IMAX - Haunted Castle 3D

Totaalbeoordeling:

5.1
DVD

IMAX - Haunted Castle 3D (DVD)
Samenvatting

De jonge rockster Johnny (stem van Jasper Steverlinck) heeft via zijn advocaat een uitnodiging gekregen van zijn onlangs overleden moeder om haar kasteel te bezoeken. Het kasteel dat op een rots aan zee is gebouwd ziet er donker en verlaten uit en bij aankomst merkt Johnny al snel dat er iets niet pluis is. Het kasteel komt tot leven en Johnny ontmoet Mephisto (stem van Harry Shearer) die hem middels een spookbaan naar Mr.D. leidt. Mr. D. doet Johnny een voorstel om, net zoals hij Johnny's moeder 20 jaar geleden deed, zijn ziel te ruilen voor roem en rijkdom. Wat zal Johnny beslissen als hij zijn tocht door het labyrint van het kasteel heeft voltooid...

Commentaar

Het verhaal van Haunted Castle stelt feitelijk niet veel voor. Maar dat is eigenlijk ook niet zo erg, want het gaat uiteindelijk om het effect dat deze IMAX 3D film moet bewerkstelligen. De animatie wordt voor het grootste deel vanuit het perspectief van Johnny getoond. Je kijkt dus als het ware door de ogen van Johnny wanneer deze een spookrit in een rollercoaster-achtig gondeltje door het kasteel maakt. Tijdens zijn ongeveer 30 minuten durend ritje ziet hij de geesten van het kasteel en maakt hij kennis met Mr. D. De geest van zijn overleden moeder waarschuwt hem voor Mr. D. en probeert hem duidelijk te maken dat hij zich niet moet inlaten met de duivel. Tijdens zijn muzikale ritje door het spookhuis leert Johnny dat Mr. D. opera verafschuwt en gebruikt dit in de vorm van het bekende 'La Donna Mobile' van Giuseppe Verdi (gezongen door Jasper Steverlinck) om het duivelsgebroed dwars te zitten…
Er zitten een aantal momenten in de film die voor de allerkleinsten niet geschikt zijn. Desondanks wordt de film nimmer spannend of angstwekkend. Een van de redenen die hieraan ten grondslag ligt is dat er geen snelle camerabewegingen (pans) of intercuts bij IMAX mogelijk zijn omdat die onherroepelijk tot motion sickness zullen leiden bij de toeschouwers. Vergeet niet dat de afmetingen van een IMAX scherm vele malen groter zijn dan bij een normaal filmdoek en dat elke kleinste beweging wel tot 500 maal wordt vergroot. Als je meer wilt weten over IMAX en de enige IMAX bioscoop in Nederland (Omniversum) kan je ons achtergrondartikel er eens op nalezen.

Deze DVD wordt geleverd met twee discs. Op de eerste schijf staan twee 3D versies van de film. De eerste is de Colorcode 3D uitvoering en de tweede is de Field-Sequential 3D versie. De Colorcode 3D versie dien je te bekijken met het meegeleverde kartonnen brilletje waarin een amber (links) en een blauw (rechts) venstertje is verwerkt. De Field Sequential 3D versie moet je bekijken met een LCD Shutterglass bril die niet bij de DVD wordt meegeleverd. Daar we niet beschikken over een dergelijke bril hebben we deze uitvoering niet kunnen bekijken. De tweede schijf bevat een 2D versie en nog een aantal aanvullende extra's.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 37 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Video Film Express
EAN: 8713053130311

Extra's

  • Theatrical trailer
  • Making of featurette
  • Credits
  • 2D versie van Haunted Castle
  • Theatrical Teaser
  • Electronic Press Kit

