De Sony KD-85XG8596 gebruikerservaring

De Sony KD 85XG8596 – Televisie

Gebruikerservaring van Herman

Groot, groter en grootst. Ik ben zelf altijd al een liefhebber geweest van heel groot beeld, vandaar dat ik de afgelopen jaren enkel via een Full HD beamer op een 2 meter breed scherm genoot van de beelden die ik wilde zien. Met de beamer had ik geen behoefte aan 4K en ook niet aan HDR en Dolby Vision. Met de beamer was/is het ook genieten van 3D, ook al kijk ik niet elke week iets in 3D. Nu had ik best wel graag een hele grote TV met 3D willen hebben, en een aantal jaren geleden was dat voor ruim €11.000,-- wel te koop. En ook al zou ik het geld er voor hebben gehad... voor de aanschaf van een TV was het me dat echt niet waard en ik denk dat ik serieus problemen met de wederhelft zou hebben gehad als ik zoiets zou hebben doorgezet. Het ging toen om een 85 inch LG televisie en het 3D-beeld was te bewonderen met een passief brilletje. IK WAS ONDER DE INDRUK. Ik ben deze ervaring nooit vergeten, het was bij de Media Mart Arena in Amsterdam.

Het is inmiddels alweer een paar jaar later en we lopen weer eens rond in de MM Arena, de grootste MM van Nederland, zoals ze zelf zeggen en over het algemeen hebben ze een mooie showroom met heel veel keus. Leuk om af en toe eens rond te lopen om te zien of er weer leuke dingen op de markt verschenen zijn. Kom ik daar toch een paar grote TV's tegen, en de keuze was reuze, 3 merken en wel 6 of 7 uitvoeringen. Helemaal mijn ding, dus maar eens nader bekeken en tot mijn grote verrassing hadden er een aantal ook nog eens een heel vriendelijk prijskaartje, mijn belangstelling was gewekt.

Nu heb ik 3 dezelfde beamers en reservelampen, dus daaraan geen gebrek, maar heb de laatste tijd ook veel meer vrije tijd, ook overdag. De beamer doet zijn best, maar overdag als de zon nog schijnt, kan ik het wel eens niet donker genoeg krijgen en dan wordt het beeld toch wel iets minder. Niet dat er niet mee te leven was.... maar je moet toch een beetje een excuus hebben toch.

Sony KD 85XG85956 Televisie
Sony KD 85XG8596 TV

Vergelijken

Zoals gezegd, de belangstelling was gewekt en ook wederhelft vindt groot groter grootst helemaal geen probleem, zolang alles een beetje bij het normale blijft en het normale was in dit geval het prijskaartje, voor rond de 3000 euro was er al keus. Ook waren er veel duurdere modellen, met veel bla bla en ook 8K, doch ik zit niet te wachten op veel bla bla. Ik wil graag veel voor niet zoveel euro's. Er was een 86 inch LG, deze zag er het indrukwekkendst uit in de winkel, helaas was dat niet met de beeldkwaliteit, het wit was/leek iets gelig en het beeld was lang niet zo uitbundig als van de overige concurrenten die allemaal hun best stonden te doen om gekocht te worden. Toen bleven Samsung en Sony over, beiden hadden meerdere modellen, het "gewone" model en het "bla bla" model om het maar even simpel te benoemen. Samsung heeft zijn QLED, wat ik overigens een op het verkeerde been zettende benaming van Samsung vind, omdat het heel erg lijkt op OLED, maar het helemaal niet is. Jammer voor Samsung, maar diens beide modellen waren, dacht ik, 82 inch en hadden een iets minder gunstig prijskaartje dan de Sony. Dan het beeld, en met name de beeldkwaliteit, van Samsung kon mij echt niet het wauw-gevoel geven dat ik bij de Sony KD-85XG8596 wel kreeg. Deze grote maten zijn, zoals de kenner wel snapt, nog "gewone" LED-tv's, maar het beeld van de Sony deed heel erg zijn best een OLED te zijn. En daar had ik bij deze TV dan ook het wauw gevoel van, wauw wat een schitterend mooi beeld, wat wil je nog meer. Bij Sony dan ook nog de keus tussen het "gewone" model en het "bla bla" model, het prijskaartje gaf ruim 2000 euro verschil, alleen deed het beeld dat niet. Zelf zag ik namelijk helemaal geen verschil en al mochten er dan wel verschillen zijn, mij zijn ze niet opgevallen en het beeld van het "gewone" model was al OLED-concurrentie, dus waarom 2000 euro meer betalen? De keus was gemaakt, de LG TV had het met zijn mindere beeld en ongeveer dezelfde prijs ook al een heel stuk gemakkelijker gemaakt om voor de Sony te kiezen, al is Sony niet mijn merk.

