Lord of the Rings, The: The Two Towers (SE)

Recensent:
Nathan Strik
02-09-2003

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Lord of the Rings, The: The Two Towers (SE) (DVD)
Samenvatting

‘The Fellowship’ is uiteen gevallen; Merry en Pippin worden weggevoerd door een bende Uruk-hai, achternagezeten door Gimli, Aragorn en Legolas. Sam en Frodo vervolgen de moeilijke tocht naar Mordor, die nog eens extra bemoeilijkt wordt door De Ring, die een steeds grotere last wordt voor de gekwelde Frodo. Tijdens een wanhoopsdaad om De Ring te bemachtigen wordt Gollum, die Frodo al een tijdje achtervolgde, gevangengenomen door Sam en Frodo. Gollum komt goed van pas, aangezien hij de weg naar Mordor goed kent. Maar is dit wezen met zijn gespleten persoonlijkheid wel te vertrouwen? Ondertussen is er een pact gesloten tussen de torens van Barad-dúr en Orthanc en de tovenaar Saruman kweekt met behulp van Sauron een gigantisch Uruk-hai leger om de volkeren van Middle-earth mee uit te roeien. Zullen zij weerstand kunnen bieden aan deze enorme overmacht?

Commentaar

Het tweede deel van de epische trilogie The Lord of the Rings, gebaseerd op het beroemde boek van J.R.R. Tolkien, gaat letterlijk verder waar de vorige film ophield. Het heeft dan ook geen enkel nut om deze film te gaan kijken als je The Fellowship of the Ring nog niet hebt gezien. Het feit dat deze film gesandwicht zit tussen de eerste en de laatste film, betekent dat dit deel een open begin en einde heeft. Je wordt als kijker als het ware gelijk in het diepe gegooid. De film komt niet eerst rustig op gang, wat geenszins een minpunt is, aangezien het natuurlijk de bedoeling is dat je de trilogie uiteindelijk als één lange film ziet van 9 uur. The Two Towers is een moeilijk boek om te verfilmen: het verhaal van de tweede film leunt namelijk voor een groot deel op het wezen Gollum, dat op een overtuigende manier neergezet moest gaan worden. Dit is gelukkig zeer goed gelukt, mede dankzij de geweldige acteerprestatie van Andy Serkis. Serkis verzorgde de bewegingen en de stem voor Gollum. Daarnaast ook veel lof voor het digitale effectenteam bij WETA digital die het acteerwerk van Andy Serkis als uitgangspunt nam voor de computeranimaties. Gollum is dankzij deze combinatie één van de meest geslaagde en geloofwaardige CGI-personages ooit en ik vind het dan ook volkomen terecht dat The Two Towers een Oscar won voor beste visuele effecten. Ook de spectaculaire veldslag die halverwege de film begint en (met tussenpozen) zo´n drie kwartier duurt is een ervaring op zich. Daarnaast worden de karakters in dit deel verder uitgediept dan in de eerste film. De Ring begint een steeds grotere greep op Frodo te krijgen en dit komt tot uiting in het acteerwerk van Elijah Wood, die de rol van Frodo werkelijk naar een hoger niveau tilt. Goed is ook dat de rollen van Pippin en Merry wat serieuzer worden uitgediept in dit deel. De regie, wederom in handen van Peter Jackson, komt minder gehaast over dan het vorige deel en je hebt als kijker minder het gevoel dat het verhaal van hot naar her springt.
Dit najaar zal er van deze film een langere versie uitgebracht worden in een speciale 4-disc set. Ongetwijfeld zal er in die versie voor verdieping nog meer ruimte zijn. The Two Towers is een vervolg dat zijn voorganger The Fellowship of the Ring ruimschoots evenaart. Eind dit jaar zal het derde deel van de trilogie in de bioscoop uitkomen en kan er een nieuw hoofdstuk in de geschiedenisboeken van de film worden bijgeschreven.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 172 min
Verpakking: Double transparant keep case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
 • Dolby Digital 5.1 EX - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777039144

Extra's

 • Trailers & TV-spots
 • On the set featurette
 • Return to Middle-earth
 • Korte film: “The Long and Short of It”
 • The Making of: “The Long and Short of It”
 • Lordoftherings.net Featurettes
 • “Gollum´s Song” Music Video
 • Special Extended DVD Edition Preview
 • Special Preview of Return of the King
 • The Two Towers Videogame Preview

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld op deze DVD wordt gepresenteerd in de oorspronkelijke 2.35:1 beeldverhouding uit de bioscoop. De anamorfe transfer is in een woord: nagenoeg perfect. De beeldscherpte is uitmuntend en de print is geheel vrij van beschadigingen. Het beeld doet hierdoor zeer stabiel aan en kent een ongekende dieptewerking. Hier en daar zien we wat filmgrain, maar dit mag eigenlijk geen naam hebben. Net als de eerste film hebben veel scènes een hoog contrast en gelukkig gaat dit niet ten koste van de schaduwdetails. Het algehele kleurenpalet van deze film is wat minder fleurig en groen dan in de eerste film, maar ook hier is de kleurverzadiging wederom uitstekend. De ondertiteling is netjes onder in beeld geplaatst. Hoewel je bij een film van bijna drie uur natuurlijk een royale chapterverdeling mag verwachten, is de onderverdeling in maar liefst 54 chapters werkelijk boven verwachting ruim en het zal dan ook niet lang duren voordat je favoriete scène gevonden is. Uitmuntende beeldkwaliteit.

NB: Bij de 2-disc versie van \'The Fellowship of the Ring\' was er veel kritiek op de Franstalige aftiteling van de film, iets wat gelukkig bij deze DVD niet het geval is.

Geluidskwaliteit

Net als bij de 2-disc DVD van The Fellowship of the Ring vorig jaar, worden we getrakteerd op een Dolby Digital 5.1 Surround EX track (448 kbit/s). Deze track haalt werkelijk alles uit een modern home-cinema systeem en bezitters van een EX-decoder kunnen zelfs genieten van een extra achter-kanaal, wat de spreiding van het surroundgeluid ten goede komt. En die surrounds worden prima benut; zowel voor subtiele ambiance effecten, als voor het agressievere werk. Bij beiden worden de surrounds regelmatig in split-surround aangestuurd. Ook het LFE-kanaal wordt vaak en agressief aangesproken voor het zwaardere werk en de subwoofer laat een mooie, strakke bas horen. Het geluidsbeeld is ruimtelijk en gaat van zeer gevoelig en meeslepend tot gewoonweg overdonderend. Een uitstekende track die van referentieniveau is.

Extra's

De extra´s zijn wederom verbannen naar de tweede disc, waardoor disc 1 maximaal benut kan worden voor beeld- en geluidskwaliteit. Via de fraai geanimeerde breedbeeldmenu´s kan gekozen worden voor de volgende toevoegingen. Alle special features zijn voorzien van Nederlandstalige ondertiteling.

On the set featurette (14:04)
Een Amerikaanse TV-special waarin je een kijkje achter de schermen krijgt bij The Two Towers. In deze featurette zijn vooral de acteurs en de crewleden aan het woord over het verhaal van de tweede film, afgewisseld met beelden van op de set. Ook vang je een glimp op van hoe sommige effect-shots zijn gemaakt, zoals bijvoorbeeld Gollum en Treebeard. De featurette eindigt met een trailer van de film.

Return to Middle-earth (42:59)
Wederom een TV-special, ditmaal van Warner Brothers. Deze gaat wat dieper in op hoe het filmen van de trilogie de levens van jonge acteurs als Elijah Wood en Sean Astin beïnvloedt heeft. Wat vooral interessant is aan deze featurette is om te zien hoe de acteurs de tijd doodden buiten het filmen om. Bezitters van de 4-disc versie van The Fellowship of the Ring zullen niet super-verrast zijn door deze featurette, aangezien het meeste ervan ook al op de 4-disc behandeld werd, maar voor mensen die deze versie niet hebben gekocht is dit toch een waardevolle toevoeging.

Korte film: “The Long and Short of It” (7:08)
Sean Astin (die de rol van Samwise Gamgee speelt) had het idee om op een zondag tussen de opnames door deze korte film te schieten. Hij vroeg cast en crewleden om mee te helpen en zo stelde hij zijn eigen mini-crew samen met deze grappige korte film als gevolg. Sean Astin geeft aan het begin van de film nog een korte introductie.

The Making of: “The Long and Short of It” (8:11)
In deze featurette zien we hoe het filmen ging van Sean Astin´s korte film The Long and Short of It. Leuk om te zien is hoe de rollen van de crewleden steeds wisselen, waardoor dit haast een satirische documentaire wordt.

Lordoftherings.net Featurettes
Hier staan 8 korte featurettes zoals die ook te zien waren op Lordoftherings.net. Elk van de featurettes behandelt een bepaald onderwerp van de productie:

 • Forces of Darkness (4:37)
  De slechteriken Sauron, Saruman en Grima Wormtongue worden hier onder de loep genomen.
 • Designing the Sounds of Middle Earth (4:03)
  Een kijkje in de keuken bij het sounddesign van de film. Zie (en hoor) hoe de filmcrew onder andere een kerkhof onveilig maakte.
 • Edoras: The Rohan Capital (4:45)
  De stad Edoras werd volledig nagebouwd in een afgelegen vallei. Een ode aan één van de mooiste sets uit The Lord of the Rings.
 • Creatures of Middle-earth (4:39)
  Het maken van diverse beesten en creaturen komt hier aan bod.
 • Gandalf the White (2:52)
  Een korte featurette over de hergeboorte van Gandalf.
 • Arms and Armor (4:45)
  Hier zie je hoe WETA workshop op ambachtelijke wijze de filmzwaarden vervaardigde. Bezitters van de 4-disc DVD van vorig jaar zullen hier niet veel nieuws tegenkomen.
 • The Battle of Helm´s Deep (4:08)
  Het filmen van deze scène was enorm zwaar voor de cast zoals je kunt zien in deze featurette.
 • Bringing Gollum to Life (4:16)
  Hét paradepaardje van The Two Towers is natuurlijk Gollum. In deze featurette wordt de creatie van Gollum uitgediept.
Trailers & TV-spots
Op de schijf staat zowel de teaser, als de bioscooptrailer (beide anamorf met 5.1 geluid). Ook kun je 16 Amerikaanse TV-spots bewonderen, die gelukkig ook allemaal achter elkaar bekeken kunnen worden met een “Play All” optie.

