Pianist, The (2-disc CE)

Totaalbeoordeling:

7.2
DVD

Pianist, The (2-disc CE) (DVD)
Samenvatting

De pianist Wladyslaw Szpilman (Adrien Brody) is bekend van zijn Chopin vertolkingen, die hij onder andere speelt voor de radio van Warschau, Polen. In 1939 wordt zijn spel bij de radio wreed verstoord door een bomaanval. Duitsland is Polen binnengevallen. Binnen de joodse familie Szpilman is kleine paniek maar via BBC radio horen zij dat zowel Engeland als Frankrijk Duitsland de oorlog hebben verklaard. Het algemene geloof is dat alles van korte duur zal zijn. Helaas is het anders. In Warschau worden maatregelen afgekondigd die de bewegingsvrijheid en rechten van de joden sterk beperkt. Al snel word duidelijk dat de Duitsers de joden vernederen en zeer slecht behandelen. En korte tijd later volgt een volgende maatregel, alle joden in Warschau en de rest van Polen moeten uiterlijk 31 oktober 1940 verhuizen naar een speciale wijk in Warschau. Ruim een half miljoen joden moet leven in een veel te kleine wijk die wordt omringd door een grote stenen muur, het Warschau Getto. Voor de joden, die stelselmatig door de Duitser worden mishandeld en zonder aanleiding bruut worden vermoord, breekt een periode aan waarin overleven centraal staat. Niet alleen de Duitser maar ook de armoe, de honger en de kou zijn daarbij hun grootste vijand. Wladyslaw lukt het een baantje als pianist te krijgen in een klein restaurant. In 1942 komt het bericht dat de Joden worden overgebracht naar werkkampen. Wanneer ook de familie Szpilman tezamen met vele andere joden, zich moeten verzamelen met slechts een klein beetje bagage in afwachting van vertrek worden als snel wordt duidelijk dat het veel erger is. Op het moment dat de joden in de gereedstaande trein worden geduwd, wordt Wladyslaw gered door een kollaborerende Pool. De rest van de familie Szpilman wordt gedeporteerd. Voor Wladyslaw, die er nu helemaal alleen voorstaat, breekt een zeer moeilijke periode van overleven aan. Geholpen door vrienden, Poolse verzetstrijders en zelfs een Duitse officier weet Wladyslaw uiteindelijk het Getto en de Duitse onderdrukking te overleven.

Commentaar

The Pianist is de indrukwekkende verfilming door regisseur Roman Polanski van de autobiografie van de joodse pianist Wladyslaw Szpilman (1911-2000). Szpilman is 6 juli 2000 op 88 jarige leeftijd overleden en heeft zijn hele leven in Warschau gewoond. Polanski schotelt je, geholpen door het uitstekende script van Ronald Harwood, een ingrijpende en zeer confronterende film voor over het verschrikkelijke leven van de joodse gemeenschap in het Getto van Warschau. Het feit dat Polanski zelf ook een overlevende is van de Duitse holocaust zal zeker aan het realiteitsgevoel van de film hebben bijgedragen. In de bijgaande documentaire over de film vertelt Polanski dat hij alle mogelijke moeite heeft gedaan om een waarheidsgetrouw beeld te geven van de verschrikkingen. De film is dan ook zeer confronterend, waarbij je bij tijd en wijle zeer expliciet de wreedheden van de Nazi’s jegens de joden te zien krijgt. Toch blijft de film daarin wel heel integer. De harde, emotieloze en koude sfeer van het Getto is ook de sfeer de Polanski in zijn film heeft weten te brengen. Polanski creëert hiermee een soort afstandelijkheid die voorkomt dat de film oneigenlijke sentimenten oproept. Hoofdrolspeler Adrien Brody zet een enorme indrukwekkende acteerprestatie neer. Ook in de persoonlijke sfeer heeft hij zich helemaal ingeleefd in zijn rol. Hij heeft pianolessen genomen om zelf het pianostuk van Chopin te kunnen spelen. Hoewel de uitvoeringen die je hoort gespeeld zijn door pianist Janusz Olejniczak. Om zich te kunnen inleven hoe het is om alles kwijt te raken heeft Brody afstand gedaan van zo’n beetje alles dat hij bezat. Ook heeft hij een dieet gevolgd om 14 kilo gewicht kwijt te raken. Het zal zeker de intensiteit van zijn spel ten goede gekomen zijn. Brody heeft, net als Polanski en Harwood, een Oscar uitgereikt gekregen voor zijn aandeel in The Pianist. De lijst met prijzen die de film en haar makers ten deel zijn gevallen is enorm. Bij de begintitels van de film wordt de gewonnen Golden Palm op het filmfestival van Cannes al vermeld.
In de film wordt (uiteraard) gebruik gemaakt van muziek van de Poolse componist Fryderyk (Frédéric) Chopin (1810-1849). Met name zijn Nocturne in C Klein hoor je frequent in de film en is het stuk dat Szpilman in het begin van de film speelt als de bombardementen beginnen. Wladyslaw Szpilman was een bekend klassieke pianist die veelal muziek van Chopin op zijn repertoire had staan. Het feit dat Szpilman pianist was, is ook zeker de reden geweest dat hij de oorlog heeft overleefd. Na de tweede oorlog formeerde Szpilman het Warschau Piano Kwartet waarmee hij wereldwijd grote successen oogstte. De film The Pianist eindigt met een fraaie uitvoering van het Grande Polonaise Brillante voor piano en orkest van Chopin, uitgevoerd door het Warsaw Philharmonic National Orchestra of Poland onder leiding van dirigent Tadeusz Strugala. De camera laat alleen de handen van pianist Janusz Olejniczak zien die virtuoos de toetsen van de vleugel bespeelt. Een mooie manier om rustig bij te komen van deze indrukwekkende film.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Oorlog
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 145 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777038888

Extra's

  • Trailers
  • Photo Gallery
  • filmographies
  • A Story Of Survival
  • Filmposters

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in de oorspronkelijke beeldverhouding 1.85:1 anamorf op de schijf. Over de beeldkwaliteit kunnen we één ding zeggen, uitstekend. Het beeld is scherp en zeer gedetailleerd. De kleuren zien er zeer natuurlijk en helder uit. Het door Polanski gebruikte kleurenpalet straalt de ijzingwekkende koelte van de oorlogsperiode uit. Het contrast en zwartniveau zijn beide dik in orde. Het beeld is zuiver, volledig vrij van ongerechtigheden. Filmgrain is nagenoeg niet aanwezig, in enkele korte scènes is een lichte vorm van edge enhancement waarneembaar.
De film is verdeeld in 25 chapterstops. De DVD is van het type DVD-9, wat betekent dat hij enkelzijdig, dubbellaags is. De laagwisseling is goed geplaatst tussen een scène overgang en daardoor nauwelijks merkbaar. De ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een redelijk klein lettertype en staat goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (bitrate 348 kb/s), Dolby Digital 2.0 (bitrate 192kb/s) en DTS 5.1 (bitrate 754 kb/s) op de DVD gezet. De soundtrack is, evenals het beeld, prachtig. Nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorste kanalen. Dialogen komen uiteraard uit de centerspeaker. De muziek komt met een brede stereospreiding uit beide frontspeakers, waarbij de surrounds heel subtiel worden gebruikt voor het ruimtelijke gevoel. Diverse actiemomenten in de film worden alle kanalen intensief en optimaal gebruikt, waarbij de soundtrack een ruimtelijk, diep en driedimensionaal geluidsbeeld heeft met goed richtingsgevoel. De surroundspeakers worden dan in split-surround (stereo) gebruikt. In een groot gedeelte van de film ontbreekt iedere muziek en hoor je alleen de leegte van het Getto, waarbij alle details goed te onderscheiden zijn. De dynamiek van de soundtrack is uitstekend, met een mooie balans tussen harde en zachte passages. Het LFE kanaal wordt bij de actiescènes ook goed gebruikt, waarbij de soundtrack sommige momenten mooi diep in het laag doorgaat. Ondanks de lagere bitrate klinkt de DD5.1 track prima. Echter, in dit geval is de toegevoegde DTS 5.1 duidelijk beter. Een betere detaillering laat de subtiele details beter tot hun recht komen.

Extra's

De besproken set bestaat uit twee schijven, waarbij de film op de eerste disc staat. Deze eerste disc heeft mooie geanimeerde breedbeeld menuschermen met naar keuze Engelse (op het menu als keuze Nederlands) of Franse tekst. De menu’s zijn voorzien van achtergrondmuziek.
Als enige extra op deze disc staan enkele trailers. Uiteraard van The Pianist (1:26 minuten), gepresenteerd in 1.85:1 letterbox beeldformaat. Daarnaast nog de trailers van Bowling for Columbine, Underground en Lord of the Rings – The Two Towers.

De tweede disc bevat de overige extra’s. Ook hier geanimeerde menu’s met achtergrondmuziek. Alleen zijn de menu’s nu in 4x3 formaat. De extra’s zijn ook allemaal in 4x3 formaat met DD2.0 (192kb/s) geluid.
Als eerste is er keuze voor de documentaire A Story Of A Survival (39:42 minuten). Een zeer goede ‘behind the scenes’ documentaire waarin Polanski veel aan het woord is en verteld over het hoe en waarom van de film. Door de afwisseling van authentieke zwart/wit beelden en beelden uit de film krijg je een goed gevoel van de grote accuratesse van de film. Uiteraard ook interviewfragmenten met andere betrokkenen en beelden tijdens de opnames. Nederlands ondertiteld.

Vervolgens kun je foto’s bekijken bij de Photo Gallery. Terwijl je de pianomuziek van Chopin hoort, worden de foto’s in een tijdsbestek van 4 minuten vertoond.
Onder International Posters vind je keuze voor drie filmposters.
Een filmoverzicht van Roman Polanski en Adrien Brody vind je onder Filmographies. Beide bestaan uit enkele tekstschermen zonder achtergrondmuziek.

Conclusie

The Pianist is de indrukwekkende verfilming van regisseur Roman Polanski van de autobiografie van de joodse pianist Wladyslaw Szpilman. Polanski schotelt je, geholpen door het uitstekende script van Ronald Harwood, een ingrijpende en zeer confronterende film voor over het verschrikkelijke leven van de joodse gemeenschap in het Getto van Warschau. The Pianist is een film over overleven in een periode dat overleven onmogelijk leek.
A-Film heeft de film met een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit, zowel DD5.1 als DTS5.1, op de schijf gezet. Op de tweede disc zijn enkele extra’s toegevoegd. Met uitzondering van de zeer goede informatieve documentaire over de film voegen de andere extra’s niet veel toe. Een bijzonder mooie film op een nette release, aanbevolen!

Laatste reacties

Lex v/d Moolen  |  04-01-2009

Blijkbaar zijn er mensen die het leuk vinden om op elke film een 1 te geven. Dan gaat het gemiddelde wel rap omlaag.
Lees meer >

marcel v.  |  04-01-2009

Het valt mij op dat dit ook al een film is die in de recensies goed gewaardeerd wordt (en volkomen terecht) maar in de becijfering op een dikke onvoldoende uitk...
Lees meer >

Daniël V.  |  05-05-2007

Helemaal mee eens, Dennis. (y) Echt een topper vol oprechte emotie en aangrijpende gebeurtenissen, die inderdaad prima in het rijtje van Der Untergang en Saving...
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  05-05-2007

The Pianist: Na een tijdje in mijn kast te hebben gelegen, was gisteren natuurlijk de perfecte tijd om een oorlogsfilm te kijken. Ik koos voor “The Pianist” v...
Lees meer >

Alexander D  |  06-03-2006

Gisteren voor het eerst op dvd gekeken en als ik dan jullie recensie lees over de beeldkwaliteit valt het mij toch op dat er zeker in de tweede helft van de fil...
Lees meer >

johan tieks  |  22-01-2006

gisteren eindelijk bekeken, ik had hem al een tijdje in de kast staan. Dit is werkelijk een fantastische film. Zeer aangrijpend, de sfeer en het acteerwerk van ...
Lees meer >

xbarryx  |  21-11-2005

Werkelijk prachtige film. A Must Have zou ik zeggen! Hier kan ik niks meer aan toevoegen.
Lees meer >

Swanski  |  09-11-2005

een goede en emotionele film die niet veel onder doet voor bijv. Schindler's List (dis is wat grootser opgezet) paar bijzonder mooie scenes, mooie klassieke ...
Lees meer >

nova6666  |  09-12-2004

Superfilm. Snap er niets van dat deze film niet eens de stempel DVD.NL TOPPER krijgt. Stomme films als Speed en T2 wel? Dushen Stomme films?
Lees meer >

nova6666  |  09-12-2004

Werkelijk prachtige film. A Must Have zou ik zeggen!
Lees meer >

Henk Heideveld  |  07-12-2004

Dit zijn van die weinige films waar je stil van word...........ik vind het een meesterwerk die bijna verplichte kost is, ook al hou je er niet van. Kan er ni...
Lees meer >

Ron-G  |  07-12-2004

Dit zijn van die weinige films waar je stil van word...........ik vind het een meesterwerk die bijna verplichte kost is, ook al hou je er niet van. Kan er ni...
Lees meer >

MGdutch  |  09-11-2004

Prachtige film die iedereen gezien moet hebben!!!! (y)
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  08-11-2004

Één van mijn favoriete films op een mooie release. Dikke aanrader!
Lees meer >

Harry stadman  |  06-08-2004

Waar mensen zich al niet druk om maken :lol: (6) ;)Inderdaad, en dan net bij zo'n film! Inderdaad! als je de inhoudt van deze film goed hebt bekeken heb je n...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Discriminatie Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
4.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 266
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.