Onkyo HT-S7805 - Een compleet Dolby Atmos systeem - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 3 jaren, 4 maanden geleden - (0 comments)

Voor mij staat een enorme doos. Het is een zogenaamde HTiB, ofwel Home-Theater-in-a-Box. Waar vroeger de alles-in-1-setjes een berg plastic waren met magere prestaties, zo anders is het tegenwoordig. Voor de beginnende home cinema-liefhebber is dit namelijk een heel erg prettige start. Met een fijne en gebruiksvriendelijke A/V-receiver als stralend middelpunt. Je bent gelijk bezig met de nieuwste audio- en videoformaten. 4K, HDR, Dolby Atmos, DTS:X, en echt een enorme waslijst aan streaming-opties. Wat kun je zoal verwachten van een dergelijke set met een adviesprijs van €999,00? Je leest het in deze review.

Onkyo HT-S7805 - Wat zit er allemaal in de doos?

In de enorme doos van 75x50x82 centimeter, treffen we de volgende zaken aan:

 • Onkyo HT-R695 A/V receiver
 • Onkyo SKF-693 Dolby Atmos upfiring speakers (12cm conus en 2,5cm tweeter voor frontkanaal en fullrange 8cm conus voor hoogtekanaal)
 • Onkyo SKC-591N centerspeaker (2x 8cm conussen en een 2,5 cm tweeter)
 • Onkyo SKR-590 surroundspeakers (fullrange 8cm conus)
 • Onkyo SKW-658 actieve subwoofer (20cm conus, downfiring)
 • Afstandsbediening incl. 2 AAA-batterijen
 • Setje kleurgecodeerde speakerkabel
 • Subwoofer aansluitkabel
 • Meetmicrofoon voor roomcorrection
 • Gebruikershandleiding

Je ziet dus dat je nagenoeg alles in huis hebt om aan de slag te kunnen met deze set. Alleen nog een kwestie van een HDMI-kabel tussen bijvoorbeeld een Blu-ray Disc-speler en de receiver en nog een HDMI-kabel naar je tv en je bent zover. HDMI-kabels zijn niet meegeleverd overigens.

Onkyo HT-S7805 - Bouwkwaliteit

De receiver is het eerste wat uit de doos tevoorschijn komt. Het is een alleraardigste middenklasser. Het uiterlijk is eigenlijk gewoon best netjes en helemaal in lijn met de huidige generatie receivers. Niet te veel opsmuk. Niet te veel knopjes aan de voorkant. Het front is van kunststof en de behuizing van aluminium. Het ziet er allemaal hartstikke degelijk uit en zo voelt het ook aan. De volumeknop is groot en je voelt bij het draaien een zekere weerstand, wat een premium-feel geeft.

De speakers zijn van hout. Geen massief hout, maar een dun soort spaanplaat. Het is geen hoogwaardig materiaal, maar het feit dat we wel met hout hebben te maken en niet met plastic, zorgt toch net voor een beter gevoel van kwaliteit. Wat ik wel enorm jammer vind is dat Onkyo heeft gekozen voor springclips om de speakerkabels te bevestigen. Ik had liever simpele schroefklemmen gezien zodat ik ook banaanstekkertjes en/of dikkere speakerkabels kan gebruiken. Verder zitten er stoffen frontjes op de speakers die er helaas niet af kunnen. Ik had graag de drivers zelf nog wat beter bekeken, maar helaas.

De subwoofer is relatief compact, maar met bijna 10 kilo voelt hij zeker solide. Er zitten een soort kunststof spikes onderop bevestigd, die voor een betere ontkoppeling van de vloer moeten zorgen. Er zijn rubbervoetjes meegeleverd om de subwoofer op te kunnen zetten zodat ie niet gaat rondstuiteren op hogere volumes wanneer hij op een glad oppervlak staat. De afwerking van de subwoofer is erg netjes en heeft net als de receiver een meer premium uiterlijk.

Onkyo HT-R695 A/V-receiver - Specificaties

De receiver die is meegeleverd is alleen in deze set te koop. Het gaat om een middenklasser. Qua vermogen wordt er bij 6 Ohm 160 Watt geleverd, maar wel bij belasting van 1 kanaal. Je kunt je voorstellen dat het vermogen aardig terugloopt bij aansturing van 7 kanalen. Dat hoeft overigens geen spelbreker te zijn, maar geschikt voor grotere speakers is deze receiver niet.

Er zijn 8 HDMI-ingangen aanwezig, waarvan eentje op de voorzijde. Drie van deze ingangen ondersteunen HDCP 2.2 en via deze HDMI-ingangen kun je dus volledig 4K en HDR doorsturen naar je tv. Er zijn twee HDMI-uitgangen waarvan eentje ARC ondersteunt. Scheelt dus een extra kabel tussen je tv en receiver om het geluid toch over de receiver te laten lopen, maar dan moet je tv natuurlijk ook ARC ondersteunen.

Naast HDMI zijn 7 analoge ingangen aanwezig, waarvan eentje voor een platenspeler. Ook zijn er 2 optische digitale ingangen en 1 coaxiale digitale ingang, Voor beeld kun je naast HDMI ook gebruikmaken van 2 composiet- en 2 componentingangen. Er is ook nog een pre-out aanwezig voor 2 subwoofers en last but not least vinden we achterop een USB-poort.

Op de voorzijde vinden we nog een 3,5mm stereo AUX-ingang, een 3,5mm aansluiting voor de meetmicrofoon en een koptelefoon-uitgang. Verdere connectie kan via Wifi en Bluetooth. Qua streaming wordt standaard Chromecast ondersteund en zijn er ingebouwde clients voor Spotify, TuneIn, Tidal en Deezer. En zelfs multiroom-techniek is aanwezig in de vorm van FlareConnect.

Alle moderne HD-audioformaten die je op Blu-ray Discs en op UHD Blu-ray Discs kunt vinden worden ondersteund, inclusief DTS:X en Dolby Atmos. En via het netwerk kun je ook High Res Audio afspelen. Het is dus echt een waslijst aan features. Features waar consumenten echt wat mee kunnen en waar ik blij van word.

Onkyo HT-S7805 - Installatie deel 1

Zoals gezegd zit alles in de doos. De speakerkabels hebben allemaal een andere kleur en dezelfde kleuren vind je terug achter op de betreffende speakers. Zelfs het plastic zakje om de speakers heen is dichtgeplakt met een plakbandje in dezelfde kleur. Erg grappig detail. Bij het aansluiten is de kleurcodering, zeker bij de frontspeakers, waarin een Dolby Atmos-module zit ingebouwd, erg handig aangezien er twee aansluitingen op die speakers zitten. Zo kun je, als je maar een beetje oplet, echt geen fouten maken. 

Wat ik wel echt een minpunt vind, zelfs in deze prijsklasse, is de kwaliteit van de speakerkabels. Deze zijn echt ontzettend dun. Te dun in mijn ogen. Behalve een nadelige invloed op de geluidskwaliteit heeft dit ook tot gevolg dat er vrij snel kabelbreuken kunnen ontstaan. Hoe handig het ook is dat de speakerkabels kleurgecodeerd zijn, adviseer ik toch om meteen iets degelijkere en iets dikkere speakerkabels erbij te kopen. Let wel op de maximale dikte, anders passen de kabels weer niet in de speakers. Met een kabellabel kun je ze zelf ook handig aangeven waar de kabel voor bestemd is en dit setje kan een betere speakerkabel echt gebruiken.

Het is qua plaatsing aanbevolen om de frontspeakers op oorhoogte te plaatsen en de centerspeaker net boven of net onder je tv. De surroundspeakers hang je het best net boven oorhoogte voor het beste surround-effect. Alle speakers zijn voorzien van een ophangbeugeltje. 1 schroef in de muur per speaker is genoeg. Ze wegen niet veel en zijn niet enorm groot. Ze zijn dus prima geschikt om aan de muur te plaatsen. Wil je ze op een kast zetten, dan kan dat natuurlijk ook. Voor deze review plaatste ik de frontspeakers op speakerstands, waarbij de speaker die richting plafond zijn geluid gaat verspreiden boven oorhoogte kwam.

Verder is het een kwestie van de meegeleverde subwooferkabel aansluiten op de subwoofer-uitgang en het andere eind op de ingang achterop de subwoofer. Nog eventuele HDMI-apparatuur en de stroom inpluggen en als je wilt nog een netwerkkabel er in. Het feest kan beginnen!

Onkyo HT-S7805 - Installatie deel 2

Eenmaal aangezet wordt er een keurig scherm getoond. Zwart met witte letters. Ik word stap voor stap door de installatie geleid. Ik moet aangeven wat voor speakers en wat voor opstelling ik gebruik. Standaard staat ie ingesteld om de meegeleverde speakers. Wel zo handig. De geluidsmeting met AccuEQ roomcorrection start en even later kan ik met kijken en luisteren beginnen. De laatste firmware update was al aanwezig en ik heb maar een beperkt aantal apparaten aangesloten, dus het was zo gepiept. Het meeste werk was nog het instellen van mijn Wifi wachtwoord.

Onkyo HT-S7805 - Gebruiksgemak

De bediening van de HT-R695 receiver is eenvoudig. De afstandsbediening is ook niet overladen met allerlei knopjes en de diverse streamingopties op de receiver maken het een praktisch in te zetten apparaat. Wel voelt de afstandsbediening wat kwetsbaar en fragiel aan. De feedback van de knopjes is maar zo zo en een backlight achter de knopjes is wel handig in een wat donkerdere huiskamer, maar helaas afwezig. Groot pluspunt van Onkyo is dat ze een hele fijne app hebben ontwikkeld om hun receivers mee te bedienen vanaf je smartphone of tablet. Het display voorop de receiver is daarnaast goed leesbaar en het groenblauwe licht is prettig voor de ogen en nergens fel. Gewoon prettig in de omgang, die Onkyo!

Onkyo HT-S7805 - Luistertest

De gebruikte speler is de OPPO UDP-203 UltraHD Blu-Ray Disc speler. Ik heb dus gelijk de doorgifte van 4K en HDR kunnen testen en dat werkte vlekkeloos. Het gaat mij nu natuurlijk even om het geluid. En dat is alles behalve teleurstellend. Eerst de UHD Blu-Ray Disc erin van Mad Max Fury Road. Deze film is voorzien van een Dolby TrueHD audiotrack met Dolby Atmos-extensie. Het geluid is gelijk overal. Een mooie geluidsbubbel vult zich om mij heen en ik zit er meteen middenin. Dialogen komen goed verstaanbaar uit de centerspeaker en de surroundspeakers doen hun werk naar behoren. De centerspeaker mist wat body, maar na wat spelen met de ingebouwde equalizer klinkt ie prettiger. De subwoofer speelt ook lekker mee en presteert boven mijn persoonlijke verwachting. Een erg strak en gecontroleerd laag wat goed integreert met de rest van de speakers. Knap in deze prijsklasse.

Na Mad Max Fury Road pak ik de UHD Blu-Ray Disc van Independence Day. Deze cult-classic is dit jaar voorzien van een nieuwe transfer en is ook voorzien van een nieuwe DTS:X geluidsmix. De DTS:X audiotrack wordt moeiteloos herkend en al gauw ervaar ik weer dezelfde geluidsbubbel die mij omringt als een warme deken van geluid. Heerlijk film kijken dit. De vliegtuigen en laserstralen schieten je werkelijk aan alle kanten voorbij. Muziek die op de achtergrond speelt blijft goed waarneembaar en in drukke scènes zijn ook de dialogen goed te verstaan.

Naast films met een Dolby Atmos of een DTS:X audiotrack heb ik ook via Netflix films gekeken met standaard Dolby Digital 5.1 geluid. De receiver verzint er naar wens vervolgens zelf de hoogtekanalen bij en doet dat met verve.

Natuurlijk ook nog even de prestaties gecheckt m.b.t. (stereo)muziek. Al gauw blijkt dat je wel een aardig stukje muziek kunt luisteren, maar dat het nergens spannend of echt heel erg mooi wordt. Daarvoor komen de speakers gewoon echt tekort. Het zal niet zo zeer aan de receiver liggen. Want om de receiver zelf even aan de tand te voelen in stereo heb ik er Bowers & Wilkins 702 S2's op aangesloten. Deze high-end speakers kunnen wel wat meer power gebruiken, maar desalniettemin presteert de Onkyo HT-R695 receiver heel aardig. Ook met grotere speakers.

Onkyo HT-S7805 - Conclusie

Goed dan. Alles-in-1-setjes. Ik was er jarenlang allergisch voor door slechte ervaringen, toen ik zelf met mijn thuisbioscoop-liefhebberij begon zo'n 13 jaar terug. Ik kocht toen een setje inclusief speakers en een (passieve) subwoofer waarmee je DVD's kon afspelen, maar als er dan iets kapot ging, had je gelijk niets meer. En de geluidskwaliteit was dramatisch en over uitbreidingsmogelijkheden zullen we het al helemaal niet hebben. Maar...

Mijn allergische reactie op een alles-in-1-setje is achterwege gebleven bij de Onkyo HT-S7805 HTiB. Je krijgt een enorm goed uitgeruste en zeer gebruiksvriendelijke receiver, een zeer behoorlijk presterende subwoofer en prima speakers voor je filmgeluid meegeleverd. Voor een adviesprijs van €999,00 (en vaak voor een stuk minder aangeboden) is het een no-brainer: Dit is een van de beste instapsetjes die ik me kan bedenken voor je geld. En daarom van harte aanbevolen. Koop er wel meteen wat nieuwe, betere, speakerkabel bij. Echt! Dat maakt verschil!

Pluspunten:

 • Gebruiksgemak receiver
 • Gemakkelijke installatie
 • Goede prestaties AccuEQ roomcorrectie
 • Prima subwoofer
 • Prijs
 • Alles is netjes afgewerkt...

Minpunten:

 • ...behalve de afstandsbediening, die voelt wat fragiel
 • Wel erg dunne speakerkabels meegeleverd

 

De Onkyo HT-S7805 is ons beschikbaar gesteld door Stassen Hifi.

TIP: Deze maand (12-2017) is de HT-S7805 in de aanbieding bij Stassen Hifi.