Alles over Video On Demand en Streaming

Alles over Video On Demand en Streaming



Inleiding

"Filmpje kijken vanavond? Pff, dan moeten we weer helemaal naar de videotheek en dan maar hopen dat de videoband niet verhuurd is". Daar stond je dan enkele decennia terug. Eerst - door de regen - naar de videotheek om voor een aanzienlijk bedrag een film huren om hem de dag daarna weer snel terug te moeten brengen, omdat je anders een boete kreeg voor te laat inleveren. Vandaag de dag kunnen we ons dit verhaal bijna niet meer voorstellen. Natuurlijk zijn er nog wel degelijk schijfjes te huur en te koop, waar de Ultra HD Blu-ray Disc de recenste en wellicht wel laatste variant van is, maar inmiddels heeft zich een heuse nieuwe trend in film- en tv kijken voorgedaan. Streaming en Video On Demand.

Video On Demand

Video On Demand (VOD) is een netwerkdienst die mogelijk maakt om op elk gewenst moment een video te bekijken. Video On Demand-systemen zijn er in twee varianten: 'streaming' of 'download' en deze zijn ook weer onder te verdelen in pay-per-view-diensten en abonneediensten. Bij pay-per-view reken je een bedrag per film af en bij abonneediensten betaal je een vast (maand)bedrag. De meeste Video On Demand-systemen bieden tevens de mogelijkheid om de video te pauzeren, door te spoelen of terug te spoelen en te vertragen. Een minimale vereiste van een Video On Demand-dienst is een breedband internetverbinding en minimaal één van de mogelijke weergevers.

Wat is streaming?

De term komt uiteraard van het Engelse woord "streaming" wat letterlijk stromen betekent. Met streaming wordt alles bedoeld wat je kunt afspelen zonder de bestanden eerst op te moeten slaan. Je kunt zowel muziek als films of andere video's streamen. Er zijn verschillende manieren van streamen. Het meest voor de hand liggende is via het internet, maar uiteraard ook via een intern netwerk. Zelfs het afspelen via een USB-kabel of USB-stick is streaming. YouTube is wellicht wel de eerste en zeker de meest populaire dienst voor videostreaming en Spotify is erg populair op muziek-gebied, maar inmiddels is er zoveel aanbod en diversiteit dat het hoog tijd wordt om daar eens wat dieper op in te gaan.

Waarop kan je Video On Demand bekijken?

Video On Demand is inmiddels op veel manieren mogelijk, waaronder met een PC, laptop, smartphone, tablet, gameconsole, portable-gameconsole, set-top-box, smart-televisie, mediaspeler, Blu-ray Disc-speler tot zelfs enkele auto-multimediasystemen.

Wat zijn de voordelen?

In onze inleiding beginnen we direct al met het grootste voordeel van Video On Demand. Je hoeft er niet meer de deur voor uit. Je hoeft niet van te voren al te bedenken welke film je 's avonds wil gaan kijken. De film is nooit verhuurd en je kunt tot op het laatste moment bepalen wat je gaat kijken en wanneer. Het grote voordeel dat Video On Demand dus biedt is gemak. Het is voor een grote doelgroep letterlijk - met een paar klikken op de muis of een paar drukken op de afstandsbediening - binnen handbereik. Iedereen die digitale televisie heeft van één van de kabelaanbieders heeft daarmee tevens de mogelijkheid tot Video On Demand (enkele uitzonderingen daargelaten). Daarnaast zijn er al veel Video On Demand-aanbieders op het internet te vinden. Video On Demand beperkt zich echter niet alleen tot de PC of de set-top-box van je lokale tv-aanbieder, maar kan op vrijwel elk mobiel scherm worden gebruikt, zowel thuis als onderweg. Het is bij sommige tv-aanbieders zelfs mogelijk om live televisie te kijken op meerdere apparaten. Daarnaast zijn de ontwikkelingen de laatste jaren enorm toegenomen en staan deze (ontwikkelingen) allesbehalve stil.

Kent Video On Demand dan geen nadelen?

Jazeker wel, er zijn zeker nadelen. Video On Demand kent geen standaard in bitrates. Je bent dus afhankelijk van hoe de aanbieder de kwaliteit van een bepaalde stream aanlevert. HD-resolutie en 5.1-audio zijn zeker in streamingland een ruim begrip. Je krijgt meestal wel 1080 beeldlijnen en 5.1-geluid, maar de bitrate blijft een gok. Nu is een 'mindere' bitrate bij een Blu-ray Disk soms nauwelijks zichtbaar, bij Video On Demand is dat toch wel even anders. Je krijgt van tevoren geen informatie en moet maar hopen dat het beeld goed is. Het aanbod van sommige aanbieders is groot. Je kunt kiezen uit een - op het oog - enorme bibliotheek, maar in de praktijk kijk je meestal maar een deel van het totale filmaanbod. Soms door tijdgebrek en soms omdat het simpelweg niet je smaak is. Vaak is het totale aanbod ook verspreid over meerdere aanbieders. Wil je alles kunnen zien, dan dien je dus bij meerdere aanbieders een abonnement af te nemen. Ben je al een tijd lid, dan ben je ook afhankelijk van de mate van nieuw aanbod. Ook je eigen omgeving kan een beperking opleveren (thuisnetwerk, trage internetverbinding). En niet te vergeten, je kunt een film of serie dan wel 10 keer bekijken, maar je hebt nooit het product fysiek in handen. Ook kun je een dienst veelal alleen in je eigen land kijken i.v.m. auteursrechten. Wat vaak wel als grootste nadeel wordt aangegeven, is dat je nooit de garantie hebt dat je jouw aangekochte film, serie of documentaire tot in lengte van dagen kan blijven bekijken. Je hebt geen garantie dat de aanbieder blijft bestaan en de aanbieder behoudt het recht om het aanbod te wijzigen of zelfs te verwijderen. Iets wat je op een medium koopt, blijft te allen tijde tot je beschikking - mits het niet stuk gaat. Bij Video On Demand heb je die garantie dus nooit! 

Gratis of betaald?

Omdat een aanbieder van Video On Demand-diensten graag geld wil verdienen kun je niet zomaar het signaal gedecodeerd ontvangen. Dit geldt wel voor de gratis Video On Demand-diensten die, zoals de naam al aangeeft, gratis zijn en dus ongecodeerd kunnen worden ontvangen en bekeken. Denk aan bijvoorbeeld Youtube of soortgelijke websites.

  • Reclame. Bij gratis Video On Demand-diensten word je voordat de gewenste film begint vaak getrakteerd op ongevraagde reclame. Betaalde diensten hebben hier geen last van.

  • Kwaliteit. Bij de betaalde Video On Demand-diensten worden films en series vaak in HD aangeboden. Bij de gratis diensten meestal niet en zie je soms zelfs extreem hoge compressie.

  • Aanbod. Dit is uiteraard direct gekoppeld aan kwaliteit. Bij gratis aanbieders vind je veel zelfgemaakte video’s of grappige films. Betaalde aanbieders bieden reguliere series en films aan. Per aanbieder zitten hier wel verschillen in. Voornamelijk tussen pay-per-view-aanbieders en abonnement-aanbieders.

Op de volgende pagina van ons artikel gaan wij verder met de diverse aanbieders van Video On Demand waarin we vrijwel elke aanbieder afzonderlijk uitlichten. Je kunt ook door middel van de onderstaande hoofdstukknoppen door het hele artikel bladeren of direct naar de reacties van onze leden gaan. Om verder te gaan naar de volgende pagina kun je ook simpelweg op de link hieronder klikken.


Klik hier en lees verder over alle aanbieders


Recente artikelen

Laatste reacties

Claudio Santulli  |  10-12-2014

Daarnaast is het ook heel lastig om elke kwaliteit nuance toe te lichten. Want werkelijke elke stream - bij zelfs dezelfde aanbieder - is anders. De ene film bi...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  10-12-2014

Ik mis de technische vergelijk. Er zit volgens mij nogal een verschil in de kwaliteit van streams. Niet alleen tussen aanbieders, maar ook in vergelijk met lin...
Lees meer >

*TIMMIE*  |  10-12-2014

Ik mis de technische vergelijk. Er zit volgens mij nogal een verschil in de kwaliteit van streams. Niet alleen tussen aanbieders, maar ook in vergelijk met lin...
Lees meer >

Gerco Stuivenberg  |  04-11-2014

Maak je al gebruik van streaming- en VOD-diensten? Antwoord:Soms, maar dan is het vaak om een gemist programma te kijken. Ben je tevreden over het gebruik? ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina