Bourne Identity, The (2002)

Recensent:
Koen Koene
27-05-2003

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Bourne Identity, The (2002) (DVD)
Samenvatting

Als vissers een schijnbaar levenloos lichaam uit zee vissen, blijkt dat de man (Matt Damon) ternauwernood aan de dood is ontsnapt. Als een van de vissers de opgeviste man onderzoekt, treft hij naast de kogels in zijn rug een high-tech-apparaatje met een Zwitsers bankrekeningnummer geïmplanteerd in zijn heup aan. De vreemdeling lijkt zich echter helemaal niets te kunnen herinneren. Zelfs zijn eigen naam, Jason Bourne, is hem aanvankelijk onbekend. Wat hij wel weet is dat hij buitengewoon goed is in vechten, diverse talen spreekt, en altijd zeer alert is. Er rest hem slechts een ding: op zoek gaan naar zijn identiteit, en het ontrafelen van zijn mysterieuze verleden...

Commentaar

Matt Damon is een veelzijdig acteur: in het verleden heeft hij regelmatig laten zien dat hij prima uit de voeten kan met serieuze karakterfilms, maar ook in meer actiegerichte rollen, zoals in het door Doug Liman (Swingers, Go) geregisseerde The Bourne Identity, blijkt hij zijn mannetje te staan. Het verhaal van deze actiethriller is gebaseerd op de bestseller van Robert Ludlum (die stierf voordat hij het eindresultaat heeft kunnen zien), en was in 1988 al onderwerp van een TV-serie. Een 1 op 1 verfilming is het echter niet, want Liman moderniseerde Ludlum’s verhaal en gaf er zijn eigen draai aan. De opnames van de film vonden plaats in maar liefst zeven landen, veelal in Europa. Het is daarom niet vreemd dat de productie een sterk internationaal tintje heeft. Zo kan het dus gebeuren dat de Amerikaanse hoofdrolspeler samen met zijn Duitse tegenspeelster (de prima acterende Franka Potente, onder meer bekend van Lola Rennt) in een Zwitserse Mini door de Franse hoofdstad scheurt. De betreffende scène bewijst overigens wederom dat achtervolgingen in grote Europese steden garant staan voor een ruime portie spektakel (zie Ronin). Qua actie zit het dan ook wel snor. Ook verhalenderwijs steekt de film aardig in elkaar. Een pluspuntje daarbij is dat de obligate romance, die niet als een verrassing komt omdat het menu van de DVD de twee protagonisten in innige omhelzing toont, er gelukkig niet al te dik bovenop ligt. Wel is de plotuitwerking naar het einde toe tamelijk warrig. Maar dat mag de pret niet drukken, want The Bourne Identity is wel degelijk een van de betere films in zijn genre. Een aanrader!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 114 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Fins, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 3259190276925

Extra's

  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Alternatief einde (2 min.)
  • Deleted Scenes (7 min.)
  • De Totstandkoming (15 min.)
  • Moby Extreme Ways Clip
  • Lange versie van de Boerderijscène (1 min.)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van The Bourne Identity had in de bioscoop de verhouding van 2.35:1, en dat is gelukkig ook de verhouding waarmee de film op DVD te vinden is. De kwaliteit van de anamorfe transfer laat op veel gebieden niets te wensen over, bijvoorbeeld wat betreft de scherpte en de weergave van de (overwegend sombere) kleuren. Ook elementen als filmgrain, vuil en compressiefoutjes vormen nergens een verstoring van het kijkplezier. Toch verdient het beeld geen perfecte beoordeling. Dat is voornamelijk te wijten aan de aliasing en edge enhancement die op een aantal momenten overduidelijk zichtbaar zijn (zie het tweede screenshot voor een voorbeeld van overmatig gebruik van edge enhancement). Tevens is de transfer wat aan de donkere kant. Geen vlekkeloze prestaties dus voor The Bourne Identity, maar al met al is de beeldkwaliteit wel degelijk ruim voldoende.

Geluidskwaliteit

De DVD van The Bourne Identity bevat geluid in de twee bekende smaken: Dolby Digital en DTS. Beide 5.1-tracks maken agressief gebruik van de kanalen die ter beschikking staan. Dit resulteert in een geluidsbeeld met erg veel richting. Meteen in de openingsscène, die zich afspeelt bij storm op zee, is dat al perfect te merken. Ook de subwoofer laat in deze en vele andere scènes op gepaste wijze van zich horen. Natuurlijk bevat de film ook een aantal rustigere, dialooggeörienteerde momenten, waarbij de spraak uitstekend verstaanbaar uit het midden komt. Elk van beide sporen heeft dan ook een prima geluidsbeleving te bieden, maar toch zijn er enkele verschillen hoorbaar. Met zijn 754kbit/s heeft de DTS-track namelijk bijna de dubbele bitrate van zijn Dolby-tegenhanger (384kbit/s), wat in dit geval te merken is aan een ietwat betere detaillering, dynamiek en ruimtelijkheid. Daarom verdient in dit geval het DTS-spoor de voorkeur, al klinkt ook het Dolby-geluid zeker niet verkeerd.

Extra's

In de mooi geanimeerde Nederlandstalige menuschermen van de DVD is een redelijk aantal extra’s te vinden. Al deze toevoegingen, dus inclusief het audiocommentaar, zijn netjes Nederlands ondertiteld.

Alternatief Einde
De eerste extra is een alternatieve afsluiting van de film, met als voornaamste verschil dat het wat meer zoetsappig is dan het gebruikte (en naar onze mening betere) einde. Het twee minuten durende fragment heeft DD 2.0-geluid en een slechte, met aliasing doorspekte beeldkwaliteit (verhouding 2.35:1, niet anamorf).

Deleted Scenes
Vier verwijderde fragmenten, samen goed voor een speelduur van circa zeven minuten. De scènes, die dezelfde benedenmaatse beeldkwaliteit als het alternatieve einde hebben, blijven verstoken van commentaar.

De Totstandkoming
Onder deze noemer vind je een standaard ‘Making Of’ van een klein kwartiertje, met interviews met cast en crew waarin voornamelijk het verhaal en de personages worden behandeld. Dit gaat zoals gebruikelijk gepaard met filmfragmenten en een korte blik achter de schermen. Duidelijk bedoeld ter promotie en dus niet echt interessant voor degenen die de film al hebben gezien.

Moby Extreme Ways Clip
De naam zegt genoeg: een videoclip van het nummer Extreme Ways van Moby. Deze verschijnt met een erg softe 1.78:1-weergave (niet anamorf) en DD 2.0-geluid op het scherm.

Lange versie van de Boerderijscène
Een iets uitgebreidere versie van een scène uit de film, met een duur van een enkele minuut.

Audiocommentaar
De meest interessante extra op het schijfje is zonder twijfel de gesproken toelichting van regisseur/producer Doug Liman. Naast gebruikelijke onderwerpen als verhaal, personages, muziek, sets en locaties, vertelt Liman hoe het is om te werken met een internationale cast en crew, geeft hij de verschillen tussen boek en film aan, en krijg je informatie over de vechtscènes (waarbij de Kali-stijl werd gebruikt). Verder komen ook de voor- en nadelen van het werken aan een big-budget productie aan bod. Een prima commentaar, ondanks enkele stiltes.

Trailers
Uiteraard tref je ook een aantal trailers op de DVD aan, waaronder natuurlijk die van The Bourne Identity (2.35:1 niet anamorf, DD 2.0). Verder kun je een voorproefje van Johnny English en een teaser van The Hulk bekijken (beide 1.78:1 niet anamorf, DD 2.0)

Conclusie

The Bourne Identity is een vermakelijke actie-/spionage-film, die losjes gebaseerd is op het gelijknamige boek van Robert Ludlum. Verrassend is de actiegerichte rol van Matt Damon, die hem overigens niet slecht blijkt te liggen, maar ook de rest van het acteerwerk (bijvoorbeeld dat van tegenspeelster Franka Potente) mag genoemd worden. De DVD-uitgave levert op audiovisueel gebied goede prestaties, vooral aan het uitstekende DTS-geluid zal de thuisbioscoop zijn handen vol hebben. De extra’s zijn daarentegen heel wat minder overweldigend, maar zaken als een goede commentaartrack geven je toch wat meer inzicht in de productie. Prima film, prima DVD!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Pictures Benelux.

Lees meer

Laatste reacties

Zeeuws Meisje  |  10-01-2005

Een goede film waarbij de vaart er flink in gehouden wordt. Genieten van het begin tot het eind.
Lees meer >

SuperDre  |  10-01-2005

Tja, film was wel leuk, maaruh... zoals eerder al een paar keer gemeld, de tv-serie was beter.. Richard Chamberlain kun je nog wel van verwachten datie een door...
Lees meer >

Wizz-Art  |  20-11-2004

Spannend van begin tot eind!
Lees meer >

Hankster  |  20-11-2004

naja .. ik vind het wel leuk dat ze t erbij hebben gestopt .. je kan altijd nog voor de gewone versie kiezen om te kijken.
Lees meer >

Milan  |  20-11-2004

Ik vond het nieuwe einde + begin maar vaag. Zoiezo lelijk gefilmd en mede daarom zeker niet de moeite waard om daardoor deze vernieuwde versie te kopen
Lees meer >

JCL  |  08-11-2004

Er komt een nieuwe Special Edition, zal deze hier nog gereviewed worden? Die heb ik besteld! Dat is niet de versie zoals hier gerevieuwd maar deze http:/...
Lees meer >

Gerben van der Leun  |  08-11-2004

Er komt een nieuwe Special Edition, zal deze hier nog gereviewed worden? Die heb ik besteld! Dat is niet de versie zoals hier gerevieuwd maar deze http:/...
Lees meer >

JCL  |  02-10-2004

Gisteren deze film weer eens gezien. Vind het nog steeds één van de betere actiefilms. Ik ga vanavond naar The Bourne Supremacy, heb er zin in! Ik hoop ook dat ...
Lees meer >

Caledonians  |  02-10-2004

Gisteren deze film weer eens gezien. Vind het nog steeds één van de betere actiefilms. Ik ga vanavond naar The Bourne Supremacy, heb er zin in! Ik hoop ook dat ...
Lees meer >

JCL  |  24-08-2004

Er komt een nieuwe Special Edition, zal deze hier nog gereviewed worden? Die heb ik besteld! Dat is niet de versie zoals hier gerevieuwd maar deze http:/...
Lees meer >

HiddeV  |  24-08-2004

Er komt een nieuwe Special Edition, zal deze hier nog gereviewed worden? als die word opgestuurd door universal wel
Lees meer >

cocico  |  24-08-2004

Er komt een nieuwe Special Edition, zal deze hier nog gereviewed worden?
Lees meer >

JCL  |  10-08-2004

Net gezien. Wou naar deel 2 en dan moet je natuurlijk wel eerste deel 1 gezien hebben he! Ik heb er erg van genoten! Wat een superfilm is dit! Erg spannend en p...
Lees meer >

martini  |  25-07-2004

Goeie film. Lekker veel actie. Heb het origineel niet gezien, maar dat hoeft ook niet. En als deel 2 uitkomt ga ik er zeker naartoe.
Lees meer >

HiddeV  |  11-07-2004

gisteren nog eens een keer bekeken en ik vind het nog steeds een hele goede film, ben benieuwd of het vervolg ook zo goed is.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 315
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.