Passen en meten en plaatsing

Past hij op mijn kassie, kan mijn kassie het dragen, is mijn kassie hoog genoeg of zal ik hem ophangen? Kan mijn muur dat dragen en wordt het dan een vaste of een beweegbare opstelling? Zomaar een paar vragen die opdoemen bij zo'n grote TV die behoorlijk wat plek kan gaan innemen. Of juist niet als je hem strak tegen de muur schroeft. In mijn geval is het met glasplaten bezette meubel niet alleen te laag, het zou ook wel eens moeite kunnen hebben met het gewicht van de TV. Bij mij was vooral de hoogte de grootste boosdoener, het meubel was gewoon veel te laag. Het werd dus hangen en omdat hij bij mij niet strak tegen de muur hoeft en ik het wel fijn vind als ik erbij wil kunnen om kabels te wisselen of te plaatsen is de keus gevallen op een zwenkbare beugel. Tevens heb ik de TV ongeveer 30cm van de muur getrokken en hangt de TV tussen de voorzijde van de speakers in, ongeveer op dezelfde hoogte als het beamerscherm als deze is uitgerold. De TV is gekocht bij een winkel van Electro World in Haarlem, zo'n winkel waarbij ik 50 euro meer betaalde voor de Vögel-beugel als bij de concurrentie, maar waar de winkel wel een prima service kent, duidelijke afspraken heeft en het ophangen en instellen van de TV gewoon een onderdeel van de service van de winkel is, die volgens zegge al 85 jaar bestaat. Zo lang besta je niet voor niets en de TV is dan ook keurig door hen op de door mij gewenste hoogte opgehangen. Ik zou dat zeker niet zelf in m’n eentje doen, de gebruiksaanwijzing zegt 3 personen, zij waren met 2 personen en duidelijk ervaren, want zag hoe handig zij jongleerden met de TV. De beugel is nog een vrij complex ding, maar voor die gasten was het dagelijks werk, ik heb dan zelf ook het geruste gevoel dat de TV niet van de muur zal vallen. Als bonus werd de TV ook nog voorzien van de zenders en werden Netflix, Disney+ en Amazon Prime ook nog ingesteld. Bij de eerste ingebruikname vraagt de TV om allerlei instellingen en toestemmingen, dit ging in overleg en heb later hierop nog aanpassingen gedaan, hierover verderop meer. Ook werden de benodigde kabels aangesloten, deze lagen al klaar, immers uit de 63inch Samsung plasma gehaald. De TV hangt nu een halve meter boven het meubel, dit heeft als groot voordeel dat de centerspeaker nu op het meubel geplaatst kon worden, resultaat is een beter geluidsbeeld en ook kwam er ruimte vrij om de Sony UHD-speler een etage naar beneden te verhuizen en te plaatsen bij de andere spelers, een win win-situatie.

