ELAC Uni-Fi Serie - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 6 jaren, 5 maanden geleden - (0 comments)

Een tijdje geleden reviewde ik al de ELAC Uni-Fi BS U5 monitors. Die monitors bevielen enorm goed en ik vroeg Servi-Q of ik een volledige home cinema setup van deze knappe speakers mocht reviewen. Een paar weken later stonden de ELAC Uni-Fi FS U5 vloerstaanders en de ELAC Uni-Fi CC U5 centerspeaker bij mij in de huiskamer, gecompleteerd door de ELAC BS U5 monitors voor de surroundkanalen. De monitors gaf ik destijds al 5 sterren. Presteert de rest van de Uni-Fi serie ook zo goed?

ELAC Uni-Fi by Andrew Jones

De ontwerper van de ELAC Uni-Fi-serie, Andrew Jones, heeft een indrukwekkende staat van dienst als het gaat om zijn kennis van en ervaring met luidsprekers. Hij heeft als hoofdontwerper gewerkt voor KEF, Infinity, TAD en Pioneer. Hij heeft in de loop der jaren vooral een reputatie opgebouwd als ontwerper van budgetvriendelijke luidsprekers die topgeluid produceren. Sinds 2015 werkt Jones voor ELAC en de succesvolle ELAC Debut-serie was het eerste resultaat van die samenwerking. De Uni-Fi-serie borduurt hierop voort in het kader ‘veel kwaliteit voor een hele nette prijs’.

ELAC Uni-Fi FS U5 vloerstaanders - uiterlijk

Voor deze review had ik de beschikking over de witte variant van de ELAC Uni-Fi FS U5. Het design van de speakers is zeer smaakvol. Speciaal voor de Europese markt is de FS U5 ontworpen, die wat smaller is dan de Amerikaanse variant. Dit geldt overigens niet alleen voor de vloerstaanders, maar voor alle speakers in de ELAC Uni-Fi lijn, die voor de Europese markt een iets ander, vooral slanker uiterlijk hebben gekregen. De totale inhoud van de kast is wel hetzelfde gebleven. De MDF kast is zeer solide en is aan de binnenzijde flink verstevigd. De kast zelf is een beetje rechttoe rechtaan, maar door de mooie sierlijsten rondom de speakers oogt het allemaal erg fraai. Vooral in het wit komen de speakers goed tot hun recht. De speakergrille kun je bevestigen middels magneetjes die geheel uit het zicht zijn weggewerkt. De speakers worden geleverd met simpele metalen voetjes waaraan je de spikes kunt bevestigen. Dit is optioneel, maar wel aan te raden. Hierdoor staat de speaker een stuk stabieler en krijg je gewoonweg een beter geluid. Als je een houten vloer hebt, kun je de meegeleverde schotels gebruiken waar je de spikes op kunt zetten. Nergens zijn naden te zien en de afwerking is dus tip top in orde.

ELAC Uni-Fi FS U5 vloerstaanders – specificaties

We hebben hier te maken met een 3-weg speaker. Het betreft een basreflex systeem met 3 poorten aan de achterzijde. Voor het hoog is een zijden dometweeter aanwezig van 25mm. Deze tweeter zit coaxiaal geplaatst in de aluminium midrange-driver van 10cm. Voor het laag zijn er 3 woofers aanwezig van 13cm doorsnede. Ook deze zijn van aluminium gemaakt. Aan de achterzijde vinden we de oerdegelijke aansluitterminals terug die diverse manieren van aansluiten ondersteunen. De ELAC Uni-Fi speakers zijn niet te bi-ampen of te bi-wiren. Er is namelijk 1 paar aansluitterminals aanwezig. Het frequentiebereik loopt van 42Hz tot 25kHz. Dat is in deze prijsklasse een zeer ruim frequentiebereik. De speakers zijn maximaal belastbaar tot 140 Watt.

ELAC Uni-Fi CC U5 center – specificaties

Het uiterlijk is eigenlijk over de gehele lijn hetzelfde. De specificaties zijn echter nog het benoemen waard. De center heeft namelijk zo’n ruim bereik dat je deze theoretisch in kunt zetten op elk kanaal. Het bereik van de center loopt, door in principe dezelfde technische opbouw als de vloerstaanders, van 48Hz tot 25kHz. Dat heb ik nog niet vaak gezien en gehoord bij een center in deze prijsklasse. Vaak beginnen centers ergens rond 70Hz en vooral bij wat lagere en diepere stemmen begint de subwoofer soms mee te rammelen waar ik dat niet altijd gewenst vind. Dat is bij de ELAC Uni-Fi CC U5 dus niet het geval. Je kunt in je receiver namelijk gerust instellen dat je center een fullrange speaker is en als je sub dan alsnog in actie komt, dan is dat een keuze in de geluidsmix en ook zo bedoeld en niet afkomstig van de crossover in je receiver. Knap dat ELAC zo’n bereik uit deze relatief kleine behuizing weet te halen. Ik noemde het frequentiebereik in de review van de monitors, welke van 46Hz tot 25kHz gaan, ook al als pluspunt.

