live in de kuip aangeschaft en het geluid is zwaar klote het heeft geen ballen(basweergave)en het lijkt of er een effect(galm)in de...
Lees meer >

pch  |  28-10-2004

Op het HT-forum loopt ook een topic over de nieuwe Borsato dvd en daar wordt melding gemaakt van het feit dat de DTS track geen LFE kanaal bevat! Had dit zelf n...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  28-10-2004

ik heb 2 installaties, een voor surround en een voor stereo. De installaties surround receiver: sony str-de 545 center: jbl ax-10(ti-lx175) frontspeakers...
Lees meer >

dvdfreaker  |  28-10-2004

ik heb 2 installaties, een voor surround en een voor stereo. De installaties surround receiver: sony str-de 545 center: jbl ax-10(ti-lx175) frontspeakers...
Lees meer >

Charl  |  25-10-2004

Kheb hem net ook van het weekend gehaald, magnifiek wat een beeld kwaliteit. Het beeld staat als een huis, echt super strak. Echt een toppertje. Qua geluid is d...
Lees meer >

twiggertje  |  25-10-2004

uit Live in het sportpaleis is een nummer weggelaten, vraag me niet welk maar mijn vrouw heeft de dvd in haar handen gehad en zag dat er een nummer minder op st...
Lees meer >

Dave Heuvels  |  25-10-2004

Geweldige Dvd. zeker in DTS!!!!!!! Toppertje, en zeker een aanrader Ps is wel nog steeds niet te vinden in DvdPRofiler
Lees meer >

Tommy L  |  25-10-2004

In België is deze uitgekomen op dezelfde dag als De Kuip in Nederland. De Kuip, het concert in NL, is in België enkel verkrijgbaar bij Bart Smit.
Lees meer >

pch  |  24-10-2004

wanneer is de release van de DVD LIVE IN ANTWERPEN ???? Hoezo, klinkt die dan beter??? Gr. Paul.
Lees meer >

RUDOK  |  24-10-2004

wanneer is de release van de DVD LIVE IN ANTWERPEN ????
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:6
3.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 128
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.