Bediening en werking

De TV wordt geleverd met een simpele, maar goed in de hand liggende afstandsbediening (AB), knopjes zijn ietwat aan de kleine kant, maar er is redelijk goed mee te werken en wat heel fijn is dat de TV super goed  en heel snel reageert op de AB. Het is even wennen waar alles zit, maar als je het eenmaal gevonden hebt dan is het menu heel logisch van opbouw en alles redelijk makkelijk te vinden, al zijn sommige dingen die je mag en kan instellen nogal wazig m.b.t. wat er nu precies bedoeld wordt. Er is genoeg in te stellen en je bent er dan ook wel even zoet mee. Rome is ook niet op 1 dag gebouwd, dus probeer dan ook niet alles in een keer te begrijpen en in te stellen, maar neem er een paar keer echt de tijd voor, er gaat dan een wereld voor je open. Er zitten ook een paar zaken in die wat dieper in het menu zitten, zoals bijvoorbeeld waar je wel en niet toestemming voor geeft aan al die softwareverprutsers die van alles van je willen weten. Als je van je privacy houdt valt er heel wat te ontvinken, want ze willen zo'n beetje van alles van je weten en alles wat je ontvinkt komt met een dreiging dat het dan wel eens wat minder zou kunnen gaan werken, het tegendeel is waar... Ik heb alles uitgezet en daarna werkte alles nog hetzelfde of zelfs beter, nu het geen toestemming meer had om van alles door te brieven. ARC, oftewel Audio Return Channel, het werkt als je ook op je receiver daarvoor de correcte instellingen doet en ook op de TV dien je een en ander in te stellen en dan werkt het, als je het goed doet, dan ook met uitstekend geluid op je HT set, ook ATMOS van Netflix is dan geen probleem. Geluid van de TV komt in Dolby Digital+ naar je HT en geluid van YouTube doet het met Dolby Surround ook helemaal niet slecht.

Sony afstandsbediening

Beeld

De reden van aankoop was zeker de zeer goede beeldkwaliteit, echt schitterend en als je bijvoorbeeld naar 4K demomateriaal kijkt, dan denk je echt dat je met een OLED te doen hebt. Ik heb nog geen UHD-speler die ook Dolby Vision (DV) ondersteund, de Sony 800 die ik heb is van de 1e generatie barrels op het gebied van niet-DV ondersteuning en niet Dolby+ ondersteuning met Netflix geluid, maar ja, je kan niet alles hebben. Ik vind overigens mijn Samsung UHD-speler nog steeds een heel stuk prettiger in de omgang dan de Sony. Wel geeft o.a. Netflix DV-beelden, de TV geeft dan de keus of je dat in Dark of in Light wil bekijken, bij mij is de keus gevallen op Dark. De TV kan je, als je dat wilt, lasogen bezorgen, zo fel is hij in te stellen, als je daar een liefhebber van bent. Ook HDR-beelden van de streamingdiensten zien er prima uit, gelukkig ben je niet verplicht om ook in die standen te kijken en kun je het inbranden op je netvlies zelf instellen tot de door je zelf gewenste waarde. Dan een opmerking en waarschuwing, alleen de 85inch modellen van 2018 en 2019 zijnde de 85XF8596 en 85XG8596 hebben Direct Led, dit zorgt voor een evenwichtig beeld, de kleinere modellen hebben Edge LED! Nog een opmerking, ik heb gezien dat het modeljaar van 2020, de 85XH8596, niet beschikt over Direct LED maar over Edge LED Dimming, wat dat dan precies inhoud durf ik niet te zeggen, maar is wel een punt om bij een eventuele aankoop op te letten. Ik heb het model van 2020, de XH, niet zien spelen.