Genoeg over de looks en de specs en de theorie. Luisteren is het devies.

Tijdens de reviewperiode stuurde ik de ELAC’s aan met een Anthem MRX-520. De bekabeling bestond voor de vloerstaanders en de center uit de AudioQuest Rocket 44 kabels en voor de surrounds de AudioQuest FLX SLiP 14/4. De center was spiksplinternieuw vanuit Duitsland gekomen en moest nog ingespeeld worden. De rest was al ingespeeld gelukkig. Even de vloerstaanders en surrounds indraaien naar de luisterpositie. Dan nog even de speakers en receiver op elkaar afstemmen door het inmeten met de Anthem Room Correction oplossing van de receiver en vervolgens het volume omhoog en vooral genieten.

Luisteren naar films

Ik begon met deze review door vooral demo discs te beluisteren. Op deze manier kan ik veel soorten scènes zien zonder telkens van disc te wisselen. Een fijne Blu-ray Disc hiervoor is Disney WOW. Deze schijf wordt vooral gebruikt om je televisie en audio installatie in te stellen, maar er staan ook diverse demo-scènes op van allerlei Disney-films. En het geluid wat de ELAC’s voortbrengen is net zo magisch als wat er in die films gebeurt. De ruimtelijke plaatsing is belachelijk goed. Er zit daarnaast ontzettend veel detail in het hoog, maar het wordt nergens schel of irritant. Het klinkt allemaal erg gecontroleerd. Ook het midden en het laag komen goed uit de verf. Stemmen klinken natuurgetrouw, geluidseffecten klinken overtuigend en explosies worden ook echt met veel kracht weergegeven over alle kanalen. Ik heb totaal geen behoefte bij deze speakers om een subwoofer te gebruiken, hoewel ik echt van een stevig fundament hou in filmgeluid. De lage tonen zijn ook nergens wollig of ongecontroleerd. Al met al zijn dit hele fijne speakers in een home cinema!

Luisteren naar muziek

Altijd weer een belangrijk onderdeel voor mij om een goed beeld te krijgen van de prestaties. Hoe presteren de vloerstaanders in stereo bij het luisteren naar muziek? Gewoon hartstikke goed! De monitors vond ik destijds al zeer muzikaal, maar de vloerstaanders doen er nog een schepje bovenop. Er is sprake van een heerlijke strakke timing en balans in het geluid. Het hoog is gedetailleerd, maar ook genuanceerd. Het laag is zeer strak en gecontroleerd en de soundstage is zeer ruimtelijk. Bij het luisteren naar live albums valt dit pas echt goed op. Het is alsof je er zelf bij bent. Door de extra woofers t.o.v. de monitors verwerken de ELAC Uni-Fi FS U5 vloerstaanders elke lage toon met speels gemak.

Conclusie

De gehele ELAC Uni-Fi serie is een schitterende serie die ontzettend veel waar biedt voor je geld. De totaalprijs van deze speakers komt op zo’n € 2.500,00. Voor dat bedrag kun je ook bijvoorbeeld twee nog betere vloerstaanders kopen en het daarbij laten. Of je koopt 1 écht goede vloerstaander en je spaart rustig door voor nog een exemplaar. Of je geeft die € 2.500,00 gewoon uit aan de ELAC Uni-Fi FS U5, ELAC Uni-Fi BS U5 en ELAC Uni-Fi CC U5 en je zit gebakken voor de komende jaren. De geluidskwaliteit is van een torenhoog niveau en ook de afwerking is erg netjes. Alles bij elkaar opgeteld kan ik niet anders dan deze Uni-Fi serie van ELAC de volle 5-sterren te geven!

Pluspunten:

  • Mooie afwerking
  • Ruimtelijke plaatsing
  • Groot frequentiebereik voor elk model
  • Oerdegelijke aansluitterminals
  • Prijs/kwaliteit verhouding

Minpunten:

  • Geen

Lees meer over de ELAC Uni-Fi serie op de site van Servi-Q