Stealth Acoustics - een demonstratie bij Dimex BV

Allesoverfilm werd uitgenodigd bij Dimex BV in Den Haag voor een demonstratie van Stealth Acoustics. Stealth Acoustics brengt al een aantal jaren inbouwspeakers op de markt die echt onzichtbaar weggewerkt kunnen worden. Daar was ik natuurlijk razend benieuwd naar!

Een luistersessie in een echte huiskamer

Dimex BV opereert vanuit een woonhuis in Den Haag. In een woonhuis kun je als geen ander demonstreren hoe speakers mogelijk bij een klant gaan klinken. Dealers kunnen dan ook op verzoek met hun klanten naar Den Haag voor een demo van Stealth Acoustics inbouwluidsprekers. Ook andere merken kan Dimex BV leveren aan dealers, zoals Cambridge Audio, Nuprime, Cardas Audio, Scansonic en nog veel meer. Onder het genot van een espresso werd me uitgelegd waarom de speakers van Stealth Acoustics anders zijn dan onzichtbare/inbouwspeakers van andere merken.

Top kwaliteit audio, maar je ziet er niks van

Zo hebben de speakers van Stealth Acoustics een zeer breed afstraalgedrag. Het geluid straalt af in een radius van 170 graden. De speakers zorgen dus voor een zeer breed geluidsveld. Daarnaast komen de speakers van Stealth Acoustics in de buurt van high end audio. Het zit er net tegenaan en dat is een hele knappe prestatie gezien het feit dat de speaker achter een volledig dicht geschilderd paneel zit verstopt. Zo hebben de speakers een frequentiebereik wat loopt tot een keurige 20 kHz. Dat verwacht je niet aangezien bij sommige losstaande speakers het speakerdoek alleen al voor een verschil in geluid kan zorgen. Daarbij kunnen de subwoofers van Stealth Acoustics volledig onzichtbaar worden weggestopt in je muur. Er hoeft, zoals bij veel andere merken wel het geval is, geen sleuf te worden gemaakt die fungeert als bas reflex poort.

De meeste concurrenten maken gebruik van de DML technologie ontwikkeld door NXT. Wat die techniek doet is middels het laten trillen van een paneel geluid voortbrengen. Iets wat we nu ook al in televisiepanelen terugzien van de Sony A1 OLED serie. Wat Stealth Acoustics echter heel goed doet is deze technologie combineren met eigenlijk ‘normale’ speakertechniek. De inbouwdiepte wordt hiermee wel een stukje groter, maar met zo’n 8 centimeter inbouwdiepte is dat nog altijd zeer plat te noemen. En door een soort huwelijk van die technieken gaat het geluid niet van 100 Hz tot 18 kHz, maar van 40 Hz tot 20 kHz. En de inbouw subwoofers gaan zelfs zo laag als 20 Hz.

De demo opstelling

In de huiskamer bij Dimex BV zijn aan de voorkant een drietal LR3 speakers ingebouwd, waarvan er eentje dienstdoet als center speaker. Onderin de muur zit een tweetal B30 subwoofers ingebouwd. Voor de surroundkanalen zijn in de muur achter de bank twee LR8 speakers geplaatst. Het geheel wordt aangestuurd door een combinatie van Cambridge voor en eindversterkers. De subwoofers krijgen levenssap van de door Stealth Acoustics zelf ontwikkelde SA255R subwoofer-versterker zodat de speakers en subwoofers goed op elkaar zijn af te stemmen.

Door de lichtinval zou je, als je precies weet waar de speakers zitten, een heel klein beetje kunnen zien waar ze zitten. Maar dan moet je écht goed kijken. Er zit een heel dun pleisterlaagje over de randen heen voor een goede afdichting tussen de wand zelf en de speaker en een laagje latexverf over het geheel. Over de speakers kunnen in totaal maximaal 4 lagen latexverf worden gesmeerd volgens de richtlijnen van Stealth Acoustics. Ook wat lichter behang is een optie. Zo kan iedereen zijn eigen draai geven aan de looks. Er hoeft ook geen speciale verf of behang te worden gebruikt. Je kunt voor de afwerking dus gewoon naar de lokale bouwmarkt en dat is ook positief.

Het eindresultaat is visueel gezien dus een vlakke muur waar je dus niet van vermoedt dat er speakers in verstopt zijn. Ik wist qua geluid totaal niet wat ik kon verwachten en sceptisch was ik zeker. Ik had voor mezelf een plaatje in mijn hoofd dat dit nooit zo goed kon zijn als een losstaande speaker, maar nadat de door mijzelf meegenomen film, die ik goed kende, werd afgespeeld was in één klap al mijn scepsis weg.

Een indrukwekkende luistersessie

Door het afstraalgedrag van de Stealth Acoustics speakers vulde de kamer zich al gauw met een zeer open en ook zeer helder geluid. Ik had de Blu-ray van Jurassic Park op laten zetten en ik kreeg de afstandsbediening in mijn handen gedrukt. Ik zapte snel door naar de T-Rex scene waarbij de regen om je heen neerklettert op de metalen autodaken en waarbij de wind door de bladeren aan de bomen waait. Het onweer dondert de huiskamer door en al gauw zien we aan de trillingen in het water in de glazen op het dashboard van de auto’s in de film dat de T-Rex nadert. En de trillingen zijn niet alleen in de film in het glas water te zien, maar ook in mijn espressokopje wat op tafel staat. Alles kwam zeer overtuigend de kamer in. Nergens had ik het idee dat er details in het geluid misten en nergens had ik het idee dat de subwoofers te ingetogen waren door de krappe behuizingen waar ze in zitten. Dit klinkt echt waanzinnig goed!

Na deze enerverende scène hebben we nog wat muziek in stereo geluisterd. Ook daarbij valt op dat de afstraling van 170 graden per speaker heel goed werkt bij het creëren van een zeer breed geluidsveld bij stereo. De plaatsing van het geluid was op sommige momenten zo goed dat ik eraan twijfelde of de surround speaker toch echt niet meespeelden. En om het frequentiebereik van de speakers te laten horen schakelde men de subwoofer versterker even uit. Ook nu weer indrukwekkend wat deze speakers voor geluid voortbrengen.

Mooie oplossing

Al met al ben ik zeer onder de indruk van deze de Stealth Acoustics inbouw oplossing. Er zijn veel mensen die liever niet grote speakers in hun huiskamer hebben staan, maar die wel het geluid van goede speakers willen. Voor die mensen biedt Stealth Acoustics een indrukwekkende oplossing. En overweeg je een Dolby Atmos opstelling, dan zou je zelfs alleen de plafond en surround speakers van Stealth Acoustics kunnen overwegen om je bestaande speakers te ondersteunen.

Wil je meer informatie over de speakers van Stealth Acoustics, dan kun je op de site van Dimex BV en op de site van Stealth Acoustics meer informatie terugvinden.

Gerelateerde artikelen

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina