OPPO UDP-203 UHD Blu-ray Discspeler - Review

Geplaatst door: Claudio Santulli 6 jaren, 5 maanden geleden - (0 comments)

De OPPO UDP-203 UHD Blu-ray Discspeler

 "OPPO is voor velen nog best een onbekende naam, maar ze maken al enkele jaren hele bijzondere en alom geprezen DVD- en BDspelers en koptelefoons" 

OPPO is voor velen nog best een onbekende naam, maar ze maken al enkele jaren hele bijzondere en alom geprezen DVD- en BDspelers en koptelefoons. Als je jezelf serieus nam als homecinema-liefhebber en een goede speler wilde die zich kon meten aan de duurste, maar wel een stuk minder kostte, dan kwam je snel uit bij OPPO. Maar de speler is niet zomaar in de winkel te koop. Hij is in Nederland voornamelijk online te bestellen bij onder andere de officiële Nederlandse OPPO-dealer, JVB Digital. Dan kom je meteen op een andere naam die je als film- en homecinema-liefhebber al langer en veelvuldig hoort. Nu ben ik uitermate tevreden over mijn OPPO BDP-93EU die ik een aantal jaar geleden kocht bij JVB, maar had toch een ‘probleem’; hij speelt geen UHD BD’s en ik heb een 4K-scherm en stiekem toch al wat titels. De eerste UHD BD-spelers heb ik gelukkig kunnen laten voor wat het was en tot mijn vreugde werd mijn geduld niet langer op de proef gesteld. Want hij is er! De OPPO UDP-203 UHD Blu-ray Discspeler.

Ultra High Definition Blu-ray Disc

De Ultra HD Blu-ray Disc (ook wel UHD BD genoemd) is de opvolger van de Blu-ray Disc. Deze nieuwe schijf maakt het mogelijk om 4K-content (3840 x 2160), 10 bits kleurdiepte of hoger, het Rec. 2020-kleurenpalet en HDR (10) af te spelen. De nieuwe schijf vergt echter wel een nieuwe discspeler met het liefst HDMI 2.0 en HDCP 2.2, en uiteraard een ondersteunende UHD-televisie, want niet elke 4K-televisie is zomaar geschikt.

Unboxing

De speler zit in een degelijke verpakking, maar als je de doos eenmaal opendoet straalt direct een foto-inleg je tegemoet. Uiteraard met overtuigende teksten en illustraties om je verse aankoop nog eens in het juiste perspectief te zetten. Daaronder zit verpakt een luxe OPPO-tas van gerecycled textiel waar het apparaat letterlijk in zit. In een zwart doosje vind je de afstandsbediening (met batterijen), een anderhalve meter lange HDMI-kabel en een stroomkabel. Bij het apparaat zit een ‘echte’ handleiding. Dit is zeer netjes, want tegenwoordig word je meestal naar het internet verwezen. Het betreft wel de Engelstalige-versie, maar het is een heel boekwerk geworden en zit in een afsluitbaar plastiek hoesje. De presentatie van de verpakking is dus echt dik in orde! Eenmaal uitgepakt voel je direct dat het om een bijzondere speler gaat. Het apparaat is groot en best zwaar. Voorzien van een luxe frontafwerking van zwart geborsteld aluminium en een stijve metalen behuizing met vergulden aansluitingen. De zilverkleurige pootjes maken de high-end uitstraling compleet. De ietwat grote afstandsbediening heeft een luxe uitstraling met prettige ronde knoppen die oplichten als je het apparaat oppakt. Eerste indruk, we hebben hier te maken met een zeer fraai vormgegeven en heel degelijk gebouwd stukje techniek.

