Jungle Boek 2

Recensent:
Arnold van Oostrum
19-09-2003

Totaalbeoordeling:

5.1
DVD

Jungle Boek 2 (DVD)
Samenvatting

Mowgli, het jongetje dat in de jungle is opgegroeid, woont nu in het mensendorp bij een liefhebbende familie, waaronder zijn kleine broertje Ranjan en zijn nieuwe vriendin Shanti met de mooie bruine ogen. Het geregelde leven in het dorp is erg wennen voor Mowgli. In de jungle mist Baloe de beer zijn kleine mensenvriendje zo erg dat hij het dorp binnensluipt om hem op te zoeken. Toevallig is ook de tijger Shere Khan, Mowgli’s doodsvijand in het dorp om Mowgli te zoeken. Mowgli is zó blij dat hij die lieve oude Baloe weer ziet dat hij hem de jungle in volgt zonder zijn nieuwe familie te vertellen waar hij heen gaat. Shanti ziet Mowgli de jungle in gaan en denkt dat er iets ergs aan de hand is. Ondanks haar angst voor de jungle gaat zij achter hem aan. Rajan gaat weer achter Shanti aan de jungle in. Het wordt echt spannend als Mowgli gevangen raakt door de hypnotiserende blik van Ka, de reuze slang en in een spectaculaire, swingende apenmusical meedanst. Maar al gauw komt Mowgli weer oog in oog te staan met zijn oude op wraakbeluste vijand, Shere Khan. Als Shanti en Ranjan beseffen dat Mowgli in gevaar is, vormen ze samen met Baloe een team om de confrontatie met de gevreesde tijger aan te gaan. Als Mowgli dan eindelijk is gered moet hij kiezen tussen zijn liefde voor het vrije leven in de jungle met Baloe en de mensen van wie hij weet dat zij nu zijn echte familie zijn.

Commentaar

De Disney studio’s werken langzaam alle originele klassiekers af met een vervolgverhaal. Na de vervolgen op Lady en de Vagebond, Assepoester en de 101 Dalmatiers is het nu de beurt aan het Jungle Boek. Deze oorspronkelijke tekenfilm uit 1967 is één van de meest populaire Disney klassiekers. Gebaseerd op het verhaal van Rudyard Kipling werden Mowgli en de beer Baloe al gauw de lieveling van velen. Ondersteund door de prachtige muziek en zes swingende liedjes van de Sherman Brothers kreeg het liedje ‘The Bare Necessities’ – in het Nederlands ‘Als je van beren leren kan’ geheten - in 1968 een Oscar® nominatie.
Nu, 35 jaar later, is er dan Jungle Boek 2. Evenals het vervolg op de andere klassiekers, hebben de animatoren van Disney de sfeer en tekenstijl van de echte klassieker bewaard. Een verschil met de vorige vervolgen is dat Jungle Boek 2 ook de titel ‘Disney Classics’ heeft gekregen.
Uiteraard kan het verhaal niet tippen aan het origineel. Toch vormt het verhaal wel een leuk en logisch vervolg op het origineel. Alle figuren uit de eerste film zien we weer terug, waarbij de figuren ook nagenoeg exact gelijk getekend zijn. Alleen King Louie (koning Lowietje) is niet teruggekomen, dit heeft met de rechten op de stem te maken. Met veel aandacht voor detail in het tekenwerk is visueel weer een mooie film gemaakt. Ook qua verhaallijn slaat Jungle Boek 2 geen echt slecht figuur. Muzikaal is veel overgenomen van het origineel, waar je de liedjes The Bare Necessities (Als je van beren leren kan), I wan’na be like you (De apenmuzikanten) en Kolonel Hathi’s mars direct herkent. Nieuw zijn de liedjes Jungle Rhythm, W-I-L-L-L-D en Right Where I belong te horen.
De stemmen zijn uiteraard niet gelijk aan het origineel. In de Engelse versie hoor je onder andere John Goodman als Baloe, Haley Joel Osment als Mowgli en Mae Whitman als Shanti. De Nederlandse nasynchronisatie is weer tiptop met de stemmen van Peter Blok als Baloe, Arnold Gelderman als Kaa, Jules Croiset als Shere Khan en Fabian I\' Honore Naber als Mowgli. Jungle Boek 2 is daarmee een leuke tekenfilm die je een ruim uurtje leuk, onderhoudend vermaak met vleugjes actie, spanning en humor geeft.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 70 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.66:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8711875958601

