BenQ W2700i DLP 4K HDR Projector

Geplaatst door: Rogier Burghout 3 jaren, 3 maanden geleden - (0 comments)

BenQ W2700i DLP 4K HDR projector

Recent hebben we een nieuwe 4K-projector van BenQ onder de loep genomen, namelijk de W2700 DLP 4K HDR-projector. Conclusie was dat dit een bijzonder goede 4K-projector is voor een zeer schappelijke prijs. Nu komt BenQ met een soort opvolger; de W2700i DLP 4K HDR-projector. Het verschil in de naam is slechts de toevoeging van de "i" achter het typenummer, maar wat schuilt er nog meer aan vernieuwing onder de motorkap?

Features

Net als zijn voorganger heeft ook deze W2700i de ondersteuning voor 4K, HDR en HLG. Ook de bijzondere toepassing van DCI-P3 is hier weer aanwezig. Deze techniek wordt gebruikt in bioscoopzalen en zorgt voor een intenser kleurenpalet. De fabrikant claimt ook bij dit type projector dat de W2700i het DCI-P3 kleurenspectrum kan weergeven. En om deze claim te onderbouwen zit ook bij deze projector een uniek kalibratierapport. Op dit kalibratierapport staan diverse testwaardes voor dit typenummer en het individuele serienummer. En ook voor deze W2700i wordt bevestigd dat deze het Rec.709-protocol voor 100% naleeft en voor 95% het DCI-P3. Dit zijn exact dezelfde waardes als de W2700 dus het is goed om te zien dat de fabrikant deze waardes na blijft leven.

Ook deze BenQ W2700i heeft een 145W UHP lamp die een helderheid van 2000 ANSI lumen heeft. Daarnaast heeft deze projector dezelfde lens met een korte projectieafstand van 1.13-1.47. Dit betekent dat er een relatief groot beeld geprojecteerd kan worden vanaf een korte afstand. Dat is handig, want dat betekent dat je de projector voor je op de salontafel kan plaatsen. Ook kan je de projector aan het plafond ophangen. In het instellingen-menu heb je diverse opties hoe je de projector gebruikt, en afhankelijk van je keuze wordt het beeld omgedraaid of niet. Er bestaat zelfs een "rear-projection"-optie, en dat betekent dat je de projector achter het scherm plaatst en dus in spiegelbeeld kan projecteren.

Uiterlijk

De BenQ W2700i heeft exact hetzelfde uiterlijk als zijn broer, de W2700. Ook deze projector is mooi uitgevoerd in een mat witte kleur. Het apparaat voelt stevig en degelijk aan en weegt zo'n 4,5 Kg. De voorkant heeft een mooie geborstelde metaal plaat en met een afscherming aan de onderkant van de lens om terugkaatsing van het licht te voorkomen. Aan de onderkant zitten drie draaibare pootjes waarme je de projector in hoogte kan verstellen en horizontaal zodat deze waterpas kan staan om een recht beeld te kunnen weergeven. Achter een wit schuifklepje kan door middel van twee draaibare ringen de scherpte van de lens regelen, en daarnaast ook kan inzoomen en uitzoomen. Tenslotte zit er boven de lens een horizontale draaibare ring om de hoogte van de lens aan te passen.

Aansluitingen

De BenQ W2700i heeft diverse aansluitingen, die bijna allemaal aan de achterkant zitten en identiek zijn aan de W2700. Er zijn twee HDMI-ingangen beschikbaar, die beide HDMI 2.0b en HDCP 2.2 ondersteunen. Daarnaast is een 3.5mm jack 12Volt trigger voor synchronisatie met een elektrisch scherm, een RS-232 seriële control poort; USB 3.0 media reader en USB voedingspoort. Er is een 3.5mm stereojack hoofdtelefoonaansluiting en een optische S/PDIF digitale audio uitgang, welke alleen een stereo-signaal geeft en geen surroundgeluid kan doorgeven. Voor servicedoeleinden (firmware upgrade) is er een mini-USB poort beschikbaar. Aan de zijkanten heeft de projector nog twee ingebouwde 5 Watt stereo luidsprekers, maar daar valt voor een echte HomeCinemaliefhebber weinig mee te beginnen. De voeding van het apparaat gaat via een C-13 eurostekker.

Waar de "i" nu voor staat bij deze BenQ W2700i merken we als we de bovenkant los schroeven. Op de projector zit een blauwe sticker met instructies hoe je aan beide zijkanten een klein schroefje kan losdraaien zodat je de deksel eraf kan halen. Let op, dit gaat niet heel soepel dus voorzichtigheid is geboden. Hier zit vervolgens een derde HDMI-poort waarin je de meegeleverde HDMI Media Streaming Stick kan aansluiten. Let op dat je tevens aan de zijkant van de Media Streaming Stick de mini-USB-stekker aansluit zodat deze wordt voorzien van voeding. Deze Media Streaming Stick draait via WiFi op een Android besturingssysteem en via de Google Play Store kan je diverse Apps downloaden. Dit zijn onder andere de bekende video-streaming apps, zoals Amazon Prime Video, Videoland, Disney+ en Netflix. Alleen krijg je bij Netflix een foutmelding dat dit apparaat niet geoptimaliseerd voor het gebruik van Netflix en is deze app dus niet bruikbaar. Erg jammer, hopelijk wordt dit met een update in de toekomst verholpen.

Afstandsbediening

Ook bij deze W2700i zit dezelfde afstandsbediening als bij de W2700. Echter zit er bij deze projector ook een tweede afstandsbediening. Deze is iets kleiner en dunner van formaat, en heeft een zacht mat wit uiterlijk met duidelijke zwarte knoppen. Deze heeft geen backlight zoals de "normale" afstandbediening. Naast een aantal knoppen waarmee je de projector kan bedienen is deze afstandbediening voornamelijk gericht op de bediening van de Media Streaming Stick. Met aparte knoppen voor de Google Play Store en Amazon Prime Video kan je snel deze kanalen bedienen. Ook bevat deze afstandbediening een knop met een microfoon zodat je spraakopdrachten kan geven bij bijvoorbeeld zoekopdrachten in de Google Play Store.

Beeldkwaliteit

Deze BenQ W2700i heeft diverse beeldmodes waarmee je content kan bekijken. Er zijn de volgende instellingen: Helder, Vivid TV, Cinema, D. Cinema en ook kan je zelf een instelling aanmaken. Echter komen de instellingen, net als bij de W2700, niet geheel goed uit de verf. Helder geeft erg veel licht en Vivid TV heeft een beetje last van het "soap-opera"-effect. Cinema en D. Cinema zijn de meest interessante en deze instellingen geven een erg goed beeld. Ook heeft deze projector de mogelijkheid tot 3D-weergave. Er zijn echter geen 3D-brillen meegeleverd maar via diverse webshops kan je redelijk standaard 3D-brilletjes aanschaffen. Let op dat ze compatibel zijn met DLP-projectors en ook met die van BenQ. Als je deze brilletjes gebruikt dan merk je dat de BenQ W2700i een prima 3D-beeld projecteert. Scherpte blijft goed en er is wenig sprake van crosstalk. Ook hoef je niet kaarsrecht tegenover het scherm te zitten voor een goed 3D-effect. 

Net als de meeste 4K-projectoren in dit prijssegment kan de BenQ W2700i geen native 4K-beeld produceren. Het gebruikt een DLP-chip met een native 1920x1080 resolutie en verschuift de pixels vier keer per frame om het uiterlijk van een 4K-beeld te produceren. Ondanks het gebrek aan native 4K-resolutie ziet het beeld er toch heel overtuigend uit. Het is over de gehele linie strak en scherp. Het is qua contrast en vooral helderheid nog niet dezelfde kwaliteit als een goede 4K UHD-televisie, maar het komt akelig dicht in de buurt. Zeker als er weinig lichtvervuiling is van buiten. Het zwart is niet helemaal donker, maar er is nog voldoende onderscheid in de verschillende tinten zwart waar te nemen. De BenQ’s CinematicColor-functie zorgt dat de kleurschakeringen erg goed zijn. Het beeld ziet er echt heel erg goed uit. Ook herkent deze W2700i automatisch HDR-content, tenminste als je deze instelling op "Auto" hebt gezet in het menu. Ook 1080p-content ziet er erg goed uit. Naast Blu-ray Discs ziet ook Streaming Media er erg goed uit. Kleuren zijn netjes en helder en er wordt een goede en scherpe resolutie getoond. 

Ventilator

Een minpunt van de W2700 was de lawaaige ventilator. Ook deze is nog steeds aanwezig op de W2700i. Echter is het voor iedereen verschillend of je je hieraan stoort. Bij zachte volumes zal je deze ventilator zeker goed horen, bij luide actiefilms wat minder. Het is een bekend euvel bij projectors, en zal helaas niet geheel verdwijnen. Kijk je voornamelijk 1080p- of streaming-content, dan is het handig om de stille optie te gebruiken in het menu, aangezien het volume van de ventilator wordt verlaagd en je dan toch geen gebruik maakt van 4K-content (aangezien de stille optie de mogelijkheid tot het bekijken van 4K-content uitschakelt).

Conclusie

Deze BenQ W2700i DLP 4K-HDR-projector mét HDMI Media Streaming Stick is een waardige grotere broer van de W2700. Naast het feit dat deze projector een erg goede beeldkwaliteit heeft, vooral in 4K maar ook zeker in 1080P, is de grote meerwaarde natuurlijk de HDMI Media Streaming Stick. Deze werkt bijna geheel vlekkeloos, alleen de ondersteuning voor Netflix mist en dat is best wel een gemis. Hopelijk wordt dit met updates verholpen. Verder wordt ook deze W2700i geleverd met een standaard afstandsbediening en een uniek kalibratierapport. Voor de Media Streaming Stick wordt een extra, dedicated afstandsbediening geleverd waarmee je makkelijk de hoofdfuncties van de projector bedient, met daarnaast sneltoetsen naar je favoriete Android-opties en streamingskanalen. Met dezelfde adviesprijs als de W2700 kan deze W2700i alleen maar de volledige score krijgen. Zoveel projector voor zo een schappelijke prijs, dat is niet te vinden. Dan neem je de minpunten een beetje voor lief.

Voordelen:

Media Streaming Stick met dedicated afstandsbediening
Uitstekende beeldkwaliteit
Mooi ontwerp
Prijs/kwaliteit

Nadelen:
Netflix werkt niet op Media Streaming Stick
Klep bovenkant projector opent niet heel soepel
Optische S/PDIF digitale audio uitgang alleen in Stereo

Te koop bij Amazon.nl

Te koop bij Beamer-winkel.nl

5 sterren award

Lees of plaats een reactie in het bijbehorende forumtopic