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Laten we voorop stellen dat het niet eenvoudig is om een 3D film te beoordelen. Er gelden absoluut andere maatstaven dan bij traditionele film. Bij 'normale' 3D films wordt de film geschoten met twee parallel filmende camera's. Dit procédé is bij deze film niet gevolgd want de film is volledig in, en met behulp van, de computer tot stand gekomen. Als je van plan bent om deze DVD te bekijken raden we je aan om eerst naar de 3D versie te kijken voordat je naar de 2D uitvoering overschakelt. Deze werkwijze is ons in ieder geval goed bevallen.
Zoals gewoonlijk bij transfers van IMAX films, is het beeldformaat van het originele 1.43:1 'versneden' naar 4:3 (1.33:1). De transfers van beide uitvoeringen zijn afkomstig van een video master. De 2D versie blinkt niet uit als het om de beeldscherpte en detaillering gaat. De textures van de achtergronden zijn wel goed zichtbaar maar de totaalindruk is dat het beeld te soft is. Dit zien we ook terug in de 3D versie. In de 2D versie zien we enorm veel aliasing en moiré artefacten die het kijkplezier nadelig beïnvloeden. Opvallend genoeg zijn in de 3D versie deze problemen in veel mindere mate aanwezig. De kleuren in de 2D versie hebben een donker en stilistisch karakter met fraaie tinten. De 3D versie is een stuk egaler van kleur en neigt tot een groengeelachtig beeld dat logischerwijze wordt veroorzaakt door de bril met de rode en blauwe vensters die als kleurfilters dienen. Als je het beeld van de 3D versie zonder de speciale bril bekijkt zie je duidelijk dat er extra kleurinformatie zoals blauw en groen aanwezig is.
Om je een indruk te kunnen geven van de dieptewerking van de 3D versie hebben we drie frames uit de 2D versie en uit de 3D versie genomen en die naast elkaar gezet zodat je die zelf kunt vergelijken. Links staan de 2D shots en rechts de 3D shots. Ook op het scherm van de PC is met een 3D bril een duidelijk verschil in diepte waar te nemen. Wellicht dat deze film het best tot zijn recht komt op een immens IMAX scherm. Daar kunnen we natuurlijk niet over beschikken, maar alles bij elkaar is het 3D effect op ons eigen systeem en ook op de monitor van de PC bijzonder aardig om een keer te ervaren. Het kijken naar de 3D versie vergt nogal wat van de concentratie en het is dan ook moeilijk om de bijna 36 minuten durende film 'gefocused' te bekijken. Daarbij is het verstandig om de ondertiteling uit te schakelen. Dit komt de dieptewerking van het beeld namelijk ten goede.

Geluidskwaliteit

Het geluid heeft net zoals de film een bijzonder dimensionaal karakter en vult het beeld prima aan. Op die momenten dat het beeld een duidelijk 3D vorm heeft, 'pant' het geluid uitstekend mee wat het ruimtelijke effect alleen maar versterkt. De richting van het geluid laat zich, bij wijze van spreken, sturen door het beeld waarbij alle kanalen discreet worden aangestuurd. We kijken meestentijds door de ogen van Johnny en zijn stem wordt via het surroundkanaal, precies vanuit het midden, goed en duidelijk weergegeven. De laagste frequenties worden via de subwoofer weergegeven waarbij het laag erg diep gaat. De indringende hoor- en voelbare drum van het themanummer 'Little Things of Venom' van de Belgische band Arid is nadrukkelijk aanwezig. De Engelse DTS track (754 kb/s) geniet licht de voorkeur boven de Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) vanwege een iets betere definitie van de geluidsvelden en ook vanwege dat de hoge en lage frequenties iets preciezer klinken waarbij we opmerken dat de verschillen tussen beide tracks marginaal zijn.

Extra's

Als extra wordt de 2D versie van de film bij op een aparte schijf bij deze DVD release geleverd. Op deze schijf staan de extra's. Op de DVD met de twee 3D versies zijn geen extra's aangebracht. Dat de 2D versie (ook met DTS track) is bijgevoegd kunnen we als een extra pluspunt beschouwen want hierdoor kan de kijker de verschillen tussen beide versies goed waarnemen.
Optioneel kan je het audiocommentaar van de Belgische regisseur Ben Stassen beluisteren. Dit Engels ingesproken commentaar is weliswaar informatief maar tipt slechts een aantal aspecten van 3D film, en van deze IMAX 3D film in het bijzonder, te oppervlakkig aan.. Stassen vertelt ook dat de aftiteling van de film op een behoorlijk technisch fiasco is uitgelopen. Dat kan wel kloppen want de tekst in de 'zeepbellen' is vrijwel onleesbaar. Naast een Theatrical Teaser en een Theatrical Trailer van de film kan je een ruim vier minuten durende nietszeggende Making of Featurette bekijken. In de Electronic Press Kit zie je o.a. het hologram van Johnny's nog jonge moeder het door Lunascape fraai gezongen 'Lane Navachi' en een aantal andere fragmenten uit de film bekijken. De laatste drie-en een halve minuten van deze extra zijn ingeruimd voor interviews met regisseur Ben Stassen en met Jasper Steverlinck.