Extra's

  • Een kijkje achter de schermen
  • Zing mee met de film
  • Mowgli's Jungle doolhof
  • Disney's liedjesselectie
  • 2 Muziekvideo's
  • Samenvatting van de originele Classic 'Jungle Boek'
  • Nooit eerder vertoonde scènes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeldformaat is 1.66:1 en is anamorf op de DVD gezet. Het beeld is ziet erg mooi uit; het is scherp met veel contrast en het heeft mooie volle en heldere kleuren. Edge enhacement is wel in lichte mate toegepast. Compressiefouten zijn niet gesignaleerd. In de film zit geen laagwisseling. De Nederlandse ondertiteling is goed met een duidelijk lettertype. De ondertiteling (wit) staat helaas nog steeds te hoog in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelse soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de schijf. De soundtrack klinkt uitstekend, met een prima ruimtelijk geluid waarbij alle speakers goed worden gebruikt voor de filmgeluiden en de geluidseffecten. De surroundspeakers worden daarbij in split-surround (stereo) gebruikt. De dynamiek van de soundtrack is prima. Sommige momenten wordt het LFE kanaal ook goed gebruikt met een mooi diep laag. De swingende muziek klinkt mooi ruimtelijk en de dialogen zijn goed verstaanbaar en komen zoals gebruikelijk uit het centerkanaal.
De Nederlandse nasynchronisatie (Dolby Digital 5.1 – 384 kb/s) is zoals we gewend zijn van Disney zeer netjes gedaan. De Nederlandse soundtrack klinkt ook uitstekend, zij het met iets minder impact dan de Engelse. Ook bij deze Disney is de balans tussen de stemmen en de rest van soundtrack niet optimaal, doordat de stemmen iets luider klinken.
Op de DVD is ook een Frans nagesynchroniseerde track (DD5.1 – 384 kb/s) aanwezig, die niet op de hoes wordt vermeld.

Extra's

Nog steeds starten de Disney schijven met de verplichte commerciële trailers, vijf stuks in dit geval. Door herhaaldelijk de ‘forward’ toets te gebruiken, of op de menutoets te drukken, kun je er snel doorheen skippen. Bij de trailers valt de nieuwste Disney tekenfilm Brother Bear op en natuurlijk de trailer voor de DVD uitgave van The Lion King. En waarachtig, er komt ook nog een Lion King 3.

De breedbeeldmenu’s zijn ook in de diverse talen, waaronder het Nederlands, beschikbaar en zijn voorzien van achtergrondgeluid. Bijna alle extra’s hebben 4x3 standaard beeldformaat met DD2.0 (192 kb/s) geluid. De extra’s zijn niet Nederlands ondertiteld, wel Nederlands nagesynchroniseerd. Een overzicht:

Een kijkje achter de schermen (10:32 minuten). Met Roy Disney over het origineel dat de laatste film was waar Walt Disney nog persoonlijk bij betrokken was. En natuurlijk de nodige informatie over deze nieuwe film, zoals de ‘nieuwe kleur’ van de beer Baloe en het gebruik van 3D beelden.

Mowgli\'s Jungle doolhof, een spelletje waarin je Mowgli moet helpen de weg uit de jungle terug te vinden.

Disney’s Liedjesselectie, met keuze uit de zeven liedjes in de film die je hier direct kunt selecteren. Optioneel met ondertiteling van de songteksten. Beeldformaat en geluid gelijk aan de film, dus 1.66:1 anamorf met DD5.1 geluid.

Nooit eerder vertoonde scènes (9:25 minuten). Je ziet storyboard versies van twee scènes, beter gezegd liedjes, die niet in de film zijn gekomen. Beeldformaat 1.66:1 letterbox. Ook wordt uitgelegd waarom de scènes zijn gesneuveld. Engels gesproken met Nederlandse ondertiteling.

Muziekvideo Jungle Rhythm (1:03 minuten). Fragment van het liedje zoals ook al te zien was bij de Liedjesselectie. Hetzelfde geldt voor Muziekvideo W-I-L-L-L-D (1.03 min.).

Samenvatting van de originele classic Jungle Boek (3:00 minuten). Een korte samenvatting van het prachtige origineel (screenshot 6).

Zing mee met de film is eigenlijk de keuze voor een alternatieve ondertiteling van de film, waarbij de songteksten van de liedjes als ondertiteling worden getoond.

Bij de DVD zit ook een inlay met in drie talen een overzicht van de tracklisting.

Conclusie

Evenals de andere echte oude Disney klassiekers, heeft ook het Jungle Boek uit 1967 na 35 jaar een vervolg gekregen. Dit keer geen direct-to-video vervolg, de film is begin 2003 in de bioscopen geweest en heeft van Disney de betiteling Disney Classic gekregen. Het verhaal sluit aan op het origineel waar Mowgli nu in het dorp woont en heimwee heeft naar de jungle.
De DVD heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. De DVD is voorzien van paar leuke extra’s die vooral bedoeld zijn voor de kleine jeugd. Voor de liefhebbers een leuke film op een nette release.

Laatste reacties

Richard B.  |  20-09-2003

Een classic zou ik inderdaad diegenen noemen die door de Walt Disney Studios geanimeerd zijn, en waar het kwaliteitsverschil dus wel duidelijk te merken is. Maa...
Lees meer >

chimera01  |  20-09-2003

En laten we wel zijn de gemiddelde ouder koopt zijn sequels van andere films of gaat hiervoor naar de bioscoop (na een zomer met sequels durf ik dat wel te bewe...
Lees meer >

Surya  |  20-09-2003

ze zouden zich bij disney beter bezig kunnen houden met mooie nieuwe tekenfilms i.p.v oude succcesnummers opnieuw uit te melken. maar in eerlijkheid dient geze...
Lees meer >

michelvanduivenbode  |  20-09-2003

ze zouden zich bij disney beter bezig kunnen houden met mooie nieuwe tekenfilms i.p.v oude succcesnummers opnieuw uit te melken. maar in eerlijkheid dient geze...
Lees meer >

hasekamp  |  19-09-2003

Op de disk (niet op de hoes) staat het DTS logo, suggererend dat er ook een DTS geluidsspoor is. Helaas is dat niet het geval. Ik geef toe dat het Dolby geluid ...
Lees meer >

Surya  |  19-09-2003

Het mag dan wel een leuke film zijn, voor de kids, maar het pas er echt niet bij, ze hadden gewoon "Pictures Presents" onder moeten zetten... "Classics" is gewo...
Lees meer >

Wesley  |  19-09-2003

Oke dan, dat is dan tenminste helder, ikzelf heb hem niet gezien , dus mijn mening in deze volgt nog. Ik blijf er trouwens wel bij dat deze sequels bestaansr...
Lees meer >

elvis  |  19-09-2003

ik vond hem niet zo leuk om dat de humor anders is
Lees meer >

starbuck  |  19-09-2003

Erg dat dit als Classic gelabled wordt! omdat,.......?? ( een statement is leuk maar zinloos, aan jouw argumenten hebben wij, als lezer van jouw be...
Lees meer >

Surya  |  19-09-2003

Erg dat dit als Classic gelabled wordt! omdat,.......?? ( een statement is leuk maar zinloos, aan jouw argumenten hebben wij, als lezer van jouw be...
Lees meer >

mradem  |  19-09-2003

Ik heb me vermaakt met deze film. Leuke film.
Lees meer >

starbuck  |  19-09-2003

Erg dat dit als Classic gelabled wordt! omdat,.......?? ( een statement is leuk maar zinloos, aan jouw argumenten hebben wij, als lezer van jouw be...
Lees meer >

Surya  |  19-09-2003

Erg dat dit als Classic gelabled wordt!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
3.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 49
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.