“Gollum´s Song” Music Video (4:02)
Het emotionele Gollum nummer, ook te horen tijdens de aftiteling en gezongen door de getalenteerde Emiliana Torrini, is hier te bewonderen samen met clips uit de film en beelden van de zangeres.

Special Extended DVD Edition Preview (5:23)
In november zal, net als vorig jaar weer een Extended Editie worden uitgebracht van de film. In deze featurette krijg je vast een voorproefje van enkele van de extra scènes die in deze nieuwe versie zullen worden opgenomen.

Special Preview of Return of the King (12:36)
Eind december zal het zover zijn; dan komt het langverwachte slot van deze trilogie in de bioscopen. Hier krijg je alvast een voorproefje van wat komen gaat.

The Two Towers Videogame Preview (3:02)
Een korte vooruitblik op het videospel van The Two Towers.

Conclusie

The Lord of the Rings: The Two Towers is een film die zijn voorganger zeker weet te evenaren en op sommige punten zelfs overtreft. Met deze film waan je jezelf, net als bij zijn voorganger, in de wereld van Tolkien. De uitmuntende beeld- en geluidskwaliteit springen ver boven het gemiddelde uit en laten weinig te wensen over. De extra´s maken het geheel goed af, al zal de echte sloot aan extra´s natuurlijk weer bewaard worden voor de 4-disc editie die in november uit zal komen. Mochten er nog mensen zijn die twijfelen: meteen kopen deze DVD!

Laatste reacties

dckoppen  |  11-03-2004

het duurt wel extreem lang ja de review,ROTK komt alweer bijna uit. Maja het zijn ook veel extra's en niet iedereen heeft natuurlijk veel tijd om ze allemaal t...
Lees meer >

HiddeV  |  08-02-2004

Een 2e reactie van mij en dit keer wat positiever. Ik heb deze DVD namelijk verkocht (met beetje verlies uiteraard) en heb de 4 disc versie aangeschaft en........
Lees meer >

robvanknegsel  |  08-02-2004

Een 2e reactie van mij en dit keer wat positiever. Ik heb deze DVD namelijk verkocht (met beetje verlies uiteraard) en heb de 4 disc versie aangeschaft en........
Lees meer >

Nathan Strik  |  11-12-2003

Verdere discussies over The Hobbit graag in deze thread voeren.
Lees meer >

Hankster  |  10-12-2003

ja..idd... op Fok is daar ook een topic over: http://forum.fok.nl/showtopic.php/254955 en ik kan je zeggen; die film, als het aan cast en crew ligt, komt e...
Lees meer >

Dva  |  09-12-2003

Het beste wat men kan doen? Met evenveel liefde 'the Hobbit' verfilmen!
Lees meer >

twc02  |  09-12-2003

wanneer komt er eigenlijk een review van de 4-disc editie... niet dat ik twijfel of tie goed is, maar ik ben gewoon benieuwd wat de redactie er van vind :) ...
Lees meer >

Hankster  |  24-11-2003

wanneer komt er eigenlijk een review van de 4-disc editie... niet dat ik twijfel of tie goed is, maar ik ben gewoon benieuwd wat de redactie er van vind :)
Lees meer >

Dva  |  23-11-2003

de extended editie is veel beter dan de bioscoopversie. Het verhaal is veel coherenter, zodat het lijkt alsof de extended edition in feite de echte film is, en ...
Lees meer >

patrix  |  18-11-2003

Ik ben zo iemand die deze boeken minimaal 1x per jaar leest, ik heb ze in 3 verschillende versies. Dus dan valt 2x een andere versie van de DVD nog reuze mee. ...
Lees meer >

Frank79  |  29-09-2003

Yes, ik lees gisteren dat ik hem gewonnen heb! Met een of andere prijsvraag. Ik zeg prima!
Lees meer >

chimera01  |  21-09-2003

Ik ben zo iemand die deze boeken minimaal 1x per jaar leest, ik heb ze in 3 verschillende versies. Dus dan valt 2x een andere versie van de DVD nog reuze mee. ...
Lees meer >

Sjors van de Rebellenclub  |  21-09-2003

Ik heb door allerlei problemen gisteren pas de dvd kunnen bekijken en ik moet zeggen een juweeltje. Of hij zoals sommigen zeggen slechter is dan deel 1? Ik w...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  09-09-2003

Het stuk van frodo en sam bovenaan de berg aan het einde van het boek komt niet in de film voor. Dit wordt toch hopenlijk wel in de 3e film verteld?Als je Shelo...
Lees meer >

Marc Raps  |  08-09-2003

Hm. Als je daarom de 4-disc gaat kopen vind ik dat toch een beetje nutteloos hoor. Het gezeur over het wel of niet vertalen van namen in de ondertiteling vind i...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
8.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 441
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.