Conclusie

Haunted Castle is een animatiefilm van Belgische makelij die speciaal voor IMAX 3D theaters is gemaakt. Het korte verhaal stelt niet veel voor wat geen belemmering is om van de fraaie driedimensionale beelden, die je alleen met een 3D bril goed kunt onderscheiden, te kunnen genieten. Toch waren we niet geheel kapot van het 3D effect. In een daarvoor bestemd IMAX theater zal het effect vast en zeker een stuk beter zijn. In ieder geval is het een leuke ervaring om dergelijke beelden voorgeschoteld te krijgen. Deze DVD release is vrij compleet met twee 3D uitvoeringen van de film, waarvan we er helaas maar 1 konden bekijken. Een kartonnen 3D bril wordt bij de DVD geleverd om het gewenste effect te kunnen onderscheiden. Een extra disc bevat de 2D versie en een aantal extra's die nogal magertjes zijn uitgevallen. Alleen het audiocommentaar is aardig om een keer te beluisteren. Het geluid bij de film is top en draagt bij aan de 3D ervaring.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Video Film Express.

Lees meer

Laatste reacties

Avalon  |  01-02-2005

Haunted Castle is ook erg goed. En ook alien adventure. (allemaal Ben Stassen Films) dvdworld.co.uk heeft deze discs. Let wel, het 3D effect werkt het bes...
Lees meer >

ron13  |  31-01-2005

Heb laatst enkele 3d brillen gekocht ( rood /blauw) in dld , en wil nu wat experimenteren , liefst op groot scherm( beamer). heb 1 demo film gekocht nl die van...
Lees meer >

ron13  |  31-01-2005

wie kan mij helpen aan een adres of site waar ik in eerste instantie gratis demo film voor 3d kan vinden. heb onlangs enkele 3d brillen gekocht , maar aan 3d f...
Lees meer >

blofeld100  |  07-08-2003

Ik wou hem ook misschien kopen leek me wel leuk om met een paar vrienden dat 3d effect te zien maar helaas krijg je voor 20 euro maar een brilletje der bij. Vin...
Lees meer >

Avalon  |  06-08-2003

Alleen op projector via VGA ! Zonder dat is hetr 3D effect bijna niet aanwezig. Shutterglass is vreselijk op tv, omdat dat veel te veel knippert (15 Hz) ...
Lees meer >

Arjen van den Doel  |  06-08-2003

Ik heb deze film ook in mijn bezit en je moet hem inderdaad niet kijken voor het briljante verhaal... ahum... :roll: Het geluid vind ik zeker erg goed gedaa...
Lees meer >

Max Davidse  |  06-08-2003

Ik heb deze film ook in mijn bezit en je moet hem inderdaad niet kijken voor het briljante verhaal... ahum... :roll: Het geluid vind ik zeker erg goed gedaa...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  05-08-2003

Er is op dit moment slechts 1 IMAX theater in Nederland en dat is Omniversum. Omnimax geeft aan wat voor soort filmprojectiesysteem er wordt gebruikt. In O...
Lees meer >

Avalon  |  05-08-2003

Er is op dit moment slechts 1 IMAX theater in Nederland en dat is Omniversum. Omnimax geeft aan wat voor soort filmprojectiesysteem er wordt gebruikt. In O...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  05-08-2003

Er is op dit moment slechts 1 IMAX theater in Nederland en dat is Omniversum. Omnimax geeft aan wat voor soort filmprojectiesysteem er wordt gebruikt. In O...
Lees meer >

Avalon  |  05-08-2003

even wat foutjes corrigeren: 1) omniversum is het enige OMNIMAX theater, ergens in het noorden van dit landje staat een imax. De 3d film die zo nu en dan te zi...
Lees meer >

Arjen van den Doel  |  04-08-2003

Jerry Ja, dat is bij deze dvd ook het geval. alleen moet je niet verwachten dat het dezelfde kwaliteit is als in de bioscoop ! Wouw, dat is wel bijzon...
Lees meer >

Jerry  |  04-08-2003

Jerry Ja, dat is bij deze dvd ook het geval. alleen moet je niet verwachten dat het dezelfde kwaliteit is als in de bioscoop ! Wouw, dat is wel bijzon...
Lees meer >

Arjen van den Doel  |  04-08-2003

Ik heb dit hele artikel gelezen, maar er is me nog steeds een ding niet duidelijk en dat is wat wordt er bedoeld met de term 3d? Monster en co is ook 3d. Bij ...
Lees meer >

Jerry  |  04-08-2003

Ik heb dit hele artikel gelezen, maar er is me nog steeds een ding niet duidelijk en dat is wat wordt er bedoeld met de term 3d? Monster en co is ook 3d. Bij ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:5
5.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.