Aansluitingen

De voorzijde heeft een USB-ingang zodat je makkelijk en snel iets via de OPPO kunt afspelen. Aan de achterzijde is het apparaat voorzien van twee HDMI-uitgangen, waarvan één HDMI 2.0a met HDCP 2.2 om rechtstreeks op een UHD-televisie aan te sluiten. De tweede is beperkt tot audio-only en HDMI 1.4. Deze kan gebruikt worden als de receiver niet de juiste HDMI-variant ondersteunt en alleen het geluid hoeft weer te geven. Het apparaat heeft ook een HDMI 2.0-ingang waar je een (UHD-) apparaat op kunt aansluiten, maar ondersteunt geen HDR. Daarnaast is het apparaat voorzien een optische- en coaxiale-uitgang. Ook is er een volledige set analoge 7.1-cinch-aansluitingen aanwezig waarmee je op ‘oudere’ receivers toch van een hogere audiokwaliteit kunt genieten. Het apparaat heeft ook nog twee USB 3.0-aansluitingen aan de achterzijde. Uiteraard een ethernet-aansluiting, maar het apparaat kan ook draadloos met het internet verbonden worden. Verder rest nog een RS-232-poort voor externe IP-bediening, enkele triggers en een backpanel IR-sensor-aansluiting.  

Het loopwerk

Bij het inschakelen van de speler merk je gelijk dat hij stil is. Er zit namelijk geen actieve koeling in. Omdat het apparaat ruim bemeten en opgebouwd is zal warmteontwikkeling zelden een probleem zijn. Voor het loopwerk van de speler heeft men een nieuwe techniek ontwikkeld genaamd: High Precision Disc Loader. Een systeem waardoor de schijfjes veel sneller laden. Een nieuw geoptimaliseerd mechanisch lasersysteem met verbeterde foutdetectie moet de stabiliteit verder verbeteren.

De beeldkwaliteit

OPPO heeft samen met MediaTek de SoC-quad-core OP8591-decoder ontwikkeld. Deze biedt geavanceerde en ongeëvenaarde beeldverwerking speciaal voor UHD BD. Maar ook voor Blu-ray Disc, DVD en zelfs zelfgemaakte media. Hierdoor wordt de beeldkwaliteit – voornamelijk bij het opschalen van het beeld - nog nauwkeuriger. De speler kan heel veel media afspelen, maar voor het beoordelen van de beeldkwaliteit richten we ons kort op DVD en vooral op de Blu-ray Disc- en UHD BD-weergave.

Een DVD in Standard Definition (720x576i) is toch best een flinke stap terug dan waar deze speler voor op de markt is gebracht, maar wat de OPPO laat zien bij het afspelen van een DVD is helemaal niet verkeerd. Het apparaat weet net dat beetje extra te persen uit elke DVD. Het produceren van Blu-ray Discspelers is echter waar OPPO een naam heeft hoog te houden, maar dat doen ze inmiddels al een tijdje, dus hoeveel verbetering valt er nu nog te halen? OPPO’s worden namelijk door homecinema-fanaten al jaren gemodificeerd of geüpgraded. De meest exotische upgrade-namen kwamen voorbij, waarbij Darbee - voorlopig - de laatste uit de stal is. Allemaal om net dat beetje extra uit het beeld te persen. Maar volgens de geruchten overtreft de OPPO UDP-203 die zelfs allemaal. En het moet gezegd worden – na een direct vergelijk met de BDP-93EU via een andere HDMI-input - oogt een Blu-ray Disc net even wat strakker en mooier. Kleuren lijken beter tot hun recht te komen, 3D-weergave is net wat intenser. Het is wellicht suggestief of minimaal heel subtiel, maar wel waarneembaar. Maar ik wil dit apparaat natuurlijk niet al te lang vervelen met 'nostalgie', want ik ben juist nieuwsgierig hoe goed een UHD BD op mijn OLED-scherm er nu werkelijk uitziet? Zal 4K en deze OPPO echt nog het verschil kunnen maken?

Om het vergelijk stapsgewijs op te bouwen worden er eerst een paar documentaires op UHD BD bekeken. Deze titels (Extreme Nature- en Extreme Adventure Collection) bieden geen HDR, maar wel de hoge resolutie. De speler zet een mooi, rustig plaatje neer in 4K-resolutie. Je merkt dat het strakker en gedetailleerder is dan de gemiddelde Blu-ray Disc, maar het kan nog veel beter zal snel blijken. Het wordt namelijk een heel ander verhaal als we de eerste UHD BD’s met HDR de speler voeren. Het grote voordeel zit hem namelijk niet alleen in de resolutie, maar vooral in het gebruik van HDR (10) en Rec. 2020 (BT 2020). (Lees meer over HDR, Rec. 2020 en Dolby Vison in de LG OLED-recensie).

Tijdens het opstarten verschijnt direct de melding ‘HDR’ in het beeldscherm en meteen merk je dat het beeld een forse stap vooruit maakt. Alles is enorm helder en superscherp, zowel in details als bewegingsscherpte. Een film als The Shallows spettert echt van het scherm. De film bestaat voor 99% uit mooie scenes op zee, vergezichten en surfers die door de golven snijden. Het opspattende water, de camerashots van boven, de brekende golven; alles is haarscherp, sprankelend en doet je mond openvallen. Details in omgevingen en gezichten zijn ongekend zuiver. Ook de kleuren zijn veel realistischer en met name de beelden van heldere en donkere lucht bevatten ontzettend veel nuances die je bij een Blu-ray Disc niet eens opvallen. Er is een scéne in de film The Legend of Tarzan waar een uitgestrekte vlakte wordt overgoten door een zonsondergang, waarin direct duidelijk wordt waarom nuances in helderheid zo belangrijk zijn voor het beeld. Ook bij donkere scenes is veel meer detail zichtbaar. Zelfs bij diepzwart blijven alle details behouden. Het verschil tussen de BD en UHD BD van deze titels is echt groot te noemen. Dat is overigens lang niet bij alle UHD-titels het geval. Desondanks hebben de meeste titels een meerwaarde ten opzichte van de Blu-ray Disc-versie, al was het maar om de geluidstrack. Maar eerdere referentietitels en ook titels als The Revenant en Pacific Rim bieden je echt een adembenemende ervaring en laten duidelijk zien waar een UHD BD toe in staat is. Indrukwekkend is dan nog mild uitgedrukt. Daarna weer een ‘normale’ Blu-ray Disc bekijken doet je pas beseffen dat het dus wel degelijk veel beter kan. Opeens oogt een Blu-ray Disc soft en een stuk minder scherp dan je altijd verwacht. 

De geluidskwaliteit

De OPPO UDP-203 biedt een premium 32-bit DAC (Digital to Analog Converter) van AKM (AK4458VN) wat een achtkanaals DAC is met ondersteuning van geluidsformaten tot 192 kHz/32-bit PCM en multikanaals DSD. Verder ondersteunt de speler de nieuwe audioformaten zoals Dolby Atmos, Dolby TrueHD, DTS:X, DTS-HD Master Audio, maar tevens de meeste andere geluidsformaten. De beluisterde Dolby Atmos- en DTS:X-tracks waren allen even indrukwekkend, maar of het echt beter klinkt blijft lastig om goed te beoordelen. Wellicht in euforie, maar ik had het idee van wel. Het afspelen van audio-cd’s in stereo en zelfs MP3’s geven wel een mooier en warmer geluid. Deze krachtpatser toont aan dat ook op het gebied van geluid nog veel winst te behalen valt. Maar ondanks de hoge geluidskwaliteit is de UDP-203 niet in de markt gezet als audiofiel-product. Want later dit jaar volgt de OPPO UDP-205 die traditioneel veel betere DAC’s gebruikt en een veelvoud aan exotische aansluitingen heeft. Een speler die veel haalt uit analoge audio. Gebruik je alleen HDMI en bitstream, dan is de UDP-203 niet meer dan je nodig hebt.

Hoofdmenu en mediaplayer

Ook het hoofdmenu van de OPPO UDP-203 is sterk verbeterd. Deze is nu ook Nederlandstalig en heel gebruiksvriendelijk. Het oogt een stuk fraaier en frisser. Het hoofdmenu bestaat uit zeven tabbladen met elk een unieke achtergrond (Disc - Muziek - Foto’s - Films - Netwerk - Setup - Favorites). Kies je voor setup, dan val je echter terug in het instellingenmenu zoals we kennen van OPPO. Je vindt er wel een behoorlijk aantal opties om de speler helemaal naar je eigen hand te zetten. Ook de mediaplayer ziet er goed uit, werkt sneller en is gebruiksvriendelijk. De speler heeft soms wel wat moeite met bepaalde m2ts-bestandjes, maar dat zal hopelijk met een update snel verbeteren. OPPO gaf in eerste instantie aan dat de populaire HEVC 6.0 en hogere profielen niet zullen worden ondersteunt. Enigszins logisch, want dat zijn 8K-profielen, maar daarmee is dit dus niet de ultieme vervanger van je standalone mediaplayer, zou je zeggen. Maar inmiddels is er een firmware-versie beschikbaar die deze profielen ondersteunt. Er zijn verder geen (netwerk)apps aanwezig zoals de streamingdiensten van Netflix, YouTube en anderen. OPPO heeft bewust gekozen om het apparaat zo puur mogelijk te houden en daarentegen te voorzien een HDMI-input, aldus OPPO.

Conclusie

Met de nieuwe UDP-203 betreedt OPPO de Ultra HD-markt en heeft een uitstekende bouwkwaliteit en dito uitstraling. Het is in gebruik een erg fijn apparaat met enorm veel mogelijkheden. OPPO heeft natuurlijk een reputatie waar te maken, maar met de UDP-203 is het ze toch weer gelukt de beeldkwaliteit verder te verbeteren. Als UHD BD-speler heeft OPPO nog weinig concurrentie. Op moment van schrijven zijn dat de Samsung UBD-K8500 en de Panasonic DMP-UB900. Daarnaast kan de X­‑box One S ook UHD BD’s afspelen. De Panasonic wist wel al een heel mooi Ultra HD-plaatje met HDR neer te zetten, maar de OPPO gaat weer iets verder, alhoewel de verschillen klein zijn. Daarnaast zal het apparaat in de loop van 2017 via een firmware-update ook Dolby Vision gaan ondersteunen. De HDMI-poort wordt automatisch geüpgraded naar HDMI 2.0b en zal daarmee het benodigde HLG (Hybrid Log Gamma) ondersteunen. De hardware is al aanwezig. De OPPO UDP-203 biedt ook de mogelijkheid om HDR-materiaal om te zetten naar SDR-materiaal of te ‘strippen’ van de metadata. Hiermee kun je toch een HDR-bron zien op een 4K-televisie of projector die geen HDR ondersteunt, maar wel een 10 Bit-signaal in Ultra HD en het Rec. 2020-kleurenpalet biedt. Naast UHD BD’s speelt deze OPPO werkelijk elk type disc of media af, zowel audio als video. Het enige wat 'mist' is HD DVD. De kwaliteit druipt daarnaast van dit product af en dat beperkt zich niet tot de speler zelf. Overal is aandacht aan besteed, zelfs aan de verpakking en verder is de technische ondersteuning - van zowel OPPO als JVB - erg goed. Maar er valt ook wat aan te merken. De mediaplayer speelt helaas niet elk type mediabestand even soepel af en er zijn verder ook geen streaming- of andere apps. Dat maakt het apparaat ietwat sober. Er zijn ook nog geen applicaties voor IPhone of Android beschikbaar. Dat bevestigt toch het gevoel dat het apparaat enigszins gehaast op de markt is gebracht. Er zaten namelijk ook nog genoeg foutjes in de software tijdens de release. Een blik op het internet laat ook zien dat nog lang niet alles even vlekkeloos verloopt. Gelukkig is OPPO altijd heel snel en adequaat in het oplossen van problemen en heeft het apparaat al enkele firmware-updates gekregen die de meeste schoonheidsfoutjes alweer hebben gladgestreken.

Met een introductieprijs van € 849,- is dit zeker geen goedkope speler, maar wat mij betreft is deze OPPO het zeker waard. De Panasonic is niet eens heel veel goedkoper. Een OPPO is natuurlijk ook niet voor iedereen weggelegd en er zullen straks veel meer Ultra HD-spelers op de markt komen tegen gunstigere prijzen. UHD BD staat natuurlijk ook nog maar in de kinderschoenen en wie weet blijft het daar wel steken, maar voor veel homecinema-liefhebbers en sceptische early-adopters als ik, is dit wel hét apparaat waar we met smart op zaten te wachten!

Kortom, wellicht iets te vroeg op de markt gebracht en nog niet geheel bugvrij, zeker een aanrader die de 'perfecte' filmervaring weer een forse stap dichterbij brengt!

Pluspunten: 

 • Referentie beeld- en geluidskwaliteit in Blu-ray Disc en UHD BD
 • HDR (10) en upgrade naar Dolby Vision
 • HDR-metastrip
 • 4K-upscaling
 • Stil loopwerk
 • Passief gekoeld
 • Snel laden van (UHD) Blu-ray Disc’s
 • Wifi
 • Gebruiksvriendelijk
 • Mediaspeler
 • Modificatie opties

Minpunten:

 • Nog niet geheel vrij van bugs (tijdens de release)
 • Nog geen mobiele applicatie beschikbaar
 • Geen streamingapplicaties zoals Netflix of YouTube
 • Stroomverbruik is met 40W wat hoog voor een (UHD) Blu-ray-Discspeler

Video

Websites

 Testapparatuur

 • Scherm: LG OLED65 E6V
 • Receiver: Denon AVR-X7200W
 • Speakers: B&W FPM 4- 5- 6, Cambridge Audio WS30 als Atmos speakers (7.1.2), REL Strata 5
 • HDMI-kabel: Audioquest Cinnamon
 • Blu-ray Discspeler: OPPO BDP 93EU

 Technische specificaties 

Disc Types:

4K-UHD Blu-ray Disc, Blu-ray Disc, 3D-Blu-ray Disc, DVD-Video, DVD-Audio, AVCHD, SACD, CD, Kodak Picture CD, CD-R/RW, DVD±R/RW, DVD±R DL, BD-R/RE

BD Profile:

BD-ROM Versie 3.1 Profile 6 (compatibel with BD-ROM Versie 2.5 Profile 5)

Output:

Analoge Audio: 7.1ch, 5.1ch, stereo.
Coaxial/Optical Audio: tot 2ch/192kHz PCM, Dolby Digital, DTS.
HDMI Audio: tot 7.1ch/192kHz PCM, up to 5.1ch DSD, Bitstream.
HDMI Video: UHD/1080p24/1080p/1080i/720p/576p/576i/480p/480i, 3D frame-packing 720p/1080p24.

Input:

HDMI Audio: tot 7.1ch/192kHz PCM, up to 5.1ch DSD, Bitstream.
HDMI Video: UHD/1080p24/1080p/1080i/720p/576p/576i/480p/480i, 3D frame-packing 720p/1080p24.

Audio:

Frequency: 20Hz - 48kHz (±0.2dB), 20Hz - 96kHz (-4dB ˜ +0.05dB)
Signal-to-Noise Ratio: >112dB (A-weighted, Unmute)
THD+N: < 0.001% (1kHz at 0dBFS, 20kHz LPF)
Crosstalk: < -103dB (A-weighted)

Algemeen:

Voeding: 100V - 240V˜, 50/60Hz AC
Stroomgebruik: 40W (Standby: 0.5W in Energy Efficient Mode)
Afmetingen: 430mm x 311mm x 79mm
Gewicht: 4.3kg