Onhebbelijkheden

Zo fijn als de TV op de AB reageert en zo mooi als het beeld is, de TV kent helaas ook een flink aantal onhebbelijkheden en dat in de vorm van diverse vastlopers in de software van zowel de TV als van de Apps. Je krijgt er op een gegeven moment ervaring mee en dan weet je welke hapering hoe op te lossen, maar tot het zover is zal je ongetwijfeld Sony en zijn makers diverse keren vreselijk vervloekt hebben. Het geluid via ARC is zo'n voorbeeld, Sony is vreselijk bang dat er gekopieerd wordt dus HDMI is overprotective lijkt het wel. De TV is heel snel het contact met je receiver kwijt en meldt dan dat ie geen HDMI-verbinding heeft en als je op dat moment via een speler speelt en het beeld gewoon doorloopt, dan weet je al beter. Hardware-matig, de HDMI-aansluiting van de TV zelf is ook niet spelingsvrij, goedkoop barrel geval lijkt het wel. Ik heb in den beginne diverse HDMI-kabels geprobeerd door die storingsmeldingen en haperingen in het geluid. De TV durft ook rustig af en toe te melden dat het de HDMI-kabel is, maar dat geloof je dan op een gegeven moment niet meer. Een brakke ARC HDMI-aansluiting van de TV zelf en gebrekkige software lijken de boosdoener. Als het geluid niet via de receiver komt, terwijl deze wel op de goede ingang staat en je ook op de receiver kan zien dat er een aantal kanalen binnenkomt, is het een kwestie van even naar de TV-speaker overschakelen en daarna weer terug naar de receiver en hoor, daar is weer geluid via de receiver. Dit gebeurt regelmatig en is gewoon irritant, maar zoals gezegd, als je het eenmaal weet is het een paar klikjes met de AB van de TV en het is weer opgelost. Vastlopers van de diverse Apps, die van Netflix loopt wel eens vast, hij laat dan een film/serie niet door en blijft dan bij 20% hangen of zo, overschakelen naar de TV of andere app gaat goed, maar ook al ga je terug naar Netflix, de film/serie die je wilt zien blijft hangen op 20% en gaat niet verder. Remedie; de TV uitzetten met de AB, even wachten en weer aanzetten en met een beetje mazzel gaat het nu wel goed. Nog een voorbeeldje, de Tekst van een digitale TV-zender blijft boven in beeld staan, info in- of uitschakelen helpt niet, maar de TV uit en weer aan en dan verdwijnt na een paar seconden wel de tekst. Nog een voorbeeldje, YouTube loopt vast en je wilt terug om het opnieuw te proberen, dat kun je vergeten. Je kunt de TV uitzetten en weer aanzetten, dan werkt de TV zelf soms nog wel, maar als je naar YouTube gaat, staat deze nog steeds vast, de enige remedie is een harde reset, ofwel gewoon, terwijl de TV aan staat, de stekker uit het stopcontact trekken, minuutje geduld en stekker er weer in. De TV start dan opnieuw op en je kan weer. Het opstarten verloopt niet altijd vlekkeloos, soms is het de weg kwijt en mist de WiFi of internetaansluiting of gaat naar draadloos terwijl je hebt ingesteld dat je internet via de kabel hebt aangesloten. Nog wel meer fratsen, ook de Disney+ app heeft wel eens wat, houd er rekening mee dat je minimaal 1x in de week de stekker uit het stopcontact moet trekken om weer verder te kunnen, want als ie vast staat, staat ie ook echt vast. Zit je stopcontact op een lastige plek, vraag dan alvast aan de winkel of ze op een makkelijk bereikbare plek een schakelaar in het snoer zetten, dat bespaart je de extra ergernis van spitten tussen allerlei stekkers.

Genieten

Het lijkt allemaal kommer en kwel, maar het is heus wel genieten met zo'n groot scherm, zeker op momenten dat je aanwinst in een goede bui is en wel bereid is om gewillig naar je te luisteren zonder vast te lopen. De Apps van de TV werken op het gebied van bedieningsgemak heerlijk, pauze, starten vooruit- en achteruit-spoelen gaat uit de kunst. Iets opzoeken gaat ook fijn, als je het goed hebt ingesteld dan werken ook de spraak zoekopdrachten geweldig en als je daar niet van houdt, ik heb er een draadloos toetsenbordje op aangesloten en ook dat werkt zonder haperen. Met andere woorden, groot bedieningsgemak en fijne Apps, waarbij je bij de App van bijvoorbeeld Amazon Prime in het TV-menu zelf helemaal kunt bepalen hoe je de lettergrootte van de ondertitels wilt, maar ook in welke soort en wel of niet met achtergrond. Ja genieten, houd er wel rekening mee dat zo'n echt groot scherm ook een grote ontvanger is van erop vallend licht. Net als bij een klein scherm moet je geen kaarsjes voor het scherm plaatsen, maar ook verderop geplaatste lichtbronnen kunnen nu wat makkelijker hun licht op het scherm laten vallen. Zelf geniet ik echt van deze TV en omdat ik nu zijn onhebbelijkheden ken erger ik mij er een stuk minder aan, het hoort er gewoon bij en omdat de TV gelukkig wel heel goed naar de AB luistert zijn de meeste onhebbelijkheden redelijk snel opgelost. It's a Sony

Technische gegevens kun je hier vinden (Engels):

https://www.displayspecifications.com/en/model/b60a19bf

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina