Buffy the Vampire Slayer - Season 6

Totaalbeoordeling:

7.7
DVD

Buffy the Vampire Slayer - Season 6 (DVD)
Samenvatting

Let op! Onderstaande samenvatting bevat enkele spoilers.

Het gaat niet goed met ieders favoriete vampieren- en demonenjaagster. Nadat ze eerder de wereld van de Apocalyps heeft gered, leidt Buffy (Sarah Michelle Gellar) momenteel namelijk aan een hardnekkig geval van ‘dood’. De ‘Scooby-gang’, waaronder zusje Dawn (Michelle Trachtenberg), trouwe vriend Xander (Nicholas Brendon) en de heksen Tara (Amber Benson) en Willow (Alyson Hannigan), is niet van plan om het erbij te laten zitten. Ze besluiten om met een duister ritueel hun vriendin terug te halen. Met veel moeite lukt dit uiteindelijk, maar de bezwering lijkt niet voor honderd procent geslaagd. Buffy maakt namelijk na haar wederopstanding een warrige en verwilderde indruk, en het is maar de vraag of ze ooit weer helemaal de oude kan worden. Hoe dan ook, het leven als Slayer zal toch door moeten gaan. Ondertussen neemt de macht van Willow schrikbarend toe, vindt de puberende Dawn dat ze emotioneel verwaarloosd wordt, moet er een bruiloft geregeld worden en maken drie nerds plannen om de Slayer een lesje te leren. Ook lijkt Spike’s (James Marsters) obsessie voor Buffy weer op te laaien. Of is er deze keer iets anders aan de hand?

Commentaar

Voorafgaande aan de bespreking een bekentenis: ondergetekende is (of beter gezegd: was) een complete leek op Buffy-gebied. Niet de meest logische keus als er een recensie van de DVD-uitgave van het zesde seizoen van de populaire serie geschreven moet worden, maar onder het motto ‘voor alles moet een eerste keer zijn’ wordt de uitdaging met plezier aangenomen. Gelukkig wordt aan het begin van het zesde seizoen een korte samenvatting van alle relevante gebeurtenissen gegeven, zodat het doorlopende verhaal ook voor de nieuwkomer te volgen is. Aldus werd begonnen met wat in totaal 21 afleveringen en 922 minuten Buffy the Vampire Slayer zouden worden, extra’s niet meegeteld. Na het bekijken van het gehele seizoen is het niet moeilijk in te zien waar de populariteit van de serie vandaan komt. Buffy heeft namelijk een zeer vermakelijke combinatie van actie, lichte horror, eigenzinnige humor (met een vleugje zelfspot) en soapachtige dramatische beslommeringen te bieden, verwerkt in een goed uitgedacht verhaal met prima acteerwerk. Maar dat wisten de fans natuurlijk al lang. Ondanks dat het zesde seizoen schijnbaar heel wat serieuzer en donkerder is dan de voorgaande seizoenen, bleek het een zeer onderhoudende kijkervaring. Iets waar de liefhebbers het waarschijnlijk alleen maar mee eens kunnen zijn. Seizoen 7, kom maar op!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Komedie/Humor, TV
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 922 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Engels
 • Dolby Digital 2.0 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626013501

Extra's

 • Trailers
 • Audiocommentaar bij zes afleveringen
 • Buffy Karaoke
 • Behind the Scenes (28 min.)
 • ATA&S Panel Discussion (59 min.)
 • Buffy Goes to Work (5 min.)
 • Television with a Bite (43 min.)
 • Outtakes (3 min.)
 • Season 6 Overview (30 min.)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het zesde seizoen van Buffy staat anamorf met een verhouding van 1.78:1 op de zes DVD’s. Een mooi gevuld scherm op je breedbeeld-TV lijkt een groot pluspunt, maar niet als je weet dat een 1.33:1-verhouding de juiste is (uitzondering hierop is aflevering ‘Once More, With Feeling’, de enige die in breedbeeld geschoten werd). Vergeleken met de originele verhouding krijg je bij de 1.78:1-transfer op DVD meer beeld links en rechts. Technisch gezien verlies je dus geen beeld, wat wel het geval zou zijn geweest als men voor de breedbeeldversie de boven- en onderkant van het 1.33:1-beeld zou hebben afgesneden. Dat neemt niet weg dat de composities duidelijk toegespitst zijn op het standaard 4:3-kader, wat zich bij de breedbeeldweergave regelmatig uit in ‘loze ruimte’ aan de zijkanten van het frame. Zie onderstaande vier screenshots voor een vergelijking.

Afgezien van de gewijzigde verhouding is de kwaliteit van de transfer over het algemeen prima. De scherpte is bovengemiddeld, de kleuren zijn mooi verzadigd, artefacting is nagenoeg niet aanwezig en de sporadisch zichtbare edge enhancement en aliasing zijn nauwelijks storend. Weinig reden tot klagen. Toch zijn er bij nadere inspectie enkele noemenswaardige probleempjes. Het eerste minpuntje is dat het beeld op bepaalde momenten schokkerig beweegt, bijvoorbeeld in de eerste aflevering op 00:03:02 en 00:06:35, een gevolg van de conversie van NTSC naar PAL. Een ander vreemd verschijnsel zien we in de dertiende aflevering, ‘Older and Faraway’, waar op 00:17:56 naast de schokkerigheid een vreemde vervorming in het beeld opduikt (zie het vijfde screenshot). Ondanks deze kleine problemen kan de kwaliteit wel degelijk als ruim voldoende bestempeld worden, al kan de aangepaste aspectratio natuurlijk niet onbestraft blijven.

Geluidskwaliteit

Over het geluid valt heel wat minder te melden, zowel in positieve als in negatieve zin. Want het Engelse Dolby Digital 2.0-surroundspoor (192kbit/s) dat we bij de afleveringen aantreffen kent weliswaar geen grote problemen, maar echt bijzonder is het geluid nu ook weer niet. Gewoon de gebruikelijke ‘TV-track’, met een acceptabele klank, goed verstaanbare dialogen en de nadruk op de voorkanalen. Het mono-achterkanaal, dat hoorbaar wordt indien de versterker in de ProLogic-stand geschakeld wordt, zorgt voor opvulling van het geluidsbeeld in de vorm van muziek. Uiteraard worden daarbij frequentiebereik en detaillering van discrete full-range achterkanalen gemist, maar desondanks geven de surrounds het geluid toch een welkome ruimtelijkheid.

Extra's

DVD-uitgaven van TV-series zijn meestal niet bepaald uitblinkers op het gebied van extra’s. Dat geldt echter niet voor Buffy, want net als bij de vorige boxsets zijn de liefhebbers ook na het bekijken van het zesde seizoen nog wel even zoet. Verspreid over de zes schijfjes tref je namelijk de volgende extra’s aan, die tenzij anders vermeld niet Nederlands ondertiteld zijn.

Bargaining Part 1 & 2 (Disc 1)
- Audiocommentaar: Bij de allereerste aflevering van het zesde seizoen, een dubbelaflevering van 85 minuten, kun je een commentaartrack inschakelen. Daarop hoor je de schrijvers Marti Noxon (Part 1) en David Fury (Part 2). Het duo geeft een luchtig commentaar op de aflevering, waarbij ze ook eerlijk toegeven waar de tekortkomingen liggen. Daarnaast is er plaats voor enkele anekdotes. Filmtechnisch is de toelichting echter niet bepaald diepgaand en tevens vallen er enkele korte stiltes. Overigens bevat het commentaar enkele kleine spoilers over de rest van het seizoen, dus je bent gewaarschuwd.

Once More, With Feeling (Disc 2)
- Audiocommentaar: Zijn hele leven heeft Joss Whedon al een musical willen maken, maar tot voor kort durfde hij dat nooit aan. In het zesde seizoen van Buffy nam hij met ‘Once More, With Feeling’ eindelijk de gewaagde stap, al waarschuwde hij de fans vooraf dat het wel eens de meest tenenkrommende 49 minuten televisie ooit zouden kunnen worden. Deze waarschuwing bleek overbodig, want de vermakelijke musical zit zowel muzikaal als inhoudelijk prima in elkaar. Een originele vondst daarbij is dat men, in tegenstelling tot overige musicals, een ‘rationele’ verklaring geeft voor de spontane uitbarstingen in zang en dans. In het boeiende commentaar bij deze aflevering horen we Whedon over de uitdagingen, zijn motivatie en de betekenis van de nummers.
- Buffy Karaoke: Krijg je bij het zien van deze aflevering de behoefte om mee te zingen met de Scooby-gang, dan is deze extra voor jou. Onder de noemer ‘Buffy Karaoke’ vind je namelijk drie van de nummers in karaoke-uitvoering, waarbij de tekst dus onder in beeld verschijnt. Veel plezier ermee...
- Behind the Scenes (28 min): Hier wordt een blik geworpen op de totstandkoming van de musical-aflevering. We krijgen onder meer productievergaderingen, interviews, en (dans-)repetities te zien en kijken uiteraard mee bij de opnames. Ook zien we hoe leden van de cast in de studio hun nummers inzingen (want de voltallige musical werd door de acteurs en actrices zelf gezongen, een prestatie op zich).

Smashed (Disc 3)
- Audiocommentaar Ook op de derde DVD vind je een commentaarspoor. Dit maal wordt de toelichting gegeven door schrijver Drew Greenberg, die met ‘Smashed’ zijn allereerste Buffy-script afleverde. Zoals verwacht vertelt Greenberg vooral over personages en verhaal (de aflevering bevat twee zeer belangrijke plotontwikkelingen) en ligt hij zijn bedoelingen toe. Ook komt zijn carrière kort aan bod. Niet de meest onthullende commentaartrack ooit, maar aardig genoeg om een keer te beluisteren.

Special Features (Disc 3)
In dit submenu zijn extra’s te vinden die niet direct betrekking hebben op een enkele aflevering.
- Trailers Een groot aantal promotionele trailers, waaronder die van seizoen 2 t/m 5 van Buffy en seizoen 1 t/m 3 van de spin-off serie Angel. Ook kun je de trailer van bekijken van de door Whedon geschreven film waar de serie op gebaseerd is (met Kristy Swanson als Buffy).
- American Television Arts & Sciences Panel Discussion (59 min): Beelden van de uitgebreide vraag&antwoord-sessie over de serie, zoals die op 18 juni 2002 georganiseerd werd door de Academy of Television Arts and Sciences. In een discussie van een klein uur geven de acht aanwezige leden van cast en crew openhartig antwoord op de vragen van moderator Janet Weeks, onder meer over de personages, de plotontwikkelingen, de musical, de sets, de cinematografie, het seksuele aspect en de grimmigheid van het zesde seizoen. Redelijk informatief, al zijn de sprekers tevens erg bedreven in het ophemelen van elkaar. Tot slot een wellicht overbodige waarschuwing; deze (Nederlands ondertitelde) extra bevat joekels van spoilers.

Doublemeat Palace (Disc 4)
- Buffy Goes to Work (5 min): In de elfde aflevering gaat Buffy noodgedwongen op zoek naar een baantje. Uiteindelijk vindt ze werk bij een fastfood-restaurant. In deze extra, die Nederlands ondertiteld is, vertellen leden van cast en crew over hun eerste (bij)baantje.

Hell’s Bells (Disc 5)
- Audiocommentaar: Een toelichting van regisseur David Solomon en schrijfster Rebecca Rand Kirshner op de aflevering. Mede vanwege het lage informatiegehalte en de vele stiltes (het duo zit vaak dermate aandachtig naar hun werk te kijken dat men lijkt te vergeten dat er ook nog commentaar gegeven moet worden) is dit zonder twijfel de minst goede commentaartrack van deze DVD-set.

Normal Again (Disc 5)
- Audiocommentaar: Ook de uitstekende zestiende aflevering, waarin de wereld van Buffy een Matrix-achtige draai krijgt, werd van commentaar voorzien, en wel door regisseur Rick Rosenthal en schrijver Diego Gutierree. Voor beide heren was het de eerste keer dat ze hun talent aan de serie leenden. Ze vertellen onder meer over de originele opzet van het verhaal en hoe het is om te werken met de Buffy-cast. Het eindresultaat is gelukkig heel wat interessanter dan de vorige commentaartrack.

Grave (Disc 6)
- Audiocommentaar: De allerlaatste aflevering van het zesde seizoen gaat vergezeld van commentaar van regisseur James Contner en (wederom) schrijver David Fury. Naast de gebruikelijke toelichting op het verhaal spreken ze over budgettaire beperkingen, de effecten, de symboliek en de verwijzingen naar andere afleveringen, met een boeiend commentaar tot gevolg.

Special Features (Disc 6)
Ook op de laatste schijf een menu met wat meer algemene extra’s, die allemaal Nederlands ondertiteld zijn.
- Season 6 Overview (30 min.): Een uitgebreide samenvatting van het zesde seizoen, bestaande uit fragmenten uit de serie en interviews met cast en crew. Daarbij passeren niet alleen de verschillende verhaallijnen de revue (dus spoilers in overvloede), maar horen we ook wat men voor ogen had met dit seizoen.
- Television with a Bite (43 min): Na een blik op het ontstaan van de serie behandelt deze documentaire in chronologische volgorde de zes seizoenen van Buffy (en licht men een tipje van de sluier van het zevende op), waarbij plot, personages en productietechnische moeilijkheden van het betreffende seizoen aan bod komen. Onder dit laatste vallen onder andere de botsingen met de immer wispelturige televisiemaatschappij (van Warner Bros), wat uiteindelijk tot gevolg had dat de serie met het zesde seizoen op een nieuwe zender belandde (het jonge UPN). Een prima overzicht van de groei en ontwikkeling van de serie.
- Outtakes (3 min): Een aantal minuten aan versprekingen.

Conclusie

Het zesde seizoen van de mateloos populaire TV-serie Buffy the Vampire Slayer heeft de fans wederom vele uren kijkplezier te bieden, al is de toon heel wat grimmiger dan die van voorgaande seizoenen. Op de DVD-boxset van dit seizoen tref je de 21 afleveringen in breedbeeld aan, met aardig Dolby Digital 2.0-geluid. De kwaliteit van de 1.78:1-transfer is over het algemeen dik in orde, maar een belangrijk minpunt is het feit dat de verhouding niet gelijk is aan het oorspronkelijke 1.33:1. Wil je de serie zien zoals bedoeld, dan zul je de zijkanten van het beeld weg moeten denken. Het mag duidelijk zijn dat deze wijziging van verhouding niet iets is waar we blij mee moeten zijn. Waar we meer over te spreken zijn, zijn de extra’s. Aan de verschillende leuke featurettes en merendeels boeiende commentaartracks (bij zes afleveringen) is namelijk duidelijk te merken dat men veel moeite heeft gedaan om de toegevoegde waarde van de boxset te vergroten. Mede hierdoor is deze zesde Buffy-box, de minpuntjes ten spijt, een verplichte aanschaf voor de liefhebbers.

Laatste reacties

zetmoon  |  04-12-2005

Bij mijn weten is het op het Amerikaanse station UPN ook zo uitgezonden. Het gebeurt steeds meer dat tv-series (volgens mij) in breedbeeld worden opgenomen en o...
Lees meer >

zetmoon  |  23-09-2005

Ik denk dat het wel goedkoper is om NTSC naar PAL te converteren dan de hele reep pelicule nog eens te digitaliseren... Maar voor de meeste DVD's doen ze dat...
Lees meer >

Surya  |  23-09-2005

Ik denk dat het wel goedkoper is om NTSC naar PAL te converteren dan de hele reep pelicule nog eens te digitaliseren...
Lees meer >

zetmoon  |  22-09-2005

"een gevolg van de conversie van NTSC naar PAL" Vreemd dat ze dit doen, want Buffy wordt gefilmd op film en niet op video en als ze van een bioscoopfilm een...
Lees meer >

shihuandgi  |  22-06-2005

O ja, en persoonlijk vind ik Buffy na seizoen 1 en 2 geen 4 bolletjes waard. De verhaallijnen worden, naar mijn mening, na die seizoenen een stuk ongeloofwaar...
Lees meer >

BuffyLover  |  18-08-2003

onzin, wij hebben sinds deze week een breedbeeld en heb veel angel erop gekeken en ik kon echt aan niets merken dat het uitgerekt was.. en in de breedte mis...
Lees meer >

Martin_G  |  18-08-2003

4:3 hoef ik echt niet. Bij Angel is dat heel erg te zien, daar zie je vaak maar halve gezichten etc...dus Joss kan me moeilijk wijs maken dat het orgineel ...
Lees meer >

Martijn Beunk  |  18-06-2003

Ik sta nog aan het begin van de serie(ben pas met seizoen 1 bezig) maar dit werkt erg verslavend. Mijn vrouw heeft alvast seizoen 2 gekocht, zodat wij niet "zon...
Lees meer >

BuffyLover  |  27-05-2003

Ik heb die aflevering net even erin gestopt 'The Freshman', wat je op de screenshot ziet is heel anders dan wat je werkelijk ziet. Op de screenshot lijkt het...
Lees meer >

BuffyLover  |  27-05-2003

Die screenshots ken ik al, maar in als je de aflevering de 'Freshman'(waar die 2e screenshot uit komt) kijkt zie je dat amper of niet, ik kan het me niet eens h...
Lees meer >

Martin_G  |  27-05-2003

http://www.r2-dvd.org/article.jsp?sectionId=3&articleId=3924 dat is het artikel de 1ste vergelijking is widescreen beter bij de 2de vergelijking zie je d...
Lees meer >

Martin_G  |  27-05-2003

Ja maar nu krijg je juist dus halve gezichten van mensen die eigenlijk helemaal niet in beeld horen te zijn Je hebt zelfs kans dat mensen erachter dan niet e...
Lees meer >

BuffyLover  |  27-05-2003

Tja, bij Angel is het overduidelijk. Maar hoe dan ook ik zie Buffy veel liever in 16:9 zoals heel veel mensen.
Lees meer >

Koen Koene  |  27-05-2003

Het 16:9 beeld bevalt me trouwens heel goed, 4:3 hoef ik echt niet. Bij Angel is dat heel erg te zien, daar zie je vaak maar halve gezichten etc...dus Joss kan ...
Lees meer >

BuffyLover  |  27-05-2003

De boxen in de US zijn ook gewoon 2.0 hoor, dus daar mis je niks. Dat hele gedoe over de orginele aspect ratio, het is een beetje gezeur hoor. De US fans wil...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:8
7.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 364
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.