Audio Innovations AI-1002 en AI-1202 - Superslanke Speakers - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 5 jaren, 10 maanden geleden - (0 comments)

Eind vorig jaar waren we op bezoek bij de Audio Show iEar' in Tilburg en aldaar was ook een ruimte ingericht voor het merk Audio Innovations. We waren enorm onder de indruk van de speakers die daar stonden te spelen. Het in Nederland gevestigde merk en webwinkel biedt bijzonder slanke en elegante modellen aan. Een subwoofer is er zeker bij nodig, maar hoe presteren ze eigenlijk in een reguliere huiskamer in -laten we zeggen- een surround-opstelling? Je leest het in deze review.

Audio Innovations AI-1002 en AI-1202 - Uiterlijk en Specificaties

De AI-1002 en AI-1202 zijn uiterlijk nagenoeg gelijk aan elkaar, behalve dan dat de AI-1002 een meter lang is en de AI-1202 een meter en twintig centimeters. Technisch verschillen ze ook niet zo veel van elkaar. De langste variant kan met maximaal 80 Watt bij 4 Ohm worden belast waar de meter lange variant het met maximaal 60 Watt bij 4 Ohm af moet handelen. Dit zit hem in het feit dat er in de langste variant een extra driver zit. De AI-1002 heeft 3 drivers, waar de AI-1202 er dus 4 heeft. Tot zover de verschillen.

De overeenkomst is dat ze beiden zeer slank zijn. De breedte is slechts 37mm en de dikte slecht 20mm. Het lijkt qua formaat op een TL-buis. Gelukkig zijn ze wel een stuk mooier en steviger dan een TL-buis. De behuizing is gemaakt van aluminium en alles oogt en voelt supersolide aan.

Het frequentiebereik van deze speakers is 120Hz tot 20kHz. Dat betekent dat je er dus zeker een subwoofer bij nodig hebt. De techniek die ervoor zorgt dat er geluid uit deze witte of zwarte metalen balkjes komt is een combinatie van een regulier membraam en een magnetostaat. Gezien de beperkte behuizing is het verstandig te kiezen voor deze combinatie. Audio Innovations kan hierdoor met deze kleine en smalle constructie toch enigszins laag gaan getuige de 120Hz. Het gebruik van een magnetostaat is daarbij erg handig om de kleinste details in het geluid hoorbaar te maken. Met een zeer mooie spreiding en met een soort van natuurlijke luchtigheid die je bij reguliere speakers wat minder snel ervaart. En dat alles in deze superslanke vorm gegoten om tegen de muur te monteren. Op papier allemaal behoorlijk indrukwekkend dus!

Audio Innovations AI-1002 en AI-1202 - Testopstelling

Ik mocht een setje AI-1002 en een setje AI-1202 reviewen. Ik heb twee verschillende opstellingen geprobeerd. Een opstelling waarbij ik de AI-1202 als fronts gebruikte en een enkele AI-1002 als centerkanaal én een opstelling waarbij ik de AI-1202 als fronts gebruikte en de AI-1002 als surroundspeakers. De speakers werden aangestuurd door een Pioneer receiver en de gebruikte subwoofer was een DALI C-8D. De kantelfrequentie in de receiver had ik ingesteld op 150Hz. Alles onder die drempel gaat dus naar de subwoofer en alles erboven naar de AI-1002 en AI-1202. Ik heb de ingebouwde kamercorrectie van de Pioneer de metingen verder laten verrichten.

Audio Innovations AI-1002 en AI-1202 - Luisteren

Het eerste wat positief opvalt bij het luisteren naar deze speakers is dat de spreiding heel breed is zonder te overdrijven. Je kunt geluiden verder prima aanwijzen in de ruimte, maar het maakt daarbij niet uit waar je zit. Of je nu in de sweetspot zit of daarbuiten. Dat is bijzonder prettig in een huiskamer waar niet iedereen eerste rang kan zitten. Leuke test die Chris van Audio Innovations op de iEar' beurs al demonstreerde is het gewoonweg naar de muur draaien van de speaker. Dit lijkt niet veel met het geluidsbeeld te doen. Bijzonder goed afstraalgedrag dus. Erg indrukwekkend en het maakt de plaatsing van je speakers niet kritisch.

Ander positief punt, wat ik niet had verwacht gezien het formaat van de speakers, is dat er toch relatief veel body in het geluid zit. Toegegeven, 150Hz is niet zo laag, maar desalniettemin klinken stemmen bijvoorbeeld zoals ze horen te klinken. Ze klinken niet blikkerig of hol en niet te schel. Gewoon heel prettig. Zeker met het kijken van films zijn het gewoon hele goede speakers.

Bij het luisteren naar muziek wordt het een iets ander verhaal. De subwoofer integratie met de speakers wordt hierbij nog een stuk kritischer en het is dus van belang dat alles goed op elkaar afgestemd is. Anders ga je horen waar de subwoofer staat en dat is nu net niet de bedoeling. Naar mijn mening komen de Audio Innovations speakers net wat tekort in het middenlaag om prettig naar muziek te luisteren. Dit maakt ze overigens niet slecht met muziek. Vooral klassieke muziek en in het bijzonder pianoconcerten, kwamen juist wél weer erg goed uit de verf. De snelheid van de drivers is daarbij er belangrijk en ook de luchtige weergave van de Audio Innovations maakt een goede combinatie met klassiek. Voor popmuziek of blues zijn ze wat te mager naar mijn persoonlijke smaak.

Audio Innovations AI-1002 en AI-1202 - Conclusie

De slanke speakers van Audio Innovations hebben in mijn ogen een aparte doelgroep. Het zijn speakers voor mensen die echt discrete speakers willen. Inbouw schrikt vaak af en dan is dit een ideale oplossing met weinig impact voor je husikamer. Ze zijn voor hen die gewoon geen grote speakers en ook geen satellietspeakers willen, maar toch een mooie geluidskwaliteit zoeken. Voor deze doelgroep zijn het zeer zeker aanraders. Je kunt ze immers helemaal plat tegen de muur bevestigen en ze nemen zeer weinig ruimte in.

In de context van deze website zie ik zelf twee mooie toepassingen voor deze superslanke speakers van Audio Innovations. Een mooie oplossing voor de AI-1002 en AI-1202 is dat de zwarte modellen bijvoorbeeld, mooi in een kader van een projectiescherm vallen. Zo kun je ze vrijwel onzichtbaar plaatsen rondom je scherm in je thuisbioscoop.

Waar jullie reviewer ze persoonlijk echter het meest ideaal voor acht, is om ze als plafondspeakers in te zetten in een thuisbioscoop. Ze zijn lekker licht en makkelijk te monteren. Ze kunnen daardoor vrij eenvoudig in een reguliere huiskamer aan het plafond, of helemaal bovenaan de muur tegen het plafond worden bevestigd. Door hun brede afstraling is de plaatsing dan ook nog eens niet erg kritisch. Voor die toepassing alleen zijn ze dan wel weer prijzig.

Pluspunten:

  • design is gewoon cool
  • zeer brede afstraling
  • discreet in elke ruimte te plaatsen
  • prijs/designkwaliteit verhouding

Minpunten:

  • integratie met subwoofer bij muziek is door frequentiebereik wat lastiger
  • prijs/geluidskwaliteit verhouding

 

Prijzen:

  • AI-1002: €699,00 per paar
  • AI-1202: €799,00 per paar

Audio Innovations biedt daarnaast diverse configuraties aan met crossovers, subwoofers en versterkers.

Wil je meer informatie over de speakers van Audio Innovations? Klik dan op het logo hieronder.